Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?

wop Dracena2783

Dracene svih različitih sorti uzgajaju vrtlari u zatvorenom prostoru zbog njihovog atraktivnog oblika i lišća te njihove tolerancije na širok raspon uvjeta uzgoja. Iako općenito bez problema, ako ste primijetili da vaša draceena dobiva smeđe vrhove, niste sami.

Dracene najčešće dobivaju smeđe vrhove zbog problema s navodnjavanjem, prekomjerne gnojidbe ili niske vlažnosti. Smeđi vrhovi uzrokovani su odumiranjem tkiva lišća kao odgovora na nedostatak vode ili toksičnost. Smeđi vrhovi se neće oporaviti, ali dobra njega će spriječiti smeđe vrhove na novom lišću.

Zašto moja Dracena ima smeđe vrhove listova?

Kućne biljke dracene uključuju iznimno popularnu dracenu fragrans, dracenu marginata  i novoklasificiranu dracenu trifasciata. Iako imaju različit izgled, općenito imaju slične zahtjeve za njegom i podložni su istim vrstama problema, uključujući razvoj smeđih vrhova na lišću.

Kao i kod mnogih biljaka, prvo mjesto na kojem ćete vidjeti znakove lošeg zdravlja su listovi. Postoji niz razloga zbog kojih bi vrhovi listova vaše dracene mogli postati smeđi i ovdje ćemo ih pogledati i preporučiti rješenja koja bi trebala brzo riješiti probleme.

Problemi zalijevanja

Problemi s zalijevanjem najčešći su uzrok smeđih i suhih vrhova listova. I prekomjerno zalijevanje i premalo zalijevanja mogu uzrokovati smeđe vrhove listova, ali postoje brojni simptomi koje možete potražiti kako biste utvrdili u čemu je problem.

wop Dracena347685

Nedovoljno zalijevanje

Ako vaša dracena ima smeđe vrhove, najčešći uzrok problema je nedovoljno zalijevanje. Iako zahtijevaju manje vode od mnogih drugih kućnih biljaka, dracene još uvijek ne vole ostati suhe dulje vrijeme.

Dracenu biste trebali zalijevati kada se gornjih 5cm tla osjete suha na dodir. Zabodite prstom u tlo i svakih nekoliko dana provjerite ima li vlage. Ako se gornjih 5cm tla osjeća suhim, dobro natopite biljku dok ne postane vlažna, ali ne i vlažna.

Imajte na umu da brz rast, tople temperature, porozna posuda ili biljka vezana za korijenje mogu ubrzati brzinu sušenja tla. Kako zima prelazi u proljeće, lako je slučajno nedovoljno zalijevati svoju dracenu jer se njezina potrošnja vode povećava.

Nedovoljno zalijevanje bi trebalo biti prilično lako prepoznati, ali drugi simptomi koje možete potražiti uključuju smežurano lišće, opuštenu biljku i posudu koja je vrlo lagana zbog nedostatka vode u tlu.

Najvažnija stvar da to spriječite je redovito provjeravati svoju biljku i, ako imate tendenciju zaboraviti neuobičajeno vrijeme, ostavite si podsjetnik da provjerite svoje biljke.

Presađivanje

Ako se tlo jako brzo suši onda je moguće da je vrijeme da presadite biljku . Nježno ju istresite iz posude, ostružite labavu ili isušenu zemlju oko korijena i presadite u sljedeću posudu veće veličine.

Sada kada ste svjesni problema i riješili ste ga, pokušajte napraviti test prstima barem jednom tjedno kako biste bili sigurni da biljka nije ni previše mokra ni previše suha i da biste održali ujednačenu rutinu zalijevanja.

wop njkh3n42jkk556nbcl55ki3i434

Prekomjerno zalijevanje

U idealnom slučaju, dracene bi se trebale uzgajati na lagano vlažnom, ali ne vlažnom tlu. Najlakši način da to postignete je da biljku temeljito zalijete dok ne vidite da voda curi kroz rupice na dnu posude.

Nakon što to učinite, nemojte ponovno zalijevati dok se gornjih 5cm tla ne osuši. To možete testirati jednostavnim zabijanjem prsta u tlo sve do drugog zgloba.

Ako ne osjećate vlagu, vrijeme je za ponovno zalijevanje. Nikada nemojte ostavljati tanjurić pun vode, a nakon što zalijete, ocijedite višak vode koja je možda procijeđena.

Ako se biljka pretjerano zalijeva, listovi postaju mlohavi i mokri i dobivaju žutu boju. Ako je to slučaj s vašom biljkom, moguće je da je prekomjerno zalijevanje ono što uzrokuje smeđe vrhove.

Najgori ishod kroničnog prekomjernog zalijevanja je trulež korijena . To je uzrokovano vlažnom zemljom koja guši korijenje, što uzrokuje njihovo odumiranje. Bez korijena, vaša je biljka u velikoj nevolji. Ako otkrijete blagi slučaj, možda ćete moći spasiti biljku tako da je presadite u novu posudu i svježu zemlju, obrezujući sve zahvaćeno korijenje tijekom procesa.

Dracena s lošim slučajem truleži korijena ima više od nekoliko smeđih savjeta o kojima treba brinuti. Možda je vrijeme da priznate poraz i počnete ispočetka s novom biljkom.

Nečistoće vode

U svom prirodnom okruženju, dracene dobivaju sve svoje potrebe za vodom u obliku prirodnih oborina. Oni jednostavno nisu evoluirali da se nose s kemikalijama koje vlasti dodaju u vodu u gotovo svim općinskim sustavima.

Iako su te doze obično jako male, s vremenom se nakupljaju u tlu i to bi moglo imati toksični učinak na vašu biljku. Mnogi ljudi predlažu da voda stoji u kanti dvadeset četiri sata prije nego što je upotrijebite na svojim biljkama. Iako će se to doista riješiti klora, ne snižava razinu fluora pa ćete ovdje morati potražiti alternativno rješenje.

Ako imate pristup čistoj bunarskoj ili potočnoj vodi onda je problem lako riješen. Ako ne, možda ćete morati razmotriti druge metode kao što je hvatanje kišnice ili korištenje flaširane vode.

Nakon što počnete koristiti čistu vodu, problem se možda neće odmah riješiti zbog nakupljanja kemikalija u tlu. Možete pokušati isprati te nečistoće, ali ako se problem nastavi, vjerojatno ćete morati presaditi biljku u novo tlo.

Perlit prirodno sadrži fluor, i iako se većina ispere nakon zalijevanja jednom ili dvaput, možda ćete htjeti upotrijebiti mješavinu za posude koja ne sadrži ovaj proizvod.

Prekomjerno gnojenje

Neka kemijska gnojiva su jača od drugih ili sadrže više sastojaka kao što je superfosfat. Odaberite tekuće gnojivo koje je namijenjeno za kućne biljke i odlučite se za uravnoteženo. Nakon toga, važno je samo paziti da svoju biljku ne hranite prečesto ili da nanesete previše odjednom.

Koliko često trebam gnojiti?

Ako biljka nema dovoljno hranjivih tvari, to će vam dati do znanja tako što će postati slaba i anemična. Ove biljke nisu teške hranilice i uobičajeno je da novi vrtlari primjenjuju previše gnojiva u uvjerenju da će to ojačati biljku.

Umjesto toga će se dogoditi da će se neiskorištene kemikalije nakupiti u tlu i one se na kraju mogu pokazati otrovnima. Jedan od učinaka ove toksičnosti je da vaša dracena razvije smeđe vrhove.

Hraniti svoju dracenu jednom mjesečno tijekom vegetacije je sve što joj je potrebno. U zimskim mjesecima možete potpuno prekinuti hranjenje i vaša će biljka ostati savršeno sretna.

wop hzib3456ibnli34n7l34

Problemi s vlagom

Kućne biljke vole visoku razinu vlage i dracene nisu iznimka. Kada ste u kući s puno centralnog grijanja ili klimatizacije, razina vlažnosti može biti teško održavati.

Niska razina vlage rezultira povećanim gubitkom vode iz puči u lišću vaših biljaka. To može dehidrirati lišće brže nego što korijenje može osigurati opskrbu svježom vodom. To će rezultirati odumiranjem krajeva lišća i razvojem smeđih vrhova vaše dracene.

Srećom, postoji nekoliko prilično jednostavnih načina za povećanje vlažnosti za vaše sobne biljke kako biste spriječili ovaj problem.

Izradite vlastiti eko-sustav

Ako grupirate nekoliko sobnih biljaka zajedno, njihova kombinirana transpiracija stvara mikroklimu koja im pomaže da se međusobno podržavaju. To bi moglo biti dovoljno za prevladavanje nedostatka vlage.

U ekstremnijim slučajevima, ili ako nema prikladnog mjesta za grupiranje biljaka, možete isprobati pladanj za vodu. Napunite tanjurić za biljke kamenčićima, a zatim ulijte vodu dok površina ne bude tik ispod vrha kamenčića.

Posudu s biljkom vratite na površinu i pazite da se njezino podnožje ne smoči. Voda koja isparava sada bi trebala stvoriti dovoljno vlage kako bi zrak bio vlažan, a vaša biljka sretna.

Drugo rješenje je korištenje ovlaživača zraka kako biste uvelike poboljšali razinu vlažnosti vaših biljaka. Iako je vrlo učinkovit, ovlaživač morate stalno puniti vodom i morat ćete ga redovito čistiti.

Trebam li odrezati mrtve savjete?

Dracena sa smeđim vrhovima može učiniti da cijela biljka izgleda neugledno i vrtlari imaju različite poglede na to. Mnogi vole odrezati oštećeni materijal kako bi im biljke bile ujednačene, zdrave boje.

To je savršeno izvedivo jer su smeđi vrhovi mrtvi i nemaju svrhu za biljku. Mogu se odrezati čistim škarama, iako će vrh lista biti malo deformiran.

Obično je najbolje ne rezati zdravo lisno tkivo, već podrezati smeđe vrhove, ostavljajući umjesto toga mali rub smeđeg tkiva. To će spriječiti da novoodrezani vrh lista postane smeđi, što bi vas samo vratilo na mjesto gdje ste započeli.

Drugi vrtlari rado ostavljaju mrtve vrhove dok se lišće prirodno ne zamijeni. Što se tiče prirodne zamjene, donji, stariji listovi postaju blago žuti i odumru kao dio procesa rasta.

To je sasvim normalno i nema veze s problemom o kojem smo ovdje raspravljali. Ovi listovi se mogu ukloniti stavljanjem prema dolje prema dnu biljke. Trebali bi vrlo lako otići.

U zaključku

Iako smeđi vrhovi mogu predstavljati problem, oni neće dugoročno oštetiti vašu biljku pod uvjetom da brzo poduzmete mjere kako biste spriječili pogoršanje problema.

Nedovoljno zalijevanje je daleko najčešći uzrok ovog problema pa uvijek prvo provjerite to. Pažljivo pregledajte biljku i razmislite o nedavnoj njezi koju je dobivala kako biste utvrdili uzrok.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: