Vodič za zalijevanje alokazije (bitni savjeti)

wop 3

Alokazije su neke od najljepših sobnih biljaka na svijetu – kada su sretne, to jest. Zalijevanje je jedan od ključnih elemenata za njihovo zdravlje, ali njihove potrebe nisu toliko intuitivne. Ovaj članak će vas naučiti svemu što trebate znati o zalivanju alokazije kako biste pomogli vašoj biljci da napreduje i izgleda sjajno.

Alokazije vole vlažne uvjete, ali ne i tlo koje ostaje pretjerano vlažno. Čak i odmah nakon zalijevanja, smjesa se nikada ne smije natopljena. Pričekajte dok se gornjih pet ili osam centimetara tla ne osuše prije ponovnog zalijevanja. Smanjite se tijekom hladnih mjeseci kada alokazije obično miruju i trebaju manje vode.

Pregled zalijevanja alokazije

Nije teško naučiti pravilno zalijevati svoju alokaziju – problem je što ne podnose pogreške rado! Kako biste izbjegli pogrešne korake, pomaže razumjeti odakle dolaze ove divne egzotične biljke i što očekuju od svog okoliša.

Postoje deseci vrsta alokazija a koje potječu iz suptropske Azije i istočne Australije. Svi pripadaju obitelji Araceae.

Napomena: velike širokolisne vrste alokazije obično se uzgajaju na otvorenom kao krajobrazne biljke, ali imaju drugačije zahtjeve od manjih sorti sobnih biljaka na koje smo usredotočeni.

Manji “dragulji” alokazije prirodno rastu u visokoj vlažnosti i labavom i iznimno dobro drenirajućem organskom tlu. Ovi prekrasni egzotici gomilaju se ispod krošnje džungle, možda na nagnutim terenima, a sezonski gube lišće i povlače se u svoje gomolje kako se uvjeti pogoršavaju s hladnom godinom.

Ovo prirodno stanište može biti teško oponašati u zatvorenom prostoru, što je jedan od razloga zašto su alokazije toliki izazov. Područja s visokom vlagom imaju nogu gore; mnogi predani obožavatelji alokazija koriste ovlaživače zraka ili čak staklenike kako bi zadovoljili svoje dragocjene dragulje.

Bez obzira na druge čimbenike, zalijevanje je izazov s kojim se suočavaju svi uzgajivači alokazije. Trik je osigurati dovoljno vlage u pravo vrijeme bez poticanja gljivica ili drugih patogena. Kao gomoljaste biljke, alokazije su posebno osjetljive na trulež korijena zbog prevelike vlage u tlu.

wop Alokazija78634876346

Opći vodič za zalijevanje alokazije

Kada je u pitanju zalijevanje, potrebe alokazije su različite od većine tropskih biljaka. Kao i većina njihove kohorte uzgojene u džungli, vole visoku vlažnost – ali povlače granicu na vlažnom tlu. Alokazije žele da se njihova mješavina drži na suhoj strani.

Ova podijeljena priroda dio je zašto alokazije zaslužuju svoju reputaciju jer su teške. Iako im je potrebno zasjenjeno ili neizravno svjetlo kao i druge tropske biljke, potrebno ih je zalijevati više kao sukulente.

Nemojte zalijevati prečesto i ne ostavljajte tlo previše vlažno dugo. Jedna od glavnih poteškoća zalijevanja alokazije u zatvorenom prostoru je da se njihova zemlja osuši dovoljno brzo kako bi se spriječili problemi s vlagom. Mješavina koja se brzo suši održava korijenje oksigeniranim i smanjuje rizik od truljenja i gljivica.

Evo osnovnih savjeta za zalijevanje alokazija:

 • Glavni ubojica alokazija je prekomjerno zalijevanjeDefinitivno nisu močvarne biljke kao neki od njihovih rođaka colokazija s velikim listovima.
 • Zalijevajte rutinski tijekom vegetacije, ali nemojte koristiti raspored. Umjesto toga, redovito nadzirite posudu.
 • Ovisno o veličini vašeg spremnika, pričekajte da se gornjih pet ili osam centimetara zemlje u kojoj je vaša biljka osuši prije ponovnog zalijevanja.
 • Iako je važno da se vrh zemlje osuši između zalijevanja, nikada ne želite da se tlo oko korijena potpuno osuši.
 • Nikada ne ostavljajte svoju alokaziju u vlažnom tlu! Ako je mješavina vlažna, pobrinite se da biljka dobije toplinu i dobru cirkulaciju zraka kako bi se ubrzalo isparavanje.
 • Iako je podvodnjavanje bolje od prekomjernog zalijevanja, alokazije ne mogu preživjeti pravu sušu. Nikada nemojte dopustiti da se tlo potpuno osuši.
wop jbngu3oh83gh0893o8935h

Iznimke od Pravila

Kako to lijepo reći… Alokazije izražavaju individualnost u svom unosu vode. Ponekad piju više nego inače, a nije uvijek jasno zašto. Budite oprezni i uvijek budite spremni prilagoditi svoju rutinu zalijevanja.

Mirovanje

Alokazije se obično gase i ulaze u polu-mirovanje u zatvorenom prostoru tijekom hladne sezone, iako ponekad samo sporije rastu. U hladnijim uvjetima potpunije miruju. Potrošnja vode pada u skladu sa stupnjem mirovanja.

Važno je paziti na biljku zbog znakova mirovanja : vrlo je lako pretjerati s vodom kada ne shvaćate da biljka uzima pauzu.

Tlo uspavane alokazije treba održavati znatno sušnijim nego kad raste. Samo djelomično zalijevajte uspavani primjerak svaka dva tjedna, uzimajući u obzir stupanj mirovanja biljke.

Prilikom proizvodnje novog lista

Drugi put za prilagođavanje zalijevanja je kada vaša alokazija pušta novi list. Njegova potrošnja vode će skočiti u nebo kako se novo lišće pojavljuje u obliku koplja i postupno se razvija.

Nastavite još pažljivije nadzirati tlo i zalijevajte samo kada je tlo propisno suho… ali budite spremni ubrzati tempo.

Prekomjerno zalijevanje: skriveni ubojica alokazije

Alokazije prirodno pohranjuju vodu i hranjive tvari u svoje gomoljasto korijenje kako bi preživjele sušu, ali ova ugrađena opskrba vodom čini ih ranjivim na truljenje u vlažnom tlu.

To znači da morate pažljivo paziti na vlažnost tla i pustiti da se vrh tla osuši između zalijevanja. To je također razlog zašto je bolje zalijevanje vaše alokazija nego pretjerano zalijevanje!

Povremeno provjeravajte korijenje kako biste bili sigurni da nema problema. Nažalost, lišće vaše alokazije neće vas nužno upozoriti na nadolazeće probleme ispod granice tla.

Lišće alokazije s truležom korijena može promijeniti boju kako se infekcija širi; ali, ako propustite ranije znakove, to bi moglo biti već prekasno. Kruna će se na kraju raspasti nakon što se korijeni raspadnu; ponekad je takva nesreća prvi put da njezin iznenađeni vlasnik zna da postoji problem.

Nježno izvadite biljku da provjerite je li korijenje blijedo, čvrsto i da nema neugodan miris. Ako pronađete znakove truleži, učinite što možete da odmah osušite tlo. Tretirajte biljku na odgovarajući način, uključujući obrezivanje zaraženih dijelova i presađivanje u svježu, suhu mješavinu. Ubuduće budite oprezniji sa zalijevanjem.

Ako vaša alokazija odumre s trulim stabljikama, nemojte je odmah baciti. Lonac može imati druge rizome iz kojih biljka može ponovno izrasti. Pustite da se tlo osuši do odgovarajuće razine i umjereno zalijevajte kako biste dali priliku za budući rast.

Odabir pravog spremnika

Koristite samo posude koje imaju odgovarajuću drenažu. Iako bi jedna središnja rupa mogla biti dovoljna, idealno bi bilo da posuda ima nekoliko rupa kako bi voda brzo izašla.

Ako želite koristiti ukrasni spremnik koji nema drenažu, stavite svoju alokaziju u nešto manju posudu koji ima izlazne rupe i stavite je unutra. Dodajte nekoliko kamenčića na dno vanjske posude.

Oprez: Ispraznite vanjsku posudu nakon zalijevanja kako korijenje biljke ne bi natopilo skupljeni otpad!

Osigurajte bogato i dobro drenirajuće tlo

wop jhoig3h8u3h098309h53p

Tlo može biti prijatelj ili neprijatelj u vašem nastojanju da pravilno zalijete svoju alokaziju. Mješavina bi trebala zadržati malo vlage, ali nikada ne postati natopljena. Mnogo puta se neadekvatna vlažnost okrivljuje za alokaziju koja se bori kada je pravi problem tlo koje zadržava previše vode.

Također je važno da se tlo brzo osuši. Konzistencija medija treba biti rastresita, zrnasta i prozračna. Takva mješavina će ostati elastična i pustiti korijenje da diše, a osušit će se dovoljno brzo da se zaštiti od gljivične infekcije i truleži korijena.

Alokazije također vole bogatu mješavinu hranjivih tvari. Njihovo prirodno tlo izrađeno je od plodnog organskog materijala.

Evo smjernica za pravilno tlo za alokaziju:

 • Tlo koje ima ispravnu konzistenciju brzo će se ocjediti. Ne želite da se voda jednostavno izlije kroz smjesu odmah, ali bi trebalo proći samo nekoliko sekundi.
 • Dobro tlo za alokazija sadržavat će oko 50% elementa za prozračivanje poput perlita, kokosovog vlakna ili krupnog pijeska.
 • Druga polovica pravilne mješavine trebala bi biti od organske tvari poput treseta, komposta ili tla za lonce na bazi humusa.
 • Alokazije preferiraju blago kiselo bogato tlo s pH od oko 5,5 do 6,5. Treset je izvrstan organski dodatak jer spada u ovaj kiseli raspon.

Također biste trebali paziti na drenažu tla tijekom vremena. Neki organski materijali poput kore ili komposta postupno će se razgraditi i izravnati. Možete dodati malo – ali ne previše – krupnog pijeska kako biste poboljšali drenažu. 

Kvaliteta vode

Još jedno pitanje vezano uz zalijevanje alokazije je kvaliteta vašeg izvora. Alokazije su osjetljive i mogu reagirati na visoko mineraliziranu vodu iz slavine s promijenjenim lišćem ili usporen rast. 

Općinski izvori često svoju vodu tretiraju kloramima i drugim proizvodima klora koji mogu oštetiti osjetljivo korijenje. Drugi potencijalni zagađivač je zaostalo gnojivo ostavljeno u tlu. Iako možda nije potrebno, korištenje pročišćene vode ili kišnice riješit će ove probleme.

Ako odlučite koristiti vodu iz slavine, razmislite o deklorinaciji. Stavljanje preko noći omogućuje bijeg klora – ali ne utječe na kloramin. Umjesto toga, neutralizirajte ovaj postojani toksin s nekoliko kapi akvarijskog deklorinatora.

Kad tvoja alokazija nježno plače

Ponekad se na lišću alokazije formiraju bistre kapi. Čini se da se biljka znoji ili plače. Nema razloga za brigu.

Proces, nazvan gutacija, prirodni je način kojim biljka oslobađa višak vode. To se događa kada je tlo vlažno. Natopljeni korijeni istiskuju tekućinu iz posebnih pora na lišću kako bi održali ravnotežu vlage u biljci.

Gutacija nije štetna za biljku. Tretirajte to kao signal da biljka ima dovoljno vlage.

Savjeti za zalijevanje alokazije

 • Izbjegavajte hladiti korijenje alokazije: koristite samo vodu sobne temperature.
 • Redovito čistite listove. Uklanjanje prašine i prljavštine s lišća pomaže maksimiziranju transpiracije biljke, što povećava potrošnju vode (i brže suši tlo).
 • Prije zalijevanja dobro je prozračiti tlo kako bi tlo bilo otvoreno. Obična vilica dobro funkcionira … nježno gurnite vilicu u tlo i “razmutite” smjesu podižući zupce otprilike do pola do okomito prije nego što ih izvučete. Nastavite preko cijele površine tla.
 • Pažljivo zalijevanje koje je potrebno alokazija može spriječiti dodavanje dovoljno vode za ispiranje tla. Za čišćenje tla od otrovnih tvari, dobra je praksa redovito ispirati smjesu puštajući višak vode da teče kroz medij.

Učinite to svakih mjesec-dva tijekom vegetacije kada biljka ima dobru cirkulaciju zraka i svjetlost. Organska gnojiva predstavljaju manji rizik od ostataka zagađivača tla.

Uobičajena pitanja

wop bu0ig3h89hg9393i8h

Sa moje alokazije je nedavno palo lišće… Trebam li se brinuti?

Gubitak više listova u isto vrijeme znači da biljka nije zadovoljna svojim okolišem ili brigom. To se može dogoditi nakon preseljenja ili presađivanja.

Osim gubitka povremenog starijeg lista, gubitak lišća često znači da je biljka bila previše zalijevana ili ostavljena previše suha. Žutilo je uobičajen znak da je tlo prevlažno; biljka koja se bori s nedostatkom vlage često razvija suha ili smeđa područja na lišću.

Provjerite vlažnost tla kako biste lakše postavili dijagnozu. Kako biste bili sigurni da biljka nije oštećena od prekomjernog zalijevanja, nježno je izvadite iz lonca i pregledajte korijenje. Ako su zdrave, čvrste i slatkog mirisa, biljka nije u neposrednoj opasnosti. Prije pažljivog zalijevanja pričekajte da se tlo dobro osuši.

Imajte na umu da previše vlažno ili suho tlo može pridonijeti drugim oblicima stresa i uzrokovati reakciju. Procijenite ostale elemente njegovog okruženja i rutinu njege i napravite potrebne promjene.

Zašto lišće moje alokazije visi?

Opušteno lišće vjerojatno je znak nesretne alokazije. Ne postoji jedan odgovor, pa ćete morati proći kroz popis mogućih uzroka.

Prekomjerno ili premalo zalijevanja najčešći su razlozi. Alokazija će pasti zbog nedostatka vode, ali to također može biti znak problema s korijenom uzrokovanih previše vlažnim tlom.

Niska svjetlost i pritisak štetnika također su mogući okidači, a povremeno i nedostaci u hrani ili čak sezonska promjena svjetla.

Pažljivo nastavite. Najgora pogreška je automatski pretpostaviti da biljka treba više vode. Provjerite je li korijenje zdravo prije ponovnog zalijevanja i pričekajte da se gornjih nekoliko centimetara tla pravilno osuši.

Nakon što ste isključili probleme s zalijevanjem, pregledajte okoliš biljke. Nemojte šokirati biljku velikim promjenama u njezinoj njezi, već nježno povećajte svjetlost, toplinu, vlagu i pogledajte hoće li se biljka oporaviti.

Zašto alokazija ima mrlje na lišću?

Postoji nekoliko mogućih uzroka pjegavosti vaše biljke:

 • Provjerite svoju rutinu zalijevanja. Obojene ili crne mrlje mogu biti uzrokovane gljivičnim infekcijama uzrokovanim vlažnim uvjetima.
 • Smeđa, osušena područja mogu biti uzrokovana presušivanjem tla.
 • Obavite pregled kako biste isključili štetočine.
 • Loša kvaliteta vode može uzrokovati pjegavost lišća. Alokazije su osjetljive i reagiraju na minerale i kemikalije u vodi iz slavine, stoga prije upotrebe svakako neutralizirajte klor i kloramin. Ako se problem nastavi, razmislite o korištenju kišnice, destilirane vode ili drugog pročišćenog izvora.
 • Soli iz neiskorištenog gnojiva također mogu kontaminirati tlo i dovesti do pjegavosti lišća.

Zašto alokaziji otpada lišće?

Iako potpuni gubitak lišća nije dobar znak, nemojte odustati od nade. Alokazije rastu iz gomolja koji pohranjuju energiju, tako da postoji šansa da se biljka oporavi. Prirodno je da alokazije nestanu natrag u gomolju kako se temperature hlade i uvjeti rasta se smanjuju.

Najbolji način je da svoju bezlisnu alokaziju stavite na toplo mjesto i zalijevate je štedljivo kao bilo koju biljku koja miruje. Alokazije su poznate po snažnim povratcima!

Zaključak

Ako možete svladati umjetnost zalijevanja alokazije, nećete imati problema s zalijevanjem drugih sobnih biljaka. Alokazije zahtijevaju da odgovorite na njihove potrebe i pružite ono što žele, kada to žele. Srećom, alokazije su neke od najzanimljivijih i najljepših sobnih biljaka koje posjedujem i vrijedne su svakog truda da budu sretne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah