Sve što trebate znati o sadnji jagoda s golim korijenom

Alles was Sie uber das Pflanzen von wurzelnackten Erdbeeren wissen

Jeste li oduvijek željeli uzgajati sadnice jagoda s golim korijenom, ali nemate pojma kako započeti? Ako je tako, onda imate sreće jer će vas ovaj članak upoznati sa svime što trebate znati o uzgoju ovih biljaka.

Na kraju ću također podijeliti nekoliko savjeta o uzgoju jagoda u vrećama za uzgoj.

Pripremite idealne uvjete za uzgoj

Prije nego što možete uzgojiti zdravu biljku, bilo da se radi o jagodi s golim korijenom ili ne, morate razumjeti važnost uvjeta uzgoja. Iako postoji mnogo aktivnosti održavanja koje možete poduzeti kako biste pomogli svojim biljkama jagoda, ti će napori vjerojatno biti uzaludni ako od samog početka ne osigurate prave uvjete za uzgoj. Sljedeći odjeljci pokazat će vam što treba biljci jagode u pogledu uvjeta tla i sunčeve svjetlosti.

Uvjeti tla za biljke jagoda s golim korijenom

Jagode s golim korijenom preferiraju tlo s visokom koncentracijom organskih materijala na kojem se hrane. Tlo također treba imati izvrsnu sposobnost drenaže, jer korijenje jagode ne voli stajanje u stajaćoj vodi. Tipično, pjeskovita ilovasta tla najbolje mogu zadovoljiti oba ova zahtjeva.

Kiselost tla također je ključni čimbenik za rast jagoda s golim korijenom. U idealnom slučaju pH vašeg tla trebao bi biti između 5,8 i 6,2. Tlo koje je previše kiselo ili previše alkalno može biti štetno za razvoj vaše biljke jagode.

Postoji velika vjerojatnost da tlo na vašem planiranom mjestu uzgoja nije savršeno prilagođeno ovim uvjetima. Ali umjesto da te uvjete prepustite slučaju, bolje je započeti s uzorkom tla. Nakon što dobijete rezultate ovog testa, trebali biste mijenjati tlo dok ne dobije odgovarajuću kiselost, svojstva drenaže i razine hranjivih tvari za zdrav rast jagoda.

Sunčeva svjetlost za biljke jagoda s golim korijenom

Iako ima mnogo toga za razmotriti kada je u pitanju tlo u kojem ćete uzgajati svoje biljke jagoda s golim korijenom, puno je lakše razumjeti koliko je toj biljci potrebna sunčeva svjetlost. Biljke jagoda uspijevaju na punom suncu. Pobrinite se da vaše područje uzgoja ima najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti za najbolje rezultate.

Odaberite jednu od tri vrste jagoda s golim korijenom

Ono što bi moglo iznenaditi mnoge vrtlare početnike koji po prvi put uzgajaju jagode s golim korijenom je da ove biljke mogu biti u jednoj od tri varijante. Svaka sorta jagoda s golim korijenom ima različite karakteristike cvijeta i ploda koje utječu na vrijeme berbe. Evo kratkog pregleda tih opcija:

  • Lipanjske jagode – Daje jedan veliki urod jagoda tijekom lipnja i srpnja
  • Jagode koje stalno rađaju – Daju dva uroda tijekom svake vegetacijske sezone, jedan usjev dolazi u rano ljeto, a drugi u ranu jesen
  • Dnevno neutralne jagode – kontinuirano stvaraju laganu berbu tijekom vegetacijske sezone

Tri gore navedene sorte jagoda predstavljaju tri različite kategorije. Unutar ovih kategorija pronaći ćete dodatne opcije uključujući sojeve s više varijacija u rasporedu plodonošenja. Međutim, najbolje je započeti s razumijevanjem tri glavne vrste kako biste imali jasnu predodžbu o tome što možete očekivati ​​od svojih biljaka jagoda s golim korijenom.

Jagode se jednako dobro snalaze u posudama.

Korijenje potopiti u vodu

Nakon što dobijete biljku jagode s golim korijenom, ali prije nego što je posadite u zemlju, trebali biste odvojiti vrijeme da namočite korijenje. Namakanje korijena pomaže biljci jagode da izađe iz faze mirovanja i priprema je da izbaci novi korijen i stabljiku nakon što oživi u tlu.

Obično biste trebali namakati golo korijenje vaše biljke jagode oko 5 sati. Kada namačete to golo korijenje, nemojte koristiti vodu koja dolazi izravno iz slavine. Voda iz slavine često sadrži zagađivače poput klora. Umjesto toga, trebali biste koristiti destiliranu vodu ili vodu iz slavine koja je bila ustajala dan-dva kako biste omogućili da klor iscuri iz vode.

Orežite svoje jagode s golim korijenom

Sada kada ste odabrali prikladno mjesto za uzgoj i natopili korijenje vaše biljke jagode, možete nastaviti s fazom rezidbe korijena. Mnogi početnici možda nisu upoznati s obrezivanjem korijena, ali ono je ključno za uspjeh vaših biljaka jagoda.

Orezivanje korijena je selektivno rezanje korijena biljke kako bi se poboljšalo njezino zdravlje i rast. Rezidbu korijena možete izvesti na mnogim vrstama biljaka i za različite namjene.

Ako orezujete jagode s golim korijenom, nemojte se bojati biti malo glomazni. Promatrajte duljinu korijenske mase vaše biljke jagode i zatim odrežite otprilike trećinu te duljine.

Rezanje korijena može izgledati kao štetan čin. Međutim, obrezivanje korijena prije sadnje biljke jagode s golim korijenom potaknut će vašu biljku da proizvede novi rast korijena, što će joj pomoći da apsorbira svu vlagu i hranjive tvari koje su joj potrebne iz okolnog tla.

Posadite svoje jagode s golim korijenom

Napokon smo došli do koraka koji ste vjerojatno čekali. Vrijeme je da naučite idealan način sadnje jagoda s golim korijenom. Sljedeća dva odjeljka govore o tome kada i kako pravilno saditi ove biljke.

Posadite jagode s golim korijenom

Kada saditi jagode golog korijena

Najbolje vrijeme za sadnju jagoda s golim korijenom su rani proljetni mjeseci. Sadnja u ožujku često je idealna jer to vašim jagodama s golim korijenom daje priliku da se etabliraju i iskoriste cijelu sezonu rasta.

Kako posaditi jagode s golim korijenom

Da biste zasadili biljku jagode s golim korijenom, morate obratiti posebnu pozornost na dimenzije jame za sadnju. Vaša rupa za sadnju trebala bi biti dovoljno duboka da svi korijeni rastu ispod površine tla. Dio biljke neposredno iznad korijena, poznat kao kruna, trebao bi sjediti na površini tla, a ne iznad ili ispod.

Širina jame za sadnju također je važna. Opet, pazite na veličinu korijenskog sustava vaše jagode s golim korijenom. Raširite korijenje tako da svi budu slobodni jedno od drugog i usmjereni prema van u vodoravnom smjeru. Vaša rupa bi trebala biti dovoljno široka da u nju stane bilo koje korijenje koje se širi bez savijanja ili prenatrpavanja, a istovremeno mora osigurati dodatni otvoreni prostor za širenje korijenja.

Nakon što ste iskopali rupu koja ispunjava upravo navedene zahtjeve, stavite svoju jagodu s golim korijenom u rupu i napunite je zemljom bogatom hranjivim tvarima. Također možete nastaviti zalijevati i dolijevati tijekom sadnje kako bi golo korijenje ostalo vlažno.

Svoje biljke jagoda razmaknite 18 do 24 inča.

Ako planirate posaditi više biljaka jagoda s golim korijenom u svoju gredicu s jagodama, također trebate razmotriti razmak. Jagode se vole rastegnuti kada su uvjeti za uzgoj dobri, zbog čega biste trebali ostaviti najmanje metar i pol do dva metra prostora između svake biljke jagode koju uzgajate.

Moglo bi vas također zanimati… Kako uzgajati jagode u zatvorenom prostoru

Razmislite o korištenju spremnika za svoje biljke jagoda s golim korijenom

Sadnja vaših jagoda s golim korijenom u zemlju savršeno je održiva opcija. Međutim, postoje neke prednosti uzgoja vaših biljaka jagoda u kontejnerima.

Kao što smo upravo spomenuli, jagode imaju tendenciju brzog širenja u uvjetima rasta koje preferiraju. Biljke jagoda također vole izvrsnu drenažu za svoje korijenje. Obje kvalitete čine vrtlarstvo u kontejnerima izvrsnom opcijom za vaše biljke.

Uzgoj jagoda u posudi sigurno će pomoći u kontroli širenja vaših biljaka jer stijenke posude djeluju kao jasna granica za korijenje vaše biljke jagode. Međutim, ako se odlučite koristiti posudu, morate biti sigurni da će posuda koju koristite omogućiti slobodno otjecanje vode.

Na temelju ove potrebe za drenažom, platnene vrećice za uzgoj jedna su od najboljih opcija koje možete koristiti pri uzgoju jagoda. Propusna priroda ovih vrećica omogućuje im da s lakoćom izbace višak vode i pomaže u održavanju fantastičnog protoka zraka oko korijenskog sustava.

Pokrijte tlo malčem

Nakon sadnje vaših biljaka jagoda u zemlju, trebali biste pokriti područje malčem. Malč pomaže u održavanju odgovarajuće vlažnosti tla koja je potrebna vašim novim biljkama da bi napredovale. Također će pomoći u umjerenim temperaturama tla i dugoročno se razgraditi u više organskih hranjivih tvari.

Malč je važniji za biljku jagode nego što mislite. Jagode obično imaju plitko korijenje i velike potrebe za vodom. Svojstva malča za zadržavanje vlage uvelike vam pomažu uštedjeti nešto vode.

Malč također pomaže u sprječavanju izbijanja korova, koji se mogu natjecati s vašim jagodama za hranjive tvari. Prilikom nanošenja malča, pazite da ne prekrijete krošnju svoje biljke, ali inače položite zdrav sloj malča debljine najmanje 1 inča (2,5 cm).

Zalijte svoju biljku jagode

Nakon što su vaše biljke jagoda s golim korijenom u zemlji, morat ćete nastaviti s dodavanjem puno vode kako bi im tlo ostalo vlažno i pomoglo im da se prilagode novom mjestu uzgoja. U većini slučajeva, svoje tek posađene jagode s golim korijenom trebate zalijevati jednom dnevno. Svaki put kad to učinite, trebali biste dati oko 1 do 2 inča vode.

Pridržavanje ovog rasporeda navodnjavanja nekima može biti teško, stoga biste trebali razmotriti druge metode zalijevanja osim ručnog zalijevanja. Sustavi navodnjavanja kap po kap često su najbolji način da svojim jagodama učinkovito date potrebnu vodu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati biljku pauk

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto lišće mog bosiljka postaje smeđe?