Zašto moja sansevijerija ne raste? (7 jednostavnih popravaka)

wop gfhjghj568

Ako ste primijetili da vaša sansevijerija ne raste, možda se pitate što se događa. Iako nisu osobito brzorastuće sobne biljke, trebale bi s vremenom izrasti novo lišće i rastegnuti se prema gore. Ovaj će vam članak pomoći da shvatite zašto vaša sansevijerija ne raste i napravite promjene koje su potrebne da bi ponovno uspjela.

Najčešći razlozi zašto sansevijerija ne raste su nedostatak svjetla ili vode. Oštećenja od prekomjernog zalijevanja, štetočina ili bolesti također mogu spriječiti rast vaše sansevijerije. Pažljivo provjerite ima li na biljci znakova stresa, pojačajte osvjetljenje i pratite potrebe biljke za vodom svakih nekoliko dana.

Što učiniti ako vaša sansevijerija ne raste

Dva su glavna razloga zašto sansevijerije prestaju rasti;

 • Biljci nedostaje jedan ili više osnovnih uvjeta za promicanje zdravog rasta , uključujući svjetlost, vodu ili hranjive tvari.
 • Vaša sansevijerija prestala je rasti zbog stresa uzrokovanog problemom , kao što su štetnici, bolesti, temperaturni stres, privikavanje ili prekomjerno zalijevanje.

Uz toliko mogućih uzroka, važno je obaviti mali detektivski posao kako biste otkrili u čemu je problem prije nego što pokušate popraviti svoju biljku. Obično je prilično lako otkriti u čemu je problem, a tada je rješavanje većine problema prilično jednostavno.

Ostatak ovog članka će vas provesti kroz uobičajene razloge zašto sansevijerija ne raste i odgovoriti na brojna konkretna pitanja koja će vam pomoći da svoju biljku postavite na pravi put.

wop Sansevijerija783649093465

Kako mogu znati je li moja sansevijerija zdrava?

Prvo što trebate učiniti je brzi pregled vaše biljke i uvjeta u kojima raste.

 • Potražite krute, uspravne listove, s minimalnom smeđom ili žutom obojenošćuNe brinite ako lišće ne raste potpuno ravno, jer to ne znači uvijek da vaša biljka nije zdrava.
 • Opušteno lišće često je znak truleži korijena , uzrokovane prekomjernim zalijevanjem.
 • Provjerite ima li znakova štetočina ili bolesti. Pregledajte obje strane listova i sve do tla.
 • Potražite korijenje koje raste iz drenažnih rupa, što može ukazivati ​​na to da je vaša biljka vezana za korijen, što ograničava rast.

Rastu li sansevijerije sporo?

Sansevijerije su relativno sporo rastuće sobne biljke. Njihovo lišće obično raste za 3-10 centimetara mjesečno, ovisno o prikladnosti njihovih uvjeta uzgoja. Oni proizvode 2-4 nova lista odjednom iz svog rizoma tijekom vegetacije i lako mogu izrasti 6-10 novih listova u godini.

Sansevijerije obično će se širiti za oko 3-5 centimetara godišnje i morat će se presađivati ​​svake 2-3 godine nakon što se vežu za korijen kako bi se spriječio njihov rast.

Normalno je da sansevijerije ne proizvode nikakav novi rast tijekom zimskih mjeseci, ali bi trebale početi proizvoditi nove listove i povećavati veličinu postojećeg lišća od ranog proljeća nadalje.

Uzroci prestanka rasta sansevijerija

Prođimo kroz svaki od uobičajenih uzroka zašto sansevijerija ne raste kako bismo vam pomogli riješiti sve veće probleme.

wop ng03h839h89g3h839u

Nedostatak svjetla

Iako se sansevijerije često prodaju kao biljke za slabo osvjetljenje, one uvijek rastu puno bolje na jakom, neizravnom svjetlu. Sansevijerije mogu dugo preživjeti u uvjetima slabog osvjetljenja, a često i neće pretrpjeti previše sve dok se ne zalijevaju.

Međutim, bez odgovarajuće svjetlosti, vaša sansevijerija će tvrdoglavo odbijati rasti – jednostavno nema dovoljno svjetlosne energije da biljka proizvede novi rast.

Sansevijerije najbolje uspijevaju kada se uzgajaju na jakom, neizravnom svjetlu u zatvorenom prostoru, ali mogu tolerirati nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti, osobito rano ujutro i kasno poslijepodne. Brz način da utvrdite dobiva li vaša sansevijerija dovoljno svjetla je da držite ruku podignutu ispred zida ili poda u blizini vaše sansevijerije. Ako vaša ruka ne stvara prilično jasnu sjenu na površini, tada je dostupno svjetlo prenisko.

Alternativno, možete koristiti senzor svjetla na svom telefonu da provjerite koliko svjetlosti dobiva vaša biljka. 

Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko je ovo svijetlo. Provjera ovoga omogućit će vam da premjestite svoju sansevijeriju na prikladnije mjesto, a vaša bi sansevijerija trebala odgovoriti stvaranjem novog rasta unutar nekoliko tjedana.

Nedovoljno zalijevanje

Iako su vrlo tolerantne na sušu, sansevijerije će dramatično smanjiti stopu rasta kada im ne daju dovoljno vode. Inače zalijevam svoje sansevijerije kada se tlo gotovo potpuno osuši, ali rijetko ćete vidjeti bilo kakve znakove nevolje kod sansevijerije sve do mnogo tjedana ili mjeseci nakon što se tlo osuši.

Potražite suho tlo, kovrčavo lišće , smeđe vrhove listova i nedostatak rasta kao glavne simptome nedovoljnog zalijevanja.

Dobra je ideja provjeravati tlo svakih nekoliko dana tako što ćete u njega ukopati prst kako biste provjerili ima li vlage, kako biste bili sigurni da zalijevate svoju biljku kada joj je potrebno . Također volim podići posudu da provjerim težinu, jer je suho tlo puno lakše od mokrog, a vrlo brzo dobijete osjećaj koliko bi posuda trebala biti lagana prije nego što ga treba zaliti.

Prekomjerno zalijevanje

Druga strana novčića za zalijevanje je prekomjerno zalijevanje, što također može zaustaviti rast vaše sansevijerije. Nažalost, prekomjerno zalijevanje zaustavlja rast biljke izazivajući trulež korijena i često ubijajući biljku u tom procesu. Uvijek budite oprezni kada zalijevate svoju sansevijeriju, jer je nedovoljno zalijevanje mnogo manje štetno za vašu biljku.

Ako lišće visi i požuti , morate brzo djelovati kako biste imali šansu za spašavanje svoje biljke. Morat ćete slijediti ove korake da biste popravili svoju biljku.

 • Nježno izvadite svoju sansevijeriju iz posude.
 • Pregledajte korijenje za bilo kakve znakove truleži korijena . Pokvareno korijenje bit će smeđe/crno, kašasto, lomljivo i smrdljivo.
 • Ako je prisutna trulež korijena, sterilnim škarama za rezidbu nježno odrežite sve zahvaćeno korijenje.
 • Ručno uklonite većinu zemlje oko preostalih korijena, a zatim isperite preostalu zemlju vodom. To je važno jer će patogeni koji uzrokuju trulež vjerojatno ostati u tlu.
 • Tretirajte zdravo korijenje razrijeđenom otopinom vodikovog peroksida (Neobavezno, ali pomaže)
 • Presadite svoju sansevijeriju u svježu, odgovarajuću zemlju, u posudu s puno drenažnih rupa.
 • Osigurajte umjereno svjetlo, vodu, temperaturu i vlažnost. Izbjegavajte bilo kakve ekstreme preferiranih uvjeta vaše sansevijerije.
 • Vaša će sansevijerija vjerojatno provesti nekoliko mjeseci razvijajući nove, zdrave korijene, ali će na kraju početi rasti i moći će se potpuno oporaviti.

Postaju vezane za korijen

Sansevijerije će proizvesti novi rast samo ako imaju dovoljno, zdravo korijenje za potporu nove biljkeAko je vaša biljka napunila posudu korijenjem, to može spriječiti biljku u stvaranju novog rasta.

Iako sansevijerije vole držati svoje lišće čvrsto zbijeno, sansevijerija vezana za korijen također će doći do točke u kojoj jednostavno više nema mjesta za novo lišće.

Nije bitno presaditi sansevijeriju vezanu za korijen, a zapravo je mnogi ljudi vole držati vezanom za korijen kako bi ograničili njihov rast i zadržali je na željenoj veličini. To je jedan od razloga zašto još nisam presadio svoju biljku.

Ako želite potaknuti novi rast na svojoj sansevijeriji, presadite biljku u posudu koja je 3-5 centimetara veća od trenutnog lonca. Primamljivo je staviti svoju biljku u mnogo veću posudu, ali to može povećati rizik od prekomjernog zalijevanja. Značajno povećanje količine zemlje u posudi bit će potrebno puno duže da se osuši, a trebat će i neko vrijeme da korijenje izraste u novo tlo.

wop hngu3zh87943hz89g34p

Aklimatizacija

Većini biljaka potrebno je razdoblje prilagodbe kada ih prvi put donesete kući. Uzgajivači obično uzgajaju sansevijerije u optimalnim uvjetima, a malo je vjerojatno da će uvjeti u vašem domu biti tako dobri. Postoji razumna šansa da će vaša sansevijerija prestati rasti na mjesec ili dva u početku dok se ne prilagodi novim uvjetima.

Ako vaša biljka izgleda dobro i pružate sve potrebne uvjete za njegu , jednostavno pričekajte neko vrijeme i uskoro biste trebali vidjeti novi rast.

Nedostatak gnojiva

Sansevijerije nisu kućne biljke koje se teško hrane, ali nedostatak hranjivih tvari može stvarno usporiti ili čak zaustaviti novi rast. Volim gnojiti svoje sansevijerije svaka 2-3 mjeseca tijekom vegetacije. Koristim u vodi topivo, uravnoteženo gnojivo sastavljeno u pola preporučene jačine.

Mogućnosti za gnojenje biljke su beskrajne. Bilo da želite dodati kompost zemlji, koristiti prirodne proizvode poput odljevaka od crva ili kompostnog čaja ili odabrati uobičajeno sintetičko gnojivo, glavni cilj je osigurati odgovarajuću opskrbu glavnim hranjivim tvarima koje vaša sansevijerija treba.

Imajte na umu da više gnojiva nije bolje! Dok će malo gnojiva pomoći vašoj sansevijeriji da brzo raste, previše gnojiva može oštetiti lišće i korijenje, pa čak i zaustaviti biljku od potpunog rasta. Zapravo, previše gnojiva je mnogo vjerojatniji uzrok da vaša sansevijerija ne raste.

Pazite na znakove nakupljanja soli gnojiva na površini tla ili da vaša biljka razvije smeđe mrlje ili vrhove na lišću, unatoč drugim zahtjevima za njegu. Ako mislite da ste možda previše gnojili, isperite tlo s obilnim količinama vode kako biste isprali višak. Izbjegavajte gnojidbu najmanje 6 mjeseci ako mislite da je prekomjerna gnojidba bila razlog zašto vaša sansevijerija ne raste.

Štetočine i bolesti

I štetnici i bolesti mogu uzrokovati značajan stres za vašu biljku i potpuno zaustaviti rast. Većina bolesti s kojima se susreću sansevijerije uzrokovane su prekomjernim zalijevanjem, pa je ispravan aspekt njege ključ za sprječavanje problema.

Čini se da brašnaste stjenice posebno vole sansevijerije i šteta koju one uzrokuju može imati velik utjecaj na njihov rast i zdravlje. Najbolji način da se nosite sa svim štetnicima je da često provjeravate svoju sansevijeriju i odmah liječite.

Pažljivo pogledajte s obje strane listova, sve do mjesta gdje izlaze iz tla da li postoje znakovi štetnika.

Ako otkrijete bilo kakve štetočine, slijedite ove korake za rješavanje problema;

 • Odmah izolirajte svoju biljku od svih ostalih sobnih biljaka.
 • Ručno uklonite što je više moguće štetočina, bilo tako da ih obrišete krpom ili ih isperete mlazom vode iz tuša ili crijeva.
 • Temeljito poprskajte biljku tretmanom kao što je razrijeđeni vodikov peroksid, neem ulje ili sprej izopropilnog alkohola.
 • Ponavljajte tretman svakih 5-7 dana tijekom 3-4 tjedna dok ne budete potpuno sigurni da su svi štetnici obrađeni.
 • Svoju biljku možete vratiti na normalno mjesto kada se uvjerite da je pravilno tretirana.

Značajna zaraza štetočinama obično će dovesti do toga da vaša sansevijerija ne raste, a može proći nekoliko mjeseci nakon tretiranja biljke prije nego što se rast nastavi. Imajte strpljenja i vjerojatno ćete biti nagrađeni.

Kako mogu učiniti da moja sansevijerija brže raste?

Način da vaša sansevijerija raste što je brže moguće je optimiziranje uvjeta njege i izbjegavanje bilo kakvih izvora stresa. Konkretno, osiguravanje puno svjetla, primjerene, ali ne pretjerane količine vode, i malo gnojiva 2-3 puta godišnje najbolji su načini da osigurate što brži rast.

Normalno je da sansevijerija prestane rasti zimi, jer će razina svjetlosti biti nedovoljna za poticanje novog rasta. Međutim, ako želite da vaša sansevijerija raste tijekom cijele godine, razmislite o korištenju svjetla za uzgoj za povećanje razine svjetlosti.

Inače tijekom zime koristim niz rasvjetnih tijela za svoje sobne biljke, uglavnom da spriječim njihovo propadanje tijekom zimskih mjeseci, ali i da potaknem novi rast.

Zašto moja sansevijerija ne raste ravno uvis?

Najčešći razlog zašto sansevijerija ne raste ravno je taj što svjetlost dolazi sa strane, a biljka raste prema svjetlu. To će uzrokovati da se lišće s vremenom savija prema izvoru svjetlosti. Utjecaj ovoga možete smanjiti okretanjem biljke svaki put kada je zalijevate kako bi lišće raslo što je moguće ravnije.

Različiti drugi problemi mogu uzrokovati savijanje ili opadanje lišća, uključujući štetnike, bolesti i probleme s zalijevanjem. Obavezno pažljivo pregledajte svoju biljku i razmislite o uvjetima u kojima je vaša biljka rasla.

Završna riječ

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da saznate zašto vaša sansevijerija ne raste. Iako je uvijek razočaravajuće kada biljka ne raste onako kako bi trebala, to je izvrsna prilika da saznate više o tome što vaše biljke čini sretnima. Nadamo se da će vam njegovanje vaše sansevijerije pomoći da spriječite probleme s mnogim drugim sobnim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: