Uzdignuti vrt za početnike

1682638265 Hochbeet Gemusegarten fur Anfanger Organic Pereglin

Ako nikada prije niste započeli s povrtnjakom, to može biti zastrašujuće. Ali ne morate više brinuti o tome. Imat ćemo vlastiti povrtnjak i uzgojiti ga u tren oka.

Vrtlarstvo s podignutim gredicama opcija je najprikladnija za početnike. To je jedan od najmodernijih vrsta vrtlarstva koji postoji. Uzgoj povrća u povišenoj gredici ima brojne prednosti. Na primjer, možete jednostavno mijenjati i kontrolirati svoje tlo i ne morate ga kopati ili obrađivati ​​svake godine.

Naučimo uzgajati povrće u gredici za početnike poput vas!

Kako započeti uzdignuti vrt

U nastavku su navedeni koraci za stvaranje povrtnjaka uzdignute gredice. Možda ćete morati potrošiti nešto novca slijedeći ove metode, ali isplatit će se ako jedete povrće koje ste sami uzgojili.

 • Odaberite mjesto za svoju povišenu gredicu koja ima najmanje 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti. Što je veći broj, to bolje. Ovo bi trebalo razmotriti prije nego što se odlučite za mjesto za svoju povišenu gredicu.

Ako živite u hladnoj klimi, poželjno je 6-8 sati sunčeve svjetlosti ili više. Ako živite u vrućem području, potrebna vam je sjena kako biste zaštitili svoje biljke od užarenog ljetnog sunca. Stoga odaberite mjesto koje odgovara klimi u vašem području.

 • Nakon što ste se odlučili za mjesto za svoj vrt, vrijeme je da ga uredite. Ako vaša stranica ima puno trave i korova, ovo je obavezna faza. Trava i korov mogu rasti kroz prljavštinu u vašem podignutom krevetu, a korov i vaše biljke natječu se za prostor, vodu, sunčevu svjetlost i hranjive tvari.

Prvo uklonite svu travu i korov sa svog mjesta. U suprotnom, možete iskopati to mjesto lopatom i zatim ukloniti sav korov iz tla.

 • Da biste izgradili svoj krevet morate potrošiti nešto novca i kupiti nešto drvene građe. Možete kupiti gotove podignute krevete ili kupiti jeftinu drvenu građu i sami je postaviti svojom opremom. Za početnike idealan je podignuti krevet dimenzija 1,3m sa 1,3m ili 1,3m sa 2m.

Ako nemate novca za kupnju drvene građe ili povišenog kreveta, možete ga sagraditi od cigli ili cementnih blokova ili od starih velikih guma i plastičnih sanduka za mlijeko.

 • Poigrajte se sa zemljom i saznajte koji vam je recept za zemlju draži. Odabir idealnog recepta za tlo može biti težak za početnika. Možete uzgojiti četiri puta više povrća na svojoj povišenoj gredici ako odaberete pravu mješavinu tla.

Kompost možete kupiti ili napraviti vlastiti i pomiješati ga sa zemljom za posude kako biste napravili fantastičnu mješavinu za posteljinu. Također možete koristiti kompost i gornji sloj tla, ali to nije tako učinkovito kao tlo za posude.

Povrtnjak s podignutim gredicama za početnike - vrtlarstvo s podignutim gredicama

Koje povrće mogu uzgajati u povišenom vrtu?

Uzgoj povrća u povišenoj gredici jednostavan je i ugodan. Kao početnik, možete uzgajati ovo povrće i steći motivaciju za uzgoj mnogih.

 • Kelj – jedno je od najlakših i najhranjivijih povrća za uzgoj u povišenoj gredici.
 • Blitva – I blitva i kelj su otporne biljke koje mogu rasti kao prateće biljke u vašoj povišenoj gredici.
 • Mrkva – Tlo na povišenim gredicama idealno je za uzgoj mrkve. Za povišenu gredicu s nogama odaberite nisku sortu mrkve.
 • Rajčice – možete uzgajati različite vrste rajčica u svojoj gredici.
 • Zelena salata – Lako ju je uzgajati, a biljke salate izgledaju lijepo u podignutoj gredici.

Čime bih trebao napuniti svoj povišeni vrt?

Ispunjavanje gredica jednostavnom mješavinom tla je prvi izbor. Kao što možete očekivati, ovo je najlakši način. Napunite svoju gredicu mješavinom gornjeg sloja zemlje i komposta u omjeru 1:1, zatim nježno grabljama ili lopatom pomiješajte.

1682638264 969 Uzdignuti povrtnjak za početnike Organski Pereglin

Što mi je potrebno za početak uzdignutog vrta?

Budući da samo stvarate kutiju, slično kutiji s pijeskom, potrebne su vrlo osnovne vještine DIY. Evo što vam treba!

 • Odvijači, bušilice/odvijači i nastavci
 • Ako sami režete daske (umjesto da ih kupujete u trgovini), trebat će vam ručna pila i metar.
 • Ako nemate pilu, neka vam drvosječe prepolove komade. Prerežite jedan od dijelova kreveta 1x2m na pola tako da imate dvije duljine od 2m za krajeve.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme bosiljka

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koja je najbolja voda za sobne biljke?

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas