Kako posaditi krumpir sa klicama

1682641923 Wie man Kartoffeln aus Augen pflanzt

Znate što se dogodi kada stavite vrećicu krumpira u smočnicu bez razmišljanja o tome i tjednima kasnije saznate da je proklijao? Ako volite jesti povrće koje ste sami uzgojili, ova situacija i nije loša i može vam ići u prilog. Brza i učinkovita tehnika za pretvaranje starog krumpira u novi je naučiti kako uzgajati krumpir iz klice.

Koliko je vremena potrebno da krumpir naraste iz klice?

Ako posadite krumpir, jedno oko će niknuti i iz njega će izrasti nova biljka krumpira. Vrijeme koje je potrebno da krumpir naraste od klice do zrelog krumpira varira, ali obično traje oko dva do tri mjeseca.

Krumpir se može saditi čim možete obraditi tlo u rano proljeće, ali imajte na umu temperaturu tla. Sve dok tlo ne dosegne 10 stupnjeva ili više, biljke krumpira neće početi rasti. Iako nije poplavljeno, tlo bi trebalo biti vlažno.

Kako saditi krumpir?

Kada sadite stari krumpir s klicama zapravo sadite novi krumpir. Za početak možete oštrim nožem izrezati komad krumpira koji ima najmanje dva oka. Potom komadiće krumpira potopite u vodu oko pola sata.

Zatim iskopajte rupu duboku 15cm u tlu i stavite komade krumpira u nju, s klicama okrenutim prema gore. Pokrijte ih zemljom i dobro zalijte. Snažno se ukorjenjuju i pokazalo se da daju najbolje usjeve kada su posađene u lagano, rahlo, dobro drenirano tlo. Održavajte područje vlažnim dok krumpir ne počne formirati novo lišće.

Mogu li saditi proklijali krumpir?

Da, možete saditi proklijali krumpir. Zapravo, mnogi ga vrtlari preferiraju jer proklijali krumpiri često brže rastu. Međutim, kada prvi put sadite proklijali krumpir, svakako slijedite nekoliko jednostavnih smjernica:

  1. Namočite komade krumpira u hladnoj vodi oko sat vremena prije sadnje.
  2. Krumpir sadite u tlo koje ste obilato obogatili kompostom ili gnojivom.
  3. Razmaknite krumpire oko 40cm u redove koji su udaljeni 60cm.
  4. Redovito zalijevajte i održavajte tlo ravnomjerno vlažnim dok biljke ne stanu.

Kako uzgajati krumpir?

Ako želite sakupiti više od jedne žetve krumpira iz jedne sadnje, morat ćete krumpir narezati na četvrtine. Izrežite ih tako da svaki komad ima dva ili tri oka. Ostavite kožu i izbjegavajte rezati sam krumpir.

Posadite krumpir u rupe na udaljenosti od 30 cm. Pomoglo bi ako krumpir stavite prerezanom stranom prema dolje u rupe duboke 10 cm, s okom ili klicom okrenutom prema suncu. Dodajte tlo, a zatim temeljito hidratizirajte. Ogulite krumpir nakon pet tjedana. Svoje krumpire možete “uzdignuti” tako da nasipate zemlju preko stabljika kako biste stvorili kut od 30cm s obje strane. Možete potpuno prekriti biljku zemljom ili ostaviti lišće golo; Posljednja opcija može biti korisna kasnije, jer bi promjena boje lišća mogla ukazivati ​​na razvoj krumpira.

Kako posaditi krumpir iz očiju

Kako posaditi krumpir u kantu?

Trebat će vam kanta od 10 litara, ​​mješavina zemlje od otprilike ⅓ tresetne mahovine, ⅓ običnog gornjeg sloja tla i odljevaka od crva, i naravno klice krumpira. Što se tiče zemlje, trebali biste odabrati nešto što će se brzo ocijediti, a da zadrži vlagu i da nije previše zbijeno.

Ono što je najvažnije, napravite rupe na dnu kante kako biste osigurali odvod i kako vaši krumpiri ne bi stajali u vodi. Nakon što napravite rupe za drenažu, napunite kantu zemljom.

Prvi korak je napuniti dno kante s oko 10cm zemlje. Zatim dodajte tri nasjeckana krumpira, svaki s najmanje dva oka. Dodajte još 15cm zemlje i lagano pokrijte.

Dobro zalijte i održavajte vlažnim. Biljke krumpira će brzo rasti i možete ih žeti za otprilike tri mjeseca. Presađivanje krumpira rijetko se radi jer se time šteti podzemnom rastu krumpira. Umjesto toga, pomoglo bi sadnju sjemena ili klica krumpira u kantu.

Uzgoj krumpira u posudama

Kada započinju s krumpirom, mnogi novi uzgajivači odlučuju započeti s posudama. Ovo je izvrstan način za početnike da steknu osjećaj kako krumpir raste i kako se brinuti za njega. Možete početi sa samo dva oka u posudi ili ići na četiri ili pet.

Napunite posudu zemljom otprilike do pola i posadite klice oko 3-5cm ispod površine. Pokrijte s još zemlje i nježno utapkajte. Dobro zalijevajte i održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim. Krumpir počinje rasti u roku od nekoliko tjedana i potrebno mu je puno vode tijekom tog vremena.

Kad biljke budu visoke oko 15-20cm, počnite gomilati zemlju oko podnožja biljaka tako da se vidi samo nekoliko gornjih listova. To će im pomoći da uzgoje više krumpira ispod zemlje. Nastavite zalijevati ili redovito zalijevajte.

Koliko duboko treba posaditi klice krumpira?

Kod sadnje krumpira najvažnija odluka je koliko duboko posaditi klice. Za početnike je najbolje posaditi ih na oko 7-10cm duboko. Ako sadite u plodno tlo, možete ići malo dublje, do 15cm. Ako je dno slabo ili pjeskovito, držite se 7cm ili manje.

1682641920 363 Kako saditi krompir iz oka

Kako uzgajati krumpir u posudi?

Krumpir je izvrstan za uzgoj u posudi jer je relativno mali i ne zauzima puno prostora. Kada uzgajate krumpir u kontejneru, važno je odabrati posudu duboku najmanje 30cm s drenažnim rupama na dnu. Također ćete morati dodati nešto organske tvari poput komposta ili tresetne mahovine u lonac prije sadnje krumpira.

Za sadnju krumpira iskopajte rupu u zemlji otprilike dvostruko veću od gomolja krumpira. Stavite malo organske tvari u rupu, a zatim stavite gomolje u rupu s “klicama” prema gore. Pokrijte ih zemljom i zatim dobro zalijte.

Koliko je vremena potrebno da krumpir naraste nakon sadnje?

Ako ste početnik, uzgoj krumpira može djelovati zastrašujuće. Dobra vijest je da to nije tako teško i da rezultati mogu biti zadovoljni.

Krompiru je potrebno između 70 i 80 dana da naraste nakon sadnje, pa morate biti strpljivi. Međutim, uz malo brige i pažnje, u tren oka možete ubrati vlastiti krumpir u svom vrtu.

Kako uzgojiti krumpir u vodi

Možete uzgojiti krumpir u vodi. Ovo je izvrstan projekt za početnike. Počnite s malim krumpirom. Odrežite oko i uklonite svu prljavštinu ili ostatke. Stavite oko u čašu vode i ostavite na sunčanom mjestu. Krumpir će početi rasti i proizvoditi nove krumpire. Kada su krumpiri dovoljno veliki, poberite ih i ponovno posadite sjeme kako biste uzgojili više krumpira.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme bundeve

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 problema s ljiljanima mira (i kako ih riješiti)

Uzgoj cvijeća

Kada saditi cvijeće

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Organizacija i planiranje vrta

Najbolje biljke za ribnjak