Korištenje izvorske vode za biljke: što trebate znati

1682611912 Verwendung von Quellwasser fur Pflanzen Was Sie wissen mussen

Proširite vijest!

Izvorska voda prirodno je i jeftino sredstvo za zalijevanje biljaka uz dodatnu prednost dodavanja minerala u tlo sa svakim zalijevanjem.

Korištenje izvorske vode na biljkama je jeftin način da se osigura voda bogata hranjivim tvarima s mineralima kao što su kalcij i magnezij u pH rasponu od 7,0 do 8,0. Izvorsku vodu prvo treba ispitati kako bi se osiguralo da ne sadrži biološke ili kemijske onečišćenja koja mogu utjecati na rast biljaka.

Izvorska voda smatra se korisnom za biljke sve dok ne sadrži štetne kemikalije. Pokretna ili tekuća izvorska voda je ključna!

U ovom ću članku reći sve o vodi iz bunara, koliko je sigurna za biljke, koje su štetne tvari u njoj i kako je tretirati prije upotrebe.

Je li izvorska voda sigurna za biljke?

Kad je riječ o biljkama, treba obratiti pozornost koja je voda korisna, otrovna ili štetna.

Jedna od najjeftinijih opcija vode za zalijevanje biljaka je izvorska voda. Izvorska voda je netretirana podzemna voda.

Ali to se ne liječi ljudskim sredstvima. Izvorska voda nastaje filtriranjem kroz materijal dna koji se sastoji od slojeva stijena i mulja. Ovi slojevi aktivno filtriraju nečistoće koje mineralne naslage ostavljaju u vodi.

Izvorska voda svakako nije loša za biljke ako prije korištenja zadovolji nekoliko uvjeta. Zahtjevi su navedeni u nastavku:

 • Trebao bi sadržavati pravu količinu hranjivih tvari, ni manje ni više.
 • Ne sadrži štetne bakterije.

Izvorsku vodu možemo koristiti bez brige i opreza budući da dolazi iz izvora koji nije stajaći.

Stagnacija može pozvati životinje i insekte da piju, što može omogućiti stvaranje i gnojenje bakterija u vodi.

Međutim, ako nije podvrgnuta pročišćavanju, izvorska voda u ovom slučaju može oštetiti vaše biljke zbog sljedećih razloga.

 • Ne postoji jamstvo da nema smrtonosnih patogena i štetnih bakterija koje mogu oštetiti biljku i utjecati na vaše zdravlje.
 • Može biti previše kiselo ili previše alkalno.

Kontaminirana voda može uzrokovati mnoge bolesti kako za biljke tako i za ljude.

Zabavna činjenica: Nevada ima više termalnih izvora nego bilo koja druga država u zemlji, s više od 300 prirodnih izvora.

Koje su nečistoće u izvorskoj vodi?

Ako je izvorska voda iz područja gdje je neko vrijeme stajala i neočišćena, dobro razmislite prije nego njome zalijete biljku.

U izvorskoj vodi mogu biti prisutni i kemijski i biološki kontaminanti, koji mogu djelovati kao otrovi za vaše biljke.

Zagađivači su onečišćujuće tvari koje su odgovorne za kontaminaciju stvari.

Kontaminanti mogu biti različitih vrsta, uključujući kemijske kontaminante i biološke kontaminante i više.

Nekoliko kemijskih i bioloških zagađivača prisutno je u vodi iz bunara koja je navedena u nastavku:

Kemijska onečišćenja u izvorskoj vodi

Ako živite u blizini industrijskog područja, postoji mala vjerojatnost da je vaš izvor kemijski kontaminiran, jer mnoge tvornice svoj otpad zakopavaju pod zemlju kako bi ga odložile.

Iako neki od ovog “zakopanog” otpada možda nisu štetni iznad zemlje. Kada su zakopane, kemikalije mogu iscuriti iz zakopanih materijala u tlo tijekom procesa razgradnje.

Kemijski kontaminanti u izvorskoj vodi uključuju:

 • soli,
 • teški metali (kalcij, magnezij, kalij, olovo),
 • ljudski i životinjski otpad.

Biološki kontaminanti u izvorskoj vodi

Uključuje određene bakterije, protozoe, patogene, parazite. Ovi mikroorganizmi nisu vidljivi golim okom.

Biološka kontaminacija može biti uzrokovana kada kišnica teče kroz kontaminirano tlo u kojem su prisutne bakterije i protozoe. Na taj način ti mikroorganizmi slijeću u proljeće.

Osim ovih nečistoća, u bunarskoj vodi ima i mnogo nitrata i nitrita. Oni se nalaze u gnojivima, životinjskom otpadu i ljudskoj kanalizaciji.

U izvorsku vodu dospijevaju kretanjem podzemnih voda.

Ovi kontaminanti čine vodu otrovnom, koja se ne može koristiti za piće ili u druge svrhe kao što su poljoprivreda ili zalijevanje biljaka.

Kako mogu utjecati na biljke?

izvorska voda

Zagađivači imaju smrtonosan učinak na biljke i ljude. Kontaminirana voda uzrokuje venuće biljaka ili druge probleme s toksičnošću biljaka.

Mnoge soli i kemikalije, uključujući željezo, magnezij i kalcij, prisutne su u vodi iz bunara, što je izuzetno opasno za vaše biljke.

Previše nitrata:

Ako živite u blizini farme ili farme, vaša izvorska voda može sadržavati previše nitrata, što kasnije može dovesti do prekomjerne gnojidbe ako se biljkama daje u više nego dovoljnim količinama.

Prema istraživanju Sveučilišta Penn State, nitrati u vodi potiču rast algi u vodi. Ove alge mogu utjecati na cjelokupno zdravlje i razvoj biljaka.

Velika količina željeza:

Izvorska voda ponekad može biti onečišćena prekomjernom količinom željeza.

U tom slučaju voda iz bunara stalno dolazi u kontakt s podzemnim stijenama, što dovodi do visokih razina željeza u vodi.

Visoki unos željeza u prehrani biljaka može narušiti klorofil, dovesti do promjene boje brončanog lišća i postati uzrok zastoja u rastu. Osim toga, pretvara okus vode u metalni.

Visok sadržaj kalcija:

Pretpostavimo da je izvorska voda stalno u kontaktu s kalcijevim karbonatom (vapnencem). U tom slučaju povećava se razina kalcija u vodi i izravno utječe na biljke.

Previše kalcija u vodi čini vodu alkalnom podizanjem pH razine. Osim toga, visoke razine kalcija mogu negativno utjecati na klijavost sjemena i smanjiti brzinu rasta biljaka.

Za detaljniji prikaz utjecaja kalcija na biljke, posebice kada je u pitanju beton. Pogledajte naš detaljan post o tome kako cement može naškoditi biljkama.

Velika količina soli:

Velika količina soli sprječava sposobnost biljke da apsorbira vodu i esencijalne hranjive tvari. To dovodi do lošeg rasta biljke.

Ne zaboravite da višak bilo čega, bilo da je riječ o količini soli u biljkama, može biti opasan.

Visoke razine soli mogu uzrokovati “stres od soli” u vašim biljkama, što može dovesti do usporavanja rasta, pa čak i smrti kod produljene izloženosti.

Visok sadržaj magnezija:

Voda s visokim sadržajem Ca i Mg naziva se tvrdom vodom. Tvrda voda smanjuje sposobnost biljke da apsorbira dovoljno hranjivih tvari za pravilan rast.

Koje su prednosti korištenja izvorske vode?

Jedna od ključnih prednosti Springwatera je ta što je jeftin i lako dostupan u velikim količinama.

Stoga je izvorska voda uz vodu iz slavine i bunara jedna od najpovoljnijih voda za biljke.

Neke biljke rado gase žeđ bunarskom vodom jer ona sadrži dovoljno hranjivih tvari potrebnih biljci.

Filtriranje vode kroz kamenje, koje završava u proljeće, može sadržavati mnoge bitne hranjive tvari za biljke, uključujući kalij, kalcij, željezo i magnezij.

Ako ste uzgajali povrće poput batata i rotkvica, za njih je najbolja izvorska voda jer im je za zdrav rast potrebno tlo s pH 5,5-6,5.

Izvorska voda također sadrži značajnu količinu korisnih mikroorganizama koji nisu opasni za rast i pravilno funkcioniranje biljaka, ali i pomažu zdravom rastu biljke.

Kako ispitati i pročistiti izvorsku vodu?

1682611910 577 Korištenje izvorske vode za biljke Što trebate znati

Postoji mnogo načina na koje možete testirati i pročistiti svoju izvorsku vodu.

Laboratorijski test:

Jednostavan način testiranja i pročišćavanja izvorske vode je pronaći laboratorij za testiranje u vašoj blizini i zamoliti ih da testiraju i pročiste vašu izvorsku vodu.

Oni će vas prijaviti kod vas i obavijestiti o rezultatima nakon obavljenih pretraga potrebnih za prijavu.

Postoji i jednostavan pribor za testiranje vode iz akvarija (koji je iznimno koristan za biljke) koji možete pronaći na Amazonu.

Set za pročišćavanje vode:

Drugi način testiranja i pročišćavanja izvorske vode je da to učinite sami. Kućni pribor možete kupiti u bilo kojoj internetskoj trgovini ili supermarketu i tamo slijediti smjernice.

Lokalni odjeli za zdravstvo:

Ili se obratite lokalnom odjelu za zdravstvo ili EPA-i (Agenciji za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država) da obavi posao umjesto vas.

obrnuta osmoza:

Druga jednostavna metoda za testiranje i čišćenje kontaminirane vode je filtar reverzne osmoze. Koristi se za pročišćavanje vode pomoću polupropusne membrane.

Ova membrana filtrira neželjene i štetne čestice kao što su nečistoće i talog kako bi vodu učinila upotrebljivom.

RO sustav funkcionira tako da tjera vodu kroz membrane kako bi eliminirao zagađivače koji su nevidljivi golim okom.

Osim toga, možete ga sami koristiti za pročišćavanje vode od smrtonosnih patogena.

Prirodna izvorska voda naspram flaširane izvorske vode

Samo 55% flaširane vode za koju se tvrdi da je izvorska zapravo je izvorska voda. 45% je samo tretirana voda iz slavine.

Kao što je gore objašnjeno, izvorska voda je voda koja se pojavljuje pod zemljom u vodonosniku koji je na ili ispod Zemljine prirodne podzemne vode.

Voda prodire kroz slojeve stijena gdje se filtrira i pokupi minerale iz tih stijena prije nego što stigne na površinu. Ta se voda neprestano kreće, što sprječava nakupljanje bakterija i minerala.

Većina flaširane izvorske vode tvrdi da je izvorska voda, ali nije. Dio vode se tretira kako bi bila ukusnija ili kako bi se poboljšao okus kako bi vama, kupcu, bila ukusna i vratili se po još.

Kada su u pitanju usjevi i ekonomija, korištenje vode izravno iz aktivnog izvora je očigledan izbor, budući da je i prirodna i košta malo ili ništa (ako transport nije problem).

izvorska voda nasuprot bunarske vode

Izlazi iz zemlje Također dolazi iz zemlje
prirodne površine Za vodu se mora iskopati bunar
Stalno trčanje ili kretanje Voda se čuva u bunaru
Sadrži minerale korisne za biljke Također sadrži minerale korisne za biljke
Mineralna struktura je zanemariva Može imati mnogo mineralnih naslaga
Broj bakterija je nizak Može sadržavati velike količine bakterija i bolesti koje stagniraju
Ne mora se nužno tretirati prije zalijevanja biljaka. Možda će trebati tretman kako bi se osiguralo da biljke nisu oštećene kontaminantima

Drugi prirodni izvori vode

kišnica

Za razliku od izvorske vode, kišnica se može dobiti iz gotovo svih dijelova svijeta. Međutim, ovisno o vašem zemljopisnom položaju, kvaliteta kišnice može se promijeniti ovisno o razini onečišćenja u tom području.

Kišnica je općenito blago kisela u usporedbi s izvorskom vodom koja je blago alkalna. Ima raspon kiselosti od 6,5 do 7,0, koji može postati još kiseliji s povećanim onečišćenjem zraka.

Biljke vole vodu u ovom blago kiselom rasponu, zbog čega ćete vidjeti da kada pada kiša često morate vrlo često kositi travnjak.

Kiselost uzrokuje da minerali u tlu postanu pokretljiviji i dostupniji biljkama, zbog čega možete vidjeti pojačan rast kada koristite kišnicu za svoje biljke.

Snijeg

Snijeg, da, snijeg je također jeftina opcija za zalijevanje vaših biljaka, ludo ha! Ali da, snijeg, smrznuta voda, samo je kiša u smrznutom obliku i također može imati iste prednosti kao kiša kada se nanese na biljke.

Možete pročitati naš opširniji članak o korištenju snijega za zalijevanje biljaka.

rosa

Ostavljanje biljaka vani ima više koristi nego što mislite, a jedna od njih je rosa.

Rosa je kondenzacija vlage u atmosferi. Jednostavnije rečeno, to su kapljice vode koje nalazimo na lišću i drugim stvarima vani ujutro, a obično u proljeće ili zimi kada je zrak hladan.

U nekim područjima količina proizvedene rose može biti dovoljna da zadovolji potrebe biljaka za zalijevanjem, čak i za vrlo vrućih i vlažnih dana.

U usporedbi s izvorskom i bunarskom vodom, Due je također praktična i isplativa alternativa.

1682611910 771 Upotreba izvorske vode za biljke Što trebate znati

riječna voda

Ako je dostupna, može se koristiti i riječna voda. Međutim, poput izvorske vode, izvor vode mora biti čist i protočan.

Time se eliminira stagnacija koja može potaknuti nakupljanje nezdravih razina bakterija koje ne bi bile korisne ni ljudima ni biljkama.

S druge strane, riječna voda može sadržavati pravu količinu nitrata za zdrav rast biljaka.

Nitrati biljkama osiguravaju dušik koji se koristi za proizvodnju bujnog zelenog, zdravog lišća.

ribnjačka voda

Voda iz ribnjaka, bilo da se radi o prirodnom ribnjaku ili ribnjaku koji je napravio čovjek iz projekta uređenja okoliša, može se koristiti za zalijevanje biljaka iz istog razloga kao i riječna voda.

Nitrati iz razgradnje otpada koji proizvode vodene životinje kao što su ribe, kornjače i žabe neprocjenjivi su za biljke i njihov zdrav rast.

Korištenje vode iz ribnjaka za biljke je hibridna metoda akvaponike. Možete pročitati naš detaljan post o tome što je akvaponika i kako koristi biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?

Travnjaci i ukrasno bilje

Kako rade prskalice za travnjak?

Vrtlarenje Zaštita biljaka

Oslobodite radost pažljivog vrtlarenja

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Razmnožavanje sansevijerija: 4 načina uzgoja reznica sansevijerija

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako uzgajati Weigelu Midnight Wine?