Zašto lišće mog bosiljka postaje smeđe?

Listovi bosiljka postaju smeđi? Pokrivamo vas. Popularan i ukusan, bosiljak se često koristi u kulinarstvu i može lijepo izgledati u vrtu. Unatoč tome što je osjetljiva biljka, bosiljak je iznimno jednostavan za njegu ako imate osnovne vrtlarske vještine.

Ovaj će vam članak pomoći da dijagnosticirate problem i oživite biljku bosiljka ako ste primijetili da joj listovi posmeđe.

Započnimo!

Kako spriječiti da bosiljak posmeđi?

Može biti neugodno kada lišće bosiljka posmeđi, bilo da ste vrtlar početnik ili se već dugo brinete za biljke.

Najvjerojatnije je jedan od mogućih uzroka, zajedno s njihovim lijekovima, sljedeći:

Potapanje

Biljke bosiljka mogu pod vodom razviti gorko i neugodno aromatično lišće.

Ako vašoj biljci bosiljka treba zalijevanje, pregledajte tlo i lišće svakih nekoliko dana umjesto da zalijevate prema rasporedu. Biljka može kratko vrijeme preživjeti nakupljanje vode i oporavit će se ako se odmah zalije. Međutim, nije uvijek moguće spasiti biljku ako je podlijevanje uzrokovalo veliku štetu.

Prekomjerno zalijevanje

Budući da se u zatvorenom prostoru gubi manje vlage, prekomjerno zalijevanje je najčešći problem sobnih biljaka. Previše zaliveni bosiljak prvo će početi venuti prije nego što lišće promijeni boju.

Prvo provjerite korijenje ako mislite da ste previše zalili biljku bosiljka. Istrunut će kad postanu kašasti, kašasti i smeđi.

Presađivanje biljke u svježe tlo i zalijevanje samo dok tlo ne bude suho, zaštitit će je od ozbiljnih oštećenja. Biljka se ne može spasiti nakon što je korijenje potpuno istrunulo.

Bolest

Preventivne mjere i izbjegavanje prekomjernog zalijevanja najbolji su načini borbe protiv bolesti. Izbjegavanje okruženja koje je previše vlažno spriječit će stvaranje gljivica. Također, biljke trebaju dovoljno prostora između sebe da potaknu protok zraka.

Zašto moje lišće bosiljka postaje smeđe

Štetočine

Kako biste provjerili ima li štetnika, trebali biste redovito pregledavati svoje biljke. Pažljivo pregledajte stabljike, lišće i obje strane lišća. Cijeli list može posmeđiti ili požutjeti ili se na listu mogu pojaviti samo žute mrlje nepravilnog oblika.

Vrtlari mogu upotrijebiti grabežljive kukce poput bubamara ili osa kako bi biljku riješili dosadnih insekata ili je mogu prskati insekticidnim uljima ili sapunima.

Problemi sa sunčevom svjetlošću

Bosiljak voli sunce i potrebno mu je izravno ili neizravno izlaganje suncu šest do osam sati dnevno. U idealnim uvjetima okoliša može izdržati samo četiri sata izravne sunčeve svjetlosti. Bosiljak koji se uzgaja u zatvorenom prostoru bez prozora zahtijeva do 12 sati umjetne svjetlosti dnevno.

Postavljanje biljke na više ili manje sunčano mjesto riješit će sve probleme sa sunčevom svjetlošću, a ako to nije moguće, može biti dovoljna kupnja rasvjete koja simulira te svjetlosne uvjete.

Promjenjiva temperatura

Bosiljak ne podnosi dobro hladnoću, jer se obično uzgaja u tropskim okruženjima i pati kada temperatura padne ispod 10°C. Ako noćne temperature previše padnu, bosiljak također reagira negativno.

Biljka koja je bila izložena hladnoći može se spasiti ako se brzo premjesti na novo mjesto i posadi u toplu zemlju.

Biljke u posudama s vodom

Kako ćete znati zalijevate li bosiljak previše?

Većina simptoma pretjeranog zalijevanja bosiljka pojavljuje se na lišću. Možda ćete primijetiti da je inače svijetlozeleno lišće izblijedjelo u ranim fazama prekomjernog zalijevanja. Na kraju će lišće početi žutjeti i venuti prema dolje.

Ova upozorenja za pretjerano zalijevanje bosiljka uključuju:

Lako je pretjerano zalijevati bosiljak jer je jako osjetljiv na vlagu i vodu, ali ako pazite na ove simptome, već vam je dobro.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: