Kako sačuvati sjeme krastavca

Koji je najbolji način za spremanje sjemena krastavca? Iako se može činiti da je krastavcima teško sačuvati sjemenke, oni su prilično jednostavni (ako ne i pomalo jadni).

Da biste sačuvali sjeme krastavaca, prvo pričekajte da krastavci pokvare. Nakon toga prerežite po dužini i izvadite sjemenke i sok iz dugih šupljina sjemenki. Zatim ih prebacite u staklenku s malo vode. Promiješajte nekoliko puta dnevno tijekom 1-2 dana dok se želatinozni omotač ne otopi. Zatim operite sjemenke u finom situ pod čistom vodom i stavite ih da se suše dan ili dva prije pakiranja za skladištenje.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako sačuvati sjemenke krastavaca!

Uvod u spremanje sjemena krastavca

Sjemenke krastavca nisu sjemenke povrća koje je najlakše spremiti (to vjerojatno vrijedi i za paprike ), ali postupak se više nego isplati! Svaki krastavac ima stotine sjemenki, što znači da malo rada ide daleko.

Možete spremiti sjeme krastavaca iz bilo koje vrste otvorenog oprašivanja. To uključuje omiljene krastavce kao što su Marketmore i Parisian Gherkin Cucumbers. Spremanje sjemenki krastavaca izvrstan je projekt za djecu, jer vjerojatno neće vidjeti pravilno zrele krastavce jer ih jedemo dok su plodovi nezreli.

Većina sorti krastavaca koje se slobodno oprašuju (ne hibridi) imaju i muške i ženske cvjetove na jednoj biljci. Biljke su međusobno kompatibilne, tako da muški cvjetovi iz jedne biljke mogu oprašiti ženske cvjetove na biljci. Poput bundeva, vinova loza prvo proizvede puno muških cvjetova kako bi privukla oprašivače prije nego počne uključivati ​​ženske cvjetove u mješavinu. Cvjetove krastavca najčešće oprašuju pčele, koje vole jarkožute cvjetove.

Sjemenke krastavaca pripremaju se za skladištenje pomoću mokre fermentacije (poput spremanja sjemenki rajčice ). Fermentacijom sjemena uklanja se želatinasti omotač oko svake sjemenke krastavca, tako da su one spremne za klijanje kada se posade u proljeće. Želatinozna vrećica oko sjemena sprječava prerano klijanje sjemena unutar krastavca u prirodi, ali može nastaviti sprječavati klijanje ako se ne ukloni prije sadnje.

Sadnja krastavca za spremanje sjemena

Za početak ćete morati proizvesti ukusne krastavce! Kako biste zadržali genetsku raznolikost u svojim sadnicama krastavaca, započnite sa sadnjom najmanje šest iste vrste. Ako je moguće, idealno je dvanaest ili više biljaka za žetvu sjemena. Uzgajajte 25 ili više biljaka kako biste sačuvali genetsku varijaciju.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite imate li odgovarajuću vrstu krastavca: s otvorenim oprašivanjem.

Sačuvajte sjeme samo od najukusnijih krastavaca, tako da vaš sljedeći urod bude posebno ukusan! Starinske sjemenke postupno poboljšavaju generacije čuvara sjemena, čuvajući ih i poboljšavajući za buduće generacije.

Izolacija između sorti

Krastavce za čuvanje sjemena određene sorte treba držati odvojeno od ostalih biljaka krastavaca. Jednostavno ako ih posadite daleko od drugih vrsta ili postavite fizičku barijeru između sorti, možete spriječiti interakciju i križanje sorte koju spremate s drugima. Možda ćete htjeti pustiti svoje sorte krastavaca da se unakrsno oprašuju dok se sami bavite uzgojem u dvorištu.

Krastavci različitih sorti moraju se uzgajati na minimalnoj udaljenosti od 500 stopa (150 m) od drugih sorti krastavaca. Budući da je ta udaljenost tako velika, mnogi šteditelji sjemena umjesto toga odlučuju koristiti izolacijsku mrežu kako bi spriječili oprašivače koji bi mogli unakrsno oprašiti cvjetove.

Poklopac reda, u većini slučajeva, koristi se za izolaciju. Biljke krastavca mogu se uzgajati u politunelima, staklenicima ili kućicama s obručima s mrežom protiv insekata prebačenom preko njih. Uvjerite se da je mreža za muhe čvrsto pričvršćena za tlo i oko rubova kako bumbari, zidarice, muhe i drugi oprašivači ne bi ušli unutra. Alternativno, upotrijebite male svilene ili mrežaste vrećice na vrhu cvjetnih pupova kako biste spriječili insekte kada Cvjetanje cvijeća.

Cvjetovi krastavca se samooprašuju, što znači da pelud s muških cvjetova biljke može oprašiti ženske cvjetove iste biljke (koji postaju krastavci). No, iako su krastavci obično samooplodni, dobro je svakih nekoliko godina dopustiti im križanje s drugim sortama (outcrossing). Ovo će održati genetski materijal vaših biljaka svježim i spriječiti depresiju u srodstvu.

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Razmislite o tome da posadite više cvijeća oko vrta kako biste lakše sačuvali sjeme. Ovi cvjetovi imaju za cilj odvratiti insekte oprašivače i zaokupiti ih.

Želimo da bumbari posjećuju druge biljke umjesto da nehotice prenose nektar s jedne sorte krastavaca na drugu. Također možete razmisliti o sadnji visoke kulture nalik živici poput kukuruza ili graha na rešetku između sorti.

Uzgoj krastavaca za spremanje sjemena

Održavajte svoje novopostavljene biljke krastavaca zdravima osiguravajući im redovitu vodu i uklanjajući bolesno lišće. Također ćete htjeti primijeniti malo organskog gnojiva sa sporim otpuštanjem i malčirati površinu tla kako biste rashladili korijenje i održali vlagu u tlu.

Pripazite na pojavu prvih muških i ženskih cvjetnih pupova. Izolirajte cvijet stavljanjem mrežaste vrećice preko pupova. Kad se otvore, malim kistom prenesite pelud s muških cvjetova (s ravnom tankom stabljikom) na ženske cvjetove (s ovalnim neoprašenim plodom pri dnu). To se zove ručno oprašivanje i osigurava da vaše biljke budu oprašene krastavcima kakvima želite.

Plodovi krastavca sazrijevaju 50-70 dana nakon sadnje, ovisno o sorti. Nakon što dostignu punu veličinu, ostavite ih da ostanu na trsu dodatnih tjedan ili dva kako bi sjemenke iznutra sazrijele.

Odabir krastavaca za spremanje sjemena

Pokupite sjeme krastavca iz prvih nekoliko plodova s ​​biljke. Ako imate više od 12 biljaka, poberite samo sredinu biljaka kako biste smanjili vjerojatnost unakrsnog oprašivanja sjemena. Samo pazite da uberete krastavce s najmanje šest biljaka. Za genetsko očuvanje, spremite sjeme od 25+ različitih biljaka.

Potražite zdrave, ujednačene biljke koje su u ranoj fazi cvatnje i proizvele su mnogo cvjetova/ploda kako biste sačuvali vlastito sjeme krastavaca. U povrtnjaku izbjegavajte berbu krastavaca s bolesnih, oboljelih ili slabih biljaka. Kako biste sačuvali vlastito sjeme, pokušajte odabrati zdrave, ujednačene biljke s mnogo cvjetanja/ploda.

Berba krastavaca za spremanje sjemena

Krastavci bi trebali biti prezreli kada se beru. Krastavci koje jedemo su nezreli plodovi, a ne zreli. Čak i ako su vaši krastavci prilično zreli kada su ubrani, obično berete sjeme krastavaca od stvarno pokvarenih krastavaca. Ostavite ih na trsu dok vanjska kora ne postane tvrda i poprimi žutu/narančastu/smeđu boju.

Sorte krastavaca s bijelim bodljama postaju blijedožute kad sazriju, dok će kora sorti s crnim bodljama poprimiti tamnonarančastu boju. Najbolje je pričekati nekoliko tjedana nakon ove promjene boje prije vađenja sjemena.

Pokušajte brati zreli plod iz središta najboljih biljaka, gdje su cvjetovi vjerojatno bili osjetljiviji na unakrsno oprašivanje. Kada je krastavac prezreo (obično žute ili narančaste boje), odnesite ga u garažu ili na neko drugo suho mjesto da nastavi sazrijevati. Može proći najmanje mjesec dana prije nego što krastavac bude spreman za spremanje sjemena.

Također ima smisla ubrati nešto više krastavaca kako bi sazrijeli do pune zrelosti. Ponekad voće zasađeno u hladnim uvjetima ili s određenim genetskim svojstvima neće uspjeti postaviti održivo sjeme ili će imati samo nekoliko sjemenki. Ako se to dogodi, dobro je imati više prezrelih plodova krastavca iz kojih možete prikupiti zrelo sjeme.

Kako sačuvati sjeme krastavca?

Prezrele krastavce narežite po dužini kad spremate sjemenke. Izvadite sjemenke i želatinastu pulpu u staklenu posudu (ili šalicu ili zdjelu). Dodajte malo vode u zdjelu i prstima lagano promiješajte pulpu i sjemenke. Pokrijte gumicom krpom, papirnatim ručnikom, papirnatim tanjurom ili filtrom za kavu.

Fermentacija sjemena krastavca

Stavite staklenku mokrih sjemenki krastavaca na pult. Fermentacija će se dogoditi prirodno i početi će topiti želatinozni sloj oko sjemenki. Potpuno otapanje sloja obično traje samo dan ili dva.

Nekoliko puta dnevno promiješajte sjemenke kako biste spriječili stvaranje debelog sloja plijesni na vrhu sjemenki. Svaki put kad promiješate, izvadite nekoliko sjemenki i provjerite jesu li i dalje skliske (što znači da je ostalo malo gela).

Čišćenje sjemenki

Operite sjemenke u čistoj vodi nakon što se gel sjemenki krastavca otopi. Također možete dodati još malo svježe vode u staklenku čistih sjemenki i promućkati. Održivo sjeme će potonuti na dno posude dok će pulpa i ostale tvari plutati na vrhu.

Sušenje sjemena krastavca

Sjemenke se sada moraju brzo osušiti. Dok su sjemenke u situ, ostavite preostalu vodu da iscuri. Zatim, na tanjur, papirnati ručnik ili filter za kavu, stavite sjemenke u male grupe da se osuše. Velike količine dobro se suše na starim prozorskim mrežama.

Za sušenje sjeme stavite na toplo, dobro prozračeno mjesto. Dobro čuvanje sjemena ovisi o spuštanju vlage na optimalnu unutarnju razinu. Kako biste ubrzali proces sušenja, održavajte temperaturu zraka ispod (21°C). Sjeme krastavaca obično se osuši za dan ili dva, ali može proći i tri dana ako je zrak malo vlažan.

Čuvanje sjemena krastavaca

Nakon što se vaše sjemenke potpuno osuše, pohranite ih na hladnom i suhom mjestu u označenoj omotnici, vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi za skladištenje sjemena. Obavezno označite spremnik s nazivom sorte krastavca i datumom spremanja. Sjeme krastavca ima dug životni vijek sjemena i može trajati 5-10 godina ako se pravilno skladišti.

Sjeme
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Korijenje u vrtnom tlu: prednosti, mane i savjeti za uklanjanje

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljke kamenice (Tradescantia spathacea)

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako pokrenuti vrt od nule

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice slonovog uha u lonce

Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj začinskog bilja na vašem balkonu: 3 laka načina za početak

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama