Hosta: Vodič za početnike za uzgoj i brigu o hostama

Hostas Vodic za pocetnike za uzgoj i brigu o hostama34574537810

Hosta biljke su neke od najpopularnijih biljaka koje ne zahtijevaju održavanje. Ove biljke vole hlad. Nisko održavanje potrebno za njegu ovih biljaka jedna je od golemih prednosti za vlasnike. Mnoge biljke hosta mogu se posaditi vani u vrtu, kao iu zatvorenom prostoru u vašoj kuhinji ili bilo gdje drugdje gdje biste željeli vidjeti pop boja.

Hoste su savršene za sjenovite dijelove vašeg dvorišta. Ove biljke dolaze u različitim oblicima i veličinama, a neke od njih zbog toga imaju različite zahtjeve za njegom. Pogledajte ovaj vodič za sve što trebate znati o uzgoju i njezi hosta.

Hosta

Kada sadite hoste, htjet ćete ih početi saditi u rano proljeće ili jesen. Biljke hosta cvjetaju u lipnju, što ih čini savršenom biljkom koja će ispuniti vaše dvorište za ljetne uspješne mjesece u godini. Tijekom zime biljke hosta će uvenuti.

Uvenuće je način biljke da sačuva energiju tijekom hladnih mjeseci kako bi preživjela zimu. Čak će i sobne biljke hosta doživjeti sezonu mirovanja tijekom zimskih mjeseci, replicirajući ono što bi bile kad bi bile posađene vani. Srećom, hoste su višegodišnje, što znači da će se svake godine vraćati sve veće i jače. Ovo je velika prednost za one koji ne žele ponovno saditi svako proljeće.

Biljke hoste mogu se koristiti za pokrivanje tla ili kao pojedinačni grmovi/biljke u vašem vrtu i dvorištu. Kada sadite biljke hosta kako biste ih koristili kao pokrivač tla, provjerite jeste li dovršili istraživanje o veličini određene biljke hosta koju imate. Ne želite pretrpati svoje dvorište biljkama hosta, bez obzira koliko zapanjujuće izgledale.

Dok neke hoste narastu samo do 30cm visine i 50cm širine, postoje određene hoste poznate kao “divovske hoste” koje mogu narasti do 120cm visine i 150cm širine! Kada birate određenu hostu za svoje dvorište, provjerite da li znate veličinu zrele biljke.

Hoste i Sunčeva svjetlost

Većina hosta prilagođena je uvjetima slabog osvjetljenja i najbolje se snalaze u sjeni. Izvorno,  hoste su prirodno rasle  u zasjenjenim ilovastim šumama Japana. Stoga se najčešće sorte najbolje snalaze u sjeni.

Međutim, postoje neki hibridi koji su prilagođeni jutarnjem, popodnevnom ili čak cjelodnevnom suncu. Ipak, uzmite u obzir, hoste i dalje vole vlažna, zaštićena i nježna okruženja jer potječu iz šumskih uvjeta. 

Stoga, čak i ako imate hostu koja je uzgojena za izlaganje suncu, pazite da je ne stavite na suho, izloženo područje gdje sunce peče cijeli dan – jer mu se vjerojatno neće svidjeti ova razina izloženosti. 

Konačno, ako imate obojenu sortu hosta, ove obično najbolje uspijevaju u prošaranom sjeni, jer dodatna sunčeva svjetlost pomaže u otkrivanju njihove boje. 

Hostas Vodic za pocetnike za uzgoj i brigu o hostama34574537813

Tlo za hoste u vrtu

Kada se brinete o hostama (ili bilo kojoj drugoj vrsti biljke) jedna od najvažnijih stvari o kojoj se morate educirati je kakvo tlo preferiraju. 

Hoste se obično najbolje snalaze na labavom, ilovastom, bogatom tlu, punom ugljika i organske tvari. Vole da im tlo zadržava vodu, ali ne preteško ili napunjeno glinom.

Ako imate pješčano ili glineno tlo, morat ćete to dopuniti s puno komposta i organske tvari kako biste dobili labavu konzistenciju, ali i dalje onu koja zadržava vodu. 

Kada je u pitanju pH, hoste vole tla koja su oko 6,5. Međutim, iako je to njihova idealna pH točka, ipak je vrijedno saditi hoste na tlima koja su nešto kiselija ili lužnatija, jer će najvjerojatnije dobro proći. 

Zalijevanje Hosta

Još jedna važna komponenta brige o biljkama hosta je davanje odgovarajuće količine vode. To je posebno važno ako su u loncu. 

Hoste vole priličnu količinu vode i obično se dobro snalaze s dubokim tjednim navodnjavanjem. Dublje, tjedno zalijevanje potaknut će ih da uspostave snažnu i čvrstu strukturu korijena. 

Kao pravilo, možete pokušati dati svojoj hosti 2,5 cm vode odjednom i povećavati ili smanjivati ​​to ovisno o tome kako reagiraju. Hoste su obično osjetljivije na podvodnjavanje nego prekomjerno zalijevanje, pa su na strani više, a ne manje. 

Gnojivo za Hoste

Hoste se relativno lako oplode. Možete odabrati primjenu uravnoteženog gnojiva sa sporim otpuštanjem ili možete nanijeti velikodušnu količinu komposta svakih nekoliko sezona. 

Hostas Vodic za pocetnike za uzgoj i brigu o hostama34574537812

Kako posaditi Hoste

Ako se pitate kako posaditi hoste u zemlju, počnite s ispitivanjem korijena. Ako su korijeni ili lukovice jako suhi, preporuča se da ih namočite do sat vremena prije sadnje. 

Zatim iskopajte plitku i široku rupu. Hoste nemaju jako duboke korijene. Korijenje im se uglavnom širi prema van i raste bliže površini tla.

Zahvaljujući njihovoj strukturi korijena koji se širi prema van, važno je da rupu napravite dovoljno široku da ne morate savijati korijenje uz nju prilikom sadnje. 

Nakon što ste stavili hoste u rupu, nježno raspršite korijenje i napunite tlo, pazeći da je baza biljke na razini tla. 

Dodajte obilan sloj komposta, pazeći da ga ne nagomilate uz stabljiku biljke. Na kraju, dobro zalijte svoju tek zasađenu hostu. 

Ako želite detaljan opis procesa, pogledajte moj vodič o  tome kako posaditi lukovice hosta .

Kada posaditi hoste

Hoste je najbolje saditi u rano proljeće ili ranu jesen. Tek posađene hoste dobro zalijevajte, osobito ako su posađene u proljeće.

Hostas Vodic za pocetnike za uzgoj i brigu o hostama34574537811

Savjeti za malčiranje hoste

Jedan od najboljih vrtlarskih savjeta za hoste je da ih lijepo malčiraju. Hoste vole vlažna tla, a malčiranje pomaže spriječiti isparavanje tla. Također oponaša krhotine koje se prirodno nalaze na šumskim podovima, osigurava stalni izvor prehrane i potiče razmnožavanje korisnih mikroba u tlu. 

Uz to, kada malčirate biljke hosta, pazite da malč ne stavljate uz stabljike biljke. Ako to učinite, to može izazvati plijesan i druge probleme u stabljikama. 

Hoste na otvorenom i Hoste kao sobne biljke

Ako volite imati biljke u svojim zatvorenim prostorima, tada ćete biti sretni kada znate što je moguće uzgoj hosta u zatvorenom prostoru. Sada kada znate kako se brinuti za hoste na otvorenom, pogledajmo na brzinu što je potrebno da ih usrećite kao sobne biljke

Budući da hoste mogu tolerirati uvjete slabog osvjetljenja, to ih čini relativno prikladnim za život u zatvorenom prostoru. Štoviše, šumski podovi obično nemaju puno kretanja zraka, zbog čega će biljke hosta vjerojatnije uspijevati u zatvorenom prostoru od vrsta koje su prilagođene velikom broju kretanja zraka. 

Ako se pitate kako uzgajati hoste u zatvorenom prostoru, odgovor je vrlo sličan uzgoju hosta na otvorenom. 

Samo pazite da odaberete mjesto s pravom količinom svjetla i odaberete posudu koja je dovoljno široka za korijenje vaših biljaka hosta. 

Briga o hostama u zatvorenom prostoru nije teška, stoga pokušajte ako želite vidjeti to bujno lišće koje krasi vaš životni prostor. 

Briga za Hoste: lako je i isplativo

Kao što vidite, briga o hostama nije tako teška. Štoviše, one mogu biti nevjerojatno korisne biljke. Nakon što krenu, njihovo bujno i veliko lišće daje dojam. Bilo da ih sadite u vrtu ili kao lišće u zatvorenom prostoru, jedna ili dvije biljke hosta zdravog izgleda zasigurno će privući oko. 

Jeste li novi u vrtlarstvu i njezi biljaka? Ako je tako, jedan od najboljih načina za učenje je ulaganje u dobru knjigu o vrtu za početnike

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Kako razmnožiti bosiljak iz reznica ili sjemenki (sa slikama)

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?

Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Kako posaditi krumpir sa klicama