Kako se brinuti za srcolisni filodendron (Philodendron Hederaceum)

Kako se brinuti za srcolisni filodendron Philodendron Hederaceum5906444656645 wop

Srcolisni filodendron ( Philodendron hederaceum ) je među najčešćim sobnim biljkama zbog svoje prirode koja se lako uzgaja i nižih zahtjeva za svjetlošću. Ako ste se u prošlosti mučili s uzgojem sobnih biljaka zbog loše prirodne sunčeve svjetlosti u vašem domu ili sklonosti zanemarivanju biljaka, trebali biste se okušati u uzgoju filodendrona srcolista!

Kako se brinuti za srcolisni filodendron: Osigurajte svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost, rasti u dobro dreniranom tlu i održavajte tlo blago vlažnim. Smanjite zalijevanje tijekom jeseni i zime, lagano gnojite svaki mjesec i stisnite stabljike kako biste stvorili puniju, grmoliju biljku.

Ako ste zainteresirani za saznanje više o srcolisnom filodendronu koji se lako uzgaja, čitajte dalje. Sljedeće informacije pokrivaju sve različite aspekte brige za ovu prekrasnu sobnu biljku.

Sažetak njege srcolisnog filodendrona

 • Znanstveni naziv:  Philodendron hederaceum (sinonim Philodendron scandens )
 • Uobičajeni naziv:  Srcolisni filodendron
 • Porijeklo:  Srednja Amerika i Karibi
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo, ali će vrlo dobro podnijeti niže razine svjetla.
 • Zalijevanje:  Održavajte tlo lagano vlažnim tijekom vegetacije. Smanjite zalijevanje u jesen i zimi. Razmislite o korištenju filtrirane vode ili kišnice.
 • Tlo:  Odaberite mješavinu zemlje koja dobro drenira. Većina općih mješavina zemlje za sobne biljke su prikladne.
 • Temperatura:  24C°-27°C za optimalan rast. Izbjegavajte temperature niže od 13ºC.
 • Gnojivo:  Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se svaka 3-4 tjedna kada biljka aktivno raste. 
 • Vlažnost:  Srednja do visoka vlažnost, >40%.
 • Cvatnja:  Rijetko u zatvorenom prostoru i zahtijeva zrelu biljku stariju od 15 godina.
 • Rezidba:  Orezati ili stisnuti stabljike kako bi se održao grmoliki rast ili za kontrolu veličine.
 • Razmnožavanje:  Reznice stabljike mogu se lako razmnožavati u vodi ili tlu.
 • Presađivanje:  svake 2-3 godine kako biste osvježili smjesu tla i izbjegli da se biljka previše veže za korijen.
 • Bolesti i štetnici:  trulež korijena i štetnici su vjerojatniji u prenavodnjenoj biljci. Lisne uši, ljuspice, paukove grinje, gljivične gljivice i brašnaste bube.
 • Toksičnost:  Toksično ako se proguta.

Pregled srcolisnog filodendrona (Philodendron Hederaceum)

Postoji preko 400 različitih vrsta filodendrona, koje pokrivaju različite metode uzgoja, oblike listova, itd. Radi jednostavnosti, ove različite vrste mogu se klasificirati kao penjačice ili nepenjačice.

 • Penjačice su prikladne za domove i zatvorene uredske prostore jer su biljke manjeg rasta.
 • Nepenjačice su sposobne izrasti u ogromne biljke s velikim listovima s dubokim režnjama; prikladniji su za javne prostore i često se nalaze u trgovačkim centrima, muzejima i sličnim okruženjima.

Od filodendrona penjača, najčešća i jedna od najlakših poznatih sobnih biljaka za uzgoj je srcolisni filodendron ili Philodendron scandens . Potječe iz prašuma Južne Amerike, također je poznat kao dragi filodendron.

Karakteristike srcolisnog filodendrona

 • Tanke stabljike narastu do 1-2m u duljinu kako bi stvorile vučne loze.
 • Tamnozeleno lišće u obliku srca, naraste do 5-10cm u duljinu.
 • Također se može osposobiti za penjanje na rešetku ili drugu potporu.
wop nbguh458754874785454hgtzuth45zkjseeg

Zahtjevi za njegu srcolisnog filodendrona

S obzirom na njihovu tropsku prirodu, Philodendron scandens se obično uzgaja u zatvorenim prostorima gdje su temperature konstantno tople tijekom cijele godine, ali srcolisni filodendroni se mogu uzgajati vani u određenim zonama uzgoja.

Kada uzgajate biljke u svom domu, osigurajte sljedeće uvjete za uzgoj kako biste promovirali jake, zdrave biljke.

Zahtjevi za svjetlo

Srcolisni filodendroni popularni su u kućama jer imaju niske zahtjeve za osvjetljenjem u usporedbi s mnogim drugim vrstama sobnih biljaka. Potječu iz prašumskih podova Južne Amerike, gdje je malo izravnog svjetla ispod šumskih krošnji.

Postavite svoj filodendron na mjesto gdje može primati jarko, neizravno svjetlo najmanje tri do četiri sata dnevno. Biljke će također podnijeti niz uvjeta osvjetljenja od raspršene svjetlosti do gotovo pune sjene, pa čak i uspjeti kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru pod fluorescentnim svjetlima. 

Izbjegavajte stavljanje biljaka na mjesta gdje mogu dobiti izravnu sunčevu svjetlost jer to može izgorjeti lišće. 

Samo imajte na umu da što su svjetlosni uvjeti niži, to je rast biljke sporiji. Mali listovi ili dugi razmaci između listova pokazuju da biljka ne dobiva dovoljno svjetla.

Temperatura

Jedan od razloga zašto srcolisni filodendroni uspijevaju u zatvorenom prostoru je taj što preferiraju iste temperaturne raspone kao i mi ljudi. Za najbolji rast držite ih na temperaturama između 24C°-27°C tijekom dana i iznad 13°C noću.

Izbjegavajte postavljanje biljaka tamo gdje su izložene propuhu koji dolazi iz prozora koji ne propuštaju, ili registrirajte otvore za ventilaciju koji puše toplinu zimi i hladan zrak ljeti. 

Vlažnost

Dragi filodendroni će uspjeti u domovima s višom vlagom i dobro će se snaći u kupaonicama ako mogu primiti dovoljno sunčeve svjetlosti. Topli, vlažni zrak podsjeća na njihove prašumske početke. Više razine relativne vlažnosti rezultiraju većim, pljuskavim listovima. 

Dok filodendroni preferiraju visoku vlažnost, oni su sposobni tolerirati nisku razinu vlage u tipičnom kućanstvu. Pazite na smeđe vrhove listova, jer je to znak da je zrak previše suh.

Ako počnu pokazivati ​​smeđe vrhove, možete povećati razinu vlažnosti tako što ćete biljke zamagliti vodom nekoliko puta tjedno, grupirati biljke ili staviti svoje srce u ladicu s kamenčićima i vodom.

Zahtjevi tla za srcolisni filodendron

Srcolisni filodendroni preferiraju tlo koje se brzo drenira i osigurava dobru aeraciju korijenju. Zbog toga su prikladna komercijalna tla za lončanice „za sve namjene“. Izbjegavajte sve što je posebno formulirano za određenu vrstu biljaka kao što su biljke koje vole kiselinu ili sukulenti.

Komercijalna tla zapravo su mješavina treseta, kokosove kore, borove kore i perlita ili vermikulita “bez zemlje”. Izbjegavajte korištenje ravnog kokosovog kokosovog vlakna ili sphagnum tresetne mahovine u svojim posudama; zadržavaju previše vode. Da biste poboljšali drenažu tla za lončanice, možete dodati dodatni perlit.

Zalijevanje

Tijekom aktivne vegetacije u proljeće i ljeto održavajte tlo uvijek blago vlažnim, iako ne vlažnim. 

Tijekom zime kada je rast sporiji, prije zalijevanja pustite da se gornji dio tla potpuno osuši. Žuto lišće ukazuje na prekomjerno zalijevanje, a smeđe lišće znači da biljci treba više vode.

Zalijevajte mlakom vodom, najbolje ako se ostavi nekoliko dana kako bi se klor u tretiranoj vodi raspršio.

wop ngj3hui3h4874zh378hzgg8oouijhnjgsl

Kako gnojiti srcolisni filodendron

Tijekom aktivne vegetacije lagano gnojite svaka 3-4 tjedna. Potražite vodotopivu ili tekuću višenamjensku biljnu hranu i miješajte je u preporučenoj dozi na etiketi ili malo razrijeđenom.

Cvjetanje

Vrlo je rijetko da srcolisni filodendroni cvjetaju u zatvorenom prostoru i to se događa samo kada je biljka potpuno zrela u dobi od petnaest do šesnaest godina. Cvatnja je isključivo za reprodukciju i obično se događa između svibnja i srpnja. Svaka biljka će imati 2 do 3 cvijeta koji se otvaraju tijekom razdoblja cvatnje, ostajući otvoreni samo nekoliko dana. 

Kada dođe vrijeme za cvjetanje, biljka će proizvesti lopaticu koja je zelene boje i ovalnog oblika. Unutar lopatice nalazi se dugačak bijeli spadix koji sadrži i ženske i muške plodne cvjetove.

Obrezivanje

Obrežite stabljike filodendrona kako ne bi postale previše duge ili žilave. To pokreće rast iz točaka rasta na čvorovima na stabljici, stvarajući puniju, grmoliju biljku.

Stabljike možete uštinuti u bilo kojem trenutku, ali najbolje je to učiniti kada biljka aktivno raste tijekom toplijih mjeseci. Kada ih uštipnete, pobrinite se da napravite čist rez neposredno nakon lisnog čvora noktima ili oštrim parom čistih škara.

Kako razmnožavati srcolisni filodendron

Još jedan stvarno sjajan aspekt uzgoja srcolisnih filodendrona je koliko je lako pokrenuti nove biljke. Kako bi pomogli biljkama da se popnu na stabla u prašumi, razvijaju zračno korijenje koje se formira iz čvorova na stabljikama. Čvorovi sadrže stanice koje će razviti nove korijene. To čini reznice stabljike nevjerojatno lakim za razmnožavanje.

U proljeće ili rano ljeto uklonite reznicu vrha stabljike dugu 5-10cm koja ima najmanje 3 lista pričvršćena na krajnji dio. Izrežite neposredno ispod lisnog čvora gdje je list pričvršćen za stabljiku. Zatim možete staviti reznicu u staklenku ili čašu s čistom vodom ili je odmah staviti u malu posudu s vlažnom zemljom.

Ponovno presađivanje

Vaš srcolisni filodendron treba presaditi svake 2-3 godine kako biste mu osigurali svježu zemlju i osigurali da je spremnik dovoljno velik za korijenski sustav. Biljka koja je vezana za korijen u posudi imat će sporiji rast.

Važna napomena — pri punjenju posuda s podlogom za uzgoj nemojte stvarati “drenažni sloj” na dnu posude. Dugo je vremena ovo bila vrlo preporučena praksa, podučavana novim vrtlarima. Dokazano je ipak da je ova praksa više štetna nego korisna.

Kako se voda gravitacijom kreće niz profil tla, ona se zaustavlja kada naiđe na ovaj drenažni sloj stvoren od stijena ili malih kamenčića. Prije nego što voda procuri u sloj, cijelo tlo za posude mora se napuniti vodom, što sloj čini problematičnim umjesto korisnim.

wop ghj45bohg4uzigh5guujgirshnenueuijlhnnrgs654

Bolesti i štetočine

Bolesti i problemi sa štetnicima kod filodendrona nisu česti, iako postoje. Jedan od najvećih krivaca za oboje je prekomjerno zalijevanje pa će zalijevanje biljaka samo kada im je potrebno pomoći u sprječavanju problema.

Često pratite svoje biljke kako biste rano otkrili probleme i liječili ih prije nego što šteta postane velika.

Bolesti

Srećom, trulež korijena jedini je pravi problem bolesti koji se manifestira kod srcolisnog filodendrona.

Trulež korijena

Najčešći problem kod srcolisnih filodendrona je trulež korijena, uzrokovana prekomjernim zalijevanjem, osobito u zimskim mjesecima. Korijenje tada ponovno odumire zbog nedostatka kisika ili prekomjernog rasta gljivica u tlu. Navlažena tla potiču rast i razmnožavanje gljivica Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia ili Fusarium koje se šire u korijenje i zaraze biljke. 

Zdravi korijeni postaju smeđi i kašasti kako propadaju, nesposobni uzeti hranjive tvari potrebne za rast. Kako trulež korijena napreduje, listovi postaju žuti, venu ili padaju, a zatim postaju i kašasti. Jednom kada su simptomi vidljivi u lišću, problem može biti prošao točku otklanjanja, ugrožavajući cijelu biljku.

Izazov s truležom korijena je taj što često ostaje neprimijećen jer se javlja ispod površine tla i izvan vidokruga. U ekstremnim slučajevima kada su uvjeti savršeni, odnosno u posudama bez drenažnih rupa, trulež korijena može ubiti cijelu biljku u roku od deset dana.

Ako budete uhvaćeni dovoljno brzo, možete presaditi biljku kako biste je pokušali spasiti. Uklonite što je više moguće zaražene zemlje dodajući svježu, čistu zemlju. Ako se trulež korijena značajno proširila, secirajte biljku, zadržavajući samo zdrave dijelove. Ako je zahvaćena cijela baza, uzmite reznice stabljike sa zdravog lišća kako biste razmnožili novu biljku.

Štetočine

Problemi s kukcima bit će vaš najveći izazov s srcolisnim filodendronima, uglavnom ako imate susjedne sobne biljke s lisnim ušima, paukovim grinjama, gljivičnim komaricama, brašnastim bubama ili ljuskicom. 

Lisne uši

Lisne uši su jedan od najčešćih insekata koji pogađaju sobne biljke. Ovi sićušni kukci u obliku kruške pričvrste se za biljku, sišu sok iz biljnog tkiva, a zatim izlučuju “mednu rosu”. Simptomi se pojavljuju kao iskrivljeno lišće i opadanje lišća. 

Uklonite lisne uši tako da biljke obrišete čistom, mekom krpom ili ih poprskate blagom otopinom vode koja sadrži nekoliko kapi sapuna.

Paukove grinje

Ovi sićušni štetnici koji usisavaju nalaze se na donjoj strani lišća, izazivajući pustoš na sobnim biljkama. Paukove grinje hrane se tekućinama koje se nalaze unutar listova srcolisnog filodendrona, probijajući voštani premaz kako bi pristupili unutarnjim tekućinama. 

Jedan od najvećih izazova s ​​paukovim grinjama je njihova plodna priroda; često će se dogoditi jaka zaraza, neprimjetno, prije nego što biljke počnu pokazivati ​​fizičke simptome oštećenja. 

Uz infestaciju paukovih grinja, lišće može biti isprskano s diskoloracijom ili požutjeti. Biljke također mogu pokazivati ​​finu, paukovu mrežu između listova ili u podnožju biljke.

Brašnaste bube

Ovi ružičasti kukci mekog tijela prekriveni su bijelim, voštanim, gotovo pamučnim materijalom. Pamuk ih štiti od gubitka vlage i suvišne topline. Brašnaste bube se obično nalaze u kolonijama u donekle zaštićenim područjima filodendrona, kao što je mjesto gdje se listovi pričvršćuju za stabljike.

Brašnaste bube slične su svojim rođacima mekim ljuskama, ali im nedostaje ljuska koja pokriva i zadržavaju noge tijekom svog životnog ciklusa što im omogućuje kretanje.

Simptomi se pokazuju kao usporen ili deformiran rast listova, posebno na novom lišću jer brašnaste stjenice ubrizgavaju toksin u lišće kada se hrane tekućinom biljke. Oni također izlučuju medljiku dok se hrane, potičući rast čađave plijesni

Ljuskica

Ljuska je prijetnja većini vrsta hladovine i voćaka, ukrasnog grmlja i sobnog bilja. Štetnici probijaju lišće, stabljike, grane i debla kako bi se hranili sokom unutar tih biljnih tkiva, oštećujući biljku u cjelini. 

Postoje dvije različite vrste insekata ljuske koji napadaju srcolisni filodendron: mekana i oklopna ljuska. Obje se pojavljuju kao male smeđe kvržice na lišću s mekim ljuskama koje prevladavaju. Veličine insekata kreću se od 0.2-0.4cm u duljinu; boja, oblik i tekstura razlikuju se među različitim vrstama. 

Insekti s mekim ljuskama nemaju tvrdu, zaštitnu prevlaku pa stvaraju ili tanak, praškasti sloj nalik na pamuk ili vosak preko tijela radi zaštite. Ti se slojevi ne mogu odvojiti od tijela kukca.

Oklopna ljuska, s druge strane, stvara tvrdi sloj nalik štitu od prolivene kože i voska kako bi se zaštitili od prirodnih grabežljivaca i kemijskih insekticida. Ovaj sloj se može odvojiti od tijela insekta i čvrsto prianja ljuskicom na biljku tvoreći vodonepropusnu brtvu. 

Osim ozloglašenog opadanja lišća, biljke zaražene ljuskom pokazuju žutilo lišća. Žute mrlje pojavljuju se na vrhovima lišća dok insekti sišu sok i klorofil s dna. Lišće može uvenuti, zakržljati i možete vidjeti sveukupnu smanjenu snagu biljke. Da biste vidjeli razliku u vrstama kamenca, potražite izlučevine medljike; meka ljuska luči veliku količinu medljike, oklopna ljuska ne.

Je li srcolisni filodendron otrovan?

To je jedina mana srcolisnog filodendrona: otrovni su za kućne ljubimce i mogu izazvati blage alergijske reakcije kod ljudi.

Žvakanje lišća i stabljike biljke može uzrokovati oralnu bol i nelagodu, slinjenje, pjenu na ustima, povraćanje i umjereno do jako oticanje usana, jezika, usne šupljine i gornjih dišnih puteva. Ljudi mogu osjetiti manju nelagodu na koži ako na kožu dospije.

Držite biljke visoko gdje kućni ljubimci i mala djeca ne mogu doći do lišća.

Uobičajeni problemi i pitanja

wop nbhg45uzhg3u4zhzu43hgrehugd

Može li se moj srcolisni filodendron iznijeti van?

Da, vaš srcolisni filodendron može se premjestiti van, pod uvjetom da su prikladni uvjeti. Ne stavljajte ih na izravnu sunčevu svjetlost, umjesto toga postavite ih ispod krošnje stabla gdje mogu dobiti difuzno svjetlo i unesite ih ako temperatura padne ispod 13°C.

Ako su biljke pretjerano zalijevane, je li moguće riješiti problem?

Najbolji način za ispravljanje prekomjernog zalijevanja je da odmah presadite biljku kako biste spriječili truljenje korijena. Tijekom procesa presađivanja nježno uklonite dio natopljene zemlje iz korijenske kugle, nadopunjujući je svježim, novim tlom koje ima dobre mogućnosti drenaže.

Kako očistiti prljavštinu i prašinu s listova srcolisnog filodendrona?

Postoje brojni načini za čišćenje prljavštine i prašine s listova srcolikog filodendrona. Ako je nakupina minimalna, možete ih brzo očistiti krpom za pranje perja. Također možete koristiti čistu, vlažnu krpu da pažljivo obrišete svaki list. Ako je biljka jako prljava, možete je staviti u kadu i isprati mlakom vodom iz tuša, pazeći da se potpuno osuši na zraku prije nego što je vratite na svoje mjesto.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah