Razmnožavanje singonija

wop Singonij67428

Singonij (Syngonium podophyllum) je već desetljećima popularna sobna biljka. Jednostavan za njegu, s lijepim i raznolikim lišćem, a najbolje od svega, možete ga s lakoćom razmnožavati. U ovom ćemo članku pogledati razmnožavanje singonija kako bismo vam pomogli proširiti svoju kolekciju ovih prekrasnih sobnih biljaka.

Singonij se može razmnožavati iz reznica u vodi ili tlu. Izrežite dio stabljike od 15-20cm neposredno ispod čvora. Posadite u vlažno tlo ili stavite stabljiku izravno u vodu. Novi korijeni će se pojaviti unutar 1-2 tjedna, a novi listovi nakon otprilike 4 tjedna.

wop singonij7856493232

Kako razmnožiti singonij iz reznica stabljike

Reznice stabljike su jednostavno komadi stabljike koji se odsijeku od matične biljke i zatim koriste za uzgoj nove biljke. Bitno je napraviti rez ispod čvora i imati barem jedan list već formiran na komadu stabljike koji uklanjate s izvorne biljke.

Osobno više volim da moje reznice stabljike imaju dva lista jer to omogućuje bolju fotosintezu kako se reznica razvija.

Čvor je spoj u stabljici koji ćete lako prepoznati jer stvara dvije izbočine na suprotnim stranama stabljike. Prepuštena sama sebi, biljka bi na kraju proizvela zračno korijenje iz tih čvorova i oni bi pomogli biljci u penjanju.

Napravite svoj rez neposredno ispod ovog čvora jer će se iz čvora prvi korijen vaše nove biljke početi pojavljivati ​​za 1-2 tjedna. Važno je da se režete blizu čvora jer svaki višak materijala stabljike prijeti odumiranju i to može dovesti do bolesti.

Ukorjenjivanje reznica u vodi

wop hj43bjlh345

Kao što ćete vidjeti, razmnožavanje singonija je vrlo jednostavno i imate dvije mogućnosti kada je u pitanju ukorjenjivanje vaših reznica.

Jednostavno ubacivanje reznice u čašu vode vjerojatno je najčešća metoda. Čvor će uvijek morati ostati ispod površine vode s lišćem koji visi na rubu stakla ili bilo koje posude koju odlučite koristiti.

Uzgajivači biljaka koji uzimaju puno reznica često koriste staklene epruvete koje mogu stajati u stalku kako bi mogli ukorijeniti više reznica odjednom.

Nećete morati ići na ovaj trošak, a čak i ako želite ukorijeniti nekoliko reznica odjednom, možete to učiniti tako da ih jednostavno ubacite u istu čašu vode. Nakon jednog do dva tjedna primijetit ćete da čvorovi počinju proizvoditi male bijele korijene.

Ovo je znak da sve ide po planu, ali još uvijek nije pokazatelj da je vaša reznica spremna za sipanje u posudu. Proći će još nekoliko tjedana prije nego što korijenski sustav bude dovoljno jak da se posadi u posudu.

Osim što pratite rast korijena i pazite da se razina vode uvijek dolijeva, u ovoj fazi nećete morati puno raditi. Ipak, budite svjesni da će biljka kako se razvija brže trošiti vodu pa pripazite na tu razinu vode.

Ukorjenjivanje reznica u tlu

Neki uzgajivači radije sade svoje reznice izravno u tlo. Ova metoda je jednako učinkovita i svodi se na osobni izbor za koju ćete se metodu odlučiti. Oni koji posade izravno u posudu ističu da to eliminira svaku mogućnost šoka dok se biljka sadi.

Kod sadnje reznica u tlo može pomoći korištenje hormona za ukorjenjivanje za poboljšanje razvoja korijena. Osobno više volim što mogu pratiti razvoj korijena kako korijenje raste u vodi.

Najbolje je posaditi najmanje 4-6 reznica u svaku posudu, jer će to vašem singoniju dati punu i grmoličnu naviku rasta i stvoriti stvarno impresivnu biljku.

U redu je posaditi svoje reznice izravno u bilo koju posudu u kojoj ih namjeravate držati. Pokušajte održavati tlo lagano vlažnim tijekom prvih nekoliko tjedana rasta. To će spriječiti da vaše reznice uvenu i pomoći im da se brže slegnu.

Također pomaže u održavanju visoke vlažnosti i stavite posudu na jako, neizravno svjetlo. Pretjerana izravna sunčeva svjetlost će uzrokovati uvenuće vaših reznica, dok će slabo osvjetljenje negativno utjecati na njihov rast.

wop bhl32bluh4523kblkllk432n5kl

Kada razmnožavati singonij

Najbolje je razmnožavati singonij u proljeće ili ljeto, jer će biljka u to vrijeme snažno rasti i reznice će se brzo uspostaviti.

Međutim, budući da su tako otporne, razmnožavanje singonija može se obaviti u većini doba godine s razumnom stopom uspjeha.

Zašto uzimati reznice?

Najočigledniji razlog za uzimanje reznica jednostavno zato što želite imati više biljaka, ali postoje i drugi dobri razlozi za razmnožavanje singonij.

Dugonoga biljka

Ove biljke potječu iz velikog područja srednje i južne Amerike gdje rastu u kišnim šumama. Njihova prirodna metoda rasta je penjanje po drveću koristeći svoje zračno korijenje kao potporu.

Kada se uzgaja kod kuće, ova mogućnost više nije dostupna, pa biljka lako može postati dugonoga jer šalje izbojke u potrazi za nečim za penjanje.

Ovo može učiniti da biljka izgleda pomalo ćelavo i opušteno, a uzimanje reznica ne samo da će omogućiti svježu proizvodnju, već će poslužiti i za orezivanje matične biljke u oku ugodniji oblik.

Bolesna biljka

Drugi razlog za uzimanje reznica može biti da matična biljka pokazuje neke znakove bolesti . U tom slučaju bilo bi razumno uzeti reznice sa zdravih dijelova biljke kako ne biste riskirali da se nađete bez biljke.

Održavanje karakteristika biljke

Konačno, postoji mnogo sorti i kultivara ove biljke. Nude širok spektar raznolikih boja u rasponu od bijele do ružičaste ili crvene. Ako se šarenilo počne vraćati na uobičajenu zelenu, tada je moguće uzeti reznice s područja biljke gdje je željena boja još uvijek jaka i ponoviti je u novim biljkama.

Naknadna njega za razmnožavanje singonija

Ove biljke vole rasti u tlu sa slobodnim dreniranjem i morat ćete ih posaditi u jednu od samog početka. Morat ćete održavati nove biljke vlažnima, ali ne previše vlažnima.

Nakon prva 3-4 tjedna, možete malo smanjiti zalijevanje, dopuštajući da se gornji centimetar zemlje osuši prije zalijevanja, kako ne biste pretjerali s vodom i ubili svoje biljke ljubaznošću.

Pustite da se zemlja ocijedi nakon zalijevanja i ne ostavljajte biljku da stoji u tanjuriću napunjenom vodom. Otkrit ćete da ova biljka vrlo oprašta pa nemojte biti odloženi ako ovo zvuči komplicirano.

Još jedan savjet za zalijevanje je korištenje vode koja je sobne temperature, čime se sprječava rizik od šokiranja biljke iznenadnim hladnim udarom u korijenje.

Kako stare, ove biljke postaju sve tolerantnije na niz razina svjetlosti, ali pokušajte težiti jakom svjetlu s minimalnom izravnom sunčevom svjetlošću kako biste svojim reznicama dali najbolju priliku.

Prozorska daska okrenuta prema istoku obično je dobro mjesto za postavljanje mladih biljaka. Ako lišće postane suho i izbijeljeno, tada prima previše svjetla i morat ćete ih premjestiti negdje s nižom izloženošću svjetlu.

wop bzh643luj43cnz3cjn3ch

Formiranje vaše nove biljke

Postoji nekoliko oblika koje ova biljka može imati, ali njima upravlja vrtlar. U svom prirodnom okruženju, biljka se voli kretati prema gore. To možete olakšati pružanjem stupa od mahovine za penjanje. Biljka će na kraju doseći visinu od 1,5 metra ili više ako je dobro poduprta na ovaj način.

Ne žele svi niti imaju mjesta za biljku koja se penje i mnogi vlasnici sobnih biljaka preferiraju da im biljke rastu u gustoj masi u posudi ili zdjeli.

Ovdje trenirate biljku da radi nešto što inače ne bi radila pa je potrebno malo više truda. Morat ćete stalno štipati vitice koje biljka šalje. To će potaknuti veći rast od baze i razviti zaobljeniji oblik. Morat ćete započeti ovu obuku vrlo brzo nakon što biljka počne puštati korijenje.

Gusti izgled biljke možete povećati tako da reznice stabljike vratite izravno natrag u posudu ili zdjelu u kojoj raste matična biljka i to će doprinijeti gustom izgledu.

Konačna opcija je uzgoj biljke na vučni način. To je vrlo jednostavno jer kako biljka šalje vitice, one će se prirodno zavlačiti ako ne nađu nešto za penjanje. Vidio sam kako se ova metoda dobro pokazala kada je biljkama dopušteno da se vuku od ograde prema dolje prema prostoriji ispod.

Održavanje

Ove podcijenjene biljke mogu pokazati fino lišće i zahtijevaju vrlo malo truda od strane vrtlara. Nakon što se počnu razvijati, treba ih hraniti gnojivom opće namjene jednom u dva tjedna tijekom vegetacije.

Kada postanu mirniji tijekom hladnijih mjeseci, možete ih prestati hraniti do sljedeće sezone. Oni preferiraju temperature od oko 20°C, ali čak i u tom pogledu imaju tendenciju da budu vrlo tolerantni. Kao i većina kućnih biljaka, one uživaju u malo vlage, ali povremeno prskanje vode iz čistača će ih učiniti savršeno sretnima. 

Završna riječ

Razmnožavanje singonija je jednostavno i korisno, što vam omogućuje da jednostavno proizvedete više biljaka ili zgusnete postojeću biljku dodavanjem više reznica u posudu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)

Uzgoj povrća Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

Njega sobnih biljaka Ručni rad i ukrasi Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Božićna drvca ružmarina: savjeti za njegu biljaka