Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu

Pitate se kako čuvati sjeme? Bilo da se radi o sljedećoj sezoni ili godinama kasnije, pravilno pohranite svoje sjeme i ono će dulje ostati održivo.

Većinu sjemenki treba osušiti prije skladištenja. Sjeme zatim treba staviti u hermetički zatvorenu posudu otpornu na vlagu (obično staklenu ili metalnu). Ovaj spremnik treba držati na hladnom i suhom mjestu bez oscilacija temperature ili vlažnosti. Većina sjemenki ostaje održiva 3-10 godina u uvjetima kućnog skladištenja.

Od čišćenja prije spremanja do odabira posuda i njihovog ispravnog označavanja – slijedite ovaj vodič i gledajte kako vaš vrt cvjeta. 

Kako čuvati sjeme

Pravilno skladištenje sjemena važan je dio vrtlarstva. Ako se pravilno izvede, možete čuvati vlastito sjeme iz godine u godinu i imati stalnu zalihu za buduću sadnju. To je također odličan način za dijeljenje s prijateljima i obitelji koji žele otvoriti vlastiti vrt.

Evo najboljih uvjeta za skladištenje većine vrsta sjemena:

 • Osušen na zraku do niskog sadržaja vlage od 5%-8% (često uz pomoć silika gela)
 • Označeno tako da uključuje datum, vrstu, sortu i značajne karakteristike
 • Postavljen u hermetički zatvoren stakleni ili metalni spremnik otporan na vlagu
 • Čuva se na tamnom mjestu ispod (5°C) i ispod 40 posto vlažnosti

Ipak, većina sjemenki koje su spremili domaći vrtlari dobro će se čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko godina. Samo pokušajte pronaći suho, tamno, hladno mjesto za njih gdje temperatura i vlažnost ne variraju previše.

Kada je riječ o spremnicima za skladištenje, najbolji su materijali koji ne propuštaju zrak i vlagu, poput stakla ili metala. Pazite da posuda koju koristite ima čvrsti poklopac kako vlaga ne bi mogla ući ili izaći. Izbjegavajte plastične vrećice, koje nisu nužno dovoljno hermetički zatvorene/otporne na vlagu za dugotrajno skladištenje.

Sušenje sjemena prije pohranjivanja bitno je ako želite da traje više od jedne sezone. Da biste to učinili, raširite sjeme na papirnate ručnike u jednom sloju dok ne dosegnu 5%-8% sadržaja vlage. Ako nemate mjerač vlage i želite biti sigurni da su suhe, možete koristiti male plave kuglice od silikagela u staklenci tjedan ili dva da još više osušite sjemenke.

Označavanje vaših spremnika ključno je kada je u pitanju organiziranje više vrsta pohranjenih sjemenki tijekom vremena – osobito ako planirate spremati različite sorte svake sezone. Uključite podatke kao što su naziv sorte, datum sakupljanja/kupnje, stopa klijavosti (ako je poznata) i vrsta biljke (jednogodišnja/višegodišnja). Ovo će znatno olakšati stvari kada dođe vrijeme za ponovnu sadnju sljedeće sezone.

Na kraju, pohranite sve svoje osušene i označene posude na hladna mjesta daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Odlučite se za područja gdje temperature ostaju konstantne tijekom cijele godine; izbjegavajte postavljanje visoko u prostorijama gdje se topli zrak nakuplja u blizini stropova tijekom zimskih mjeseci ili bilo koja druga mjesta sklona drastičnim promjenama temperature koje bi s vremenom mogle štetno utjecati na osjetljive strukture sjemena.

Slijedeći korake navedene u ovom vodiču, možete sigurno i jednostavno pohraniti svoje sjeme kako biste bili sigurni da će ostati održivo za buduću upotrebu. Sada pogledajmo što vam je potrebno za početak.

Zalihe koje su vam potrebne za dobro skladištenje sjemena

Kada je u pitanju skladištenje sjemena, postoji nekoliko stvari koje morate imati pri ruci. Silikagel može pomoći pri sušenju sjemena ispod 10% sadržaja vlage. Najjednostavnije za korištenje su plave perle koje mijenjaju boju i koje su tamnoplave kada su suhe, a postaju blijedoplave kada su pune apsorbirane vlage.

Spremnici koji ne propuštaju zrak i koji su otporni na vlagu bitni su za očuvanje vašeg sjemena na sigurnom i zaštićenom od vlage, štetnika i drugih čimbenika iz okoliša. U tu svrhu dobro funkcioniraju zidane staklenke s poklopcima koji čvrsto prianjaju.

Etikete su također važne kod skladištenja sjemena kako biste ih u budućnosti mogli lako prepoznati. Možete označiti svoje sjemenke u paketima, a zatim ih staviti u staklenke. Također možete koristiti paketiće sjemena obložene metalnom folijom. Možda ćete htjeti upotrijebiti trajne markere ili naljepnice posebno dizajnirane za spremnike za skladištenje sjemena.

Također ćete trebati hladno i suho mjesto za pohranjivanje sjemena gdje neće biti izloženo ekstremnim temperaturama ili razinama vlažnosti koje bi ih s vremenom mogle oštetiti. Podrum ili garaža obično su idealno mjesto sve dok ne postane prevruće tijekom ljetnih mjeseci ili prehladno tijekom zimskih mjeseci.

Kako očistiti sjemenke prije spremanja

Čišćenje sjemena prije skladištenja važan je korak u procesu očuvanja blagodati vašeg vrta. Ne samo da pomaže osigurati da sljedeće sezone imate održive, zdrave biljke, već također pomaže u sprječavanju širenja bolesti po vašem vrtu.

Prvi korak u čišćenju sjemena je uklanjanje krhotina ili stranih materijala kao što su prljavština i biljne tvari. To se može učiniti laganim trljanjem sjemena između dva prsta ili pomoću finog mrežastog cjedila. Pazite da ne trljate prejako jer bi to moglo oštetiti ovojnicu sjemena i smanjiti njegovu održivost.

Zatim isperite sjeme čistom vodom dok se ne uklone svi ostaci. Možda ćete trebati upotrijebiti malu četku ako na ovojnici sjemena ima tvrdokornih komadića prljavštine. Nakon što ih isperete, raširite sjemenke na papirnati ručnik i ostavite ih da se potpuno osuše na zraku prije nego što ih spremite za buduću upotrebu.

Ako želite dodatnu sigurnost da će vaše pohranjeno sjeme ostati održivo godinama, razmislite o tretiranju fungicidom ili insekticidom prije skladištenja. Ovi tretmani pomoći će u zaštiti od štetočina i organizama koji uzrokuju bolesti koji bi tijekom vremena potencijalno mogli oštetiti vaše pohranjeno sjeme. Pažljivo slijedite upute na etiketi kada nanosite ove proizvode, jer neki zahtijevaju razrjeđivanje prije nanošenja, dok se drugi trebaju nanositi izravno na suhe sjemenske ovojnice bez prethodnog razrjeđivanja.

Na kraju, pohranite očišćeno i tretirano (ako je primjenjivo) sjeme u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi daleko od izravne sunčeve svjetlosti ili ekstremnih temperaturnih fluktuacija koje mogu uzrokovati nakupljanje vlage unutar posuda što dovodi do rasta plijesni na pohranjenim materijalima uključujući vrijedne spremljene zalihe sjemena. Uvjerite se da je svaki spremnik jasno označen kako biste znali koju vrstu sjemena sadrži i kada su ubrani, očišćeni, tretirani itd. Povremeno provjerite ima li znakova kvarenja kao što su promjena boje ili plijesni na pojedinačnim spremnicima; odmah odbacite sve pokvarene predmete.

Nakon što su sjemenke pravilno očišćene, vrijeme je da prijeđete na sljedeći korak: sušenje za skladištenje. Uz pažljivu pozornost i odgovarajuće tehnike, možete osigurati da vaše sjeme bude u optimalnom stanju.

Sušenje sjemena prije skladištenja

Sušenje sjemena prije skladištenja važan je korak u procesu uštede sjemena. Pomaže osigurati da sjeme ostane održivo i da se može koristiti za buduću sadnju. Cilj sušenja je smanjiti sadržaj vlage u sjemenu, čime se sprječava da ih plijesan ili gljivice oštete. Sadržaj vlage od 5%-8% idealan je za skladištenje sjemena.

Najbolji način da osušite svoje sjemenke je sušenjem na zraku na mrežici ili papirnatom ručniku. Stavite svoje svježe ubrano sjeme na čistu površinu kao što je papirnati ubrus ili prozorska mreža, pazeći da su ravnomjerno raspoređene kako bi zrak mogao cirkulirati oko njih. Držite ih dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Ostavite ih na toplom, suhom mjestu s dobrim protokom zraka dok ne budu potpuno suhi na dodir (obično 1-2 tjedna). Ako živite u vlažnoj klimi, sušite sjeme u prostoriji s odvlaživačem zraka. Obavezno ih provjeravajte svakih nekoliko dana i promiješajte/preokrenite grudice koje se za to vrijeme stvore.

Ako trebate ubrzati proces sušenja, također možete koristiti pećnicu postavljenu na najnižu temperaturu (nadamo se oko 20°C) dok se sve vaše sjemenke ne osuše. Pazite da ga ne ostavite predugo – pretjerana toplina oštetit će osjetljive ovojnice sjemena.

Također možete razmisliti o korištenju paketića silikagela ako spremate velike količine sjemena; oni upijaju vlagu iz svoje okoline i pomažu da pohranjeni predmeti budu suhi bez brige o previsokim temperaturama.

“Većina ortodoksnih sjemenki osušit će se do idealnih 6 do 8 posto vlage ako se drže na (3,5 do 4,5°C) i 30 do 35 posto relativne vlažnosti.

Konačno, sve jasno označite kako biste znali što je što kada ponovno dođe vrijeme sadnje sljedeće godine. To će vam pomoći u zaštiti od slučajnog gubitka uslijed požara ili poplave, kao i osigurati rezervu ako se nešto dogodi tijekom prijevoza između lokacija.

Nakon što se vaše sjemenke potpuno osuše, vrijeme je da pronađete prave posude za njihovo skladištenje. Odabirom odgovarajućih materijala i osiguravanjem odgovarajućeg protoka zraka, možete osigurati da vaše sjeme ostane održivo još mnogo godina.

Odabir spremnika za skladištenje sjemena

Dostupni su različiti spremnici za skladištenje sjemena, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Staklene posude izvrstan su izbor za pohranjivanje sjemena jer osiguravaju hermetičko brtvljenje koje štiti od vlage i štetnika. Također dolaze u različitim veličinama tako da možete pronaći onu koja odgovara vašim potrebama. Nedostatak je što staklenke mogu biti teške i lomljive, što ih čini teškim za transport ili sigurno skladištenje.

Plastične vrećice su lagane i jednostavne za nošenje, ali ne pružaju toliko zaštitu od vlage ili štetnika. Ako odaberete ovu opciju, pobrinite se da koristite visokokvalitetne plastične vrećice za zamrzavanje. One će obično imati posebne značajke poput dvostrukih patentnih zatvarača ili patentnih zatvarača koji pomažu u zaštiti od vlage i insekata bolje nego obične plastične vrećice.

Papirnate omotnice još su jedan popularan izbor kada je u pitanju pohranjivanje sjemena jer omogućuju cirkulaciju zraka, a istovremeno pružaju određenu zaštitu od vlage i štetočina. Međutim, papirnate omotnice obično su manje izdržljive od drugih vrsta spremnika pa ako krenete ovim putem, svakako redovito provjeravajte pohranjeno sjeme kako biste bili sigurni da njihova kvaliteta nije ugrožena trošenjem tijekom vremena.

