Što posaditi u jesen

Sto posaditi u jesen5375486410

Jesen je fantastično vrijeme za sadnju mnogih vrsta drveća, grmlja, cvijeća, povrća po hladnom vremenu i ukrasnog krajobraznog bilja. Pogledajmo neke od najboljih biljaka koje možete dodati u svoje dvorište ove jeseni.

Drveće za sadnju u jesen

Jesen je najbolje godišnje doba za sadnju drveća. Bilo da tražite veliko stablo u hladu, ukrasno stablo ili stablo sa šarenim jesenjim lišćem, većina stabala je vrlo rado posađena u ranu jesen. Samo ih pokušajte staviti u zemlju oko 6 tjedana prije nego što se zemlja smrzne.

1. Stabla javora

Jesen je godišnje doba kada javorovi blistaju! Stabla javora su vrlo raznovrsna u krajoliku i mogu se posaditi radi privatnosti, sjene ili kao stabla koja pokazuju svoje jarko žuto i crveno jesenje lišće.

2. Voćke

Jesen je kada voćke zasjaju svojim šarenim plodovima. Pripremite se za buduće jesenske berbe sadnjom nekoliko voćaka ove jeseni. Provjerite lokalne farmerske tržnice i voćnjake da vidite koje voće najbolje raste lokalno (i koje sorte volite okus). 

3. Drveće za hlad

Drveće za hlad je prekrasna investicija za stvaranje hladne i sjenovite vanjske oaze od ljetnih vrućina. Postoji mnogo različitih vrsta drveća koje dobro funkcioniraju kao stabla u sjeni.

4. Zimzelena stabla

Zimzelena stabla pružaju zelenilo tijekom cijele godine u vrtu, često djelujući kao strukturalne biljke koje učvršćuju izgled krajolika. Oni također pružaju stanište brojnim pticama pjevicama, uključujući piliće. Kao i većina drugih vrsta drveća, zimzelene biljke najbolje uspijevaju kada se sade u jesen

Cvijeće za sadnju u jesen

Sto posaditi u jesen832874389313 1

U jesen se mogu saditi mnoge vrste cvijeća. Većina trajnica raste vrlo dobro kada se sadi u ranu jesen. Postoji i nekoliko jesenskih omiljenih jednogodišnjih cvjetova koji se mogu dodati u vrt baš u vrijeme jeseni.

Lukovice

Mnoge cvjetne lukovice najbolje su zasađene u jesen. Ove se lukovice sade oko listopada u mnogim klimatskim uvjetima, a često cvjetaju u rano proljeće.

Krizantema

Krizanteme su lijepo, klasično jesensko cvijeće koje je divno posaditi u jesen. Ako ih posadite dosta rano u jesenskim mjesecima, vjerojatnije je da će preživjeti zimu u blagim zonama (neke vrste mamaca su otpornije na hladnoću od drugih). Krizanteme dolaze u ružičastoj, crvenoj, narančastoj, žutoj i bijeloj boji, pa su izvrstan cvijet za uljepšavanje i dodavanje dodatne boje svom vrtu.

Maćuhica

Cvjetovi maćuhice izvrstan su cvijet za sadnju i u ranu jesen. Mogu se naći u gotovo svim bojama, tako da će sigurno dodati potrebnu boju vašem vrtu. Maćuhice se lako mogu pronaći u vašem lokalnom vrtnom centru, tako da nećete morati dugo čekati da procvjetaju ako kupite maćuhice koje su već posađene i imaju korijenje. Cvjetovi maćuhice mogu se uzgajati i iz sjemena .

Povrće za sadnju u jesen

Sto posaditi u jesen832874389311

Mnogo povrća za hladno vrijeme može se saditi u ranu jesen za kasnu jesensku berbu ili prezimiti za ranu proljetnu poslasticu. Neko posebno izdržljivo povrće može se uzgajati kao zimske usjeve , iako će možda trebati zimsko pokrivanje poput hladnog okvira. Pobrinite se da ih posadite prije nego što je dovoljno hladno da se tlo smrzne.

1. Mrkva

Mrkva je odlično povrće za sadnju u jesen. Iako vjerojatno nećete moći vidjeti rezultate do rane zime ili proljeća, mrkvu se može saditi u hladno tlo.

2. Zelena salata

Zelena salata je odlično povrće za sadnju u jesen jer može preživjeti visoke zimske temperature. Sve dok je tlo mekano i u nju se može saditi, možete saditi salatu. Zelena salata će vam omogućiti da pojedete nešto zdravo, a da ne morate ići u trgovinu, što je izvrsno kada želite ostati unutra tijekom hladnijih mjeseci u godini.

3. Špinat

Špinat je odlično povrće za sadnju u jesen. Kao i zelena salata, može podnijeti oštre zimske temperature, što ga čini izvrsnim povrćem za sadnju u jesen ako još uvijek želite imati povrtnjak tijekom hladnijih mjeseci. Također je vrlo zdrava za jelo.

4. Kelj

Poput špinata i zelene salate, kelj je odlično povrće za sadnju tijekom rane jesenske sezone i vrlo je dobar za vas. Kelj je dovoljno jako povrće da izdrži niske zimske temperature, što znači da vaša potraga za povrtnjakom neće biti uzaludna tijekom jeseni i zime. Lisnato povrće općenito dobro uspijeva na ovim nižim temperaturama.

5. Rotkvica

Rotkvica je sjajno povrće za sadnju u ranu jesen jer ćete vjerojatno vidjeti plodove (ili povrće) svog rada prije nego što počne hladnije vrijeme i otežava im rast. Rotkvicama je potrebno samo 30-ak dana da iz sjemenke narastu do pune rotkvice, tako da neće proći dugo prije nego što budete mogli jesti i uživati ​​u rotkvicama.

6. Repa

Repa je odlično (i vrlo popularno) povrće za sadnju u jesen. Ako ih posadite tijekom kasnog ljeta ili rane jeseni, tada će biti spremne za jelo prije nego što nastupi zima i zemlja se smrzne. Mnogim vrstama repe potrebno je samo 40-55 dana da u potpunosti narastu.

7. Brokula

Brokula je odlično povrće za sadnju tijekom rane jesenske sezone. Za rast brokule su potrebne niske temperature što je jedan od razloga zašto je tako sjajno povrće za sadnju u jesen. potrebno je oko 50-55 dana da brokula bude spremna za jelo nakon sadnje, stoga ju je najbolje posaditi rano u jesen ako je želite moći jesti prije početka zime.

8. Cikla

Cikla je odlično povrće za sadnju u jesen jer jako dobro podnosi niske temperature, što je sjajno ako živite u području s nižim jesenskim temperaturama. Također moraju rasti u stalno vlažnom tlu, što znači da će dobro rasti ako živite u području koje je kišovito i ima blaže temperature.

9. Luk

Luk je sjajno povrće za sadnju rano u jesen jer mu treba dugo da raste. Sadite li luk u jesen, rezultate ćete vidjeti u ranim proljetnim mjesecima, nakon što se zimski snijeg otopi i zemlja omekša. Međutim, luk morate saditi rano u jesen jer korijenje treba vremena da naraste i ojača prije nego što se tlo smrzne na zimskim temperaturama.

Više ideja za što posaditi u jesen

Sto posaditi u jesen

Postoji nekoliko drugih biljaka koje dobro uspijevaju kada se sade u jesenskim mjesecima. Evo nekoliko dugotrajnih ukrasnih biljaka koje ćete posaditi ove jeseni.

1. Trava

Rana jesen je najbolje vrijeme za sjetvu nove trave ili postavljanje novog travnjaka. Ljetne vrućine su gotove, ali travnate biljke imaju još 6-8 tjedana da razviju korijenje prije nego što se zemlja smrzne za zimu. Ovdje su neke od najboljih vrsta sjemena trave za sadnju.

2. Češnjak

Jesen je savršeno vrijeme za sadnju češnjaka. Područja sa snježnim zimama obično sade češnjak u rujnu, dok klime s hladnijim zimama mogu saditi režnjeve češnjaka u listopadu ili studenom. Zasađenim klinčićima dajte puno vode kako bi se smjestili i počeli puštati korijenje u okolno tlo prije nego što se smrzne. Pročitajte više o tome kako uzgajati češnjak.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: