Zašto mi se listovi fikusa gumijevca uvijaju? (I kako to popraviti)

Fikus gumijevac ( Ficus elastica ) daju atraktivne i hrabre izjave kada se koriste kao sobne biljke i obično su otporne i jednostavne za održavanje kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Međutim, brojni problemi mogu uzrokovati uvijanje lišća fikusa gumijevca, što utječe na zdravlje i izgled ovih tropskih ljepotana.

Zašto mi se listovi fikusa gumijevca uvijaju? Glavni uzroci uvijanja lišća kod fikusa su previše svjetla, niska vlažnost, nepravilna praksa zalijevanja, štetnici i hladni uvjeti. Prepoznajte i riješite problem tako da pažljivo pregledate biljku i napravite odgovarajuće promjene u njezi.

7 razloga zašto se listovi vašeg fikusa gumijevca uvijaju

Ako vas zbog kovrčanja lišća vašeg fikusa gumijevca počešete o tome što nije u redu, nastavite čitati kako biste saznali o 8 najčešćih razloga i što možete učiniti u pogledu prevencije i liječenja.

Rast je normalan uzrok uvijanja lišća

Jedan od razloga zašto vaš fikus gumijevac ima uvijeno lišće je ako razvija novi rast. Ovo je jedan problem koji je sasvim prirodan i nema razloga za brigu. Kako fikus gumijevac razvija nove nezrele listove, oni su čvrsto uvijeni i kako se list razvija, odvit će se.

Ako vaš fikus stvara novo lišće, samo se opustite i gledajte jer prije nego što to shvatite bit ćete ukrašeni velikim, sjajnim i robusnim listovima po kojima je biljka poznata. Tapšajte se po leđima jer radite nešto kako treba ako vaš fikus razvija novo lišće.

Previše vode

Iako fikusi gumijevci cijene redovito piće tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, previše vode može potaknuti uvijanje lišća i, što je još gore, može uzrokovati probleme s truljenjem korijena. Prekomjerno zalijevanje također uzrokuje opadanje listova. Ne vole mokre noge i stalno zasićenje tla vodom. Tijekom zime, potrebe za vodom bit će smanjene zbog smanjenog rasta i nižih temperatura.

Ako je tlo stalno vlažno, a fikus gumijevac razvije trulež korijena, vaša će biljka na kraju umrijeti ako se problem ne uhvati i ne riješi na vrijeme. Nakon što biljka počne razvijati trulež korijena, morat ćete poduzeti hitne mjere kako biste spasili svoju biljku.

Vjerojatni razlozi za previše vlažne uvjete uključuju:

 • Previše zalijevati
 • Tlo koje ne drenira i preteško je
 • Posuda bez odvodnih rupa

Riješenje

Kako biste popravili kovrčanje lišća fikusa gumijevca zbog prevlažnih uvjeta, zalijevajte svoj fikus gumijevac tek kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši, uzgajajte fikus u zemlji koja dobro drenira i koristite posude s drenažom na dnu.

Tijekom vegetacijske sezone od proljeća do ljeta, dok fikus gumijevac aktivno raste, morat ćete zalijevati češće. Tijekom jeseni i zime, dok biljka miruje ili ne raste, zahtjevi za vodom bit će smanjeni, stoga pripazite da ne pretjerate s vodom.

Nedovoljno zalijevanje

Baš kao što pretjerano zalijevanje vašeg fikusa gumijevaca može uzrokovati probleme s uvijanjem listova, tako i suprotno, nedovoljno zalijevanje biljke. Kako biljka postaje pod stresom zbog nedostatka vlage, lišće se može početi uvijati.

Riješenje

Iako fikus gumijevac relativno oprašta ako propustite zalijevanje ili dva, redovitim primjenama ti listovi ostaju neuvijeni i cijela biljka izgleda najbolje.

Hladne temperature mogu uzrokovati uvijanje lišća

Drugi razlog zbog kojeg bi vaš fikus gumijevac mogao razviti uvijanje lišća je preniska temperatura. Fikusi su tropske širokolisne zimzelene biljke i kada se uzgajaju na otvorenom uspijevaju samo u klimi bez mraza gdje se ne javljaju ekstremne zimske temperature. Osim toga, dolazi do opadanja lišća ako su temperature preniske.

Stoga neće tolerirati zatvorene uvjete koji su previše hladni ili smješteni na mjestu gdje biljka doživljava hladan propuh. Fikusi gumijevci vole toplinu i uspijevaju kada su uvjeti topli i postojani.

Riješenje

Kako biste spriječili uvijanje lišća zbog prehlade u zatvorenom prostoru, postavite fikus na mjesto gdje temperature tijekom cijele godine ostaju između 15°C i 29°C. Osim toga, izbjegavajte hladan propuh, a ako ste mu dali odmor od zatvorenog prostora i stavili spremnik vani, svakako ga vratite unutra prije nego što dođu hladni vjetrovi zime. Nakon što temperature padnu ispod 13°C, fikus gumijevac može pretrpjeti štetu od hladnoće.

Niska vlažnost

Fikusi gumijevci su porijeklom iz stalno toplih mjesta koja su vlažna i zahtijevaju vlažnost u zatvorenom prostoru kako bi pravilno rasle i izgledale najbolje. Razumljivo je da će, ako je vlažnost niska, fikus patiti od kovrčanja lišća.

Riješenje

Ne morate biti stručnjak za vlagu kako biste svojem fikusu pružili vlažnost koja je potrebna da spriječi uvijanje lišća i da bude rock zvijezda u zatvorenom prostoru kakva je trebala biti. Neki načini za povećanje vlažnosti oko vašeg fikusa gumijevca uključuju:

 • Grupirajte ostale biljke oko fikusa gumijevca.
 • Postavite na pladanj obložen šljunkom koji hvata vodu i stvara vlagu dok isparava oko fikusa gumijevca.
 • Raspršite fikus vodom sobne temperature nekoliko puta tjedno.
 • Uzgajajte fikus gumijevac u prostoriji s prirodnom vlagom kao što je kupaonica, pod uvjetom da područje dobije odgovarajuću svjetlost koju biljka zahtijeva za pravilan rast.

Problemi sa štetočinama

Drugi razlog za uvijanje listova je zaraza štetnicima. Brašnaste bube, ljuspice i paukove grinje uobičajeni su štetnici u zatvorenom prostoru i mogu napasti fikus gumijevac.

Skakanje na problem čim ga primijetite najbolji je postupak za sprječavanje daljnjih zaraza i problema. Prepoznavanje štetnika je jednostavno:

 • Brašnaste bube: Brašnaste bube probijaju fikus svojim nastavcima za usta, isisavajući unutarnje sokove. Izgledaju poput nakupina pamučnih masa i obično se pojavljuju u međunožju listova i duž stabljika.
 • Paukove grinje:   Poput brašnastih buba, paukove grinje isisavaju sokove fikusa gumijevca i mogu brzo uzrokovati štetu. Paukove grinje su vrlo male i vrte vrlo finu mrežu preko biljke i mogu se brzo prenijeti na vaše druge sobne biljke.

Riješenje

Čim primijetite problem sa štetočinama na vašem fikusu, tretirajte brašnaste bube i paukove grinje insekticidnim sapunom ili neemom. Što se tiče insekata, najbolje je koristiti hortikulturno ulje koje guši štetnika. Uvijek rukujte, miješajte i nanesite određeni proizvod prema naljepnici proizvoda i ponovno nanesite kako je predloženo.

Dobro je pregledati svoje druge biljke kako biste bili sigurni da ih štetnici nisu uvrstili na popis ukusnih unutarnjih poslastica.

Previše svjetla

Ako se obje vanjske strane lišća vašeg fikusa gumijevca počnu uvijati prema gore, a boja lišća je svijetlo do srednje zelene boje, dobiva previše izravne sunčeve svjetlosti na svom trenutnom zatvorenom mjestu.

Riješenje

Ovu vrstu uvijanja lišća možete spriječiti postavljanjem fikusa na zatvoreno mjesto koje prima željeno svjetlo biljke. Za najbolji rast i izgled, stavite biljku na zatvoreno mjesto koje prima jako, ali neizravno svjetlo. Također se dobro ponaša u sobama s umjetnom rasvjetom.

Međutim, ako vaš fikus gumijevac ne dobiva dovoljno svjetla u zatvorenom prostoru, biljka ima tendenciju rasti visoka i dugonoga. Ovaj problem možete riješiti tako da ga premjestite na mjesto s više svjetla.

Osim toga, ako odlučite dati fikusu gumijevcu malo odmora od uzgoja u zatvorenom prostoru i smjestiti je vani, pobrinite se da je postavite na mjesto izvan izravnog sunca ili lišće može izgorjeti.

Hoće li se uvijeno lišće oporaviti?

To ovisi o razmjeru štete. Blago uvijanje se sigurno može oporaviti ako dovoljno brzo uočite problem i poduzmete korake da ga riješite. Ponekad se listovi koji su ozbiljno oštećeni i zbog toga su se uvijali ne mogu oporaviti. Oni će na kraju ispasti iz biljke.

Kako spriječiti uvijanje lišća na fikusu gumijevcu

Glavna stvar je usredotočiti se na pružanje dobre njege. Uvijanje lišća znak je stresa biljke iz raznih izvora. Osiguravanje da svojem fikusu pružite dobre uvjete za uzgoj od samog početka može uvelike olakšati održavanje vaše biljke u dobrom zdravlju.

Često postavljanje biljke na neprikladnu svjetlost ili neprikladnu temperaturu je recept za katastrofu i dovest će do sporog odumiranja vaše biljke. Srećom, fikusi gumijevci prilično opraštaju zanemarivanju i nesavršenim uvjetima, pa su dobar izbor ako ste manje pažljivi vrtlar u zatvorenom prostoru.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako presaditi biljku koja ima veliki korijen

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjemenke kadifa

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sobne biljke za kuhinju

Sobne biljke koje se drže u kuhinji i kako se brinuti za njih