Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?

Zatrpavanje rupe je neophodno kako bi se spriječilo njeno utapanje prema unutra. Korištenje rastresite zemlje koju ste izvadili iz rupe stvorit će rupu za umivanje, kao i zatrpavanje pijeskom. Glina se čini kao logično rješenje, ali možda ćete se iznenaditi kada saznate da postoje neki problemi povezani s zatrpavanjem i glinom.

Možete napuniti glinom ako u tom području ne uzgajate usjeve. Glina ima lošu drenažu, što preplavljuje biljke i sprječava ih da dobiju odgovarajuću prehranu iz tla. Ne koristite glinu ako živite na mjestu gdje je temperatura ispod nule. To bi moglo uzrokovati rastezanje i pucanje gline.

U ovom ćete članku također saznati sljedeće informacije o zatrpavanju glinom:

 • Trebate li ga koristiti tamo gdje živite
 • Kako učinkovito zatrpati glinom
 • Alternativna rješenja za zatrpavanje drugim vrstama tla

Trebate li koristiti glinu za zatrpavanje?

Možete li ispuniti glinom

Razmišljate o ispunjavanju mjesta iskopa glinom? Ovo je važno razmatranje za mnoge krajobraznike, ali trebali biste razumjeti prednosti i nedostatke prije nego što počnete. Konačno, zvuk može uzrokovati ozbiljne probleme ako ga koristite u pogrešnim prilikama.

Ispod su prednosti i mane korištenja gline za zatrpavanje.

Prednosti zatrpavanja glinom

 • Glina je gusta pa se ne ulegne i ne tone. Pro Builder navodi da je izvrstan temelj za velike građevine budući da ga težina ne gura u tlo. Meka tla poput blata ili pijeska imaju tendenciju popustiti, uzrokujući pomicanje struktura tijekom vremena.
 • Težina Gline sprječava njeno kretanje. Ako glinu ulijete u rupu, zalijepit će se tamo gdje je stavite. Iako je glinu potrebno malo zbiti, ona nema tendenciju pomicanja ili pomicanja. Ne samo da je dobar iz gore navedenih razloga, već je i mnogo pouzdaniji od drugih.
 • To je jeftin način ponovnog punjenja. Ako ste već vadili glinu iz zemlje, onda je besplatno. Čak i ako morate kupiti više gline, uštedjet ćete novac u usporedbi s kupnjom tona šljunka i drugog kamenja.

Nedostaci zatrpavanja glinom

 • Glina može popucati kada se zamrzne i odmrzne. Hladna glina nije problem, kao ni topla glina. Ali kad se počne smrzavati može popucati i prilično se stegnuti. Kako temperatura raste, glina se počinje širiti. Ovo širenje je jedini put kada se glina pomiče, ali može biti užasno za temelje.
 • Ne možete saditi ništa u ili oko glinenog tla. Budući da glina ima jednu od najgorih filtracija na svijetu, voda ne dopire do korijena lokalnih biljaka. I ne samo to, korijenje se teško provlači kroz gustu zemlju. I dalje se pokazalo da je glinu teško izbjeći vrtlari i poljoprivrednici.
 • S njim je puno teže raditi nego s većinom drugih vrsta tla. Budući da je glina gusta i tvrda, nije baš podatna. Kada postane hladnije, tvrda površina gline čini je gotovo nemogućom za oblikovanje. Srećom, ovaj problem nije previše očit nakon što je glina već ugurana u zatrpavanje.

Kako napuniti glinom

Kao što je spomenula zajednica Garagejournal, pijesak i beton koriste se puno češće od gline. Međutim, to ne znači da glina nije održiva opcija ako imate spremne velike količine.

Zatrpavanje se odnosi na sve što zatrpava iskopanu rupu. Možete koristiti isti materijal koji ste uklonili, iako to nije uvijek najbolja opcija. Prije nego počnete koristiti glinu za zatrpavanje, provjerite jeste li razumjeli implikacije njezine upotrebe za gradnju i vrtlarstvo.

Punjenje glinom je prilično jednostavno:

 1. Započnite donošenjem cijelog tona na određeno područje. Provjerite znate li odakle dolazi vaš izvorni stog kako ne biste na kraju trčali posvuda. Razmislite o skladištenju gline u kolicima kako biste je mogli lako premještati. Bez obzira na vašu metodu, mora se postaviti blizu rupe.
 2. Polako gurajte glinu u rupu lopatama, bagerom ili buldožerom. Kada ste sve pripremili, upotrijebite jedan od ovih alata da gurnete glinu u rupu, ali pazite da je jasno vidite cijelo vrijeme. Previše gline odjednom stvorit će zračne praznine i neravno tlo.
 3. Povremeno zbijajte glinu lopatom ili drugim alatom. Nemojte ispuniti cijelu rupu, a da je s vremena na vrijeme ne zbijete. Ako sve to ubacite odjednom, ili ćete dobiti gore spomenute zračne otvore ili će početi tonuti nakon što se napuni. Neka netko gurne glinu svakih nekoliko centimetara.
 4. Nastavite s postupkom dok glina ne bude nekoliko centimetara ispod površine, a zatim je napunite zemljom. Nakon što ste sve naslagali do otprilike dva ili tri inča ispod površine, vrijeme je za dodavanje zemlje i/ili gnojiva. Većina okruženja nema gline na sebi, pa bi moglo izgledati pomalo neprikladno ako ne koristite prljavštinu.
1682603857 121 Možete li puniti glinom

Što biste trebali koristiti umjesto gline?

Sada kada znate kako zatrpati glinom, možda se pitate postoje li alternative. Konačno, pročitali ste o nedostacima koje donosi hladnoća ili pokušaji rada u vrtu.

Razmislite o korištenju pijeska ili betona

Pijesak je izvrstan izbor ako želite nešto što ne daje veliku težinu. Obavezno dodajte vode da se pijesak malo zgusne dok ga ulijevate u cjelinu. Isto tako, beton je prvi izbor za krajobraznike i građevinske radnike diljem svijeta. Obje opcije nude dugotrajne rezultate.

Napunite to područje zemljom i iverjem

Prljavština je još jedna uobičajena opcija budući da je već imate iz rupe. Nakon što prokopate put kroz zemlju, na raspolaganju vam je hrpa njih. Nakon što uklonite panj, možete ga izbrusiti i koristiti strugotine. Ubacite iverje, sabijte ih u zemlju i napunite zemljom da ih izravnate.

Postoje mnoge druge mogućnosti, ali najpopularniji su glina, drvena sječka, zemlja, pijesak i beton. Saznajte kakvu vrstu tla trebate i počnite s zatrpavanjem.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah