Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca postaje smeđe?

wop Fikus gumijevac79843

Fikus gumijevac klasičan je favorit poznat po svom odvažnom i osebujnom lišću. Nažalost, njihovo lijepo lišće može razviti smeđa područja zbog brojnih problema. Pogledajmo zašto lišće vašeg fikusa gumijevca postaje smeđe i kako riješiti problem.

Lišće fikusa gumijevaca koje postaje smeđe najčešće je posljedica opeklina od sunca, starog lišća ili problema sa zalijevanjem. Mnogi drugi problemi također mogu uzrokovati smeđe lišće. Bitno je ispitati svoju biljku i uvjete njege kako biste utvrdili uzrok prije nego što pokušate popraviti uzrok smeđeg lišća.

Pregled fikusa gumijevca (Ficus Elastica)

Fikus gumijevac je popularan još od viktorijanskog doba i još uvijek je vrlo tražena zbog svoje ljepote, karaktera i osobnosti. Stres može uzrokovati neprivlačnu promjenu boje lišća u biljci koja je često vrlo vidljiva.

Ostaje relativno pitom u posudi, ali fikus može izrasti u ogromno drvo u zemlji na otvorenom. Podebljani, hrapavi listovi su najveći kada je biljka mlada i skupljaju se sa zrelošću.

Ovo je tropska biljka: voli vlažno tlo i neizravno jako svjetlo. Pronalaženje smeđih područja na lišću vašeg fikusa gumijevca trebalo bi pokrenuti procjenu njezine skrbi.

Biljku je lako držati ako izbjegavate prekomjerno zalijevanje! Fikus gumijevac daleko je od sukulenata, ali ima određenu toleranciju na sušne periode. Neka se između zalijevanja lagano osuše kako bi im korijenje moglo disati.

Nažalost, smeđe lišće neće ozdraviti. Dobra vijest je da biljka može brzo rasti kako bi zamijenila štetu nakon što se problem otkloni. 

wop Fikus67384955

Zašto lišće vašeg fikusa gumijevca postaje smeđe

Važno je pronaći razlog zašto lišće vašeg fikusa gumijevca postaje smeđe i riješiti problem na odgovarajući način. Ponekad postoji više od jednog uzroka: dobra je ideja pregledati moguće razloge i izvršiti potrebne prilagodbe.

Prirodno starenje

Staro lišće na kraju posmeđi i odumre. To je neizbježno i normalno – samo ako postane učestalo ili zahvaća više listova, postoji razlog za zabrinutost.

Donji listovi su općenito najstariji i stoga se najčešće opadaju… vidjeti smeđe lišće na vrhu biljke može signalizirati problem izvan rutinskog starenja.

Iako je ovakav gubitak prirodan, dobar je podsjetnik da ponovno procijenite zdravlje biljke. Ponekad će biljka koja se bori ispustiti staro lišće kako bi se usredotočila na novi rast.

wop ng8u34h04839ghj34gg

Opekline od sunca

Ovaj uzrok je obično lako dijagnosticirati. Prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti ili čak intenzivnim umjetnim zrakama mogu lišće posmeđiti ili im dati opečene mrlje. Jednostavno rješenje je ukloniti ili zaštititi svoj fikus od prekomjernog izlaganja.

Budite pažljivi na promjene godišnjih doba. Prozor okrenut prema zapadu koji dobiva blagu popodnevnu svjetlost mogao bi postati žarka kutija kako se položaj sunca mijenja.

Smeđe mrlje i lišće se neće oporaviti i mogu se sigurno obrezati. Možda ćete radije ostaviti djelomično oštećeno lišće na mjestu kako biste nastavili proizvoditi energiju za biljku.

Prekomjerno zalijevanje

Vrlo je važno provjeriti tlo ako vidite da lišće vašeg fikusa gumijevca postaje smeđe. Prekomjerno zalijevanje potiče smrtonosnu trulež korijena – koja u svojim terminalnim fazama uzrokuje mrtvo, smeđe lišće – stoga odložite zalijevanje ako sumnjate.

Kombinacija općenito požutjelog lišća s posmeđenim vrhovima klasičan je znak prekomjernog zalijevanja i treba ga odmah riješiti.

Razlog zašto medij nikada ne smije biti pretjerano vlažan je taj što patogeni propadanja uspijevaju u vlažnom okruženju s niskim sadržajem kisika: na primjer, posuda s vodom preplavljenom zemljom.

Ako sumnjate da je prekomjerno zalijevanje uzrok smeđeg lišća na vašem fikusu gumijevcu, izvadite žrtvu i pregledajte korijenski sustav:

 • Zdravo korijenje je čvrsto i bijelo ili blijedo; imaju zemljani miris.
 • Korijenje koje truli je smeđe ili crno, kašasto i smrdi. Ako trulež nije otišla predaleko, možete pokušati spasiti biljku… daleko je bolje ne dopustiti da situacija ode tako daleko.

Važno je zapamtiti da nije samo prečesto zalijevanje ono što će stvoriti vlažne uvjete, već će korištenje slabo drenirajućeg tla ili posude bez drenažnih rupa imati isti rezultat.

Također imajte na umu da će uvjeti slabog osvjetljenja uzrokovati sporiji rast vašeg fikusa gumijevca i potrošnju manje vode, povećavajući rizik od truljenja korijena.

Nedovoljno zalijevanje

Ako se na listovima vašeg fikusa gumijevca pojavila smeđa hrskava područja, osobito na vrhovima i rubovima, možda ne zalijevate dovoljno. Uobičajeno je da vrtlari koji shvaćaju opasnost od prekomjernog zalijevanja pogriješe u drugom smjeru.

Također, biljka jako vezana za korijenje možda neće primati dovoljno vode jer je korijenje zamijenilo tlo.

Osigurajte da je korijenska kugla dobro zasićena kada zalijevate. Tlo koje sadrži puno treseta može biti teško rehidrirati nakon što se osuši, pa bi moglo biti potrebno dodatno natapanje.

Sastav tla

Sastav tla je velika komponenta pravilnog zalijevanja. Teška smjesa koja se drži riskira da bude predugo mokra… s druge strane, lagani medij koji se brzo cijedi može se prebrzo osušiti.

Najbolje tlo za fikus gumijevac ima organski sadržaj za plodnost i zadržavanje vode, s dodatnim inertnim materijalima za prozračivanje poput kore, krupnog pijeska, plovućca ili perlita kako bi se omogućila dovoljna drenaža.

Savršena mješavina zemlje za fikuse gumijevce koju volim koristiti sastoji se od sljedećeg;

 • 2/3 zemlje za sobne biljke 
 • 1/3 perlita 

Ako tlo nije idealno, naučite zaobilaziti njegova ograničenja.

 • Laganu smjesu koja se brzo cijedi potrebno je češće zalijevati.
 • Ispiranje tla u vrijeme zalijevanja obično je najbolja praksa – ali teška tla su iznimka. Često pratite i štedljivije zalijevajte bez natapanja tla. Povećajte ventilaciju kako biste pomogli da se smjesa osuši.

Napomena: Smanjite zalijevanje tijekom kasnih jesenskih i zimskih mjeseci.

Ako vaš fikus gumijevac ima smeđe lišće, a mislite da je tlo dio problema, toplo bih preporučio da svoju biljku presadite u prikladnije tlo. Iako sigurno možete uzgajati zdravu biljku u nesavršenim uvjetima, to samo čini stvari mnogo lakšim kada uvjeti odgovaraju biljci.

wop 780g344h834h873ger

Nečistoće vode

Voda iz slavine s visokom razinom minerala ili kemikalija može rezultirati smeđim lišćem vašeg fikusa gumijevca, ponajviše sa smeđim pjegama i smeđim vrhovima. Život biljke općenito nije u opasnosti osim ako problem ne postane ekstreman.

Ako je vaša voda iz slavine jako mineralizirana, koristite samo čistu ili filtriranu vodu na biljci neko vrijeme da vidite ima li razlika.

Imajte na umu da onečišćivači u tlu također mogu uključivati ​​neiskorišteno gnojivo ili druge zaostale kemikalije, te da se one s vremenom mogu nakupiti i postati otrovne. Ako je moguće, isperite tlo pri svakom zalivanju kako biste očistili nakupljene toksine. Jednostavno pustite višak vode kroz posudu. Pustite da se ocijedi i po želji ponovite.

Ako je tlo teško i ostalo bi previše vlažno ako je temeljito poplavljeno, umjesto toga izvršite mjesečno ili tromjesečno ispiranje.

Temperatura

Temperaturni stres može dovesti do toga da lišće vašeg fikusa gumijevca poprimi smeđu boju. Fikusi su nježne tropske biljke koje počinju patiti kada termometar padne mnogo ispod 13°C.

 • Nemojte izlagati biljku brzim promjenama temperature.
 • Držite ih podalje od propuha.
 • Udaljite ih sigurno od grijača ili kamina. 

Gnojivo

Lako je prekomjerno gnojiti fikus gumijevac; iako biljka voli plodno tlo, nije ju teško nahraniti. Previše gnojiva može spaliti njihovo nježno korijenje i uzrokovati suhe, smeđe lišće; vrhovi često prvi pokazuju oštećenje. (Nakupljanje ostataka gnojiva tijekom vremena može uzrokovati isti učinak.)

Rješenje za prekomjernu gnojidbu je temeljito ispiranje tla kako bi se razrijedile soli gnojiva. Nemojte dodavati gnojivo dok ne vidite novi rast.

Nedostatak gnojidbe može neizravno uzrokovati smeđe lišće, ali pothranjeno lišće obično izgleda bolesno žuto prije nego posmeđe. Ako odlučite da vašoj biljci treba poticaj, samo zapamtite da malo ide daleko.

Radije koristim uravnoteženo gnojivo topivo u vodi na svojim fikusima, ali pazim da ga razrijedim samo na pola preporučene jačine kako bih izbjegao rizik od opeklina gnojiva.

Vlažnost

Fikusi gumijevci potječu iz vlažnih tropskih područja, ali obično su tolerantne na prosječne uvjete ako se pravilno zalijevaju. Međutim, niska vlažnost zraka može izazvati stres za biljku, što može izazvati pojačano smeđe lišće i gubitak.

Ako je vaša vlažnost niska i vaša biljka izgleda blijedo, možete malo povećati razinu tako da u blizini postavite posude sa vodom.

Imajte na umu da zima može biti teška za biljke jer umjetno grijanje tjera vlagu iz zraka. To također može objasniti sezonsko tamnjenje. Ako se vaša biljka muči tijekom zime, vjerojatno će imati koristi od dodatne vlage.

Privikavanje na selidbu ili presađivanje

Nakon ozbiljnog poremećaja u njihovom okolišu, fikusu gumijevcu trebat će neko vrijeme za popravak. Možda ćete vidjeti kako lišće vašeg fikusa postaje smeđe ili čak padaju tijekom oporavka, ali biljci dobro njegujte i ona će se vratiti.

Štetočine

Oštećenja od štetočina pokazuju se kao pjegavo ili deformirano lišće koje na kraju postaje smeđe i umire. Fikusi gumijevci nisu posebno osjetljivi na štetočine, ali čini se da privlače male kukce bez nogu koji vole brojne kutke i rupe u biljci. Male izbočine lako je propustiti: zaraza se može činiti kao dio biljke.

Napomena: Pokušajte obrisati izopropilni alkohol (trljanje) na sumnjivo područje… ako boja nestane, nije dio biljke!

Dobar način da spriječite da se infestacije štetnika dobro uvriježe je rutinsko čišćenje i pregled lišća. To ne samo da sprječava zaraze, nego održava lišće sjajnim i biljka slobodno diše.

wop gjnh8093h893hg934

Bolest

Zdrav fikus gumijevac otporna je na bolesti, pa je najbolja prevencija osigurati da su uvjeti biljke i režim njege prikladni. Prvi simptomi bolesti obično su područja mrlja na lišću ili promjene boje, ali bolest definitivno može uzrokovati smeđe boje kako napreduje.

Najčešća bolest je gljivična infekcija koja često ostavlja bijele naslage. To se često događa u vlažnim ili vlažnim uvjetima. Većina gljivičnih invazija nije smrtonosna i reagirat će na smanjenje vlage. Većinu vremena dovoljno je jednostavno odrezati zahvaćeno lišće i biti oprezan s zalijevanjem da bi se spriječila infekcija.

Završna riječ

Ako ste primijetili da lišće vašeg fikusa gumijevca postaje smeđe, važno je dobro razmisliti zašto se to dogodilo. Dobra vijest je da ako pogledate uvjete u kojima je vaša biljka rasla i razmislite o tome što je vaša biljka nedavno doživjela, gotovo je uvijek moguće identificirati problem.

Nakon što mislite da znate u čemu je problem, rješavanje problema nije previše teško. Nadamo se da ćete ne samo vratiti zdravlje svojoj biljci, već ćete naučiti izbjeći slične probleme s drugim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Vodič za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto listovi mog bosiljka postaju smeđi?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Tlo za biljke u teglama ostaje mokro: Evo zašto i kako to popraviti