Vodič za njegu filodendrona Imperial Green

wop Filodendron imperial green68732

Filodendron Imperial Green nikad ne uspije privući pažnju, s velikim, krutim, sjajno-zelenim listovima koji impresivno rastežu iz središnje stabljike. Ovaj filodendron bez loze široko je dostupan, jeftin i izgleda fantastično. Ovaj će vam članak pomoći da naučite sve što trebate znati o njezi filodendrona Imperial Green kako bi vaša biljka bila uspješna.

Filodendron Imperial Green treba svijetlo, neizravno svjetlo, dobro drenirajuće tlo i umjerenu vlagu kako bi uspijevao. Zalijevajte čim se gornja polovica tla osjeća suha, održavajte temperaturu od 16-30°C, izbjegavajte propuh i lagano gnojite svaki mjesec tijekom proljeća i ljeta.

Čitajte dalje kako biste saznali o svakom aspektu njege ove biljke, kao i o tome kako spriječiti i nositi se s nekim od najčešćih problema.

Pregled filodendrona Imperial Green

Filodendron Imperial Green je sorta Philodendron erubescens, cijenjena zbog svojih velikih, glatkih zelenih listova koji se šire u svim smjerovima, izgledajući prilično spektakularno na izložbi.

Vrlo je sličan filodendronu Imperial Redu i ima potpuno iste zahtjeve za njegom. Također je prilično sličan filodendronu Prince Of Orange i filodendron Congo-u.

Filodendron Imperial Green je samostalni filodendron koji će ostati relativno kompaktan. Listovi su impresivne veličine, ali relativno malobrojni. Ovo je biljka koja uvijek privlači komplimente od svakoga tko je vidi u mom domu. Ne samo da je ova biljka ljepotica, nego ju nije teško održati sretnom.

wop Filodendron76539800

Sažetak njege o filonendronu Imperial Green

ImeFilodendron Imperial Green
PodrijetloKultivirana sorta Philodendron erubescens
Zahtjevi za svjetloStavite na jako, neizravno svjetlo. Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati oštećenje listova.
ZalijevanjeZalijevajte čim se gornja polovica tla osjeti suha. Ne podnosi pretjerano zalijevanje.
TloDobro drenirajuće tlo je bitno , ali bi također trebalo imati sposobnost zadržavanja vlage. Mješavina 50% mješavine za zalijevanje i 50% dodataka za drenažu kao što su krupni pijesak, perlit ili plovućca dobro funkcionira, iako je specijalizirana mješavina Aroid idealna.
TemperaturaFilodendron Imperial Green će uspjeti na temperaturama od 16-30°C. Topli i hladni propuh mogu uzrokovati oštećenje listova.
GnojivoGnojite svaka 4 tjedna tijekom proljeća i ljeta, ali budite na strani opreza s učestalošću i jačinom pripravka. Koristim uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo u pola jačine.
VlažnostNajbolje će se snaći u umjerenoj do visokoj vlažnosti od 40-60%, ali razumno tolerantno na nižu razinu vlage zbog sjajnog lišća.
ObrezivanjePotrebno je minimalno obrezivanje. Po potrebi uklonite mrtve ili oštećene listove.
RazmnožavanjeFilodendron Imperial Green može se razmnožavati iz reznica stabljike u vodi ili tlu. Može biti teško uzeti reznice stabljike zbog blizine listova. Komercijalne biljke proizvode se kulturom tkiva.
Ponovno zalijevanjePotrebno je presaditi samo jednom značajno vezano za korijenje.
Bolesti i štetočineBakterijska pjegavost i bakterijska pjegavost listova mogu se pojaviti u prezalijevanoj ili pod stresom biljci. Prilično otporan na štetočine. Redovito provjeravajte svoju biljku i odmah je tretirajte.
ToksičnostBlago otrovan za ljude i životinje.

Kakvu svjetlost zahtjeva filodendron Imperial Green

Vaš filodendron Imperial Green će se najbolje snaći kada je postavljen na jakom, neizravnom svjetlu. Stavite ga blizu prozora, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer će to uzrokovati opekotine lišća koje će narušiti njegov izgled.

Ako je vaša biljka u uvjetima slabog osvjetljenja, prestat će rasti i bit će izložena mnogo većem riziku od niza drugih problema, uključujući prekomjerno zalijevanje. Ako ne vidite da vaš filodendron Imperial Green ne proizvodi nove listove tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci, smatrajte da je slaba svjetlost vjerojatan uzrok.

wop hg780933hq709ggh8qh8g3q

Zalijevanje

Zalijevanje je sljedeći najvažniji aspekt njege filodendron Imperial Green nakon osvjetljenja, a ispravna pravila ključna je da vaša biljka bude uspješna tijekom vremena. To je stalna ravnoteža kako bi se vašoj biljci osiguralo dovoljno vode, a pritom se i dalje održavaju uvjeti dobrog prozračivanja u tlu koji su vašoj biljci potrebni za napredovanje.

Zalijevajte svoj filodendron Imperial Green kada se gornja polovica tla osuši. Zabijte prst točno u tlo kako biste provjerili koliko je suho i također upotrijebite težinu posude kako biste odredili koliko je tlo suho prije zalijevanja.

Izbjegavajte zalijevanje filodendrona Imperial Green prema rasporedu, ali provjerite svoju biljku svakih nekoliko dana da vidite treba li je zalijevati. Ako ste u nedoumici, ostavite svoju biljku još dan ili dva, jer će prekomjerno zalijevanje vjerojatno učiniti mnogo više štete nego nedovoljno zalijevanje.

Obavezno dobro natopite tlo kada zalijevate biljku. Volim dodavati malo vode odjednom i pustiti da uđe, dajući zemlji dovoljno vremena da se ravnomjerno navlaži. Nastavite zalijevati dok voda ne poteče slobodno iz drenažnih rupa i dok posuda ne postane teška. Pustite da se posuda dobro ocijedi nakon zalijevanja.

Najbolji savjet: pazite da posuda ima dosta drenažnih rupa i da je prikladne veličine za biljku kako biste uvelike smanjili rizik od prekomjernog zalijevanja. Napravite neke promjene ako je potrebno, jer je pokušaj borbe protiv nepovoljnih uvjeta teška borba.

Koja je vrsta vode najbolja za filodendron Imperial Green?

Voda iz slavine je dobra za dilodendron Imperial Green. Listovi nisu pretjerano osjetljivi na nečistoće, fluor ili kloramine u vašoj vodi. Međutim, ako se dobro vodi računa o svim ostalim aspektima njege, ali i dalje vidite smeđe vrhove i rubove listova, mogli biste razmisliti o prelasku na kišnicu ili destiliranu vodu.

Zahtjevi tla filodendrona Imperial Green

Dobro drenirajuće tlo neophodno je za zdravu biljku. Teška, slabo drenirajuća zemlja gotovo uvijek znači katastrofu, bez obzira koliko ste oprezni.

Cilj je koristiti tlo koje pruža dovoljno prozračivanja, ali i zadržava malo vode, kako bi se spriječilo prebrzo sušenje biljke.

 1. 50% mješavine zemlje za sobne biljke i 50% perlita ili krupnog pijeska.
 2. 1/3 treseta ili kokosa, 1/3 mješavine za orhideje i 1/3 perlita ili krupnog pijeska.
 3. Specijalizirana mješavina aroida izvrsna je opcija za filodendron Imperial Green. 

Tlo se s vremenom može zbiti i možda ćete primijetiti da se sve slabije drenira nakon što zalijete biljku. Ovo bi moglo biti dobro vrijeme da presadite biljku u lakšu mješavinu ili možete pokušati prozračiti postojeće tlo kako biste poboljšali drenažu.

Zahtjevi za vlagu

Dok je filodendron Imperial Green tolerantniji na nisku vlagu od mnogih drugih sobnih biljaka, ipak će se najbolje snaći kada se vlažnost održava iznad 40%, a 50-60% je čak i bolje.

Ako je vlažnost preniska, možete vidjeti kako se rubovi listova počinju uvijati, a mogu se razviti smeđi vrhovi i rubovi listova. Najbolji način da to spriječite je praćenje razine vlažnosti u vašem domu i ručno podešavanje. Koristim digitalni higrometar kako bih pratio razinu vlažnosti svojih biljaka.

Ako primijetite da su razine vlažnosti preniske, pokušajte s jednom od ovih metoda da ih povećate na višu razinu.

 • Grupirajte svoje biljke zajedno . Povećana transpiracija i isparavanje vode iz vaših biljaka će vrlo lijepo poboljšati razinu lokalne vlažnosti.
 • Koristite ladicu za vlagu pored ili ispod vaših biljaka. U široku posudu složite nekoliko malih kamenčića. Napunite ga vodom do razine malo ispod vrha kamenčića. Stavite posudu za biljke na pladanj, pazeći da je dno posude iznad razine vode.
 • Premjestite svoju biljku u vlažniju prostoriju , kao što je kupaonica, praonica rublja ili vaša kuhinja.
 • Koristite ovlaživač zraka za brzo i jednostavno podizanje razine vlage. Neki vam modeli čak omogućuju postavljanje ciljane razine vlažnosti koju će stroj pokušati održavati.
wop nu0fg3hg38ohqfa

Zahtjevi za temperaturu

Normalne temperature u zatvorenom prostoru savršene su za filodendronImperial Green, a zapravo će biti u redu bilo gdje od 16-30°C. Vaša će biljka uglavnom prestati rasti na donjem kraju ovog raspona, stoga je najbolje održavati temperaturu malo višom. Obično će prestati rasti ispod 16°C i može pretrpjeti štetu od hladnoće ispod 10°C.

Glavni temperaturni problem na koji treba paziti je propuh. I vrući i hladni propuh mogu znatno oštetiti filodendron Imperial Green, što rezultira smeđim ili žutim lišćem. Pobrinite se da vaša biljka nije postavljena u blizini otvora za grijanje ili hlađenje, radijatora ili prozora na propuhu.

Kako oploditi filodendron Imperial Green

Gnojivo je ključni element uzgoja zdravog filodendrona Imperial Green, ali važno je ne pretjerivati. Koristim uravnoteženo (20-20-20) gnojivo koje primjenjujem svaka 4 tjedna tijekom proljeća i ljeta u pola preporučene jačine za biljke na otvorenom. 

Postoje mnoge druge mogućnosti za gnojidbu vašeg filodendrona Imperial Green. Iako koristim sintetičko gnojivo, postoji mnogo sjajnih organskih opcija. Ekstrakt morskih algi posebno je izvrsna opcija.

Drugi izbor je jednostavno dodati oko 10% komposta ili odljevaka od crva u smjesu za saksiju prilikom presađivanja. To obično osigurava dovoljno hranjivih tvari za 1-2 godine. Možete pažljivo umiješati malo komposta u tlo svake godine ako se vaša biljka ne mora presađivati.

Pripazite na bilo kakve znakove prekomjerne gnojidbe, kao što su smeđi vrhovi listova, biljka koja ne uspijeva unatoč tome što joj se inače pružaju dobri uvjeti za uzgoj ili dokazi o naslagama soli gnojiva na površini tla.

Ponekad zaustavljanje gnojidbe nije dovoljno da spriječi oštećenje vaše biljke. Razmislite o jednom od sljedećeg ako mislite da ste možda pregnojili svoju biljku;

 1. Presadite svoju biljku u svježu mješavinu zemlje.
 2. Isperite postojeće tlo s obilnim količinama vode. To će pomoći da se višak soli gnojiva izbaci iz tla.

U svakom slučaju, odgodite gnojenje svoje biljke najmanje 6 mjeseci kako bi se biljka potpuno oporavila. Zatim nastavite s konzervativnijim režimom.

Obrezivanje

Njega filodendrona Imperial Green ne uključuje puno rezidbe. Zapravo, sve što trebate učiniti je orezati sve mrtve ili oštećene listove kako smatrate potrebnim.