Limene limenke izvrsne su opcije ako vam treba nešto izdržljivije od papirnatih omotnica, ali lakše od staklenih teglica – osim toga i lijepo izgledaju. Limenke dolaze u različitim veličinama tako da bi opet trebala biti jedna koja savršeno odgovara vašim potrebama; međutim imajte na umu da limenke možda neće štititi od vlage tako dobro kao druge vrste spremnika budući da metal brzo provodi toplinu.

Bez obzira koju vrstu spremnika odabrali za pohranjivanje sjemena, označavanje je ključno: jasno označite svaki spremnik nazivom biljne vrste zajedno s datumom sakupljanja/kupnje, tako da kad sezona sadnje ponovno počne sljedeće godine, sve će već biti uredno organiziran.

Označavanje spremnika za sjeme

Označavanje spremnika za sjeme važan je korak u procesu vrtlarstva. Osigurava da možete lako prepoznati koja je vrsta sjemena pohranjena u svakom spremniku i koliko je staro. To pomaže u sprječavanju slučajnog miješanja različitih vrsta sjemena, što bi moglo dovesti do neuspjelog usjeva ili gore.

Kada označavate spremnike za sjeme, važno je uključiti naziv biljne sorte, kao i kada ste ih ubrali ili kupili. Također biste trebali imati na umu sve posebne upute za sadnju kao što su zahtjevi za dubinu i razmak ako je primjenjivo. Osim toga, razmislite o uključivanju datuma na etiketu kako biste znali kada je vrijeme da zamijenite starije sjemenke svježima.

Za optimalne rezultate upotrijebite vodootporne naljepnice ili pišite izravno na plastične vrećice trajnim oznakama za vanjsku upotrebu. Ako koristite papirnate naljepnice, provjerite jesu li zalijepljene prozirnom trakom prije nego što ih stavite u spremnike za pohranu kako biste spriječili da ih vlaga s vremenom pokvari. Za dodatnu zaštitu od oštećenja vodom, pohranite sve označene posude sa sjemenkama u veće plastične vrećice koje se mogu ponovno zatvoriti ili hermetički zatvorene staklenke/spremnike kao što su zidane staklenke prije nego ih stavite na mjesta za dugotrajno skladištenje kao što su zamrzivači ili hladna tamna mjesta kao što su podrumi i garaže gdje temperature ostaju konstantne tijekom cijele godine (idealno između 5-10°C).

Na kraju, ne zaboravite redovito provjeravati skladišteno sjeme – barem jednom svakih 6 mjeseci – u slučaju da je došlo do bilo kakvih promjena u razini temperature/vlažnosti tijekom skladištenja koje bi mogle utjecati na njihovu održivost tijekom vremena.

Označavanje spremnika za sjeme važan je korak kako biste bili sigurni koja je vrsta sjemena pohranjena i kada je posađeno. Sada kada smo se pobrinuli za osnove, prijeđimo na skladištenje sjemena na hladnom i suhom mjestu za optimalno očuvanje.

Čuvanje sjemena na hladnom, suhom i tamnom mjestu

Čuvanje sjemena na hladnom i suhom mjestu ključno je za očuvanje njihove održivosti i osiguravanje klijanja nakon sadnje. Kako biste stvorili idealno okruženje za pohranjivanje svojih sjemenki, morat ćete ih držati podalje od vlage, topline, svjetlosti i kisika.

Najbolji način za pohranjivanje sjemena je u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici s paketom sredstva za sušenje unutra. Hermetički zatvoreni spremnici pomažu u zaštiti od vlage, dok sredstva za sušenje apsorbiraju svu višak vlage koja može biti prisutna. Ako nemate pristup hermetički zatvorenoj posudi ili pakiranju sredstva za sušenje, umjesto toga upotrijebite nešto poput zatvorene staklene posude. Ovo će ipak pružiti određenu zaštitu od vlage, ali neće biti tako učinkovito kao korištenje hermetički zatvorene posude s paketom sredstva za sušenje unutra.

Što se tiče temperature, pokušajte držati pohranjeno sjeme ispod sobne temperature, ako je moguće. Za kratkoročno skladištenje, najbolje je da temperatura ostane između 40°F (4°C) i 60°F (15°C) ako ne znate koliko su vam sjemenke suhe. Ako znate da su vaše sjemenke vrlo suhe (između 5-8% sadržaja vlage), tada ih možete zamrznuti bez veće opasnosti od oštećenja. Osušene i smrznute sjemenke obično traju dulje od sjemenki koje se drže iznad ledišta.

Svjetlost također treba izbjegavati prilikom skladištenja sjemena jer to može dovesti do preranog starenja sjemena i smanjiti njegovu sposobnost klijanja nakon što ga kasnije posadite u vrtnu gredicu. Najbolji način da to zaobiđete je držanje pohranjenih sjemenki u spremnicima tamne boje, kao što su crne plastične vrećice ili staklenke, tako da svjetlost ne prodre kroz njih i ošteti unutarnju strukturu sjemena tijekom vremena jer su razine izloženosti previsoke tijekom duljeg vremenskog razdoblja .

Čuvanje sjemena na hladnom, suhom i tamnom mjestu ključno je za očuvanje njihove održivosti i potencijala klijanja. Kako biste osigurali da vaše pohranjeno sjeme ostane održivo, važno ga je redovito provjeravati; sljedeći će naslov pružiti smjernice kako to učiniti.

Provjeravam pohranjeno sjeme

Redovita provjera pohranjenog sjemena važan je dio vrtlarstva. Ako želite biti sigurni da je sjeme koje ste spremili održivo i spremno za sadnju, bitno ga je povremeno pregledavati. Evo nekoliko savjeta o tome kako učinkovito provjeriti pohranjeno sjeme:

Vizualno pregledajte sjeme

Pogledajte svako sjeme prije nego što ga spremite ili kada ga kasnije provjeravate. Potražite bilo kakve znakove oštećenja, promjene boje ili rasta plijesni koji mogu ukazivati ​​na kvarenje ili loše uvjete skladištenja.

Test plutanja

Stavite nekoliko sjemenki u vodu i pričekajte 24 sata da vidite hoće li potonuti ili plutati; one koje tonu vjerojatno su još uvijek održive, dok su one koje plutaju vjerojatno pokvarene i treba ih odmah odbaciti. Također možete pokušati proklijati nekoliko sjemenki u vlažnim papirnatim ručnicima; ako niknu u roku od 5-7 dana onda su još dobri.

Test mirisa

Dajte svakom paketu sjemena test njuškanjem; ako iz paketa dolazi neugodan miris, možda je vrijeme da izbacite sadržaj jer to može ukazivati ​​na rast gljivica unutar koje će ih učiniti beskorisnima za sadnju.

Pravoslavno i neposlušno sjeme

Većina sjemena koje su spremili domaći vrtlari pravo je “ortodoksno” sjeme u smislu zahtjeva za skladištenje. Ortodoksne sjemenke se dobro čuvaju kada su zamrznute, sve dok su prilično suhe prije nego što ih zamrznete. Većina povrća, ljekovitog bilja, cvijeća i biljaka umjerenog pojasa ima ortodoksno sjeme.

Međutim, postoje tri druge kategorije sjemena u smislu zahtjeva za skladištenje:

 • Subortodoksno sjeme : kao pravo ortodoksno sjeme, ali s kraćim rokom skladištenja. Primjeri uključuju neka četinarska stabla poput topole i hikorija.
 • Sjeme otporno na umjerenu temperaturu : treba visok sadržaj vlage i ne može se skladištiti na preniskim temperaturama smrzavanja. Primjeri uključuju neka stabla orašastih plodova poput lješnjaka, kestena i hrasta.
 • Tropsko nepokolebljivo sjeme : treba visok sadržaj vlage i ne može se čak ni čuvati na niskim temperaturama (ispod oko (10°C)) dulje vrijeme. Primjeri uključuju tropske drvenaste biljke poput kokosa i kave.

Dakle, iako je većinu sjemenki najbolje sušiti i čuvati na hladnom/hladnom mjestu, uvijek postoje iznimke od pravila. Vodite računa o tropskim i/ili drvenastim biljkama jer one mogu imati posebne zahtjeve za skladištenje.

Često postavljana pitanja o tome kako pohraniti sjeme

Mogu li pohraniti sjeme u Ziploc vrećice?

Da, sjeme možete pohraniti u Ziploc vrećice. To je odličan način da ih održite suhima i sigurnima od štetnika ili drugih čimbenika iz okoliša koji bi mogli oštetiti sjeme. Plastični materijal vrećice pomoći će u zaštiti od vlage, svjetlosti i temperaturnih promjena koje su važne za uspješno skladištenje sjemena.

Ziplocs najbolje funkcionira za kratkoročno skladištenje sjemena (1-2 godine). Obavezno označite svaku vrećicu s vrstom sjemena unutra, kao i datumom pohrane kako biste znali do kada se treba upotrijebiti. Na kraju, povremeno provjeravajte svoje sjeme kako biste bili sigurni da je održivo za korištenje u vašem vrtu.

Trebam li sjemenke čuvati u hladnjaku?

Čuvanje sjemena u hladnjaku svakako je moguće, ali važno je provjeriti jesu li sjemenke potpuno osušene prije nego što ih stavite u hladnjak. Provjerite jesu li dobro zatvoreni u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici i ostaju li cijelo vrijeme suhi. Budite svjesni da neke vrste sjemena (poput mnogih tropskih) možda neće preživjeti čak ni ove uvjete. Najbolje je držati svoje sjemenke na sobnoj temperaturi osim ako ne znate da su dobro osušene za postizanje optimalnih rezultata.

Je li sjeme bolje zamrznuti ili hladiti?

Općenito se preporuča zamrzavanje sjemenki umjesto hlađenja. Temperature smrzavanja su dosljednije i pružaju mogućnost dugotrajnijeg skladištenja sjemenki, dok fluktuirajuće temperature u hladnjaku mogu oštetiti osjetljivu strukturu sjemena. Osim toga, zamrzavanje pomaže u zaštiti od rasta plijesni i drugih zagađivača koji mogu biti prisutni u okruženju hladnjaka. Pravilno zatvoreno i pohranjeno u hermetički zatvorenoj posudi, smrznuto sjeme može ostati održivo do pet godina ili više.

Koliko dugo se sjeme može čuvati?

Sjeme se može čuvati iznenađujuće dugo ako se drži u pravim uvjetima. Ako se pravilno izvede, neke vrste sjemena mogu ostati održive do pet godina ili više. U laboratorijima s kontroliranom klimom sjemenke bi moglo biti moguće skladištiti desetljećima uz održavanje održivosti.

Pravilno skladištenje uključuje držanje na suhom, hladnom i podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Za većinu sjemenki to znači pohranjivanje u hermetički zatvorenoj posudi na temperaturama između (0-5°C). Važno je povremeno provjeravati održivost zaliha sjemena jer s vremenom mogu izgubiti sposobnost klijanja.

Prije nego što odeš…

Čuvanje sjemena važan je dio vrtlarstva i ne mora biti teško. S pravim zalihama, malo čišćenja i sušenja, pravilnim označavanjem i skladištenjem na hladnom i suhom mjestu možete sigurno pohraniti svoje sjeme za buduću upotrebu. Time ćete osigurati da ćete, kada budete spremni za ponovnu sadnju, imati zdrave sadnice s jakim korijenjem. Stoga ne zaboravite odvojiti vrijeme za pravilno pohranjivanje vaših sjemenki kako bi bile spremne kada vam zatrebaju – na kraju krajeva, isplati se.

Sjeme
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Najbolje sobne biljke koje ne trebaju puno svjetlosti

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se brinuti za alokaziju wentii