Planiranje vrta u jesen

Gartenplanung im Herbst Organic Pereglin

Razumijevanje jesenskog planiranja vrta tema je ovog članka. Nakon užurbane vegetacijske sezone, jesen nije vrijeme za opuštanje. Ima još puno toga za napraviti da se jesenji vrt pripremi za cvjetanje sljedećeg proljeća. Međutim, malo planiranja i pripreme u jesen pomoći će vam da se pripremite za proljetnu sezonu.

Čišćenje gredica, reguliranje tla, priprema travnjaka i minimiziranje izazova za sljedeću vegetacijsku sezonu zadaci su koje je potrebno obaviti u jesen. Također je vrijeme za sjetvu proljetnih cvatova i uklanjanje preosjetljivih ljetnih cvjetova.

Evo nekoliko korisnih savjeta!

Planiranje vrta u jesen: kada da počnem?

Započnite svoj jesenski vrt sredinom ljeta, često krajem srpnja do početka kolovoza, ovisno o vašoj zoni otpornosti, kako biste osigurali da sazrije prije prvog mraza. Postoje mnoge biljke koje uspijevaju po hladnom vremenu, ali mnoge je potrebno pokrenuti kada je vrijeme još toplo i dani su duži.

Kako stvoriti jesenski vrt?

Planiranje jesenskog vrta pomoći će vam da organizirate svoje ideje i ciljeve i pretvorite ih u djelotvorne radnje. Evo nekoliko zadataka koji bi se trebali naći na vašem jesenskom popisu obaveza u vrtu:

 • Produžite životni vijek vaših jednogodišnjih biljaka. Da biste više cvjetali, odrežite dugonoge jednogodišnje biljke, po potrebi ih iščupajte s korijenom i pognojite.
 • Sadite jednogodišnje biljke u hladnoj sezoni. Prijelaz na maćuhice i snažne majke kad se vrijeme promijeni.
 • Posadite proljetne lukovice. Sadite lukovice tulipana, narcisa, zumbula, ali i drugih proljetnih cvjetnica.
 • Malč jača temelj. Popunite sve praznine u gredicama i dodajte više malča svojim osjetljivijim biljkama.
 • Napredujte na farmi. Ako imate otvoren prostor, sada je odlično vrijeme za sjetvu svježe trave. Međutim, učinite to puno prije prvog jakog mraza. Također, temeljito pognojite travnjak i razmislite o prozračivanju.
 • Posadite svježe biljke ili drveće u svom vrtu. Jesen je najbolje vrijeme za sadnju novog drveća ili grmlja jer se time izbjegavaju učinci ljetne vrućine i suše. Za ukorjenjivanje, redovito zalijevajte do zime.
Planiranje vrta u jesen Organski Pereglin

Koje povrće planirati za jesen?

Nježne i otporne jednogodišnje biljke trebale bi biti uključene u jesenski vrt. Nježne jednogodišnje biljke poput rajčice, paprike, dinje i kukuruza ono su što nazivamo ljetnim usjevima i one privlače svu pažnju vrtlarske zajednice. S druge strane, izdržljive jednogodišnje biljke preferiraju hladno vrijeme i podnose mraz. Najpopularnije povrće su brokula, grašak, luk, špinat i zelena salata.

Presađivanje nježnih jednogodišnjih biljaka u rano ljeto služi za produljenje vremena berbe. Ovo sadrži:

 • Kukuruz
 • Rajčice (posebno za konzervirane sorte)
 • krastavci
 • grah
 • Ljetna tikva (bolje su manje sorte)

U međuvremenu, izdržljive jednogodišnje biljke uglavnom su ponavljanje proljetnog usjeva. Možete posaditi:

Kada trebam započeti jesenju sjetvu?

1682638006 398 Planiranje jesenskog vrta Organski pereglin

Za jesensku berbu posijte sjeme najkasnije 10 tjedana prije prvog mraza. Datum prvog mraza ovisi o tome kada sadite. Sjemenke su vrlo sitne. Sijte što je ravnomjernije moguće, ali planirajte povratak nakon klijanja kako biste prorijedili zbijene klice radi pravilnog razmaka.

Najprije morate odrediti svoj prvi prosječni datum mraza, a zatim brojati unatrag kako biste dobili datum sadnje za svaki usjev. Ako je vaš uobičajeni datum mraza sredina do kraja rujna, većinu biljaka posadit ćete u srpnju. Ako vaš zadnji datum mraza nije prije listopada ili čak studenog, morat ćete posaditi više u kolovozu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje monstere u novu posudu

Rezidba i orezivanje

Kada smanjiti božure

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati božićni kaktus