10 razloga zašto sjemenke povrća ne klija

wop IMAG0564 scaled 1

Za one koji su novi u vrtlarstvu, jedna od stvari koja može biti prilično frustrirajuća je kada sjemenke povrća ne klijaju. To bi vrtlare moglo dovesti u pitanje kvalitetu sjemena ili tla i čak ih na kraju obeshrabriti od daljnjeg vrtlarenja.

Dakle, koji su neki razlozi zašto sjemenke povrća ne klijaju ili ne klijaju? 

Sjeme povrća možda neće niknuti zbog:

 • Sjeme se ispralo
 • Temperatura nije bila u redu
 • Kućište sjemena je bilo ugroženo
 • Sjemenke su pojedene
 • Dubina sadnje nije bila odgovarajuća
 • Sjeme je bilo prestaro
 • Tlo nije bilo pogodno za rast
 • Tehnika zalijevanja bila je pogrešna
 • Nije bilo dovoljno svjetla
 • Sjeme je bilo loše kvalitete

U ovom ćemo članku raspravljati o deset uobičajenih razloga zašto sjemenke povrća možda ne klijaju, o nekim rješenjima za te probleme, pa čak i o nekim savjetima koji će vam pomoći u vrtlarstvu.

wop Sjemenke7863487634

Top 10 razloga zašto sjemenke povrća ne klijaju

Dakle, vrtlari dobro rade, beru pravo sjeme i strateški ga postavljaju u dvorišni vrt ili u posude u zatvorenom prostoru, ali nakon predviđenog roka za klijanje ne vide se klice, a teško je odrediti što bi moglo biti pogrešno.

Doći će vremena kada neće biti jasno zašto sjeme neće klijati. U nastavku su neki od uobičajenih razloga zašto sjemenke povrća neće niknuti i što se može promijeniti kako bi se riješili problemi.

1. Isprano sjeme

Jedan od najčešćih razloga zašto sjemenke ne klijaju je taj što se isperu.

Neki načini na koje se sjeme moglo isprati su:

 • Iznenadna kiša nedugo nakon što su posađene
 • Izlivanje previše vode preko tla odmah nakon sadnje
 • Jaki vjetrovi koji mogu nositi lagano sjeme koje nije zasađeno dovoljno duboko

U procesu takve erozije sjeme je moglo biti odneseno i odloženo na nekom drugom mjestu.

Ako se sjeme prenosi na drugo mjesto, jedino rješenje je nabaviti novo i ponoviti postupak. Međutim, ovaj put svakako poduzmite korake kako biste spriječili da se sjeme ispere.

Dvije stvari koje morate učiniti kako bi sjeme ostalo na mjestu:

 • Provjerite je li tlo stabilizirano
 • Planirajte kako i gdje se biljke zalijevaju

Naši najbolji savjeti:

 • Pokrijte sjemenke laganim malčom kako bi ih držali na mjestu i zadržali vlagu (pokošena trava, usitnjeno lišće, tresetna mahovina).
 • Upotrijebite nježniju metodu zalijevanja kao što je rabljena boca s vodom s nekoliko rupa na poklopcu.
 • Pokrijte sjeme ako dolazi oluja ili jaka kiša.

2. Temperatura nije bila u redu

wop h83qh8uqhbqbps

Iako se tome može posvetiti malo pažnje, istina je da temperatura u tlu igra bitnu ulogu u klijanju sjemenaDakle, kada se biljke sade u pogrešnim temperaturnim uvjetima, sjeme povrća možda neće proklijati.

Prilikom sadnje unutar zimske sezone moguće je da sjeme ne klija jer je smrznuto. To znači da će možda biti potrebno pričekati dok vrijeme ne postane toplije prije nego što bude vidljiv rast. Za one koji žive u regijama s vrućom klimom, moguće je da sjemenke ne klijaju zbog prevelike topline u tlu.

U takvim slučajevima, sjeme će možda biti potrebno posaditi u okruženju s kontroliranom temperaturom prije nego što se prenese u vrt . Međutim, imajte na umu da čak i biljke koje su niknule možda neće biti tako dobro pod ekstremnim temperaturama.

Također je ključno shvatiti da neke sjemenke povrća dobro uspijevaju u toplim klimama, dok druge uspijevaju u hladnim okruženjima. 

Naši najbolji savjeti:

 • Ako sadite sjeme u zatvorenom prostoru, koristite toplinsku prostirku s kontrolom temperature kako biste povećali stopu klijanja. Oko 70 stupnjeva Fahrenheita odlična je prosječna temperatura za klijanje sjemena.
 • Ako vam je tlo vani previše hladno i želite pokrenuti svoje sjeme, pokušajte ih staviti u hladni okvir, ispod plastike ili upotrijebite plastične posude/kupole.
 • Ako vam je tlo vani prevruće, upotrijebite lagani malč ili prekrijte krpom za sjenu ili granama drveća s lišćem.

3. Kućište sjemena je kompromitirano

Neke sjemenke povrća su prilično jake i otporne, zbog čega mogu podnijeti grubo rukovanje i loše uvjete tla. Međutim, neke specifične sjemenke su osjetljivije i možda neće rasti ako se njima rukuje na pogrešan način.

Ako sjeme bude izloženo grubom rukovanju, neodgovarajućem pakiranju ili dugotrajnom namakanju, može postati previše krhko za rast. To je zato što im se kućište možda oljuštilo ili postalo previše mekano da bi izdržalo grube uvjete tla.

Imajte na umu da se premaz može činiti tvrdim, ali se ipak može ugroziti ako se njime ne rukuje pažljivo. Imajte na umu da je ova prevlaka primarni obrambeni mehanizam za sjeme i svako oštećenje može učiniti to sjeme beskorisnim.

Naš najbolji savjet:

 • Da biste se zaštitili od takvih oštećenja, važno je pažljivo rukovati svim sjemenkama. Prilikom kupovine provjerite je li sve odabrano sjeme ispravno zapakirano i transportirano na odgovarajući način.

4. Sjemenke su pojedene

Ako je sjeme povrća zasađeno u otvorenom vrtu gdje ima ptica i drugih vrsta životinja, onda je sjeme možda pojedeno. Neke životinje mogu kopati u tlo i dohvatiti sjeme.

Pilići mogu kopati po tlu kako bi dobili hranu. Muhe, kornjaši i ličinke moljca posebno vole male sjemenke, dok ptice i sisavci mogu preferirati veće sjemenke.

Naši najbolji savjeti:

 • Kako biste izbjegli frustraciju suočavanja s takvim grabežljivcima sjemena, posadite sjeme na području daleko od životinja i štetnika koji predstavljaju prijetnju.
 • Ogradite teren kako biste spriječili pristup grabežljivcima.
 • Koristite pokrivače za redove kako biste spriječili da ptice i druge životinje dobiju pristup vašem sjemenu.

5. Dubina sadnje nije bila u redu

Dubina na kojoj je sjeme zasađeno može odrediti hoće li klijati ili ne. Zato pri sadnji sjemena povrća treba voditi računa o potrebnoj dubini.

Neke sjemenke neće dobro proći ako su posađene preduboko, dok druge možda neće niknuti ako nisu dovoljno duboko.

Općenito govoreći, što je sjeme manje, to biste trebali saditi pliće. Što je sjeme veće, dublje ga trebate posaditi. Veće sjemenke imaju više snage i snage da dulje guraju kroz tlo.

Naši najbolji savjeti:

 • Opće pravilo je da se sjeme sadi na dubinu dvostruku od njihove širine ili promjera.
 • Najsitnije sjemenke mogu se čak samo posipati po površini i lagano utapkati u tlo samo da bi se stvorio dobar kontakt između tla i sjemena.

6. Sjemenke su bile prestare

Drugi mogući razlog zašto sjemenke možda ne klijaju je taj što bi mogle biti prestare. Pokušajte shvatiti koliko dugo je to sjeme stajalo u trgovini plus dodatne tjedne ili mjesece koje je ostalo u skladištu kod kuće.

Možda će biti šokantno saznati da je sjeme ostalo u skladištu dulje nego što je trebalo. Provjerite naljepnicu na pakiranju kako biste saznali datume proizvodnje i rok trajanja. Ovi datumi će pomoći da se utvrdi jesu li sjemenke prestare.

Naši najbolji savjeti:

 • Iskopajte nekoliko sjemenki nakon što su posađene da vidite je li došlo do bilo kakve promjene u njihovom obliku. Ako su iste kao kad su posađene, onda su prestare za klijanje.
 • Stavite sjemenke u mokri papirnati ručnik i pričekajte do tjedan dana da vidite hoće li klijati.

Ako obje metode ne pokažu nikakve promjene u sjemenu, onda je najbolji način djelovanja kupiti novije sjeme koje će moći klijati.

7. Tlo nije bilo pogodno za rast

wop hgui3h893890h3w98h3w

Novijim vrtlarima vrsta tla koja je pogodna za različite vrste povrća možda nije poznata. Kao rezultat toga, sjeme je možda zasađeno u tlo koje nije prikladno za rast.

Neka tla imaju visoku pH vrijednost, dok druga imaju nisku razinu pH. Neka tla su gruba, dok su druga izuzetno fina. Postoje i vrste prljavštine koje zadržavaju vodu, dok druge lako puštaju vodu da se ocijedi.

Svi ovi čimbenici mogu utjecati na to kako sjeme raste kada se posadi. Krumpir, pastrnjak i mrkva dobro rastu na pjeskovitom tlu, dok su zelena salata i brokula prikladniji za glineno tlo.

Imajući na umu takve čimbenike, vrtlari bi trebali shvatiti da neke sjemenke možda neće niknuti zbog vrste tla u vrtu. Rješenje ovog problema je pokušati saznati kakvo je tlo dostupno i njegovu pH razinu.

Zatim se može unijeti novo tlo koje može održati željenu vrstu povrća ili zamijeniti sjeme na ono koje može rasti na raspoloživoj zemlji.

Naši najbolji savjeti:

Osim toga, moguće je koristiti tehnike za promjenu sastava tla za vaše sjeme, kao što su:

 • Dodajte organsku tvar poput komposta.
 • Posadite “pokrivne usjeve” poput mahunarki koje unose više dušika u tlo.
 • Pokrijte vrt malčom.
 • Koristite tehnike bez obrade.
 • Koristite dobru početnu mješavinu sjemena za pokretanje sjemena u zatvorenom prostoru iu posudama. Pogledajte naš vlastiti članak za više informacija – DIY početna mješavina tla i sjemena za uštedu novca .

8. Tehnika zalijevanja je bila pogrešna

Način na koji se sjeme zalijeva može odrediti kako će rasti. Ako se preko gredica izlije previše vode, rast određenih sjemenki može biti usporen. Ako se ne primjenjuje odgovarajuća zaliha vode, sjeme možda neće moći proklijati.

Prema Extension Siteu Sveučilišta Oregon State , različite vrste sjemena zahtijevaju određene količine vode dnevno. Neki se mogu dobro snaći s malom količinom vode, dok neki zahtijevaju znatne količine vode.

Kukuruz šećerac i zelena salata primjeri su povrća koje zahtijeva puno vode da bi uspjelo. Međutim, crnooki grašak neće dobro rasti ako se previše zalijeva.

Razumijevanje potreba sjemena povrća, vrste tla i načina zalijevanja ključno je za osiguravanje klijanja i daljnjeg rasta sjemena.

Naravno, kiša se smatra najboljim izvorom vode za biljke. Za one koji žive u suhom području ili ako vrt nije izložen kiši, možda bi bilo dobro navodnjavati.

9. Nije pruženo dovoljno svjetla

Neke sjemenke klijaju i niču kada su izložene sunčevoj svjetlosti, dok druge dobro uspijevaju kada su posađene na tamnom mjestu. Određivanje sjemena koje dobro uspijeva u mraku u odnosu na ono koje klija uz pomoć svjetla može biti od vitalnog značaja za uspjeh vrta.

Sve presadnice povrća zahtijevaju sunčevu svjetlost da bi uspjele. Sunčeva svjetlost je bitan zahtjev jer pomaže sadnicama u proizvodnji hrane kroz proces koji se naziva fotosinteza.

Ali sjeme može imati različite zahtjeve kada je u pitanju svjetlost. Neka sjemena povrća imaju veću vjerojatnost da će klijati i niknuti u tamnijim uvjetima.

Ako je vrt izložen previše svjetla i sjemenke ne klijaju, možda će biti potrebno ili pokriti područje vrta u kojem je zasađeno ili sjeme prenijeti u tamnije područje radi klijanja prije nego što ga vratite u vrt.

10. Sjeme je bilo loše kvalitete

Drugi razlog zašto sjeme možda ne klija mogao bi biti povezan s kvalitetom sjemena koje se koristi. Neke sjemenke su možda potjecale od biljaka koje nisu zdrave, a druge su mogle biti ugrožene kemikalijama koje bi ih zaštitile od bolesti, štetnika ili parazita.

Sjeme s kojim se ne rukuje ili nije dobro pakirano također može biti kontaminirano, a to može utjecati na njihovu kvalitetu. Loši uvjeti skladištenja još su jedan krivac kada je u pitanju loša kvaliteta sjemena.

Neki uobičajeni znakovi nekvalitetnog sjemena uključuju:

 • Promjena boje sjemena
 • Različite veličine sjemena za isto povrće
 • Sjeme je pomiješano sa stranim tvarima
 • Deformirani oblici sjemena

Ako je bilo koji od ovih znakova vidljiv među sjemenkama, ono je najvjerojatnije loše kvalitete i neće rezultirati uspješnim vrtom. Za najbolje rezultate uvijek kupujte kvalitetno sjeme.

wop ghnui3h8354opiug3wwh54op

Naši najbolji savjeti:

 • Sačuvajte svoje sjeme! Ako naučite kako sačuvati vlastito sjeme, vaše će biljke s vremenom biti jače jer se prilagođavaju vašoj klimi i uvjetima uzgoja.

Otporne starinske sorte sjemenja nabavite OVDJE.

Savjeti za početnike za uspješno vrtlarenje

Nakon što ste saznali neke od razloga zašto sjemenke povrća možda ne klijaju, možda bi bilo dobro naučiti i o nekoliko stvari koje mogu pomoći da vrtlarsko iskustvo učini lakšim i ugodnijim.

Odaberite pravo sjeme

Prva stvar koju trebate učiniti prije nego počnete uzgajati povrće je naučiti o različitim vrstama sjemena koje su dostupne.

Neko povrće dobro uspijeva u vrućim klimama, dok drugo uspijeva u hladnijim područjima. Učenje o dostupnim opcijama ključno je za postizanje uspjeha pri prvom pokušaju vrtlarstva.

Više od temperature, uzmite u obzir potreban prostor, povrće koje želite uzgajati, kakvo je tlo dostupno i još mnogo toga prije nego što se odlučite za sjeme.

Dobro pripremite vrt

Pravilna priprema vrta ključna je za uspjeh u uzgoju povrća u dvorištu ili bilo kojem drugom mjestu. Prva stvar koju treba učiniti je provesti testove na vrsti tla. Ako je potrebna pomoć za ispitivanje tla, tada se posavjetujte sa stručnjakom koji će testirati i dati preporuke kako dalje.

Ako tlo ima slab nutritivni sastav, upotrijebite gnojiva ili kompost kako biste ga obogatili. Koristite različite tehnike za podizanje ili snižavanje pH razine tla, ovisno o vrsti povrća koje želite.

Zaštitite vrt

Kao što je već možda očito, grabežljivci mogu biti noćna mora za vrtlara koji prvi put radi. Ne samo da su sposobne konzumirati sjeme, već mogu i jesti sadnice i učiniti vrt neodrživim. Postavljanje ograde oko vrta ili postavljanje nekog drugog oblika zaštite može biti izvrsna ideja.

Budite strpljivi i strastveni

Briga za vrt neminovno će imati svoje uspone i padove. Postoje trenuci kada sjeme možda neće niknuti zbog jednog od gore navedenih razloga, a postoje i trenuci kada će sve uspjeti baš kako se nadamo. Ključno je biti strpljiv i nastaviti učiti usput.

Internet je prepun informacija o različitim vrstama povrća, tehnikama vrtlarstva i rješenjima uobičajenih problema. Dostupni su i visokotehnološki alati i oprema koji mogu pomoći da rad u vrtu bude upravljiviji i isplativiji.

U zaključku

Vrtlarstvo može biti izvrstan način da dvorište izgleda sjajno. To također može biti izvrstan način da provedete vrijeme. Štoviše, može postati pristojan izvor prihoda za one koji žele rasti u velikim količinama.

Ne zaboravite da je u prvim danima sadnje povrća važno paziti na tehniku ​​zalijevanja i zaštititi ga od štetnih tvari ili životinja. Inače, imajte na umu gore navedene detalje i vrt će biti uspješan.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah