Lukovice irisa (lukovice irisa) – brzi vodič

Volimo imati cvjetnice u našem vrtu zbog njihovog šarenog lišća. Lukovice irisa jedna su od najpopularnijih višegodišnjih biljaka koju bi većina ljudi voljela imati u svom vrtu.

Postoji mnogo različitih perunika. Svatko ima različite karakteristike. S do 300 vrsta, podijeljeni su u mnoge skupine ili odjeljke na temelju toga kako rastu i kako izgledaju njihovi cvjetovi. Međutim, klasificiraju se kao rizomske perunike (perunike koje rastu iz rizoma) i lukovičaste perunike (perunike koje rastu iz lukovica).

U ovom ćemo članku govoriti o lukovicama perunika ili o onome što obično nazivamo lukovicama irisa.

Što su lukovice irisa?

Perunike su višegodišnje biljke s dugim, uspravnim cvjetnim stapkama koje su jednostavne ili razgranate. Njihova stabljika također može biti puna ili šuplja, nekima spljoštena, a drugima kružnog presjeka. Njezini cvjetovi na krajevima stabljika izgledaju tako ponosni na svoje prekrasne boje, oblike i miris.

Lukovice irisa, ili lukovičaste perunike, rastu iz lukovica. Lukovice su obično okrugle ili kruškolike, veličine vašeg palca ili nešto manje. Oni su oko 2-5 inča kada su pod zemljom. Dok perunike poput rizoma imaju 3-10 bazalnih listova u obliku mača koji rastu u gustim grozdovima, lukovičaste perunike imaju cilindrične bazalne listove.

Lukovice perunika koje cvjetaju zimi i u proljeće obično su manje. Dok hibridi pojavljuju se početkom i sredinom ljeta, viši su, a cvjetovi su veći. Većina ih je otporna i preferira lagano, dobro drenirano tlo.

Nakon cvatnje lukovičaste perunike odbacuju lišće i prolaze kroz razdoblje mirovanja, obično do ljeta. Međutim, kada lišće počne venuti, lukovice se smatraju “trudnim”. Preporuča se ne uklanjati ove listove jer oni pružaju dodatnu prehranu biljci. To je vrijeme kada se odvija razvoj pupova za sljedeću sezonu. Stoga ih je također potrebno njegovati, osobito u posljednjim mjesecima njihova rasta.

Vrste lukovica irisa

Postoje 2 vrste ili skupine lukovica perunike. To su Xiphium i Scorpiris.

1. Xiphium

Također poznata kao mala lukovičasta perunika, a obično se naziva i španjolska perunika, prirodno porijeklom iz Španjolske i Portugala. Boje cvjetova najčešće su bijele, plave, ljubičaste i žute. Široki su oko 6 cm, a sivo-zeleni listovi narastu između 20 i 70 cm. Biljka može doseći visinu do 80 cm.

Ove lukovice su bez korijena tijekom razdoblja mirovanja. Lukovice su glatke osim retikulata perunika koje karakterizira mrežasta ili mrežasta ovojnica.

Obično cvjetaju u svibnju i lipnju, ali lišće se obično pojavljuje u jesen. Lišće odumire nakon što cvjetovi uvenu.

Španjolska perunika popularna je među cvjećarima zbog svojih upečatljivih kombinacija boja, poput Lusitanije. Drugi primjeri ovih perunika Xiphium uključuju ‘Blue Angel’ (srednje plava), ‘Purple Sensation’ (ljubičasta), ‘White Excelsior’ (bijela, sa žutom prugom duž sredine jeseni) i ‘Golden Harvest’ (duboko bogata žuta )

Hibridna sorta ove vrste naziva se i nizozemski iris Iris Hollandica. Raznobojni cvjetovi sa 6 latica veliki su oko 3 do 4 inča i cvatu od svibnja do lipnja. Veličina biljke je visoka oko 15-24 inča.

2. Škorpiris

Obično se naziva Juno. Ima debelo, mesnato korijenje koje se nastavlja tijekom razdoblja mirovanja. Sa oko 60 različitih vrsta to je najveća skupina lukovičastih perunika. Prvenstveno su porijeklom s Bliskog istoka i središnje Azije (isključujući Kinu).

Scorpiris ljeti miruje, a lišće raste sredinom zime ili u rano proljeće. Većina ovih perunika oblikuje mirisne cvjetove. Također obično nisu otporne na mraz, zbog čega je ove biljke najbolje uzgajati u stakleniku. Njihova visina može doseći 24-35 cm (10-14 cm).

Neki primjeri za to su Iris maracandica, planifolia i rosenbachiana, a sve su mirisne. Iris lusitanica, tubergeniana i bucharica neke su od ovih sojeva bez mirisa.

Dok su Irises Sindpers i Blue Warl dvije hibridne sorte.

Sadnja i uzgoj lukovica perunika

Lukovice perunika Bulbous Iris - brzi vodič

Naučiti kako saditi lukovice irisa nije tako teško. Lukovice irisa lako se uzgajaju i zahtijevaju malo održavanja. Većina njih voli biti na suncu. Ali neke od njih mogu se uzgajati u djelomičnoj sjeni poput nizozemske perunike, iris versicolor, neke vrste sibirske perunike i luizijanske perunike.

Lukovice perunike imaju posebna svojstva. Nakon cvatnje odbacuju lišće. I ljeti idu u miru. I mogu se uzgajati iz njihovih sjemenki. Međutim, kada se razmnožavaju iz sjemena, njihov prvi cvijet pojavljuje se mnogo kasnije u usporedbi s onima uzgojenim iz lukovica.

Kada kupujete lukovice irisa, obično se na pakiranju nalaze upute kada je pravo vrijeme za sadnju.

Međutim, većinu perunika najbolje je saditi u jesen, a cvjetaju uglavnom u proljeće.

Evo još nekoliko stvari koje trebate znati o sadnji lukovica perunike

Koliko duboko treba posaditi lukovice irisa?

Važno je znati koliko duboko saditi lukovice perunike. Preduboka sadnja lukovice može uzrokovati njezino truljenje. Pogotovo ako je tlo teško i nema dobru drenaciju. Napravite rupu duboku oko 6 inča i dovoljno široku da se korijenje raširi. Da biste poboljšali drenažu, pomiješajte rupu s tresetnom mahovinom ili kompostom.

Sadite lukovice, šiljatim vrhom prema gore, oko 5 inča duboko. Perunike izgledaju sjajno kada su posađene. Zatim prekrijte dobro dreniranom ili rastresitom zemljom.

Većina perunika, osobito nizozemskih, voli se saditi u velikim skupinama. Možete posaditi desetak lukovica po kvadratnom metru ili na udaljenosti od oko 4 inča.

Također se mogu saditi u posude ili uzdignute gredice, ali pripazite da imaju dobru drenažu.

Najbolje tlo za lukovice irisa

Kao što je već spomenuto, tlo treba biti dobro drenirano. Ako tlo ima glinastu konzistenciju, dodajte malo organske tvari, humusa i pijeska u tlo. Uzdignuta gredica može biti dobra ideja kada se ne sadi u posude.

Uravnoteženo gnojivo može se pomiješati sa zemljom prilikom sadnje kako bi se perunikama omogućio dobar početak. Zatim opće tekuće gnojivo jednom mjesečno 3 mjeseca i onda ništa više, pogotovo kad vidite da dobro rastu. Ipak, svako proljeće im dajte prihranu.

Kao i kod svake druge cvjetnice, zalijevanje je važno. Temeljito ih zalijte kada ih sadite. Jednom uspostavljeni, njihovi korijeni mogu pohraniti vodu. Samo ih dovoljno zalijevajte. Iako vole vlažno, tlo ne smije biti natopljeno vodom. Stoga je važno dobro drenirano tlo. Nakon toga se luk obično brzo ukorijeni.

Budući da se sade tijekom jesenske sezone, lukovice će u međuvremenu mirovati kako temperatura padne. U područjima s mrazom preporučljivo je malčirati ih slamom ili sijenom kako bi lukovice bile sigurne. To je osobito slučaj u prvoj godini nakon sadnje.

Kako se približava proljeće, tlo se počinje zagrijavati. U isto vrijeme, iris počinje rasti, a zatim cvjetati. Nakon cvatnje lišće im odumre, a lukovice miruju do sljedećeg proljeća. Nakon što se sve odigra, ove bi lukovice irisa trebale cvjetati u bilo koje doba godine.

Podjela

Kad perunike odumru, iskopajte lukovice i izvadite ih. Razdijelite lukovice i pohranite ih do sljedeće sezone sadnje u jesen.

No, lukovice perunike mogu ostati u zemlji i nekoliko godina. Da biste se brinuli za njih kada lišće odumre u hladnoj sezoni, potrebno ih je malčirati kako bi se lukovice zaštitile. Proletjele bi i ponovno procvjetale sljedećeg proljeća.

Tijekom godina, prenatrpanost skupina lukovica u zemlji utjecat će na njihovu sposobnost cvjetanja. Preporuča se podijeliti ih svakih 3 do 5 godina nakon početka cvatnje. A najbolje ih je podijeliti 1 mjesec nakon cvatnje. Ovo je također najbolje vrijeme da provjerite imaju li lukovice problema i zaraza i da ih tretirate u skladu s tim.

Dijeljenje lukovica lakše je nego dijeljenje rizoma. Sve što trebate za hrpice luka je razdvojiti ih. Rizome je potrebno rezati i sušiti odrezani dio nekoliko dana.

Kako podijeliti grudvice luka:

Koristeći lopatu, pažljivo iskopajte tlo oko biljke bez udaranja u grumenje. Povucite ih gore. Pažljivo odvojite svaku žarulju dok provjeravate ima li problema. Uklonite one koji izgledaju slabo ili mrtvo. Nježno uklonite dodatnu prljavštinu kako biste je očistili i pohranili na hladno i suho mjesto. Kada jedna od lukovica počne nicati, presadite je.

1682636464 992 lukovice irisa Bulbous Iris – brzi vodič

Razmnožavanje lukovicama irisa iz sjemena

Svaki bi vrtlar volio naučiti kako razmnožiti lukovice irisa kako bi ih nastavio uzgajati i više rasti. Iako se mogu uzgajati iz sjemena, obično cvjetaju mnogo kasnije od uzgoja iz lukovica.

Međutim, sjeme je puno jeftinije od luka. Ako imate strpljenja i radije pričekate još malo dok malo uštedite kako biste kupili više sorti irisa ili drugih biljaka, razmnožavanje lukovica irisa iz sjemena savršeno je za vas.

Perunike nakon cvatnje proizvode sjemenske mahune. Kako biste im omogućili da proizvedu sjemenske mahune, nemojte odrezati cvijeće i izbjegavajte ih ubiti dok cvijeće venu. Vidjet ćete zeleni oval na vrhu stabljike nakon što cvijet uvene. Pustite ih da sazriju dok ne porumene i počnu pucati. Zatim ih odrežite i čuvajte na hladnom i suhom mjestu dok ne počnu nicati.

Kao i kod sadnje lukovica, najbolje vrijeme za sjetvu presadnica je jesen. Možete ih staviti u posudu ili ravno u zemlju.

Ali trik je u tome da ove sjemenke potopite u vodu najmanje 28 sati i do 2 tjedna. Vodu treba mijenjati svakodnevno. Koristite cjedilo za hvatanje sjemenki kada mijenjate vodu.

Sjemenke će vam biti debeljuškaste. To olakšava klijanje sjemena. Zatim ih posadite u posudu s mješavinom zemlje za klijanje ili izravno na tlo u svom vrtu (pripremljeno područje modificiranog tla). Posadite sjeme na pola inča duboko i oko jedan inč jedno od drugog.

Evo još nešto što biste trebali naučiti o sjemenkama:

Održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim. Nikada ne dopustite da se osuše. Klijanje će biti slabo ako je tlo uvijek suho. Ako ima sjemenki koje ne klijaju, ostavite ih neko vrijeme i pričekajte proljeće. Vidjet ćete kako većina njih niče. Sjemenke perunike imaju sposobnost klijanja i nakon više od 2 godine.

Neki vrtlari koji više vole klijati sjeme u posudi, zamotaju ga u plastične vrećice kako bi zadržali vlagu, a zatim ga čuvaju u hladnjaku do 60 dana. Ako koristite ovu metodu, unaprijed planirajte kada ćete početi klijati svoje sjeme.

Sadnice izgledaju kao trava kad niknu. Zato je važno osigurati da tlo bude bez korova. Kako se razvijaju, raspored lišća izgleda kao ravna lepeza. Počnite ih premještati na konačno mjesto kada budu visoki nekoliko centimetara. One koje nisu proklijale ostaviti. Oni će proklijati sljedeće godine.

Njihovo prvo cvatnje (djevojačko cvatnje) ovisi o klimi. Kad je klima topla, ove perunike prvi put procvjetaju u prvom proljeću kad niknu. Ako je klima hladnija, neće procvjetati u prvom proljeću. Prvo će procvjetati u drugom proljeću ili kasnije.

Nemojte se iznenaditi ako njezini pupoljci nisu iste boje kao njezine matične biljke, osobito kod hibrida. To je prirodna stvar. Ali barem imate jedinstvenu šarenicu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Kako posaditi krumpir sa klicama

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li tlo obnovljivi resurs? Nije obnovljiv, već ponovno upotrebljiv

Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Sobne biljke koje ne biste trebali imati ako imate kućne ljubimce

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljaka zlatne ribice (Columnea Gloriosa)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)