Možete li rupu u zemlji zatrpati po kiši?

1682603105 Konnen Sie im Regen nachfullen

Zatrpavanje zemljom nakon uklanjanja ribnjaka ili za pokrivanje novih vodovodnih instalacija može biti jednostavno kao što se čini. Čimbenici poput vremena i tla utječu na vašu sposobnost brzog punjenja. Neki scenariji će vam pomoći, drugi će usporiti proces, npr. B. kad pada kiša.

Dok prihranjivanje tijekom kiše može navlažiti tlo kako bi se pomoglo zbijanju, nije dobra ideja prihranjivati ​​tijekom jake kiše. Jaka kiša ugrožava vašu sigurnost i stvara blatnjavi nered. Zatrpavanje malog projekta poput ribnjaka ili malog jarka može se obaviti po slaboj kiši.

Ne dopustite da vas lagana kiša spriječi u dovršetku vašeg vikend projekta. Saznajte što vam je potrebno za brzo zatrpavanje i kako kiša može pomoći u zbijanju tla.

Punjenje ribnjaka ili jarka

Postupak zatrpavanja je jednostavan. To je proces korištenja tla za ispunjavanje rupe. Zatrpavanje može biti komplicirano kada se tlo ne zbija dobro ili je prevruće ili mokro za zbijanje tla.

Sve što trebate za dopunu su:

 • Dobro zbijeno tlo
 • Veliko kamenje
 • Voda (kišnica je u redu)
 • Grablje

Kombinacija materijala za punjenje ovisi o vama. Važno je napuniti ga zemljom koja se lako zbija i koja je dovoljno čvrsta za buduću upotrebu. Ako vaše zatrpavanje nije jako, tlo će se s vremenom nastaviti zbijati i tonuti.

Možete li napuniti po kiši

Uklonite stare materijale

Ribnjak koji više ne želite držati sadrži mulj, biljke, šljunak i oblogu. Morate ih ukloniti prije nastavka. Ne preporučuje se ostavljati košuljicu u zemlji. Dobra vijest je da možete ponovno upotrijebiti šljunak i veliko kamenje kako biste napunili rupu.

Slojeviti zasip

Veliko kamenje

Dobar način da brže ispunite rupu je da prvo položite sloj velikog kamenja (saznajte kako besplatno dobiti kamenje). Kamenje daje dobru potporu površinskom sloju tla i zauzima puno prostora.

Veliko kamenje se može naći u trgovinama željezarijom ili u zemlji u obliku riječnog kamenja. Ako je jezero koje uklanjate imalo veliko kamenje unutar ili oko zidova, upotrijebite ih za popunjavanje. Ponovna upotreba što je više moguće materijala iz ribnjaka uštedjet će vam novac i vrijeme.

pijeska i šljunka

Koji ćete od ova dva medija sljedeći koristiti ovisi o tome što želite učiniti s prostorom. Opcije uključuju popločanu terasu, travnjak ili vrt.

Ako želite stvoriti biljke, bilo da je u pitanju trava ili biljni vrt, pijesak je bolji izbor. Želite da biljke imaju dobar medij za puštanje korijena i tlo koje će zadržati malo vode.

Podupirač od cijelog kamenja će odvoditi vodu. Napunite pijesak do 6 inča površine rupe, a ostatak prostora ispunite kvalitetnim gornjim slojem zemlje kako biste podržali rast biljaka.

Šljunak je dobar medij ako želite postaviti popločanu terasu ili terasu od cigle iznad nekadašnjeg ribnjaka. Time se sprječava daljnje tonjenje tla tijekom vremena. Što je potpora jača, opločnici manje tonu. Napunite šljunak do 5 cm ispod ravne površine i upotrijebite pijesak kako biste nivo ispune spustili do dna.

Napomena: Nakon svakog sloja tlo treba što više zbiti kako bi se spriječilo slijeganje. Možete koristiti batinu, noge ili kišu. U nastavku pročitajte više o tome kako zbijati na kiši.

Evo sjajnog videa Sorenson Designs zatrpavanja malog ribnjaka:

1682603104 540 Može se puniti po kiši

zatrpavanje jarka

Zatrpavanje rova ​​nakon zamjene ili uklanjanja cijevi je jednostavno. Utoliko je važnije koristiti prave materijale prilikom zatrpavanja jarka cijevima. Potreban vam je materijal koji dobro prianja, ali ne vrši pritisak na cijevi.

Preporučeni medij za zatrpavanje rova ​​je mješavina zemlje ili pijeska i sitnog šljunka. Vrsta tla koju koristite je važna; U nastavku pročitajte ispravnu zemlju za zatrpavanje. Ako niste sigurni za tlo, koristite pijesak. Pijesak je lagan i lako se sabija.

Napunite rov svojom mješavinom, sabijte i zatrpajte izvornom zemljom dok se ne izravna.

Koristite pravo tlo

Izvorni kat

Zatrpavanje ribnjaka ili malog jarka može se lako izvesti ako još uvijek imate izvornu zemlju. Malo je vjerojatno da će se to dogoditi s ribnjakom, ali zatrpavanje jarka koji ste iskopali može se obaviti izvornom zemljom. Možda ćete primijetiti da zemlja ne ispunjava potpuno rupu. Miješanje sa šljunkom, škriljevcem ili drugim malim kamenom pomoći će u popunjavanju rupe i dodavanju strukture.

Ako izvorno tlo ima visok sadržaj gline, razmislite o zatrpavanju rupe drugim materijalom. Glina zadržava vodu i teško se suši. Ne zbija se dobro sama.

Dobri materijali

pijesak

Kao što je gore spomenuto, pijesak je odličan za zatrpavanje jer je lagan i dobro zadržava vodu. Lako se sabija i ne vrši pritisak na cijevi u tlu. Pijesak je također jeftin i lako se posipa.

stijena

Različite vrste sitnog šljunka izvrsne su za zatrpavanje, jer su mnoga prirodna tla mješavina kamena i zemlje. Šljunak može biti skuplji, ali možete uštedjeti novac miješanjem šljunka s druga dva materijala. Korištenje ovog medija izvrsno je za podupiranje rupe i izvrsno je za drenažu.

Vrste stijena koje se najčešće preporučuju za zatrpavanje su:

 • Prosijavanje vapnenca ili FA5. Izvrstan materijal za male rovove s cijevima i kanalizacijom.
 • Zatrpavanje rova ​​(TBF). Sastoji se od manjih komada stijena i nudi dobru drenažu.
 • Bedding Stone ili CA7. Vapnenac u 3/4 inča ili 1 inča i najpopularniji izbor.
 • Granularna ispuna podloge ili CA6/CM06/Grade 8. Šljunak se obično koristi u cestovnim projektima.
 • Kamen od 3 inča. Veliki kamen za popunjavanje veće rupe. Trebao bi biti uparen s CA6.

potkrovlje

Mješavina tla je dobra za završetak zatrpavanja kako bi se formirala cijela razina. Ne smije se koristiti kao glavni materijal jer je sklon eroziji. Gornji sloj tla sadrži organsku tvar, minerale i vodu. Izvrstan je za sadnju vrta i dobar je završni sloj za popunjavanje rupe u koju možete staviti travu ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba korabe

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu