Sadnja, uzgoj i berba šparoga

wop 23

Šparoge su jedna od prvih biljaka koja nas dočeka u proljeće! To je trajnica, što znači da će se, nakon što se uspostavi, nježna koplja vraćati iz godine u godinu. Osim toga, njegovo lišće paprati čini izvrstan ukras. Evo kako uzgajati šparoge – od sadnje do berbe!

O šparogama

Šparoge  se mogu uzgajati u većini umjerenih regija, ali snažnije rastu u hladnijim područjima s dugim zimama. Jestivi dio biljke šparoga je mladi izdanak stabljike, koji se pojavljuje kada temperatura tla poraste iznad (10°C) u proljeće. 

Najvažnije je znati o šparogama da ih ne biste trebali brati tijekom prvih nekoliko sezona. Tim biljkama treba dopustiti da se uspostave prije nego što budete mogli održivo ubirati. Strpljenje se ipak isplati jer gredice šparoga mogu biti produktivne 15, 20, ponekad i 30 godina. 

Budući da šparoge ostaju produktivne tako dugo, važno je posaditi najbolju dostupnu sortu za vaše područje. (Pogledajte preporučene sorte u nastavku.)

Ako prvi put dajete šparoge, posadili bismo 5 do 10 biljaka šparoga po osobi (15 do 30 stopa u redu).

Koliko dugo je potrebno za uzgoj šparoga?

Kao što je gore rečeno, novozasađenim biljkama šparoga može trebati 2 do 3 godine da istinski počnu i proizvesti, stoga je potrebno strpljenje! Međutim, nakon što se uspostave, šparoge mogu biti produktivne desetljećima.

Osim toga, biljke šparoga su prilično brzi proizvođači, šaljući nova koplja svakih nekoliko dana nekoliko tjedana u proljeće. Biljka proizvodi ½ funte koplja po stopi reda u proljeće i rano ljeto, tako da mislimo da je definitivno vrijedno čekanja.Sadnja

wop Sparoge637840909

Kada posaditi šparoge

 • Zasadite krošnje šparoga u rano proljeće, čim se tlo može obraditi. Mnogi vrtlari sade otprilike u isto vrijeme kada krumpir ide u zemlju. 
 • Šparoge se obično uzgajaju iz jednogodišnjih biljaka koje se nazivaju “krune”, ali se mogu uzgajati i iz sjemena. Međutim, počevši s krošnjama šparoga, eliminira se godina dosadnog plijevljenja koje dolazi s počevši od sjemena i ubrzat će ukupnu proizvodnju.
 • Nekoliko sorti, poput otvorenooprašene ‘Purple Passion’ i hibrida ‘Sweet Purple’, može se uzgajati iz sjemena. Počnite sa sjemenjem u zatvorenom prostoru u proljeće i stavite sadnice kada budu stare 12 do 14 tjedana, neposredno nakon vašeg posljednjeg proljetnog mraza.
  1. Sjeme namočite u vodi do 24 sata prije sjetve.
  2. Posijajte sjeme u navlaženi treset ili tlo za početak sjemena u ravne ili tresetne čaše.
  3. Nakon što biljke dosegnu 12 inča u visinu, očvrsnite ih na otvorenom tjedan dana.
  4. Nakon posljednjeg proljetnog mraza, presadite mlade biljke na privremenu gredicu. Nakon što sazriju u jesen, identificirajte muške biljke šparoga bez bobica i presadite ih na svoje trajno mjesto za sadnju, uklanjajući manje produktivne ženske biljke.

Odabir i priprema mjesta za sadnju

S obzirom na to da su šparoge višegodišnja biljka koja se iz godine u godinu vraća na isto mjesto, važno je odabrati odgovarajuće mjesto za sadnju na kojem će uspjeti.

 • Odaberite mjesto koje ima puno sunca.
 • Postavite gredicu za šparoge prema rubu vašeg vrta, gdje je neće ometati aktivnost sadnje i ponovnog zasađivanja drugih površina.
 • Pobrinite se da se krevet dobro ocijedi, a ne da voda iz bazena. Šparoge ne vole da joj se korijenje previše smoči. Ako nemate dostupno mjesto s dobrom drenažom, razmislite o uzgoju šparoga u podignutim gredicama.
 • Šparoge uspijevaju u neutralnom do blago kiselom tlu (pH oko 6,5).
 • Uklonite sav korov s mjesta sadnje, prekopajte ga i stavite u sloj komposta od 2 do 4 inča, odležanog stajskog gnoja ili mješavine tla. 
 • Tlo treba popustiti na 12 do 15 inča u dubinu kako bi se omogućilo da se krošnje šparoga pravilno ukorijene i da ih ne ometaju kamenje ili druge prepreke. 

Kako posaditi šparoge

 • Duboko posadite krošnje kako biste ih zaštitili od uzgoja potrebnog za godišnju kontrolu korova.
 • Iskopajte rov od oko 12 do 18 inča širok i 6 do 8 inča dubok. Ako kopate više od jednog rova, razmaknite rovove najmanje 3 metra.
 • Krošnje prije sadnje kratko namočite u mlaku vodu. 
 • Napravite 2 inča visok greben zemlje duž središta rova ​​i stavite krune šparoga na vrh brežuljka, ravnomjerno šireći njihovo korijenje.
 • Unutar rova, šparoge se nalaze na udaljenosti od 12 do 18 inča (mjereno od vrha korijena do vrha korijena).

Kada dođete do ove točke, možete slijediti jednu od dvije metode sadnje: tradicionalnu  metodu “malo po malo”  ili lakšu  metodu “sve odjednom” .

Metoda “malo po malo”:

Nakon što su rovovi iskopani i postavljene krune:

 1. Pokrijte krune kompostom i gornjim slojem zemlje, zakopajući krune 2 inča duboko. Voda unutra.
 2. Kako sezona napreduje i koplja narastu do 2 do 3 inča visoka, dodajte još 2 inča zemlje u rov, pazeći da koplja ne zakopate u potpunosti.
 3. Kada koplja ponovno prorastu kroz sloj zemlje, dodajte dodatni sloj zemlje od 2 inča. Ponavljajte ovaj postupak dok se rov ne napuni do razine tla. Ovisno o tome koliko ste duboko iskopali rov, možda ćete morati dodati zemlju još 1 do 2 puta tijekom cijele sezone.
 4. Nakon što ste potpuno popunili rov, malo nabijte tlo kako biste spriječili da se voda nakuplja oko kopalja koje se pojavljuju.

Metoda “sve odjednom”:

 • Neki vrtlari jednostavno napune rov zemljom i kompostiraju odjednom. Iako se smatra da tradicionalna metoda općenito rezultira jačim biljkama, niti vrtlari obično nemaju nikakvih problema koji proizlaze iz metode “sve odjednom”. Sve dok je tlo prilično rahlo, koplja neće imati problema probijati se na površinu.

Briga za šparoge

 • Kada je rov popunjen, preporučujemo dodavanje sloja malča od 4 do 6 inča .
 • Najveći problem sa šparogama je suzbijanje korova tijekom prve dvije godine. Korijen šparoga ne smije biti poremećen, pa ćete morati lagano ručno čupati korov, pazeći da ne ometate korijenje šparoga. Korov će postati manji problem kako se biljke popunjavaju. Malčirajte oko biljke kompostom ili pokošenom travom kako biste zadržali vlagu u tlu i smanjili rast korova.
 • Tijekom prve 2 godine nakon sadnje, biljke šparoga trebaju 1 do 2 inča vode po kvadratnom metru tjedno. Ako nemate dovoljno oborina, vjerojatno ćete morati zalijevati. Koristite navodnjavanje kapanjem ako je moguće.
 • Šparoge uspijevaju zahvaljujući stalnoj opskrbi biljnom hranom. Razmislite o organskom gnojivu tijekom vegetacije. Slijedite upute na etiketi bilo kojeg proizvoda koji koristite.

Prije berbe

 • Ne berete koplja u prvoj ili drugoj godini (biljci treba vremena da izraste korijenski sustav), već u kasnu jesen odrežite odumrlo lišće i pričvrstite kompostom.
 • Tijekom druge godine, u proljeće i ranu jesen, pričvrstite kompostom, a u kasnu jesen odrežite mrtve paprati. Držite krevet gusto malčiran. 
 • Tijekom treće godine gredica bi trebala biti u punoj proizvodnji, tako da možete početi štedljivo brati šparoge tijekom cijele sezone.

Presađivanje šparoga

 • Ako morate premjestiti šparoge, presadite krošnje u rano proljeće kada miruju ili u kasnu jesen prije prvog jesenskog mraza (nakon što se lišće odsiječe). Kopajte i podižite krošnje vrtnom vilicom, pazeći da ne ometate korijenje. Podijelite grudicu na dva ili više komada. Transplantacije vode. Sljedeće godine nemojte obilno berati.
wop nhu830h83uo5hiptdhdrh

Štetnici i bolesti

Jedna od najvećih briga u gredici šparoga jednostavno je korov. Ručno povlačenje treba obavljati redovito u proljeće i rano ljeto. Lagano kultivirajte kako ne biste oštetili koplja šparoga u nastajanju. Primjena 4 do 4 do 6 inča slame ljeti također je učinkovita u suzbijanju korova.

Štetnik/bolestTipSimptomiKontrola/prevencija
Šparogine bubekukacKoplja postaju smeđa i savijaju se u obliku kuke; defolijacija; oštećeni plod/sjemenkeUklonite bube ručno; zbrinuti biljnu materiju u jesen gdje bi se mogla smjestiti jaja
Glistekukacvenuće; stabljike mladih kopalja odsječene („prerezane“) neposredno iznad linije tlaPazite na gliste i uklonite ih rukom; očistiti korov i druge biljne tvari. Ovdje potražite više savjeta za prevenciju glista .
Fusarijska krunska truležGljivaŽuta, zakržljala, uvenula paprat; crvenkasto-smeđe mrlje na donjim stabljikama, krunama ili korijenima; trula kopljaUništiti zaražene biljke; izbjegavajte sadnju novih šparoga u blizini zaraženog mjesta tijekom 5+ godina; odabrati otporne sorte; dezinficirajte alate kako biste spriječili širenje; izbjegavajte prekomjernu žetvu
Hrđa šparoga GljivaBlijedozelene mrlje na kopljima koje se pojavljuju postaju žute/narančaste s koncentričnim prstenovima; ljeti se pojavljuju crvenkasto-smeđi mjehurići koji oslobađaju spore boje hrđe koje postaju crne; smeđe paprati; defolijacija; smanjena snagaZa širenje hrđe je potrebna vlaga; izbjegavajte dobivanje viška vode na koplja ili paprati. Uništiti zaražene biljke; odabrati otporne sorte; osigurati dobru cirkulaciju zraka; izbjegavajte sadnju novih šparoga u blizini
 • Šparoge se smatraju biljkom otpornom na jelene , iako će gladni jelen pojesti gotovo sve.

Biljke šparoga su muške ili ženske. Ženske biljke daju bobice; muške biljke ne troše energiju na bobice pa mogu biti i do tri puta produktivnije od ženskih biljaka. Iz tog razloga često se preferira uzgoj muških biljaka šparoga. 

Bijele šparoge nisu sorta, već jednostavno šparoge uzgojene u nedostatku sunčeve svjetlosti kako bi se spriječio razvoj klorofila. Bijele šparoge su nešto slađe, ali imaju manje vlakana od zelenih šparoga.

Ljubičaste šparoge uzgajaju se tako da budu ljubičaste boje, ali postaju zelene kada su kuhane. Ljubičaste sorte obično imaju deblja koplja, ali ih je manje.

wop jhg8h5o438899u5g433

Kako ubrati šparoge

 • Ne berite tijekom prvih nekoliko sezona (vidi informacije iznad).
 • Ako imate mlade biljke, sezona može trajati 2 do 3 tjedna. Međutim, ustaljene biljke proizvode dulje – do 8 tjedana.
 • Svaki drugi dan provjeravajte ima li koplja spremna za berbu. Koplja brzo rastu i mogu postati previše drvenasta prije nego što to shvatite! Jednom kada se koplje šparoga počne otvarati i imati lišće, pretvrdo je za jelo.
 • Berite ih kada dostignu visinu od 8 do 10 inča i debljinu između 1/2 i 3/4 inča. (Imajte na umu da će mlađa, tanja koplja biti nježnija, pa berite prema vlastitom ukusu.)
 • Za berbu šparoga jednostavno odrežite koplja oštrim nožem ili škarama u razini tla.
 • Prestanite s žetvom kopalja kada se promjer kopalja smanji na veličinu olovke.
 • Nakon berbe, pognojite svoje šparoge početkom ljeta. Možete prihraniti uravnoteženim organskim gnojivom ili raspršiti još jedan centimetar bogatog komposta bez korova preko raspadajućeg malča.
 • Da ne smanjiti preostale paprati u ljeto ili ćete uništiti svoju šparoga krevet. Dopustite paprati da raste i sazrije; to nadoknađuje hranjive tvari za proizvodnju koplja sljedeće godine. Uvijek ostavite barem dva ili tri koplja na biljci tijekom vegetacije.
 • Odrežite paprati šparoga samo NAKON što je lišće ponovno odumrlo i postalo smeđe ili žuto. To je obično početkom zime nakon nekoliko jakih smrzavanja. Odrežite paprati natrag na zemlju.
 • Gnojite gredicu s 1-inčnim slojem bogatog komposta ili gnoja bez korova, prekrivenog 3 inča slame, trule piljevine ili drugog malča bez korova. Čista koplja će se u proljeće progurati kroz malč.
wop nhgu03hg8394h3g4pop9934g

Kako čuvati šparoge

 • Šparoge se ne čuvaju dugo nakon berbe, stoga ih svakako pojedite u roku od dva-tri dana od berbe.
 • Očistite vidljivu prljavštinu ili lagano operite koplja hladnom vodom prije spremanja. Vrlo je važno dobro osušiti oprana koplja; vlaga može dovesti do plijesni.
 • Za spremanje, spojite koplja zajedno, zamotajte krajeve stabljika koplja u vlažni papirnati ubrus i stavite svežanj u plastičnu vrećicu. Čuvajte u oštrijoj ladici vašeg hladnjaka.
 • Ako imate dovoljno mjesta u hladnjaku, šparoge možete spremiti i tako da ih stavite u šalicu vode. Držite oko centimetar čiste vode u šalici.

Zanimljivosti

 • Prstohvat sode bikarbone u vodi za kuhanje čini grah , špinat i šparoge zelenijima.
 • Sa samo 40 kalorija po šalici, šparoge su nevjerojatno dobre za vas! 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više