Kako razmnožavati kalateju

wop 6

Kako razmnožiti kalateju: Najlakši i najuspješniji način razmnožavanja kalateje je da je podijelite kada biljku presađujete u proljeće. Pažljivo podijelite korijenje u prirodne dijelove i posadite svaki odjeljak zasebno. Kalateje također možete uzgajati iz sjemena, iako nabava sjemena može biti teža.

Najbolji način za razmnožavanje kalateje je dijeljenje u vrijeme presađivanja u proljeće. Kada uklonite biljku da biste je presadili, možete nježno razdvojiti biljku na mjestu gdje je stvorila vlastite prirodne razdjelke u korijenu. Mnoge kalateje imaju vrlo krhko korijenje, pa trebate biti što nježniji kako biste izbjegli oštećenje korijena, što bi moglo negativno utjecati na rast odjeljaka.

Posadite ih u nove posude sa svježom zemljom, a zatim održavajte svoje nove subjekte toplima, vlažnima i što je moguće vlažnijima. Omogućite smanjeno osvjetljenje dok se aktivni rast ne nastavi unutar dva do četiri tjedna. Vašu kalateu treba presaditi u svježi kompost za posude svakih nekoliko godina i svaki put je možete ponovno rastaviti.

Mnogo je razloga za razmnožavanje vaše kalateje.

Kada vaša kalateja preraste posudu, pravo je vrijeme da biljku podijelite. Kalateja općenito ne voli kada ju se nepotrebno presađuje, pa je dobra ideja podijeliti svoju biljku u isto vrijeme kada presađujete kako biste smanjili smetnje.

Dijeljenje vaše kalateje daje vam priliku da imate još ljepšu kalateju ili možete podijeliti zajedničke biljke s prijateljima ili obitelji kako bi i oni mogli uživati ​​u njima.

Dijeljenje kalateje također je odličan način da održite veličinu svoje biljke. Ako želite da vaša biljka bude određene veličine, razmnožavanje dijeljenjem će spriječiti da vaša biljka naraste previsoko.

Kada razmnožavati kalateju

Najbolje vrijeme za uzgoj kalateje je rano proljeće kada nova faza rasta tek počinje. Ovo je prirodno vrijeme za presađivanje i dijeljenje vaše biljke i pomoći će joj da se brže oporavi od stresa dijeljenja.

Kako razmnožavati kalateju

Slijedite ove jednostavne korake i bit ćete na dobrom putu da uspješno razmnožite svoju kalateju.

 • Zalijte biljku dan prije planiranog dijeljenja kako biste smanjili stres i pospješili brži oporavak.
 • Odaberite svoja nova jela. Provjerite imaju li nove posude dobre drenažne rupe. Lonci bi trebali biti nekoliko centimetara širi od korijenove bale podijeljenog dijela biljke.
 • Stavite papirnati ručnik ili komad filtra za kavu preko drenažnih rupa kako biste omogućili dobru drenažu bez prolijevanja zemlje s dna posude.
 • Napunite posudu do cca 1/3 odgovarajućim temeljcem. Koristim 2/3 tresetne mahovine i 1/3 perlita.
wop hngu0455985x54
 • Nježno nagnite svoje Calateje na jednu stranu i izvucite ih iz lonca.
 • Očistite rahlu zemlju i pažljivo odvojite korijenje.
wop Kalateja43678978643
 • Potražite prirodne razdjelke u korijenu i pažljivo odvojite korijenje na tim predjelima. Nježno očistite korijenje prstima. Prilikom dijeljenja biljke ne smijete slomiti korijenje. Uzmite si vremena.
wop jnmh9i4954uj8945h
 • Odrežite sve oštećene ili bolesne korijene. Osim ako se radi o velikoj biljci, vjerojatno je trebate samo podijeliti na dva dijela. Tada biste trebali razmisliti o stvaranju dodatnih odjela.
 • Stavite korijenje potomaka u nove posude i napunite posudu zemljom do iste razine tla kao biljka. Možda ćete htjeti upotrijebiti malo zemlje s matične biljke kako biste smanjili stres na potomstvo.
wop njh49pkih98450jp9h6ihjiek
 • Zalijte podmladak kalatejom i ocijedite višak vode.
 • Možda ćete htjeti pokriti svoje potomke prozirnom plastičnom vrećicom dok ne vidite novi rast. Ovo oponaša stakleničke uvjete i pomaže u održavanju topline i vlage.
 • Uklonite vrećicu kada počne rasti i nastavite brinuti o svom potomstvu kao što biste brinuli o svojoj majčinoj biljci.

Kolika treba biti biljka?

Vaša kalathea će vam pokazati kada je dovoljno velika za presađivanje. Imat će prirodne dijelove u korijenskoj bali. Nemojte forsirati dijeljenje ili rezati korijenje prije nego što to završi, samo pričekajte da biljka dovoljno naraste da formira svoje vlastite dijelove. Zdrava biljka će vjerojatno biti dovoljno velika za dijeljenje svakog proljeća.

wop hn0p450854jupp4j4ei88hh

Jesu li neke sorte kalateje lakše razmnožavati?

Postoji više od tri stotine vrsta kalateja, a mnoge od njih su vrlo specifične po uvjetima koje traže. Srećom, postupak razmnožavanja kalateje je jednostavan, ali morate paziti da tijekom procesa ne oštetite biljku ili korijenje.

Usredotočenost na osiguravanje optimalnih uvjeta njege nakon razmnožavanja ključni je čimbenik uspješnog razmnožavanja biljaka Kalatea.

Calathea lancifolia (Biljka čegrtuše ) ja Calathea rufibarba (baršunast kalateja ), vjerojatno su najlakši za održavanje i reprodukciju. Kalateje s većim, tanjim, nježnijim listovima, kao na pr Calathea orbifolia , Calathea warscewiczii, i Calathea Makoyana Teže je uspješno razmnožavati i održavati netaknute listove.

Mora li vaša kalateja biti zdrava da bi se uspješno razmnožavala?

Uvijek treba razmnožavati zdrave biljke. Razmnožavanje bolesne biljke može ubiti matičnu biljku ili uzrokovati propadanje podijeljenih biljaka. Međutim, razmnožavanje dijeljenjem može biti jedini način da se biljka spasi.

Na primjer, biljka oštećena previše gnojiva mogla bi imati bolje izglede za preživljavanje ako se podijeli i presadi u svježe tlo.

Hoće li nova kalateja biti identična matičnoj biljci?

Budući da su razmnožene biljke potomci matične biljke, trebale bi biti identične. Međutim, ako biljke potomke ne stavite u iste uvjete kao matična biljka, mogle bi izgledati drugačije od matične biljke. Primjer za to je kada prošarana biljka izgubi svoju šarolikost jer više nije pod istim osvjetljenjem.

Koliko se mladica može napraviti od biljke?

Općenito, u vrijeme presađivanja, biljka calathea se dijeli na pola. Međutim, ako imate veću biljku, možete napraviti dodatne podjele, pogotovo ako je biljka prirodno podijeljena za vas.

Njega kalateje nakon razmnožavanja

Mladice kalateje trebaju istu njegu kao i njihove matične biljke. Iako se u svijetu tropskih sobnih biljaka smatraju pomalo “izbirljivima”, ako imate prave uvjete, imat ćete prekrasne potomke koji su itekako vrijedni izazova.

Za tlo morate odabrati laganu, dobro dreniranu mješavinu s dobrim zadržavanjem vlage. Volim koristiti kombinaciju dva dijela treseta ili kokosa i jednog dijela perlita. Većina komercijalnih mješavina lončanica se može koristiti, ali ja bih toplo preporučio dodavanje malo perlita ili alternativnog aditiva za drenažu kako bi se poboljšala drenaža.

Kalateje, a posebno njihovo potomstvo, trebaju tople temperature i neizravno svjetlo. Ove tropske sobne biljke moraju se držati na temperaturama iznad 18 °C i bez propuha. Preferiraju jaku neizravnu rasvjetu i najbolje ih je izbjegavati na izravnoj sunčevoj svjetlosti jer to može spaliti biljku ili izblijediti prekrasne uzorke boja.

Matične biljke i potomstvo osjetljivi su na vodu. Zalijevat će samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. Zatim temeljito isperite i pustite da višak vode iscuri (obvezno je isprazniti posudu za skupljanje). Kalateja može biti osjetljiva na kemikalije u javnim vodovodnim sustavima, pa možete koristiti kišnicu, filtriranu vodu ili destiliranu vodu ako imate problema s održavanjem Kalateje zdravom.

wop hn3g0ojh85uhjp

Koliko će dugo reznice rasti?

Kalateje su sobne biljke koje sporije rastu, pa može proći neko vrijeme dok ne dostignu veličinu matične biljke. To je osobito istinito ako ste veliku biljku podijelili na više potomaka. Ako ste ih podijelili u proljeće, trebali biste biti spremni ponovno ih podijeliti sljedećeg proljeća.

Uobičajeni problemi u razmnožavanju kalateje

Ako ste razmnožili svoju kalateju i lišće po rubovima počinje smeđiti, to je vjerojatno znak da ima neravnomjernu vlažnost. Provjerite je li tlo ravnomjerno vlažno – poput istrošene spužve – i održavajte visoku vlažnost oko biljke.

Kad se rascijepljeni kalatesi počnu zatvarati kada nije večer, vjerojatno im je potrebno dobro piće vode. Natočite svoje kalatese i vidite hoće li problem nestati.

Ako potomci kalateje ne rastu, to bi moglo biti zato što nisu pravilno podijeljeni. Kada dijelite kalateju, pazite da svaki izdanak ima dio korijena i da će taj dio biljke ili izdanka ispasti. Kalateja se ne razmnožava uspješno lisnim reznicama.

Ako vaše dijete umre i onesvijesti se, to može biti znak da mu je previše hladno ili da ga je uhvatio propuh. Premjestite ih na toplije mjesto.

Ako lišće vaše bebe kalateje ima lomljive ili smeđe vrhove ili ako se lišće vaše kalateje uvija, to može biti zato što nema dovoljno vlage. Stavite ih na pladanj sa šljunkom napunjen vodom ili ih grupirajte bliže jedna drugoj kako biste povećali vlažnost oko biljke.

Budući da su kalateje tropske biljke, i matična biljka i potomci zahtijevaju visoku vlažnost, neizravnu svjetlost, dobro drenirano tlo, pa čak i vlagu. Iako su ove biljke pomalo izbirljive i teške za održavanje, njihovo lijepo lišće čini brigu i razmnožavanje ovih biljaka vrijednim trudom.

Možete li razmnožiti kalateu iz sjemena?

Iako je to teže učiniti, kalatea se može razmnožiti iz sjemena. Najbolja opcija je kupiti sjeme od pouzdanog dobavljača. Internetske trgovine vjerojatno su najbolja opcija jer vaš lokalni rasadnik vjerojatno neće imati sjeme Kalateje.

Evo koraka za maksimiziranje uspjeha u razmnožavanju Kalatee iz sjemena:

 • Sjeme se može uzgajati u malim posudama ili rasadničkim posudama. Koristite kombinaciju treseta i grubog pijeska u omjeru 1:1.
 • Prvo navlažite tlo kako biste pripremili tlo. Većinu sjemenki kalateje najbolje je saditi na dubinu od 0,5-1 cm.
 • Pokrijte posuđe plastikom. To će pomoći da se maksimizira vlažnost i zadrži toplinu sadnica.
 • Razmislite o korištenju grijane prostirke za sadnice jer će to poboljšati učinak klijanja.
 • Održavajte tlo lagano vlažnim i stavite posude na jako, neizravno svjetlo.
 • Nakon što su sadnice visoke 3-4 cm, mogu se vrlo pažljivo presaditi u pojedinačne posude. Pokušajte ne ometati nježne mlade korijene.

Možete li razmnožiti kalateju iz reznica?

Nažalost, nije moguće razmnožavati kalateju reznicama stabljike ili lišća. Reznice soja kalateje jednostavno ne sadrže odgovarajuće biljno tkivo za razvoj novih korijena i razvoj u zasebnu biljku.

Postoji niz biljaka sličnih Calathei koje se mogu razmnožavati matičnim reznicama, uključujući vrste Stromantha i Ctenantha.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega kalateje zebrine – Kako održati svoju kalateju

Njega sobnih biljaka Ručni rad i ukrasi Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Božićna drvca ružmarina: savjeti za njegu biljaka