Njega radermachere sinice

wop Radermachera sinica58923

Čini se da sjajna radermachera sinica nije sigurna želi li biti osjetljiva tropska sobna biljka ili robusno i brzorastuće stablo na otvorenom – jer je oboje. Iako je poznata po tome što lako pada lišće, biljka će uspjeti u zatvorenom prostoru uz redovitu rezidbu i odgovarajuću njegu. U ovom članku ćemo objasniti sve što trebate znati o njezi radermachere sinice kako bi ova zimzelena u toploj sezoni bila sretna i izgledala najbolje.

Sažetak brige o radermacheri sinici : radermacheri sinici potrebne su tople temperature i puno jarke neizravne svjetlosti. Zahtijeva vlažno tlo, ali ne podnosi mokre noge. Mogu podnijeti prosječnu vlažnost u zatvorenom prostoru, ali padaju lišće zbog stresa ili promjene okoliša. Dovoljna je umjerena gnojidba, ali im je potrebna rezidba da bi ostale kompaktne.

Pregled radermachere sinice

Radermachera sinica je desetljećima bila dostupna kao pejzažno stablo, ali je tek 1980-ih usvojena kao sobna biljka. Postala je popularna zbog svog atraktivnog tamnozelenog lišća koje ostaje sjajno čak i na suhom zraku grijanih domova, te zbog toga što ostaje kompaktno i dobro ispunjeno rutinskom rezidbom.

Biljka potječe iz suptropskih područja od sjeverne Indije do južne Kine i Tajvana. Na otvorenom radermachera sinica može doseći 20 metara ili više, ali ostaje mnogo manja u zatvorenom prostoru.

Biljka je dobila ime po sjaju svojih sjajnih, lagano teksturiranih listova. Radermachere sinice imaju zaobljene, uspravne navike rasta i drvenaste stabljike. Iako rijetko cvjetaju u zatvorenom prostoru, zrelo radermachera sinica na otvorenom rađa bijele, mirisne grozdove cvjetova nekoliko mjeseci svake godine: cvjetaju noću i ispuštaju svoje kratke latice pod tušem svako jutro.

Život u posudi

Važno je zapamtiti da je vaša radermachera sinica zapravo malo stablo. Dobro se snalazi u posudi i čak voli biti malo vezan za korijenje, ali primjerak u posudi raste drugačije nego kad je posađen na otvorenom.

Forma stabla ima tendenciju da bude brzorastuća, listopadna i izdržljiva. Jednom u kontejneru, biljka se ponaša kao nježna tropska: želi stalno vlažno tlo koje nikada ne postaje natopljeno i jarko neizravno svjetlo. Radermachera sinica također sporije raste u posudi, ali ćete je i dalje morati dosljedno rezati kako biste zadržali njen grmoliki oblik.

Napomena: neki rasadnici stavljaju regulator rasta u tlo za radermacheru sinicu kako bi stabljike bile kratke; kako se hormon smanjuje, biljka počinje razvijati labaviju strukturu ako ne intervenirate redovitim podrezivanjem.

Glavni izazov držanja radermachere sinice kao sobne biljke je njena sklonost opadanju lišća zbog stresa ili promjene uvjeta. Problemi s vodom, niske temperature, propuh, promjena mjesta ili jednostavno presađivanje mogu izazvati značajno opadanje. Možete orezati gole grane kako biste povratili rast, ali ova dosadna navika pretvara biljku od početničke do srednjeg izazova.

Također, ako ste pušač, radermachera sinica možda nije najbolji izbor. Biljka ima reputaciju da ne voli dim cigarete: njezino lišće može postati smeđe i/ili posustati nakon izlaganja.

wop Radermachera6708322

Opskrbite puno neizravnog svjetla

Radermachera sinica koja živi vani uspijeva na izravnom suncu, ali mogu biti malo osjetljivija na izravnu sunčevu svjetlost kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Više vole četiri do pet sati jakog neizravnog svjetla; mogu tolerirati manje, ali rastu brže i gušće pri jakom osvjetljenju.

Možete uspješno uzgajati svoju radermacheru sinicu na svjetlijim mjestima u zatvorenom prostoru, s više izravne sunčeve svjetlosti, ali pazite da naglo ne pojačate osvjetljenje jer to može dovesti do izgaranja lišća.

Južna ekspozicija sa zaštitom od intenzivnih zraka dobar je izbor. Prozirne zavjese mogu funkcionirati, ili možete pomaknuti posudu nekoliko metara unatrag – ipak ga nemojte pomicati previše; intenzitet svjetla brzo opada s udaljenosti od prozora. Svijetli prozor okrenut prema istoku ili zapadu s ponekim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim suncem također je dobro mjesto.

Posuda za radermacheru sinicu može se staviti van na filtrirano svjetlo tijekom ljeta. Očekujte malo opadanja lišća od premještanja – i izvana i natrag – ali ukupni dobici biljke u rastu i stanju mogu nadoknaditi njezine gubitke.

Biljka dobro reagira na umjetno osvjetljenje, tako da je lako povećati dostupne lumene jednostavnim svjetlom za uzgoj. Mogu dobro raditi i pod jakim fluorescentnim svjetlom. Njihov rast se usporava tijekom zime jer dobivaju manje svjetla, ali će rasti tijekom cijele godine uz dohranu.

Kako zalijevati radermacheru sinicu

Postoji blagi čin uravnoteženja uključen u zalijevanje radermachere sinice . Nisu zahtjevne koliko neke osjetljive biljke mogu biti, ali imaju svoje zahtjeve. Radermachere sinice ne žele da im se tlo osuši… ili da sjede u vlažnom tlu.

Nepravilno zalijevanje vjerojatno je najčešća pogreška uzgajivača s ovom biljkom.

Najviše od svega želite izbjeći prekomjerno zalijevanje: biljka je osjetljiva na trulež korijena i ne može preživjeti u tlu koje ostaje previše vlažno. Crni vrhovi na lišću siguran su znak zalijevanja radermachere sinice .

Zalijevajte samo kada se gornji centimetar zemlje osuši. Voda sobne temperature je najbolja kako bi se izbjeglo opterećivanje njihovog korijena.

Morat ćete pratiti tlo kako biste održali odgovarajuću razinu vlage. Ako je biljka vezana za korijen, povremeno provjeravajte tlo drvenim štapićem ili ražnjem – želite biti sigurni da voda prodire u središte korijena. Ako se tlo osuši, ono zapravo može odbiti vlagu. Temeljito natopite tlo svaki put kada zalijevate.

Dobro drenirajuće tlo

Najbolje je lagano, dobro drenirano tlo. Korištenje mješavine koja zadržava vlagu, ali ne postaje natopljena i kompaktna je najlakši način za održavanje točne ravnoteže zalijevanja.

No, ove biljke ne trebaju ništa otmjeno. Kvalitetna zemlja je u redu. Obično je prikladna mješavina s tresetnom mahovinom… ako medij treba više drenaže, dodajte perlit, krupni pijesak ili drugu aeraciju.

Iako radermachere sinice nisu preosjetljive na kemikalije u tlu, ne vole jako mineralizirane ili “omekšane” izvore vode.

Također, budući da više vole ostati u jednoj posudi nekoliko sezona, njihovo tlo može pretrpjeti nakupljanje zaostalih gnojiva. Višak soli može uzrokovati opekline vrhova lišća i druge probleme, pa je ispiranje tla viškom vode svakih mjesec dana dobra praksa.

wop ngpicamh a

Prosječna vlažnost je u redu

Iako vaša radermachera sinica cijeni vlagu, može podnijeti suši zrak u većini domova. Međutim, mogu se boriti u sušnim uvjetima uzrokovanim unutarnjim grijanjem zimi.

Sveukupno najbolje uspijevaju pri vlažnosti od 40% do 50%.

Zamagljivanje nije od velike pomoći u podizanju vlažnosti na dulje od nekoliko trenutaka, ali postoje jednostavni načini za skromno povećanje razine vlage. Grupiranje vaših biljaka čuva vlagu koju prirodno izlučuju iz lišća. Ipak, nemojte ih gužvati. Sačuvajte malo prostora za cirkulaciju zraka.

Klasična metoda stavljanja posude za vodu ispunjenu šljunkom u blizini biljke ili ispod njezine posude također će malo povećati vlažnost zraka. Samo pazite da tlo nije u kontaktu s vodom.

Temperaturni raspon za radermachere sinice

Radermachere sinice mogu podnijeti neke više temperature tijekom dana, ali mogu početi opadati lišće ako temperatura prijeđe mnogo iznad 28ºC. Njegove potrebe za vodom mogu biti puno veće po vrućem vremenu, stoga pripazite na tlo kako temperatura raste.

Hladno vrijeme je druga priča. Biljka je vrlo osjetljiva na mraz i počet će patiti ako termometar padne ispod 50º (10ºC).

Svakako izbjegavajte vrući ili hladni propuh, jer bilo koji od njih može izazvati dramatično opadanje lišća.

Kako gnojiti radermacheru sinicu

Iako je to sezonsko stablo kada se uzgaja na otvorenom, radermachera sinica u posudi će ostati zelena tijekom cijele godine.

Mnogi uzgajivači koriste uravnoteženo gnojivo s omjerom 10-10-10 ili sličnim NPK. Malo dodatnog dušika može podržati rast lišća, ali nemojte pretjerivati: previše dušika može povećati dugotrajnost.

Dobra metoda gnojidbe je hranjenje mjesečno s ½ razrijeđenom formulom. Alternativno, neki uzgajivači dodaju gnojivo sa sporim oslobađanjem dva puta godišnje. Smanjite hranjenje tijekom zime.

Mala vjerojatnost za razvoj cvijeta

Kao zrelo stablo na otvorenom, radermachera sinica cvjeta u mirisnim grozdovima visoko u svojim granama. Kratkotrajni cvjetovi otvaraju se noću i padaju sljedećeg jutra.

Međutim, biljka obično ne cvjeta u zatvorenom prostoru… iako je poznato da stariji primjerci proizvode prolazno cvjetanje.

wop giupanhae 1

Presađivanje radermachere sinice

Kao što je spomenuto, radermachere sinice ne vole promjene i izražavaju nezadovoljstvo skidanjem lišća po podu. Presađivanje je na vrhu njihovog popisa neželjenih promjena.

S druge strane, ne smeta im što su malo vezani za korijenje, pa im većina uzgajivača daje malo dodatnog vremena u starim prostorijama. Mogu čekati nekoliko godina između presađivanja bez štetnih učinaka.

Međutim, ponekad se mora obaviti presađivanje, ako ni zbog čega drugog, osim što je njihovo korijenje progutalo tlo u posudi. Jedno opće pravilo je presađivanje jednom kad biljka zahtijeva zalijevanje češće od dva puta tjedno.

Evo nekoliko savjeta kako to učiniti manje stresnim za biljku – i za vas:

 • Nemojte presađivati ​​osim ako se vaša biljka već nije aklimatizirala na svoje mjesto.
 • Povećajte posudu samo za jednu veličinu: 3-5cm u promjeru.
 • Provjerite je li spremnik dovoljno težak da uravnoteži rast vrha.
 • Nježno razdvojite stranice korijena tako da može lako urasti u novo tlo.
 • Dodajte smjesu zemlje sa strane i ispod korijenskog sustava—nikada nemojte dodavati prljavštinu na vrh tla.
 • Posebno pazite na zalijevanje nakon presađivanja. Dok korijenje ne uraste u novo tlo, prazan prostor dulje zadržava vlagu i može izazvati truljenje.
 • Očekujte opadanje lišća. Nemojte paničariti. Možete odrezati biljku kako biste ponovno izrasli izgubljeno lišće nakon što se smiri.
 • Nemojte gnojiti nekoliko mjeseci nakon presađivanja kako bi nježno novo korijenje moglo rasti bez opasnosti od kemijskog izgaranja.
 • Ako je vaša biljka veličine koju želite, možete orezati njezino korijenje i presaditi je u posudu iste veličine. Uz pravilnu njegu, vratit će se natrag.

Redovito obrezivanje

Budući da svoju radermacheru sinicu u lončanici držite u zatvorenom prostoru kao vječno stablo, morat ćete redovito obrezivati kako bi bila grmovita i kompaktna. Radermachere sinice, međutim, dobro reagiraju na podrezivanje i lako ih je održavati uz malo rutinske pažnje.

Nemojte odgađati: trik je u podrezivanju vaše biljke prije nego što izgleda kao da joj je to stvarno potrebno. Možete ih izrezati na bilo koju visinu. Obrežite mrtve ili gole stabljike natrag na glavno deblo.

Novi rast dolazi iz vrhova stabljike. Obrežite granu do mjesta na kojem želite novi početak. Izrežite 1cm iznad lista – čak i smanjenje jednog centimetra potaknut će novi rast. Najbolje je ostaviti malo lišća na stabljici kako bi se oporavila.

Možete kreativno orezati kako biste potaknuli izgled koji želite. Za veću debljinu, odrežite stabljike koje su usmjerene prema unutra kako bi se granale i ispunile prostor. Odrežite zalutale grane koje rastu prema van… ili, ako želite otvoreniji stil, umjesto toga odrežite stabljike okrenute prema unutra.

Često ćete primijetiti da jedna stabljika osjeća potrebu da trči naprijed i dominira nad ostalima – jednostavno smanjite svaki novi rast.

Stabla na otvorenom najbolje je obrezati u proljeće ili rano ljeto, ali sobnu biljku možete podrezati bilo kada. Pomno pratite tlo nakon većeg podrezivanja, jer gubitak lišća može rezultirati manjom potrošnjom vode.

Kako razmnožiti radermacheru sinicu

Sjeme i reznice stabljike su glavni načini razmnožavanja radermachere sinice – ali postoji lakši način ako imate sreće i imate više stabljika. Rasadnici često stavljaju nekoliko vitkih stabljika u jedau posudu kako bi izgledala puna, a matične biljke također daju zasebne izdanke. Ove pojedinačne biljke mogu se razdvojiti i ponovno posaditi.

Za redovito razmnožavanje potražite uzgoj sjemena ili ukorjenjivanje reznica stabljike:

Uzgoj iz sjemena

Prvi problem kod razmnožavanja sjemenom je pronalazak renomiranih izvora. Ako imate radermacheru sinicu na otvorenom koje cvjeta, možete pričekati dok cvjetovi ne izblijede i prikupiti duge mahune nakon što se osuše.

Sadnice su sklone prigušivanju bolesti, pa se preporučuje natapanje tla fungicidom. Klijanje je najbolje obaviti na toplim temperaturama od 27ºC do 30ºC. Pokrijte pladanj za sadnju prozirnom plastikom kako biste pomogli vlažnosti i sačuvali vlagu u tlu.

Dajte mladim biljkama jarko neizravno svjetlo. Nakon što se pojave prvi pravi listovi, očvrsnite ih uklanjanjem plastičnog poklopca na kratko dok ne budu mogli podnijeti normalnu okolinu.

Reznice stabljike

Čak i mlade radermachere sinice imaju drvenaste stabljike koje je teško razmnožavati. Vrijeme je od ključne važnosti jer je utrka da natjerate vašu reznicu da proizvede korijenje prije nego što istrune.

 • Napravite reznice od 10cm od zelenih vrhova stabljike. Uklonite donje listove.
 • Reznice umetnite u navlaženu smjesu za posuđe i prekrijte prozirnom plastikom. Neki uzgajivači prvo umoču vrhove u hormon za ukorjenjivanje.
 • Postavite reznice na jako neizravno svjetlo i održavajte vlažnost tla.
 • Korijeni bi se trebali pojaviti za tri do četiri tjedna. Postupno očvrsnite ukorijenjene sadnice uklanjanjem plastike za povećanje intervala.
 • Nakon što se razvije korijenski sustav, uštinite vrh stabljike kako biste potaknuli grananje.
wop iplgkuananhlcaha 1

Savjeti za sadnju radermachere sinice

 • Važno je da svoju biljku stavite na prikladno mjesto i tamo je ostavite. Ako ih previše pomičete, odbijaju se.
 • Očekujte da će vaša biljka baciti lišće nakon što je donesete kući dok se ne aklimatizira.
 • Radermachera sinica može se vratiti jaka nakon što je odbacila lišće nakon što se prilagodi uvjetima ili otkloni stres. Razmislite o smanjenju golih udova kako biste napravili mjesta za novi rast.
 • Jedna mala rutinska promjena koju možete napraviti je rotirati biljku svaki put kada zalijevate kako bi njen rast bio dobro zaokružen.
 • Biljka se može boriti sa suhoćom u zagrijanom zraku zime. Ako se to dogodi, pokušajte povećati vlažnost i ne dopustite da se tlo previše osuši.
 • Dobro je iznijeti biljku van ili pod tuš za brzo prskanje. Učinite to u vrijeme zalijevanja i vratite ga nakon što se ocijedi.

Sorte radermachere sinice

Radermachere sinice najpopularnije su od oko 17 vrsta azijskih Radermachera . Biljka se također obično naziva smaragdno drvo ili kantonska čipka.

Toksičnost

Radermachere sinice nisu otrovne i neće naštetiti vašim kućnim ljubimcima ili djeci, iako mogu uzrokovati želučane tegobe ako se pojedu u velikim količinama.

Štetočine i bolesti

Vaša radermachere sinica plijen je uobičajenih štetnika poput lisnih uši i drugih sisačkih stvorenja. Osjetljive su na brašnaste bube i paukove grinje.

Redovito pregledavajte ispod lišća ima li ranih znakova zaraze. Redoviti tuševi pomažu u uništavanju paukovih grinja i drugih potencijalnih štetnika. Izopropil alkohol se može nanijeti na pojedine napadače ako ih ima samo nekoliko.

Ako vidite veći problem, insekticidni sapuni ili hortikulturna ulja učinkovita su rješenja s malim utjecajem koja neće preopteretiti biljku. Premažite lišće da pokrijete sve bujajuće kolonije – ovi tretmani moraju doći u izravan kontakt sa štetnicima da bi bili učinkoviti. Ponavljajte svaka tri do šest dana dok zaraza ne nestane.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtni alati i oprema

Kako obnoviti bateriju kosilice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Listovi alokazije postaju žuti (uzroci i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Zaštita biljaka

Najbolji organski malč za kontrolu korova

Sukulenti Rezidba i orezivanje Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Kako orezati sansevijeriju: vodič korak po korak

Sobne biljke Kaktusi Razmnožavanje sobnih biljaka Sukulenti

Kako razmnožavati kaktuse