Jednostavna njega kalateje roseopicte

Briljantna, ružičasta paleta s uzorkom lišća kalateja roseopicta je vrlo popularna – ali postoji kvaka. Kalateje općenito zaslužuju svoju nemirnu reputaciju, a ljupka roseopicta jedan je od najgorih prijestupnika. U ovom članku ćemo objasniti sve što trebate znati o njezi kalateja roseopicta, kako bi vaša biljka bila zdrava i lijepa.

Kalateja roseopicta treba jako neizravno svjetlo, stalno vlažno tlo i visoku vlažnost. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano s dovoljno materijala za prozračivanje da nikada ne postane vlažno. Prikladne su normalne sobne temperature; izbjegavajte hladnoću ispod 15ºC. Hranite lagano tijekom vegetacije.

Pregled kalateje roseopicte

Botaničari su preklasificirali znanstveni naziv u ” Goeppertia roseopicta “, tako da je kalateja sada zapravo sinonim.

Kalateja roseopicta prirodno raste ispod krošnje brazilske prašume. Njeno široko tropsko lišće ima pernati uzorak svijetle ružičaste boje koja izgleda ručno oslikana na tamnozelenom lišću. Obojene pruge imaju tendenciju izbjeljivanja s godinama.

Donje strane lišća su blistavo crveno-ljubičaste – noću se biljka savija i postaje tamnocrvena. Biljka je zimzelena pa možete uživati ​​u njenoj boji tijekom cijele godine. Raste iz rizoma i ima naviku rasta u grudama, a doseže oko 60 centimetara visine.

Kalateje su otkrivene 1869. godine, pa ne iznenađuje da se tijekom godina nakupio veliki broj kultivara – to je jedna od stvari koje ovu vrstu čine posebnom. Hibridi kalateje roseopicte mogu imati jedinstvene oblike listova, uzorke i boje; njihova dosljedna značajka je pernati rubni uzorak.

Biljka koja privlači pogled nudi mnoge nagrade, ali nije za vrtlare početnike.

Sažetak njege kalateje roseopicte

Znanstveno imeGoeppertia roseopicta ( Calathea roseopicta je prihvaćen sinonim)
Uobičajeno imeKalateja roseopicta
PodrijetloBrazil, Kolumbija, Peru i Ekvador
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Stavite u svijetlu prostoriju, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
ZalijevanjeTemeljito zalijte nakon što se gornji centimetar zemlje osuši. redovito i pažljivo provjeravajte svoju biljku da vidite treba li je zalijevati. Pazite da se posuda dobro ocijedi nakon zalijevanja.
TloDobro drenirajuće tlo, ali zadržava vlagu. (Veza do sjajnih opcija na Etsyju). Ako koristite već pripremljenu mješavinu za zalijevanje, pokušajte dodati 1/3 perlita kako biste poboljšali drenažu.
Temperatura18ºC do 24°C. Izbjegavajte temperature ispod 15°C.
GnojivoGnojite uravnoteženim pripravkom svakih 4-6 tjedana tijekom proljeća i ljeta.
VlažnostMinimum 40%, ali >60% je puno bolje. Razvit će se smeđi rubovi listova pri niskoj vlažnosti.
CvjetanjeMalo je vjerojatno da će cvjetati u zatvorenom prostoru. Mali bijeli ili ljubičasti cvjetovi rastu izravno iz rizoma na kratkim peteljkama.
ObrezivanjeObrežite mrtvo ili oštećeno lišće neposredno iznad razine tla kako bi vaša biljka izgledala najbolje i kako biste smanjili rizik od štetnika ili bolesti.
RazmnožavanjeKalateja roseopicta može se razmnožavati dijeljenjem rizoma zrele biljke.
Ponovno zalijevanjeČesto se bori nakon presađivanja, stoga pričekajte dok se rast ne ograniči ili vaša biljka postane jako vezana za korijenje.
Bolesti i štetočineSklon štetnicima uključujući paukove grinje, brašnaste bube, tripse, ljuspice i gljivične gljivice. Prilično otporan na bolesti osim ako se ne zalije.
ToksičnostNetoksična

Zahtjevi za svjetlošću kalateje roseopicte

Kada planirate rasvjetno okruženje vaše kalateje, imajte na umu da su one u biti pokrivači tla koji žive ispod sjenovitih krošnji prašume. Njihovi listovi su dobro prilagođeni apsorbiranju oskudnog svjetla i neprestano se kreću kako bi optimizirali prijem.

Kalateja roseopicta voli umjereno svijetlo, neizravno svjetlo, što može značiti prilično svijetle uvjete u zatvorenom prostoru. Imajte na umu da je vanjska hladovina zapravo svjetlija od većine unutarnjeg prostora … svjetlost vrlo brzo nestaje sa svakim metar udaljenosti od prozora.

Moguća mjesta svjetla koja odgovaraju kalateji roseopicti:

 • 1,5-2 metra od prozora koji gleda na sjever, zapad ili istok; neposredno izvan dosega izravne sunčeve svjetlosti.
 • Unutar svijetle sobe, ali zaštićen od intenzivne svjetlosti.
 • Prostor s odgovarajućom umjetnom rasvjetom.

Kako sunčeva svjetlost zimi značajno opada, možete premjestiti svoju kalateju na sunčanu prozorsku dasku kako biste to nadoknadili.

Rasvjeta je nedvojbeno najvažniji aspekt njege kalateje roseopicta.

Kako zalijevati kalateju roseopictu

Pravilna vlažnost tla jedan je od ključeva za njegu kalateja roseopicta, jer ćete uskoro saznati ako ne zalijevate pravilno. Smjesa bi trebala ostati konstantno vlažna, a da ne bude natopljena.

Kritična opasnost od prekomjernog zalijevanja je trulež korijena . Budući da kalateja roseopicta ima strukturu rizoma, podložna je preplavljivanju bujnim patogenima truleži u vlažnim uvjetima.

Općenito pravilo je da se gornji dio tla od 2cm osuši prije ponovnog zalijevanja. Temeljito zalijte… tlo bi trebalo proći otprilike tjedan dana prije nego što je ponovno potrebno zalijevanje.

Nemojte zalijevati prema rasporedu , već budno nadgledajte tlo. (Da, zbog toga se biljka smatra zahtjevnom za održavanje.) Ne možete zanemariti svoju kalateju rosepictu bez posljedica.

Prilagodite se potrebama vaše biljke. Na primjer, ako lišće pokazuje znakove suhoće, razmislite o čekanju da se samo površina tla osuši prije ponovnog zalijevanja.

Ostali savjeti za zalijevanje:

 • Nemojte ovisiti o biljci koja će vam reći da je žedna – njihovo je lišće zauzeto drugim stvarima. Uvenuće će naštetiti lišću.
 • Dobra je praksa pustiti da višak vode iscuri kroz tlo u vrijeme zalijevanja. To ispire tlo od neiskorištenih gnojiva i drugih potencijalnih toksina.
 • Ako koristite uređaj za samozalijevanje ili neku drugu automatsku metodu, redovito nadzirite tlo biljke kako biste bili sigurni da radi ispravno.
 • Smanjite zalijevanje preko zime. Neka zemlja bude mrvivija i laganija.
 • Koristite vodu sobne temperature kako biste izbjegli stres za biljku.
 • Razmislite o korištenju kišnice ili deklorinirane vode koja je filtrirana ili destilirana. Roseopicta može biti osjetljiva na soli, minerale i razne kemikalije u vodi iz slavine.
 • Izbjegavajte da lišće vaše Roseopicte ostane mokro preko noći, što može izazvati gljivične infekcije. Zalijevajte dovoljno rano da se biljka osuši prije noći.

Zahtjevi za tlo kalateje roseopicte

Pravilno zalijevanje samo je dio jednadžbe vlage: tlo mora biti brzo drenirajuće i imati dovoljno prozračne strukture kako bi korijenje cijelo vrijeme bilo opskrbljeno kisikom, čak i nakon temeljitog natapanja. Tlo treba ostati vlažno u prašumi, nikako nakvašeno.

Neki uzgajivači biraju mješavinu bez prljavštine, ali možete koristiti običnu zemlju i povećati njezinu prozračnost dodavanjem perlita. Možda ćete morati dodati od 1/5 do 1/3 perlita kako biste imali dovoljno “pahuljastosti” mješavine.

Kada zalijevate svoju biljku, voda bi trebala potonuti u tlo u roku od nekoliko sekundi. Ako se voda nakuplja na površini, vjerojatno je tlo pregusto i nije dovoljno drenirano.

Visoka vlažnost

Sve manja tajna koju svi znaju o kalatejama je da vole visoku vlažnost. Kalateje su odlične sobne biljke što se tiče temperatura i potrebe za umjerenim neizravnim svjetlom; ali, ako ne živite u tropskoj zoni, vlaga je mjesto gdje počinju nevolje.

Niska vlažnost zraka može uzrokovati smeđe rubove listova i izlizani izgled. Dobar režim zalijevanja pomaže biljci da se nosi, ali kalateja roseopicta podnosi ne manje od 40% vlažnosti i preferira više od 60%.

Možete podići vlažnost za nekoliko točaka korištenjem posuda za vodu ispunjenih šljunkom i grupiranjem biljaka… ili upotrijebite sobni ovlaživač zraka za industrijsko rješenje.

Zahtjevi za temperaturu kalateje roseopicte

Kalateja roseopicta se dobro snalazi na ugodnim temperaturama u zatvorenom prostoru. Vole hladniju stranu raspona, od 18ºC do 24°C.

Sve dok su dobro hidratizirane, kalateja se bolje prilagođava toplijim nego hladnim uvjetima. Izbjegavajte temperature ispod 15ºC.

Pazite na nagle promjene temperature i propuh. Postati hrskavo prženo na putu grijača jedan je od najčešćih uzroka propasti kalateje.

Otkrio sam da je centralno grijanje zimi veliki izazov za njegu kalateje roseopicte. Morate biti posebno pažljivi kako vlažnost zraka ne padne previše dramatično, uzrokujući smeđe rubove listova.

Gnojidba kalateje roseopicte

Bez obzira na sve što je potrebno za proizvodnju svojih prekrasnih listova, kalateja je zapravo lagana za nahraniti. Biljke u mješavini bez zemlje trebat će hranjenje kako bi se povećala plodnost, ali one uzgojene u tlu bogatom hranjivim tvarima možda uopće neće biti potrebno gnojiti.

Postoje dvije kategorije gnojiva:

 • Sintetička gnojiva mogu biti učinkovita i isplativa, ali ih trebate razrijediti na 1/4 do 1/2 preporučene doze. Korijeni Roseopicte su nježni i lako izgore od ostataka gnojiva.
 • Organska gnojiva prirodno povećavaju plodnost koristeći prirodne proizvode kao što su odljevci od crva ili riblja emulzija. Oni su sigurni za biljku i potiču zdravo tlo.

Gnojite samo u sezoni rasta kada ga biljka može apsorbirati. Gnojidba u jesen ili zimu može stvoriti otrovne nakupine neiskorištene formule u tlu.

Osobno koristim uravnoteženo, vodotopivo, sintetičko gnojivo, napravljeno do 1/4 do 1/2 preporučene jačine, a primjenjuje se mjesečno u proljeće i ljeto.

Cvjetanje

Glavna atrakcija alokazije je slikovito tropsko lišće, ali ljeti stvaraju prskanje malih bijelih i ljubičastih cvjetova.

Neki uzgajivači režu cvjetove kako bi sačuvali energiju biljke za rast – cvjetanje troši mnogo resursa. Obrezivanje pupova ili cvjetova neće naštetiti biljci.

Osnovno obrezivanje

Važno je redovito obrezivanje odumrlog lišća i istrošenih cvjetova. To eliminira luku za patogene ili štetnike… i daje vam priliku da provjerite biljku na štetočine ili druge probleme.

Ključni savjeti:

 • Napravite rezove oštrim škarama ili škarama.
 • Sterilizirajte svoje alate za rezanje prije i nakon svake upotrebe. Jedna jednostavna metoda je brisanje oštrica u izopropilnom alkoholu.
 • Odrežite stabljike u razini tla
 • Odrežite mrtvi ili umirući materijal, ali nemojte žuriti s odrezanjem lista na kojem još ima zelene boje.
 • Stare vanjske listove biljka prirodno odbacuje, ali obratite pozornost na višestruko žuto lišće, osobito ako su blizu unutrašnjosti biljke.

Kako presaditi kalateju roseopictu

Prečesto presađivanje može otežati pružanje dobre njege kalateje roseopicte. Ne vole da im se korijenje poremeti i čini se da im se sviđa da su malo vezani za korijenje.

Opća preporuka je presađivanje ne češće od svake druge godine. Presađivanje u proljeće osigurat će da vaša biljka snažno raste i da će lakše prebroditi stres procesa presađivanja.

Presadite samo jednu veličinu: 5-8 centimetara šireg promjera. Važno je izbjeći presađivanje u posudu preveliku za korijenski sustav. Višak tla otežava pravilno zalijevanje; potrebno je dulje da se osuši, što potiče patogene truleži.

Napunite tlo istim sastavom kao i stara mješavina, ako je moguće. Možete nadograditi tlo za zdravlje biljke, ali će trebati vremena da se oporavi.

Zapamtite da je presađivanje zapravo drastična operacija sa stajališta biljke. Treba im vremena da se oporave.

Kako razmnožavati kalateju roseopictu

Zdravu kalateju roseopictu nije teško razmnožavati, ali u osnovi postoji samo jedan praktičan način za to: podjela. Kalateja se ne razmnožava reznicama, a uzgoj iz sjemena je spor i dugotrajan.

Najbolje je podijeliti biljku kada ima mnogo mladih sadnica.

Evo koraka:

 1. Nježno izvadite biljku.
 2. Pažljivo odvojite grudice Roseopicte. Uz svaku novu biljku uključite korijenje i barem jedan list.
 3. Posadite u malu, udobnu posudu. Koristite isti sastav tla kao i roditeljska mješavina.
 4. Održavajte tlo vlažnim i dajte novoj biljci umjereno neizravno svjetlo. Ako je vlažnost niska, napravite ograđeni prostor s prozirnom plastikom oko biljke kako biste je podigli.
 5. Nakon što vidite novi rast, postupno uklonite sve šatore i započnite normalnu njegu.

Savjeti za njegu kalateje roseopicte

 • Ne zaboravite da se dragocjeni listovi vaše kalateje odmah osuše ako se stave preblizu izvora topline ili ako su izloženi vrućem propuhu.
 • Provjerite svoju biljku svakih nekoliko dana da vidite treba li je zalijevati. Ne pokušavajte nametnuti tjedni režim zalijevanja, jer je vjerojatno da će završiti katastrofom. Uvijek provjerite tlo prije zalijevanja.
 • Povremeno čistite listove tako da ih operete ili obrišite prašinom. Ovo je izvrsna prilika za pregled zdravlja biljke i traženje štetnika.
 • Čak i ako je vlažnost prihvatljiva, grupiranje tropskih biljaka može blagotvorno povećati razinu.
 • Ako vidite mrlje na lišću ili opečene vrhove, razmislite o izvoru vode. Na njegu kalateje roseopicte može utjecati voda koja je visoko mineralizirana ili sadrži druge kemikalije, a može biti bolje s pročišćenom vodom.

Netoksična

Kalateja je netoksična i neće naštetiti vašim psima, mačkama ili drugim životinjama – sigurna je i za djecu.

Sorte kalateje roseopicta

Roseopicta je uzgajana u niz podvrsta s različitim bojama i/ili uzorcima listova.

Neki od najpopularnijih uključuju:

‘Cynthia’ – Zauzeta sorta koja ima tamnozeleno lišće s debelom trakom srebrnaste šare duž rubova i središnje linije. Nasumične ružičaste do crvene nijanse prekrivaju cijeli list.

‘Dottie’ – Najčešća podvrsta i široko dostupna. Dottie ima svijetlo ružičasti, ovalni uzorak listova sa širokom središnjom žilom.

‘Eclipse’ – veliki, tamnozeleni listovi ove sorte imaju široku traku srebrno-bijele šare duž rubova. Crvenkasta nijansa pokazuje se nasumično po šarolikoj površini.

‘Illustrus’ – svijetlozeleno lišće ove sorte daje veselu pozadinu svojim pernatim ružičastim oznakama. Središte je obojeno ružičastim nijansama ljubičaste boje.

‘Mala princeza’ – Kompaktna sorta s vrlo velikim, zaobljenim listovima i briljantnim ružičastim oznakama.

‘Medaljon’ – egzotična, složena sorta. Veliki listovi obrubljeni su s tri koncentrična prstena: unutarnjim limenozelenim listom, srednjim tamnozelenim listom i širokim vanjskim sivobijelim oblikom lista s tankim tamnozelenim rubom. Donje strane listova su tamnocrvene do ljubičaste boje.

Štetočine

Roseopicta može postati žrtvom većine štetnika sobnih biljaka.

Puno je bolje uhvatiti zarazu prije nego što se stvarno uhvati – borba je općenito bitka iscrpljivanja s ponovljenim tretmanima. Redovito pregledavajte svoje biljke, pažljivo promatrajući spojeve stabljike i ispod lišća.

Uobičajeni štetnici koje vaša kalateja roseopicta može ugostiti su brašnaste bube, ljuspice, lisne uši i đavolske paukove grinje. Ako nemate veliku vlažnost u okolišu vaše biljke, grinje mogu biti postojane.

Ako nađete štetnike na svojoj kalateji roseopicti, prva i najvažnija stvar koju morate učiniti je izolirati zahvaćenu biljku od bilo koje druge. Štetočine se mogu brzo širiti, što znatno otežava kontrolu zaraze.

Hortikulturna ulja i insekticidni tretmani sapunom učinkoviti su i sigurni za vas i biljku, ali i vašu okolinu. Prije primjene tretmana dobro je biljku istuširati s dovoljnim pritiskom vode kako bi se uništio što više štetnika (pokrijte tlo kako biste izbjegli neželjeno natapanje).

Biljku potpuno prekrijte uljem ili otopinom sapuna: tretman je učinkovit samo ako dotakne štetnika prije sušenja. Ponavljajte svakih četiri do šest dana dok se zaraza ne eliminira.

Neki uzgajivači uspješno koriste dijatomejsku zemlju (DE) za paukove grinje. Puder mora biti suh da bi bio učinkovit; za nanošenje, biljka se može premazati kada se osuši i isprati u vrijeme zalijevanja.

Bolest

Bakterijske i gljivične infekcije najčešće su bolesti koje utječu na kalateju roseopictu. To su često posljedica previše vlage: prekomjerno zalijevanje i kronično mokro lišće otvorena su vrata bolestima.

Nevolje se obično manifestiraju kao mrlje na lišću. Male lezije se često mogu riješiti zadržavanjem vode s lišća i smanjenjem razine vlage.

Listove s velikim lezijama treba sigurno obrezati i odbaciti. Tamnozelene ili crne lezije mogu signalizirati infekciju. Možete pokušati liječenje bakrenim baktericidima ili drugim predloženim lijekom, ali obično je najsigurnije uništiti biljke žrtve.

Kalateje se također mogu zaraziti virusom mozaika krastavca (CMV) koji uzrokuje žute nazubljene pruge na lišću. Roseopictas ne pate mnogo od ove infekcije, ali je mogu prenijeti na osjetljivije biljke.

Uobičajena pitanja o njezi kalateje roseopicte

Zašto lišće moje kalateje roseopicte postaje smeđe i hrskavo na rubovima?

Ovo je uobičajena pritužba savjesnih uzgajivača koji nastoje osigurati prave uvjete, ali imaju vlažnost ispod idealne. Ako se vaša kalateja roseopicta bori s vlagom, njezino će lišće po rubovima postati smeđe; na lišću se mogu pojaviti i nasumične suhe, smeđe mrlje.

Drugi uzroci za smeđe lišće uključuju izravnu sunčevu svjetlost i previše topline.

Ovlaživač zraka je najsigurnije rješenje. Grupiranje biljaka i korištenje posuda za vodu može biti korisno ako trebate samo nekoliko bodova povećati vlažnost.

Rezanje smeđeg lišća kako bi se napravilo mjesto za svježe zeleno obično je najbolje rješenje. Ova vrsta oštećenja lišća se, nažalost, neće popraviti sama od sebe. Novi rast će ga morati zamijeniti.

Zašto lišće moje kalateje roseopicte postaje žuto?

Klasični uzrok žutog lišća je prekomjerno zalijevanje. Ako vidite žuti list, a tlo je vlažno, ostavite gornji dio zemlje da se potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja. Prekomjerno zalijevanje je stvarno čest problem u njezi kalateje.

Manje čest uzrok žutog lišća je toksičnost u tlu od ostataka gnojiva. Ako je to problem, smanjite hranjenje i držite smjesu dobro ispranom. Pričekajte da dođe vrijeme za zalijevanje i slobodno provucite višak kroz tlo; ponovite nakon cijeđenja. Isperite povremeno ili pri svakom zalivanju.

Mogu li odrezati smeđe površine s lišća moje kalateje roseopicte?

Mnogi uzgajivači vole ostaviti djelomično zdrave listove na svojoj kalateji roseopicti dok prirodno ne uginu, ali ne morate dopustiti da ljuske i smeđe mrlje pokvare sliku.

Smeđe mrlje na listu su mrtve. Ne vraćaju se. Možete ih odrezati bez daljnjeg oštećenja biljke. Jedino pravilo je izbjegavanje rezanja u živo tkivo lista (ili će i ono posmeđiti). Izrežite unutar mrtvog područja i ostavite rub kako se smeđa zona ne bi širila.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto mojoj pahiri opada lišće? (I kako to popraviti)

Tlo i gnojenje Travnjaci i ukrasno bilje

Gnojivo za travu (talog od kave)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sobne biljke za kupaonu

Sobne biljke koje su savršene za vašu kupaonicu