Razmnožavanje syngonija

Syngonij (Syngonium podophyllum) već je desetljećima popularna sobna biljka. Jednostavan za njegu, s lijepim i raznolikim listovima i najbolje od svega: lako se razmnožava. U ovom ćemo članku pogledati reprodukciju syngonija kako bismo vam pomogli da proširite svoju kolekciju ovih prekrasnih sobnih biljaka.

Syngonium se može razmnožavati reznicama u vodi ili tlu. Odrežite dio stabljike od 15-20 cm točno ispod čvora. Posadite u vlažnu zemlju ili stavite stabljiku izravno u vodu. Novo korijenje pojavljuje se unutar 1-2 tjedna, a novo lišće nakon otprilike 4 tjedna.

Kako razmnožiti syngoniu iz reznica

Reznice stabljike jednostavno su komadići stabljike koji se odrežu s matične biljke i zatim koriste za uzgoj nove biljke. Važno je napraviti rez ispod čvora i imati barem jedan list već formiran na komadu stabljike koji uklanjate s izvorne biljke.

Osobno, više volim da moje reznice stabljike imaju dva lista jer to omogućuje bolju fotosintezu kako se reznice razvijaju.

Čvor je spoj na stabljici koji ćete lako prepoznati jer stvara dvije izbočine na suprotnim stranama stabljike. Prepuštena sama sebi, biljka bi na kraju proizvela zračno korijenje iz tih čvorova i oni bi pomogli biljci da se penje.

Rez napravite točno ispod ovog čvora, jer će se iz čvora prvi korijen vaše nove biljke pojaviti za 1-2 tjedna. Važno je rezati blizu čvora jer višak materijala stabljike riskira umiranje, a to može dovesti do bolesti.

Reznice korijena u vodi

wop hj43bjlh345

Kao što ćete vidjeti, razmnožavanje syngonija je vrlo jednostavno i imate dvije mogućnosti za ukorjenjivanje reznica.

Jednostavno zabadanje reznice u čašu vode vjerojatno je najčešća metoda. Čvor uvijek mora ostati ispod površine vode, a listovi vise s ruba staklenke ili bilo koje posude.

Uzgajivači biljaka koji uzimaju mnogo reznica često koriste staklene cijevi koje mogu stajati u stalku kako bi mogli ukorijeniti više reznica odjednom.

Ne morate imati taj trošak, a čak i ako želite ukorijeniti više reznica odjednom, to možete učiniti tako da ih jednostavno stavite u istu čašu vode. Nakon tjedan ili dva primijetit ćete da gomolji počinju stvarati male bijele korijene.

To je znak da sve ide po planu, ali još nije pokazatelj da su vaše reznice spremne za sadnju u lonce. Trebat će još nekoliko tjedana prije nego što korijenski sustav bude dovoljno jak za sadnju u lonac.

Osim praćenja rasta korijena i osiguravanja da je razina vode uvijek dopunjena, u ovoj fazi ne morate puno učiniti. Međutim, imajte na umu da će biljka brže trošiti vodu kako se razvija, pa pripazite na razinu vode.

Reznice korijena u zemlji

Neki uzgajivači više vole saditi svoje reznice izravno u zemlju. Ova metoda je jednako učinkovita i svodi se na osobni izbor koju ćete metodu odabrati. Oni koji sade izravno u lonac napominju da je isključena mogućnost šoka tijekom sadnje.

Kod sadnje reznica u tlo, upotreba hormona za ukorjenjivanje može pomoći u poboljšanju razvoja korijena. Osobno više volim pratiti razvoj korijena dok korijenje raste u vodi.

Najbolje je posaditi najmanje 4-6 reznica u svaku posudu jer će to vašoj Syngoniji dati punu i grmovitu naviku i dati doista impresivnu biljku.

U redu je posaditi svoje reznice izravno u posudu u kojoj ih namjeravate držati. Pokušajte održavati tlo blago vlažnim tijekom prvih nekoliko tjedana rasta. To će spriječiti da vaše reznice uvenu i pomoći im da se brže smežuraju.

Također pomaže u održavanju visoke vlažnosti i postavljanje posude na jako, neizravno svjetlo. Pretjerano izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti uzrokovat će uvenuće vaših reznica, dok će slabo osvjetljenje negativno utjecati na njihov rast.

wop bhl32bluh4523kblkllk432n5kl

Kada uzgajati syngoniu

Najbolje vrijeme za razmnožavanje Syngoniuma je proljeće ili ljeto, kada će biljka snažno rasti i reznice će se brzo učvrstiti.

Međutim, budući da su tako izdržljivi, Singoni se mogu uzgajati većinu puta u godini s razumnom stopom uspjeha.

Zašto uzimati reznice?

Najočitiji razlog za uzimanje reznica jednostavno je to što želite više biljaka, ali postoje i drugi dobri razlozi za razmnožavanje singonija.

Bolesna biljka

Drugi razlog za uzimanje reznica može biti da matična biljka pokazuje znakove bolesti. U tom slučaju bilo bi logično uzeti reznice sa zdravih dijelova biljke kako ne biste riskirali da ostanete bez biljke.

Očuvanje svojstva biljke

Uostalom, postoji mnogo sorti i sorti ove biljke. Oni nude širok raspon različitih boja u rasponu od bijele do ružičaste ili crvene. Kada se šarenilo počne vraćati u uobičajeno zeleno, moguće je uzeti reznice s područja biljke gdje je željena boja još jaka i ponoviti ih u novim biljkama.

Naknadna njega singonije

Ove biljke vole rasti u tlu sa slobodnom drenažom i morate ih posaditi u jednom od početka. Nove biljke morate održavati vlažnima, ali ne previše.

Nakon prva 3-4 tjedna možete malo smanjiti zalijevanje i pustiti da se gornji centimetri zemlje osuše prije zalijevanja kako biste izbjegli pretjerano zalijevanje i ubijanje biljaka.

Ocijedite tlo nakon zalijevanja i ne ostavljajte biljku u tanjuriću napunjenom vodom. Otkrit ćete da ova biljka vrlo lako oprašta, pa se nemojte obeshrabriti ako ovo zvuči komplicirano.

Još jedan savjet za zalijevanje je korištenje vode sobne temperature kako biste izbjegli rizik od šoka biljke iznenadnim hladnim udarom o korijenje.

Kako ove biljke stare, postaju sve tolerantnije na niz svjetlosnih uvjeta, ali pokušajte težiti jakoj svjetlosti s minimalnom izravnom sunčevom svjetlošću kako biste svojim reznicama pružili najbolju priliku.

Prozorska daska okrenuta prema istoku obično je dobro mjesto za postavljanje mladih biljaka. Kad lišće postane suho i izblijedjelo, dobiva previše svjetla i morate ga premjestiti na mjesto s manje svjetla.

wop bzh643luj43cnz3cjn3ch

Postoji nekoliko oblika koje ova biljka može poprimiti, ali njima upravlja vrtlar. U svom prirodnom okruženju biljka se voli kretati prema gore. To možete olakšati tako da nabavite stup od mahovine za penjanje. Biljka će s vremenom dosegnuti visinu od 1,5 metara ili više ako je dobro poduprta na ovaj način.

Ne žele svi niti imaju mjesta za biljku penjačicu, a mnogi vlasnici sobnih biljaka radije uzgajaju svoje biljke u gustoj masi u posudi ili pladnju.

Ovdje trenirate biljku da radi nešto što inače ne bi, pa je potrebno malo više truda. Morate stalno štipati vitice koje biljka šalje. To potiče veći rast od baze i razvija zaobljeniji oblik. Morate započeti ovu obuku vrlo brzo nakon što je biljka počela puštati korijenje.

Gusti izgled biljke možete povećati stavljanjem reznica stabljike izravno natrag u lonac ili pladanj u kojem matična biljka raste i to će pridonijeti gušćem izgledu.

Posljednja opcija je uzgoj biljke u načinu povlačenja. To je vrlo jednostavno jer budući da biljka šalje vitice, ako ne pronađu ništa na što bi se popeli, prirodno će se povući. Vidio sam da ova metoda dobro funkcionira kada je dopušteno izvlačenje biljaka iz ograde u prostor ispod.

Održavanje

Ove podcijenjene biljke mogu imati fino lišće i zahtijevaju vrlo malo truda od strane vrtlara. Nakon što se počnu razvijati, treba ih hraniti gnojivom opće namjene svaka dva tjedna tijekom vegetacijske sezone.

Kada se tijekom hladnijih mjeseci smire, možete ih prestati hraniti do sljedeće sezone. Preferiraju temperature oko 20 °C, ali su i po tom pitanju vrlo tolerantne. Kao i većina sobnih biljaka, uživaju u niskoj vlažnosti, ali povremeno prskanje vodom iz sredstva za čišćenje savršeno će ih zadovoljiti.

Završne napomene

Razmnožavanje syngonija je jednostavno i korisno, tako da možete jednostavno proizvesti više biljaka ili podebljati postojeću biljku dodavanjem više reznica u posudu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako razmnožavati biljku žada

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Patriot Hosta: šarena sorta Hoste

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Jednostavna njega kalateje roseopicte

Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega fikusa Audrey (Ficus benghalensis)