Presađivanje

Ako želite maksimizirati rast vašeg filodendrona Imperial Green, presadite ga nakon što korijenje počne rasti iz donjih drenažnih rupa. Povećajte posudu samo za 3-5cm, jer odabir veće posude uvelike povećava rizik od prekomjernog zalijevanja.

Filodendron Imperial Green može se nositi s time da je prilično vezan za korijenje i neće utjecati na zdravlje biljke, osim što će blago ograničiti rast, sve dok su zadovoljene njezine potrebe za njegom.

Kako razmnožiti filodendron Imperial Green

Najbolji način za razmnožavanje filodendorna Imperial Green je uzimanje reznica stabljike. Važno je da vaše reznice sadrže čvor, a ako imaju zračno korijenje, to je još bolje.

Mlade biljke filodendrona Imperial Green imaju vrlo kompaktan rast i često ima vrlo malo mjesta između čvorova na stabljici. To može otežati uzimanje reznica. Zrele biljke imaju tendenciju da se malo rastežu, što uvelike olakšava proces uzimanja reznica.

Možete posaditi svoje reznice izravno u tlo ili ih ukorijeniti u vodi nekoliko tjedana dok se ne proizvede puno zdravih korijena. Reznice koje se razmnožavaju vodom trebale bi se prenijeti u tlo nakon što su korijeni dugački nekoliko centimetara.

Sklon sam otkriti da je razmnožavanje filodendrona vodom predvidljivije i ima veću stopu uspjeha od sadnje izravno u tlo. Međutim, postoji opasnost od neuspjeha kada se reznice razmnožene vodom prenesu u tlo.

Komercijalno, filodendron Imperial Green se proizvodi kulturom tkiva. Ovo je mnogo brži način proizvodnje velikih količina mladih biljaka iz malog broja zrelih biljaka, ali zahtijeva specijaliziranu opremu i iskustvo.

wop f807g993q89hg3q4q34

Savjeti za njegu filodendrona Imperial Green

 • Najvjerojatniji uzrok žutog lišća je prekomjerno zalijevanje. Ako vaš filodendron Imperial Green počne dobivati ​​žuto lišće, prvo istražite ovu mogućnost.
 • Aklimatizacija može dovesti do žutila lišća kada prvi put donesete svoju biljku kući. To je normalno, stoga se samo usredotočite na pružanje dobrih uvjeta za njegu i zdrav rast bi se trebao nastaviti.
 • Većina ljudi podcjenjuje što je jarko, neizravno svjetlo. Pokušajte poboljšati osvjetljenje svoje biljke bez izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti.
 • Trulež korijena najveća je prijetnja zdravlju vašeg filodendrona Imperial Green. Pripazite na to da vašu biljku treba zalijevati prije nego što to učinite, i pobrinite se da vaš odabir zemlje i posude potiče dobru drenažu i prozračivanje korijena.

Penje li se filodendron Imperial Green?

Filodendron Imperial Green je sorta filodendrona koja raste u smjeru kojem želi. Raste s uspravnim rastom, malo je vjerojatno da će mu trebati nekoliko godina, ali se ne penje lako.

Zašto moj filodendron Imperial Green umire?

Najčešći uzrok umiranja filodendrona Imperial Green je trulež korijena . To može biti uzrokovano kombinacijom prekomjernog zalijevanja, slabo drenirajućeg tla, pogrešne veličine ili vrste posude, slabog osvjetljenja ili niskih temperatura. Rasvjeta, zalijevanje i odabir tla ključni su čimbenici u održavanju zdravlja vaše biljke.

Zašto moj filodendron Imperial Green ima žuto lišće?

Pretjerano zalijevanje najčešći je uzrok žutog lišća na filodendrona Imperial Green. To će obično prvo utjecati na donje listove. Može se pojaviti kao žute mrlje na lišću, ili cijeli listovi mogu požutjeti i potom umrijeti.

Višak svjetla, privikavanje i stres zbog hladnoće drugi su česti uzroci žutog lišća.

wop g8034hg3qqq

Zašto moj filodendron Imperial Green ima smeđe vrhove i rubove listova?

Smeđi vrhovi i rubovi listova najvjerojatnije su uzrokovani nedostatkom vode ili niskom vlagom. Međutim, prekomjerno zalijevanje može također rezultirati smeđim vrhovima listova ako je došlo do truleži korijena. Drugi izvori stresa, kao što su višak gnojiva, propuh ili hladnoća, također mogu uzrokovati smeđe vrhove i rubove listova.

Veličina filodendrona Imperial Green

Filodendron Imperial green obično naraste u širinu od oko 90 cm i može doseći do 1,5 metara visine u zrelosti.

Štetočine

Filodendron Imperial Green relativno je otporan na štetočine u usporedbi s mnogim drugim sobnim biljkama. Na nju mogu utjecati najčešće brašnaste bube, ljuspice i paukove grinje. Potražite nepravilne žute mrlje ili rupe na lišću. Također biste trebali moći vidjeti same štetočine ako pomno pregledate svoju biljku.

Prevencija i brza intervencija ključ su za sprječavanje štetočina da utječu na zdravlje vaše biljke. Provjerite lišće, stabljike i tlo vaše biljke svaki put kada provjeravate treba li je zalijevati.

Inače tretiram štetnike na sljedeći način;

 • Ako postoje znakovi štetočina, odmah stavite u karantenu svoju biljku od svih drugih biljaka kako biste spriječili širenje kukaca.
 • Ručno uklonite sve bube koje možete vidjeti krpom ili ih nježno isperite mlazom vode.
 • Tretirajte cijelu biljku ili razrijeđenim uljem neema, hortikulturnim sapunom ili izopropil alkoholom, poprskanim po cijelom lišću.
 • Nastavite izolirati svoju biljku od svih drugih i ponavljajte tretman u tjednim intervalima dok ne budete 100% sigurni da su svi štetnici obrađeni.

Bolesti

Filodendron Imperial Green prilično je otporan na bolesti osim ako već nije oslabljen zbog nekog drugog uzroka. Pretjerano zalijevana biljka je pod visokim rizikom od razvoja bolesti.

Bakterijska pjegavost lišća može uzrokovati tamne, mokre mrlje sa žutim oreolima na lišću. Bakterijska gljivica može rezultirati brzim širenjem malih tamnih mrlja na lišću. Lišće će brzo propasti i umrijeti ako se ne liječi.

Ako primijetite znakove bolesti na svom filodendronu Imperial Greenu, trebali biste ga izolirati od bilo koje druge sobne biljke, a zatim pažljivo orezati sve zahvaćeno lišće sterilnim škarama za orezivanje.

Pobrinite se da svi ostali aspekti njege filodendrona Imperial Green budu ispunjeni, kako biste osigurali da vaša biljka nije izložena pretjeranom riziku od daljnjih bolesti. Vjerojatno će trebati najmanje nekoliko mjeseci da se vaša biljka oporavi od bolesti, a osiguravanje dobrih uvjeta za njegu uvelike će pomoći u oporavku.

Osim što je vaša biljka općenito zdrava, ključno je redovito provjeravati biljku i brzo reagirati na sve znakove bolesti. Uznapredovali simptomi obično će rezultirati smrću vaše biljke.

Toksičnost

Filodendron Imperial Green je blago otrovan za ljude i kućne ljubimce ako se proguta i može dovesti do gastrointestinalnih smetnji. Također može uzrokovati lokaliziranu reakciju kože, pa ćete možda htjeti nositi rukavice ako rukujete ili obrezujete s njim.

Završna riječ

Nadam se da sam pokrio sva vaša pitanja o njezi filodendrona Imperial Green. Mnoga od istih načela njege primjenjivat će se i na druge filodendrone koji ne rastu. Ako imate poteškoća s održavanjem dobrog zdravlja svoje biljke, uzmite si vremena da prođete kroz svaki aspekt njege i uskoro biste trebali utvrditi zašto vaša biljka nije tako sretna.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah