Zašto moja monstera ima smeđe mrlje?

wop Monstera8756

Monstera Deliciosa je elegantna ljepota sobne biljke, toliko voljena diljem svijeta zbog svog kultnog izgleda. Iako općenito nije previše teško za njegu, postoji niz uobičajenih problema s kojima se možete susresti. Ako vaša monstera ima smeđe mrlje na lišću, ovaj će vam članak pomoći da shvatite što nije u redu i vratite svoju biljku u najbolje stanje.

Najčešći uzrok smeđe pjegavosti monstere na lišću je bolest pjegavosti lišća uzrokovana prekomjernim zalijevanjem ili slabo drenirajućim tlom. Drugi problemi kao što su prekomjerna izravna sunčeva svjetlost, štetnici, prekomjerna gnojidba, nedovoljno zalijevanje ili nagle promjene temperature također mogu uzrokovati smeđe mrlje.

Razmotrimo svaki od ovih problema detaljno kako bismo identificirali temeljni uzrok i pomogli vam da popravite svoju biljku.

Monstera neka druga vrsta pereglin.com 384737282

8 razloga za smeđe mrlje na lišću monstere

Monstere, kada su zdrava, mogu narasti do goleme. Ove biljke potječu iz prašuma južnog Meksika, pa što više pokušavate ponovno stvoriti tropsku vibru njegovog prirodnog staništa, to će biti sretnije.

Međutim, budući da svoje domove zapravo ne možemo pretvoriti u male prašume, sigurno će se dogoditi neke pogreške. Ako iznenada primijetite da vaša Monstera ima smeđe mrlje na lišću, prije svega udahnite !

Uzrok većine problema može se identificirati pomnom provjerom vaše biljke i većina problema se može riješiti.

wop Monstera360879936

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje je siguran način za ubijanje većine sobnih biljaka, a monstere nisu iznimka. Monstere su epifiti s zračnim korijenjem, pa ne podnose previše zalijevanje. Ove biljke zahtijevaju lagano vlažno tlo – mokro tlo će uzrokovati truljenje korijena zbog gušenja. 

A kada se trulež korijena pojavi, biljka će vjerojatno pokazati svoju nevolju u obliku smeđih mrlja na lišću, kao i smeđih vrhova i rubova listova.

Ponekad, loše drenažno tlo ili posuda bez/neadekvatnih drenažnih rupa također mogu uzrokovati da korijenje Monstere predugo sjedi u vodi, što može dovesti do oštećenja korijena.

Kako to popraviti?

Dobar početak je uvijek zapamtiti da biljke ne trebaju toliko vode koliko mislite da trebaju. Prije nego što svojoj monsteri date piće, uvijek je dobro provjeriti jesu li gornjih 5-10cm tla potpuno suhi. Ponekad možemo primijetiti da se gornji sloj tla osušio, ali dublji slojevi gdje se nalazi korijenje još uvijek mogu imati puno vlage.

Ako smatrate da je trulež korijena već nastala, slijedite ove korake;

 • Nježno izvadite biljku iz posude kako biste pregledali korijenje. Pokvareno korijenje će biti smeđe/crno, kašasto i može loše mirisati.
 • Koristite sterilne škare za rezidbu kako biste uklonili zahvaćeno korijenje.
 • Također možete odrezati lišće koje je najviše zahvaćeno smeđim pjegama, tako da se preostalo zdravo korijenje može usredotočiti na održavanje zdravog lišća u dobrom stanju.
 • Nakon što završite s obrezivanjem zahvaćenog korijena i lišća, operite preostalo korijenje čistom vodom i presadite biljku u novu posudu s puno drenažnih rupa.
 • Posadite svoju monsteru u svježu, suhu zemlju. Kombinacija 2/3 mješavine za posude i 1/3 perlita je dobra opcija. 

Možda će trebati nekoliko tjedana da se vaša monstera skrasi u novom okruženju, ali novo bi korijenje trebalo početi rasti u roku od nekoliko tjedana, a uskoro će uslijediti i novi listovi.

wop ng803whw3pggjjpp9p34gw

Bolest

Smeđa mrlja na listu vaše monstere mogla bi biti znak gljivične ili bakterijske infekcije.

Gljivične infekcije obično počinju kao jedna smeđa mrlja, čiji se broj s vremenom povećava. Ako se zanemare, ove mrlje počinju rasti sve dok se postupno ne spoje i poprime oblik velike mrlje na listu Monstere. Polako, cijeli list postaje smeđi, a zatim na kraju otpada.

Bolesti bakterijskih pjegavosti obično su veće i manje na listovima i mogu imati mokri izgled. Bez obzira na gljivično ili bakterijsko podrijetlo, bolesti pjegavosti listova zahtijevaju brzo liječenje.

Kako to popraviti?

Ako želite svojoj monsteri dati šansu za preživljavanje, imperativ je da identificirate problem i poduzmete korake da zaustavite širenje infekcije.  

U trenutku kada primijetite da se na listovima pojavljuju smeđe mrlje, odvojite ga od ostalih sobnih biljaka kako biste ih zaštitili od zaraze. Najbolje je odrezati zahvaćeni list/lišće.

Dobiva li vaša monstera smeđe mrlje zbog viška svjetlosti?

Mnogi roditelji biljaka misle da je izlaganje svoje monstere izravnoj sunčevoj svjetlosti u redu. Uostalom, biljka dolazi iz toplih, tropskih prašuma!

Realnost je da monstere zapravo rastu pod krošnjama mnogo viših stabala. Dakle, izravna sunčeva svjetlost ne dopire do ovih biljaka. Dobivaju puno jakog svjetla, ali većina je ‘neizravna’.

Previše izlaganja izravnom suncu vjerojatno će opeći lišće vaše Monstere i uzrokovati pojavu smeđih ili crnih mrlja na njezinim lijepim listovima. Stvari mogu postati još gore ako imate šaroliku Monsteru jer su još manje tolerantne na ekstremne rasvjete.

Kako to popraviti?

Monstere ne vole suvišno svjetlo, ali ne možete ih držati ni u mračnom kutu ako želite da rastu oni super atraktivni veliki, fenestrirani listovi po kojima je biljka nadaleko poznata.

U idealnom slučaju, trebali biste potražiti sobu koja dobiva puno svijetle neizravne svjetlosti i postaviti svoju monsteru pored prozora. Vaša biljka će vam od srca zahvaliti.

wop ng780wh4w34nw43p00

Nedovoljno zalijevanje

Baš kao što se prekomjerno zalijevanje pokazalo štetnim za zdravlje monstere, nedovoljno zalijevanje će također dehidrirati biljku što rezultira smeđim mrljama na njezinom upečatljivom lišću.

Zapamtite da je tropska prašuma prirodno stanište ove biljke, tako da očito zahtijeva puno vlage i vlage da bi uspjela – trik je u tome da se dosljedno osiguraju lagani vlažni uvjeti.

Da, znam da se bojite prekomjernog zalijevanja svoje Monstere, ali samo budite oprezni da joj u svojim nastojanjima da je održite zdravom, zapravo ne uskraćujete vlagu koja joj je potrebna za cvjetanje.

Kako to popraviti?

Razumijevanje potreba vaše Monstere za vodom je ključno. Trebali biste imati poštenu ideju o tome koliko često treba piti. Njegove potrebe za vodom očito će biti veće kada je toplo i suho vrijeme, a znatno manje tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Ponekad će monstera koja je vezana za korijen također patiti od dehidracije jer posuda nema dovoljno zemlje da zadrži vodu. Ako je to slučaj, biljku ćete morati presaditi u veći spremnik.

Ovdje treba upozoriti – nemojte dramatično povećavati veličinu spremnika jer će to potaknuti prekomjerno zalijevanje i truljenje korijena. Samo odaberite onaj koji je nekoliko centimetara veći.

Štetočine

Nažalost, monstere su osjetljive na štetočine poput insekata i grinja. Štetočine su vjerojatno najgori neprijatelji vaše monstere jer mogu imati razoran utjecaj na njezino cjelokupno zdravlje. Mogu uzrokovati nepovratnu štetu ako se ne eliminiraju dovoljno brzo.

Paukove grinje su stvarno malene i možda nećete uočiti štetnike u početku, ali možete potražiti sljedeće znakove. Potražite fine, tanke mreže između lišća, kao i smeđe, uvijeno lišće, s prošaranim žutim ili smeđim mrljama na lišću.

Pogledajte jako pomno i vidjet ćete hrpu sićušnih paukovih grinja ne većih od glave pribadače kako se kreću oko svojih mreža i guštaju na vašoj biljci.

S druge strane, poznato je da kukci ljuskavi napadaju stabljiku ili zglobove listova monstere na lišću. Nekoliko znakova njihove prisutnosti na vašoj voljenoj biljci Monstera je iznenadno neobjašnjivo opadanje lišća ili žute/bijele/smeđe mrlje na lišću, granama ili stabljici.

Kako to popraviti?

Prvo što trebate učiniti je izolirati svoju biljku od ostalih sobnih biljaka kako biste spriječili širenje. Često je dobra ideja temeljito oprati biljku tušem ili crijevom kako biste izbacili što više štetnika. Također možete ručno ukloniti veće štetočine.

Nakon ovog početnog tretmana, najčešća i učinkovita metoda za uklanjanje štetočina koji napadaju Monstera je korištenje spreja s uljem Neem. Neemovo ulje nije samo učinkovito sredstvo protiv štetočina, već je i odlično sredstvo za sterilizaciju koje sprječava i buduće razmnožavanje štetnika.

Hortikulturno ulje je još jedna učinkovita i organska opcija bez kemikalija za uklanjanje paukovih grinja, kamenca i drugih štetnika.

Za najbolje rezultate, trebali biste pomiješati dvije žličice Neema ili hortikulturnog ulja u otprilike jednu litru vode i dodati jednu čajnu žličicu tekućeg sapuna u smjesu. Nakon što ste dobro izmiješali sve sastojke, poprskajte smjesu izravno na zahvaćeno lišće.

Preporučam vam da ovaj tretman ponavljate u tjednim intervalima nekoliko tjedana dok ne budete sigurni da su svi štetnici obrađeni. Tek tada možete sigurno vratiti svoju biljku na svoje uobičajeno mjesto.

Opeklina gnojiva

Dali ste svojoj monsteri malu dozu gnojiva. Lijepo je reagirao i izgledao je super. To vas je dovelo u iskušenje da ga još malo hranite, potajno se nadajući da će vaša biljka za dva tjedna narasti do jednog metra. Nažalost, to se nije dogodilo i sada vaša voljena sobna biljka ima nekoliko smeđih pjega na lišću, smeđih vrhova listova i rubova.

Zvuči li priča poznato? Pa, niste prvi njegovatelj monstere koji je počinio pogrešku pretjeranog gnojenja, a sigurno nećete biti ni zadnji!

Kako to popraviti?

Ako sumnjate da je razlog za smeđe mrlje, rubove i vrhove na lišću vaše Monstere pretjerana gnojidba, prvo što biste trebali učiniti je isprati tlo kako bi se višak soli gnojiva koji se nakupio isprao. Pazite da korijenje ne uznemiravate previše.

Zatim uklonite najteže zahvaćene listove i obećajte sebi da nikada nećete pretjerati s hranjenjem svoje monstere.

wop hn8340jhww893jqnh0q3jpgg

Nagle promjene temperature

Ako ste stigli ovako daleko i još uvijek niste sigurni zašto vaša monstera ima smeđe mrlje, možda izlažete monsteru ekstremnim temperaturama ili propuhu.

Postoji nekoliko uobičajenih trenutaka kada se to može dogoditi;

 • Biljke su često izložene temperaturnim ekstremima tijekom isporuke ili izložene u trgovini, što može uzrokovati da vaša biljka pati ubrzo nakon što je donesete kući.
 • Je li vaša biljka smještena blizu otvora za grijanje ili hlađenje, prozora na propuhu ili blizu radijatora? Pobrinite se da svoju biljku premjestite na mjesto daleko od naglih promjena temperature.
 • Ako svoju Monsteru ostavite vani tijekom ljeta, ne zaboravite je donijeti prije nego što se približe hladne noći jeseni/jesena. Niske noćne temperature mogu uzrokovati ozbiljan temperaturni stres, uzrokujući da vaša Monstera dobije smeđe mrlje i uvenu.

Kako to popraviti?

Jedini način da zaštitite svoju monsteru od hladnoće je da je premjestite na toplije mjesto. Pazite da u blizini nema hladnog propuha. Uvijek ne zaboravite odabrati mjesto za svoju monsteru koja nije izravno ispred ili blizu ventilacijskih otvora, grijača ili klima uređaja.

Nakon što svoju biljku premjestite na toplije mjesto i pažljivo je brinete, vaša će se Monstera najvjerojatnije oporaviti. Možete orezati zahvaćeno lišće i pustiti ostatak biljke da se oporavi.

Aklimatizacija

Ako primijetite da vaša monstera ima smeđe mrlje kratko vrijeme nakon presađivanja ili premještanja na novo mjesto, vjerojatno se priviknula. Iznenadna promjena u okolini mogla bi stresti biljku, uzrokujući da razvije žute ili smeđe mrlje na lišću.

Kako to popraviti?

Kada promijenite kuću, zar ne treba neko vrijeme da se smjestite i novo mjesto nazovete svojim domom? Isto je i s biljkama. Ako se vaša Monstera pokušava aklimatizirati na svoje novo okruženje, sve što trebate učiniti je učiniti da se osjeća dobrodošlo na svom mjestu mazeći joj odgovarajuću količinu vode, svjetla i gnojiva… i naravno, izdašnu dozu i tvoja ljubav!

Završna riječ

Nadamo se da ste na dobrom putu da shvatite zašto vaša monstera ima smeđe mrlje na lišću. Iako je razočaravajuće imati biljku koja vene, uvijek smatram da mnogo više naučim iz svojih grešaka nego iz uspjeha u kućnim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia)

Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj

Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Sobne biljke koje ne biste trebali imati ako imate kućne ljubimce

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj pahiri opada lišće? (I kako to popraviti)