Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta8793455534 wop

Ako tražite ljiljane mira na pravi način, došli ste na pravo mjesto. Problemi s navodnjavanjem su česti i mogu stvarno utjecati na zdravlje vaše biljke. Slijedeći savjete u ovom članku, bit ćete na dobrom putu da saznate kako pravilno zalijevati mirne ljiljane.

Kako zalijevati ljiljane mira: ljiljane mira treba zalijevati nakon što se gornja polovica tla osuši, ali prije nego lišće počne opadati. Temeljito zalijevajte sve dok voda ne iscuri iz drenažnih rupa. Koristite dobro drenirajuću zemlju i izbjegavajte da biljka sjedi u vodi, jer će to dovesti do truljenja korijena.

Zalijevanje ljiljana mira jedan je od najvažnijih aspekata njege, ali je i jedan od najčešćih uzroka problema. Čitajte dalje i pokazat ću vam stvari koje su stvarno važne.

Kako zalijevati ljiljane mira

Postoje tri stvari koje je jako važno ispraviti kada zalijevate ljiljane mira. Ispravite ovo i bit ćete na dobrom putu da pružite izvrsnu njegu.

1. Količina vode

Temeljito zalijte svoj ljiljan mira nakon što se gornja polovica tla osuši. Temeljito zalijevanje ima niz prednosti koje mogu učiniti stvarnu razliku u zdravlju vašeg ljiljana mira.

Prvo, sprječava nakupljanje soli gnojiva u mješavini zemlje tako što ih ispire iz tla. Višak soli gnojiva u tlu prouzročit će razvoj smeđih vrhova i može uzrokovati druge simptome toksičnosti hranjivih tvari koji s vremenom stvarno oštećuju vašu biljku.

Drugo, natapanje vašeg ljiljana mira osigurava da slučajno ne potopite svoju biljku. Vidite, zemlja djeluje poput spužve. Možda ste primijetili da kada pokušate navlažiti suhu spužvu, voda se odbija i otiče. Tek nakon temeljitog vlaženja, spužva će početi upijati vodu i ponašati se kako treba.

Pa, zemlja je potpuno ista. Ako dodate malo vode u suhu zemlju, ona ima tendenciju samo proći kroz posudu i izaći kroz drenažne rupe, a da je zemlja ne upije i to osigurava da zemlja.

Dobra tehnika zalijevanja je prvo dodavanje male količine vode. Pričekajte nekoliko sekundi da se voda slegne u tlo. Zatim dodajte još vode. To će pomoći vašem ljiljanu mira da apsorbira više vode, umjesto da prebrzo teče kroz posudu. Ako vaše zalijevanje ne navlaži tlo kako treba, vaš ljiljan mira može pokazati znakove nedovoljno zalijevanja.

2. Izbjegavajte zalijevanje prema rasporedu

Kada zalijevate svoje ljiljane mira, ne biste trebali koristiti raspored zalijevanja. Svaka biljka i okruženje za uzgoj su različiti, a vaš će ljiljan mira trebati češće ili rjeđe zalijevati ovisno o uvjetima uzgoja.

Najvažnije je promatrati svoju biljku i zemlju u kojoj se nalazi. To će vam pomoći da točno odredite kada zalijevati svoj ljiljan mira. Ovladavanje ovom vještinom bitno je za održavanje zdravlja vaših sobnih biljaka.

3. Vrsta vode

Ovisno o tome gdje živite diljem svijeta, vaša voda može sadržavati značajne količine klorida, fluora i drugih minerala, koji mogu imati štetan utjecaj na vašu biljku. Kada su u pitanju vaši dragocjeni ljiljani mira, oni mogu početi posmeđivati ​​na vrhovima zbog ovih dodataka.

Razmislite o korištenju kišnice, vode iz slavine ili destilirane vode za zalijevanje ljiljana mira ako imate problema sa smeđim vrhovima na biljci. Možete razmotriti provjeru izvješća o kvaliteti vode od svoje lokalne uprave za vodu ili korištenje kompleta za testiranje vode iz slavine kod kuće kako biste saznali još više o vodi koju koristite.

Stvari koje utječu na to koliko često treba zalijevati ljiljane mira

wop mgu845hg0897ww4hzg7u4whhg5uiwhnohu4jh57677tr

Temperatura

Više temperature će povećati brzinu rasta vaše biljke i povećati brzinu isparavanja. To će dovesti do bržeg isušivanja tla i biljku će trebati češće zalijevati.

Budući da su ljiljani mira tropska biljka, moraju biti u klimi iznad 18°C. Zauzvrat, hladni prozori koji imaju dodatni propuh nisu prijatelj ljiljana mira. Temperature od 18-30 °C pomoći će vašem ljiljanu mira da napreduje. 

Rasvjeta

Intenzivnije sunčevo svjetlo također će utjecati na temperaturu i brzinu rasta vašeg ljiljana mira i imati značajan utjecaj na potrebe vašeg ljiljana za vodom.

Čak i promjene vremena mogu utjecati na to koliko često trebate zalijevati svoj ljiljan mira, s oblačnim uvjetima koji obično dovode do nižih svjetlosnih uvjeta i nižih temperatura u zatvorenom prostoru, što rezultira nižim potrebama za vodom.

Svoje ljiljane mira trebate čuvati od izravne sunčeve svjetlosti u poslijepodnevnim satima, ali jarko, neizravno svjetlo pomoći će vašem ljiljanu mira da snažno raste i proizvede više cvjetova.

Ventilacija

Povećana ventilacija u vašem domu povećat će isparavanje vode iz tla i lišća vašeg ljiljana mira. Imajte to na umu kada odlučujete kada ćete sljedeći put trebati zalijevati svoju biljku.

Malo provjetravanja općenito je dobro za zdravlje ljiljana mira, ali izbjegavajte topao ili hladan propuh.

Vlažnost

Ljiljani mira više vole umjerenu do visoku razinu vlažnosti. Niska vlažnost zraka može uzrokovati smeđe vrhove listova, uvijanje lišća i opadanje listova. Većina domova bori se za postizanje visoke razine vlažnosti koju ljiljani mira najviše vole.

Niže razine vlage uzrokovat će brže sušenje vaše biljke, stoga pokušajte povećati vlažnost na jedan od ovih načina. Pobrinite se da nadoknadite pojačani učinak isušivanja niže vlažnosti tako da redovito provjeravate tlo kako biste vidjeli treba li vaš ljiljan mira zalijevati.

Izbor posude

Veće posude koje sadrže više zemlje sušit će se sporije od manjih posuda. Veliki ljiljan mira u maloj posudi potrošit će dostupnu vodu mnogo brže od malog ljiljana mira u velikoj posudi.

Također imajte na umu da će vrsta posude koju odaberete imati veliki utjecaj na to koliko često trebate zalijevati svoj ljiljan mira. Porozna glinena posuda omogućuje vodi u tlu da prođe kroz stijenke posude, a tlo će se brže sušiti.

Plastična ili glazirana keramička posuda bit će vodootporna, dulje će zadržati više vode u tlu. Također je bitno imati ispravne drenažne rupe na dnu, omogućujući istjecanje viška vode iz posude, sprječavajući zalijevanje tla.

Ljiljani mira općenito vole biti u posudama koje su tek nešto veće od biljke i prilično će dobro podnijeti da se malo vežu za korijen. To također pomaže da se zemlja malo brže osuši.

Ovo pruža savršen scenarij u kojem možete natopiti svoj ljiljan mira i da se tlo gotovo potpuno osuši u roku od otprilike tjedan dana. To je ono čemu inače težim. Ako je potrebno više od 2-3 tjedna da se tlo osuši, vaša je biljka izložena većem riziku od problema s prekomjernim zalijevanjem kao što je trulež korijena.

Veličina ljiljana mira

Ovisno o veličini vašeg ljiljana, trebat će im različite količine vode. Veće biljke će trošiti veće količine vode kako rastu, pa će to povećati količinu vode koju ćete morati osigurati za svoju biljku.

Problemi s zalijevanjem ljiljana mira mogu uzrokovati smeđe vrhove lišća

wop nb87fg459359zzh754gh7whugu556

Smeđi vrhovi listova mogu biti uzrokovani mnogim čimbenicima, kao što su prekomjerna toplina, niska vlažnost, nedovoljno zalijevanje, višak gnojiva i korištenje vode koja sadrži fluor, klor ili višak otopljenih minerala.

Pobrinite se da osigurate optimalne uvjete za rast svom ljiljanu mira i razmislite o testiranju kvalitete vode. Ako ste u nedoumici, koristite filtriranu vodu, destiliranu vodu ili kišnicu za svoj ljiljan mira.

Žuto lišće uzrokovano problemima sa zalijevanjem ljiljana mira

Žuto lišće ljiljana mira najčešće je uzrokovano prekomjernim zalijevanjem. To rezultira generaliziranim žutilom i opadanjem listova . Ako je tlo jako vlažno, vaš ljiljan mira može razviti trulež korijena, pa biste trebali presaditi svoju biljku i tretirati zahvaćeno korijenje bez odlaganja.

Nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati žuto lišće na vašem ljiljanu mira, ali biljka će prvo pasti, a zatim će se razviti žutilo lišća. Tlo će također biti potpuno suho, pa bi trebalo biti vrlo jednostavno razlikovati prekomjerno zalijevanje od nedovoljno zalijevanja. Nedovoljno zalijevan ljiljan mira obično će se vrlo brzo oporaviti nakon što se normalno zalijevanje nastavi.

Mogu li staviti ljiljan mira u posudu za samozalijevanje?

Iako obično preporučam da svoj ljiljan mira zalijete kada se barem gornja polovica mješavine zemlje osuši, mogu se jednako dobro ponašati i na ravnomjerno vlažnom tlu, sve dok tlo nije natopljeno vodom. Posude za samozalijevanje imaju tendenciju osigurati ravnomjerno vlažno tlo zbog kapilarnog djelovanja većine mehanizama za samozalijevanje.

Ljiljani mira općenito će se dobro snaći u posudama za samozalijevanje, ali treba zapamtiti nekoliko stvari. Mehanizam za samonavodnjavanje neće djelovati učinkovito dok se biljka dobro ne učvrsti u posudi i dok korijenje ne dobije priliku rasti i proširiti se po cijeloj zemlji. Također se odlučite za posudu za samozalijevanje koja je samo malo veća od same biljke, jer će to značajno smanjiti rizik od prekomjernog zalijevanja.

Zadnja riječ

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao razumjeti kako pravilno zalijevati ljiljane mira. Samo ne zaboravite zalijevati svoj ljiljan mira tek nakon što ste procijenili biljku i suhoću tla. Svaki put temeljito zalijte i ako naiđete na probleme, prođite kroz svaki čimbenik u ovom članku i osigurajte najbolje uvjete za svoju biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: