Najbolje višegodišnje cvijeće

Najbolje cvijece koje se vraca svake godine23987438710

Neke od najboljih vrsta cvijeća su one koje se vraćaju svake godine! Ako ste cvjetnjak koji se nada da ćete iskoristiti sve što višegodišnje cvijeće nudi, evo nekih od najboljih izbora. Bilo da živite u toploj ili hladnoj klimi, u svakoj regiji možete rasti prekrasno višegodišnje cvijeće.

Cvijeće koje se svake godine u proljeće vraća iz korijena naziva se “trajnim” cvijećem. Neki od najboljih višegodišnjih cvjetova za uzgoj u vrtu su božuri, ljiljani, šišarke i božuri. Specifične vrste cvijeća koje se vraćaju svakog proljeća ovise o vašoj regiji. Općenito, možete računati na to da su trajnice izdržljive i lake za njegu bez obzira na to gdje ih uzgajate.

Čitajte dalje da biste saznali koje je višegodišnje cvijeće (ono koje se vraća svake godine) najbolje za uzgoj u vašem dvorištu u vrtu, kao i savjete o tome koje je malo za održavanje i detalje o tome kako posaditi ove prekrasne cvjetale biljke.

Višegodišnje cvijeće u odnosu na jednogodišnje cvijeće

Zbog svoje trajnosti, višegodišnje biljke omiljene su vrtlarima diljem svijeta.

Jednogodišnje cvijeće, s druge strane, sadi se, raste, cvjeta i zasijeva u razdoblju od jedne godine. Daju sve od sebe da rašire svoje sjeme tijekom kratkih mjeseci koliko su u mogućnosti prije nego što uginu zimi. Vrtlari koji uzgajaju jednogodišnje cvijeće moraju svake godine saditi novo sjeme kako bi osigurali da se njihov vrt nastavi. Nadalje, svako jednogodišnje cvijeće zahtijeva različitu njegu i tretman kako bi postiglo svoj upečatljiv izgled, što za neke čini godišnju sadnju jednogodišnjeg cvijeća prilično dugotrajnom.

Postoje neke vrste jednogodišnjeg cvijeća (kao što je kozmos) koje ispuštaju sjeme na tlo u sljedećim godinama. Ovi jednogodišnji cvjetovi “samosjetljivi” nikada neće biti zasađeni na isto mjesto dva puta i teško je predvidjeti broj cvjetova koji će se vratiti sljedeće godine.

Međutim, izdržljivost višegodišnjeg cvijeća ima svoju cijenu. Budući da trajnice ulažu toliko energije u poboljšanje korijena biljke kako bi mogle preživjeti zimu, višegodišnje biljke općenito cvjetaju kraće i manje su upadljive od jednogodišnjih biljaka.

Mnogim vrstama višegodišnjeg cvijeća potrebna je čitava godina da rastu i ojačaju se, a za to vrijeme ne daju cvjetove. Jednogodišnje biljke također su manje ograničene na određene regije. Budući da rastu samo jednu sezonu, vrtlari jednogodišnjih biljaka ne moraju brinuti koliko su zime hladne da bi određena biljka preživjela. Nadalje, budući da se jednogodišnje cvijeće mijenja iz godine u godinu, vrtlar je slobodniji prilagoditi svoj vrt svakog ljeta ili jeseni prema svojim željama.

Osim jednogodišnjeg cvijeća, postoji još jedna klasa cvijeća koja se natječe s višegodišnjim cvijećem u vrtovima nekih ljudi. Ovi cvjetovi se nazivaju dvogodišnjim cvijećem jer im životni ciklus traje dvije godine. Tijekom prve godine izrastu u male biljke. Cvjetaju tek u drugoj godini života, pa kako bi vrt održao živost, vrtlar će svake godine saditi dvogodišnje biljke kako bi osigurao da ih uvijek ima u cvatu. Nažalost, to znači da dvogodišnje cvijeće i dalje zahtijeva više posla od trajnica, iako nudi raznolikost i ljepotu vrtu u zamjenu za uloženo vrijeme.

S obzirom na to, teško je ne voljeti višegodišnje biljke kada pogledate sve što imaju za ponuditi vrtu. Potrebno im je malo njege i održat će vaš vrt lijepim godinama koje dolaze. Postoji mnogo raznolikosti među trajnicama, a svaka biljka nudi nešto drugačije za vrt. Evo nekoliko cvijeća koje se najbolje vraćaju za vaš vrt.

1. Božur ( Paeonia )

Najbolje cvijece koje se vraca svake godine23987438716

Vrt pun cvjetova božura divna je stvar kojoj se divite svakog ljeta. Ovo su neke od najpopularnijih višegodišnjih cvjetova i lako je vidjeti zašto. dok obično ostaju u cvatu od sredine proljeća do ljeta, a možete saditi različite sorte božura s različitim godišnjim dobima cvatnje kako biste bili sigurni da imate božure od proljeća do jeseni. Latice su grmolike i mogu se naći u bojama u rasponu od ružičastih i ljubičastih nijansi.

Božuri su izuzetno dugovječni, traju najmanje 20 godina, a neke biljke prežive i dulje. Vrlo dobro podnose hladnoću i mogu preživjeti zime. Zahtijevaju relativno niske razine održavanja, a njihova izdržljivost znači da im možete vjerovati da će preživjeti sami.

Kako biste svakog ljeta imali zdrav urod božura, najbolje što možete učiniti je odabrati dobro mjesto na kojem ćete ih saditi. velike biljke. Božure je najbolje saditi u jesen, a prvi put će procvjetati sljedeće proljeće. Ipak, u proljeće možete saditi i božure !

2. Ljiljan ( Hemerocallis )

Najbolje cvijece koje se vraca svake godine23987438715

Liljani su jedno od najboljih i najpopularnijih cvijeća za višegodišnje vrtove. Imaju svjetlije boje od većine drugih višegodišnjih cvjetova i ostaju u cvatu nekoliko mjeseci (od lipnja do listopada). Ljiljani su također prilično kompaktna biljka, što ih omogućuje da se uklope u bilo koju parcelu koju biste željeli imati malo više boje.

Zbog svoje popularnosti, ljiljani su uzgajani u različitim oblicima i bojama, s cvjetovima u rasponu od žute i bijele do ružičaste i ljubičaste. Njihovi različiti tipovi također nude različite oblike, od trubastih latica do zakrivljenih.

U brizi za ljiljane, relativno je malo toga što trebate učiniti. Biljke ne jedu često životinje, a prilagođavaju se različitim klimatskim uvjetima i okruženjima. Mogu rasti gusto uz stazu ili ogradu, uskraćujući svaki prostor za rast korova. Jednostavno ih zalijevajte i posadite na mjesto koje ima puno sunca i drenirajuće tlo.

3. Alcea

Najbolje cvijece koje se vraca svake godine23987438714

Najznačajnija značajka etabliranog borovca ​​je njegova visina. Vrtlari vole ove biljke ne samo zbog njihove izdržljivosti već i zato što dodaju dodatnu dimenziju svom cvjetnjaku, podižući cvijeće koje posjetitelji vide s nekoliko stopa ispod razine očiju do cvjetova koji dosežu preko 60cm visine.

Cvjetovi su u svim nijansama crvene i ružičaste, što biljku čini privlačnom biljkom, unatoč tome što joj je potrebno malo održavanja.

Jedna od mana je što nisu dugovječne kao neke druge višegodišnje biljke. Većina živi oko tri godine prije nego uginu. Međutim, ove biljke su samonikle cvijeće, tako da će jednokratna sadnja zadržati borovinu dugi niz godina nakon što je prva skupina umrla. Cvjetovi se pojavljuju početkom lipnja i obično traju do kolovoza.

Kako biste izvukli maksimum iz ove biljke, pobrinite se da se zalijevaju u podnožju biljke. Duboko korijenje potrebno je za podupiranje visine biljke, što znači da jednostavno zalijevanje cvijeta vjerojatno neće obaviti posao. Također možete zaštititi svoje borovnice tretiranjem fungicidom kako bi bile potpuno zdrave. Općenito, privlačne borovnice jedna su od najpopularnijih višegodišnjih biljaka za dodavanje cvjetnjaka.

4. Echinacea 

Najbolje cvijece koje se vraca svake godine23987438713

Echinacea je omiljena kukcima kao što su bumbari i leptiri. Također je poznato da privlače ptice pjevice i kolibrije, od kojih svi vole nektar iz ove biljke. Iz tih razloga (i zbog relativno lakog vremena koje vrtlari imaju sa sobom) ove biljke se nalaze u vrtovima posvuda.

Mogu doći u nijansama bijele i žute, ali se najčešće mogu vidjeti u nijansama ružičaste/ljubičaste. Rastu oko 60cm od tla i općenito se nalaze u velikim skupinama zbog toga koliko brzo i učinkovito šire svoje sjeme.

Ove biljke imaju prednost što su vrlo otporne na vrućinu i sušu, a ponekad će dominirati nekim poljima zbog brzog širenja. Dobro se nose s različitim vrstama tla, ali će se natjecati s drugim cvijećem na istoj parceli. Još jedan nedostatak uzgoja je da im ponekad treba nekoliko godina prije nego što dosegnu svoj puni cvat, pa mogu biti investicija za vrtlare. Međutim, nakon što narastu, živjet će čak 20 godina što ih čini prekrasnom, dugotrajnom trajnicom.

5. Aquilegia 

Jedna od prednosti ovog cvijeta je da ne samo da traje iz godine u godinu, već se i izgled mijenja tijekom cijele godine.

Još jedna velika prednost ovog toka je činjenica da će privući kolibriće, dodajući više života i boje vašem cvjetnjaku. Brzo rastu i žive oko 4 godine.

Sve u svemu, ovo je izdržljiva biljka koja zahtijeva malo održavanja. Jedna od mana biljke je što je u punom cvatu relativno kratko tijekom proljeća. Međutim, čak i kada cvijeće ne cvjeta, biljka je svojim lišćem i bojama atraktivna vrtna karakteristika. Biljka je tolerantna na sušu i može se prilagoditi raznim vrstama tla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljeno korijenje biljke: činjenice i što biste trebali učiniti

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka