Kako se brinuti za ktenant

Kako se brinuti za ktenant7895344 wop

Uspješno držanje tropske biljke koja je porijeklom iz prašuma Brazila u vašem domu može se činiti kao izazov, ali može biti relativno lako ako znate što je ovoj biljci potrebno da bi uspjela. Ktenant, zimzelena je biljka s jedinstvenim, raznobojnim lišćem koje može dodati boju i živost svakom interijeru doma.

Kako se brinuti za ktenant? Uzgajajte svoj ktenant u dobro dreniranom tlu, osigurajte svijetlo, neizravno svjetlo i održavajte tlo vlažnim, ali ne preplavljeno. Održavajte visoku vlažnost, održavajte temperature između 15-28°C i gnojite mjesečno tijekom vegetacije gnojivom upola jačine.

Ktenant, kada se o njemu pravilno brine, može stvoriti prekrasan i jedinstven dodir u vašem domu. Nažalost, mnogi vlasnici kuća i vrtnih entuzijasta ne znaju kako stvoriti najgostoljubivije okruženje i uvjete za uzgoj koji će ovoj biljci omogućiti da napreduje. Čitajte dalje i dat ću vam sve važne informacije koje su vam potrebne kako biste omogućili vašem ktenantu da napreduje.

Kako se brinuti za svoj ktenant

Srebrno i zeleno prugasto lišće ktenanta unijet će dašak tropa u vaš dom, čak i ako živite u područjima gdje su duge i hladne zime daleko od sunca i vrućine prašume.

Ktenant je poznat po kopljastim listovima ili listovima u obliku koplja čije je tamnozeleno lišće isprekidano prugama ili trakama. Ove srebrne trake su također dale ktenantu njegovo drugo uobičajeno ime: Brazilska snježna biljka. Iako se mogu pojaviti mali cvjetovi, većina kućnih vrtlara čuva biljku zbog impresivnog prikaza lišća.

wop mgu34h8734zu874tzhu345httntsh

Ova tropska zimzelena biljka zahtijeva specifične uvjete uzgoja koji oponašaju vlažnost, temperaturu, razinu osvjetljenja i tlo njezinog izvornog staništa u tropskim prašumama. Bez ovih uvjeta, biljka i dalje može rasti, ali neće u potpunosti razviti jedinstvenu obojenost lišća što je ono što najviše cijene ljubitelji biljaka diljem svijeta.

 • Porijeklo: Prašumska područja Srednje i Južne Amerike
 • Zahtjevi za svjetlo: Jarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte prekomjernu izravnu sunčevu svjetlost.
 • Zalijevanje: Održavajte vlažno tlo, ali izbjegavajte preplavljene uvjete. Zalijevajte čim se vrh tla osjeti suhim.
 • Tlo: bogata hranjivim tvarima, dobro drenirajuća mješavina zemlje. Jednaki dijelovi tla za lončanice, treseta i perlita dobro funkcioniraju.
 • Temperatura: 13-29°C.
 • Gnojivo: Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se mjesečno dok biljka aktivno raste.
 • Vlažnost: Srednja do visoka vlažnost. Uvijanje listova i smeđi vrhovi će se razviti u niskoj vlažnosti.
 • Cvatnja: Mali, beznačajni bijeli/žuti cvjetovi pojavljuju se u razmacima kroz godinu kada se uzgajaju u dobrim uvjetima.
 • Obrezivanje: potrebno samo za kontrolu veličine i uklanjanje mrtvog lišća. Biljka će se raširiti ako se to dopusti.
 • Razmnožavanje: dijeljenjem ili sjemenom.
 • Presađivanje: svake 1-2 godine u proljeće
 • Bolesti i štetnici: Prilično otporan. Botritis se razvija u uvjetima pretjerane vlage. Može dobiti brašnaste bube, tripse i paukove grinje.
 • Toksičnost: Općenito sigurno za djecu i kućne ljubimce.

Pregled ktenanta

Ktenant pripada rodu cvjetnica iz obitelji Marantacea. Ova obitelj biljaka su sve zimzelene trajnice i prvenstveno su porijeklom iz tropskih kišnih šuma Brazila, iako se mogu naći i u određenim područjima Srednje Amerike, kao što je stanište prašume Kostarike. Izvan svog izvornog staništa, ove biljke se također široko uzgajaju kao jedinstvena ukrasna biljka zbog svog višebojnog lišća.

Budući da su tropske biljke, vrlo su osjetljive na mrazeve i mogu pretrpjeti nepopravljivu štetu kad god vanjske temperature padnu ispod 13°C.

Većina uzgajivača u Sjevernoj Americi, dakle, uzgaja ktenant u posudama i premješta ga van od kasnog proljeća nakon što rizik od mraza nestane. Zatim se premještaju u zatvorene prostore tijekom kasnih jesenskih i zimskih razdoblja.

wop ngu453h78z345t834ww5hhtzu4hgzu65634hsglhj

Karakteristike ktenanta

Kada se zadaju pravi uvjeti za uzgoj, ktenant može narasti nešto više od 2 metra, šireći se vodoravno, dok se ne diže više od 30-50cm u visinu. Razvijaju duge ovalne listove do 40 centimetara u duljinu, koji su obilježeni svojim prekrasnim srebrnim uzorcima.

Točna veličina biljke uvelike će ovisiti o veličini posude kako bi se omogućio optimalan rast korijena. Međutim, čak i u malim posudama vrste biljaka iz obitelji ktenanta mogu lako narasti do 90cm u visinu.

U većini slučajeva, tamno kestenjasta boja će se razviti na donjoj strani lišća za dodatnu obojenost i teksturu. Zbog kompaktnih navika rasta ove biljke potrebno je malo rezidbe, što ovu biljku čini lakom za njegu.

Zahtjevi za svjetlom ktenanta

Jedan od najvažnijih zahtjeva za uspješan uzgoj ktenanta je stvaranje okruženja koje nudi svijetlo, ali neizravno svjetlo. Kada razmišljate o tome gdje posaditi svoj ktenant, razmislite o ekosustavu prašume u kojem ove biljke uspijevaju. Dugi svjetlosni dani su norma, iako gusta šumska krošnja nudi zasjenjenje koje smanjuje količinu izravnog svjetla.

Nepravilna rasvjeta može dovesti do problema s lišćem što će negativno utjecati na ljepotu zbog koje je biljka najcjenjenija. Bez stalnog i stalnog izvora neizravnog, ali jakog svjetla, uzorci boja na lišću će se dramatično promijeniti.

Uz premalo svjetla, novoizniklo lišće će biti čvrsto, tamnozelene boje, a atraktivni, kopljasti, srebrni uzorci ili će biti neprimjetni ili izostati svi zajedno. S druge strane, previše svjetla prouzročit će blijeđenje, čime će se prigušiti privlačnost svijetlih nijansi.

Ako su određeni prozori u vašem domu redovito zasjenjeni drvećem, možete postaviti svoj ktenant na te prozore. Željet ćete izbjegavati prozore ili područja vašeg doma gdje vruće, izravno sunce s juga ili zapada neprestano tuče biljku.

U većini slučajeva, prozor okrenut prema istoku ili sjeveru najbolje je mjesto za ktenant (ako živite na sjevernoj hemisferi).

wop h5u4uzioh4u55hz45bh54hgkuh8754303t4ghgjko

Zahtjevi za vodom ktenanta

Kao i kod svih biljaka, pravilno zalijevanje je bitno kako bi biljka uspjela. Iako je ktenant općenito tolerantan na različite razine vlage u tlu, pazite da nikada ne dopustite da se biljka osuši. Temeljito zalijte čim se vrh tla osjeti suh.

Nastavite dodavati vodu dok ne iscuri iz drenažnih rupa u posudi. Svoje manje sobne biljke obično zalijevam u sudoper, dopuštajući da višak vode iscuri iz posude prije nego što ih vratim na mjesto. Ako koristite posudu za kapanje, obavezno je ispraznite nakon nekoliko minuta kako biste izbjegli da korijenje ostane u vodi.

Kontinuirano prekomjerno zalijevanje može uzrokovati trulež korijena. To možete izbjeći praćenjem stanja biljke i vlažnosti tla kako biste odlučili kada je potrebno zalijevanje, umjesto da se oslanjate na raspored zalijevanja.

Ktenant može razviti smeđe vrhove listova ako redovito koristite vodu iz slavine za zalijevanje koja sadrži visoke razine klora ili fluora. U idealnom slučaju, trebali biste pokušati koristiti filtriranu vodu, destiliranu vodu ili zarobljenu kišnicu.

Zahtjevi temperature ktenanta

Unatoč tome što je porijeklom iz amazonske prašume, ktenant neće moći preživjeti, pa čak i napredovati na nižim temperaturama. Ako živite u području s relativno hladnim ljetima, sve dok temperature ostaju iznad 13°C, vaša bi biljka trebala biti u redu.

Budući da ova biljka voli temperature između 13-28°C, prilagodit će se normalnim temperaturama u zatvorenom prostoru. Za ljude koji žive u područjima s hladnim zimama, pazite da ne ostavljate biljku vani kada su jaki mrazevi prijetnja jer bi jedna noć jakog mraza mogla uzrokovati nepopravljivu štetu.

Tlo i gnojivo za ktenant

Većina tla savršeno će funkcionirati za ktenant, iako ćete htjeti pronaći onu koja dobro drenira kako biste izbjegli problem zalijevanja vode u korijenskoj zoni biljke.

Ako ste ponovno posadili ili ponovno posadili ktenant, trebate pričekati najmanje 6 tjedana prije gnojidbe kako biste omogućili uspostavljanje korijenskog sustava. Međutim, nakon uspostavljanja, trebali biste mjesečno primjenjivati ​​uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo u pola preporučene jačine.

wop ngu45z78zt3487zh34wutthzu45hgt45btkktrhgugh

Štetočine i bolesti koje treba uzeti u obzir kod ktenanta

Never Never Plant općenito je otporna na razne bolesti i štetočine. U nekim područjima, međutim, problem mogu predstavljati brašnarice, tripsi i paukove grinje .

Infestacije brašnastim bubama mogu dovesti do ljepljivih, bijelih taloga na biljci, dok paukove grinje mogu dovesti do žutih, mrljastih listova koji smanjuju privlačnost lišća.

Trebali biste tretirati sve greške čim se pojave. 

Botritis, također poznat kao siva plijesan, također može utjecati na ktenant kada je prisutno previše vlage. Ovu uobičajenu gljivicu možete izbjeći održavanjem optimalne razine vlažnosti i nikada ne dopuštajući da se mješavina tla preplavi.

Promjene na lišću biljke Never Never, kao što su uvijanje lišća ili opušteno lišće, mogu biti uzrokovane prekomjernom toplinom, viškom svjetla, niskom vlagom ili nedostatkom zalijevanja.

Ako vidite smeđe vrhove na lišću ili ako cijela biljka požuti, biljci će možda trebati više hranjivih tvari ili promijeniti način navodnjavanja. Pravilna briga za biljku obično je sve što je potrebno da se lišće vrati u živahne zelene i srebrne nijanse.

Razmatranja o razmnožavanju ktenanta

Ktenant je relativno lako razmnožavati dijeljenjem odrasle biljke. To bi idealno trebalo učiniti u proljeće, jer biljka počinje snažno rasti.

Je li ktenant otrovan?

Što se tiče toksičnosti, ktenant je naveden kao neotrovan i nije otrovan za vaše ljubimce. U nekim slučajevima može doći do pojedinačnih alergijskih reakcija, iako se u najgorem slučaju smatra da su male.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito