Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Granicni vrt Sadnja savrsenog perimetra zeljastog visegodisnjeg cvijeca875354381010

Tražite klasičan način da unesete vizualni interes u svoje dvorište? Vrijeme je za pakiranje trajnica! I nema boljeg načina od cvjetnog rubnog vrta.

Rubni vrt , koji se također naziva zeljasti rubni vrt ili višegodišnji rubni vrt, oslonac je klasičnog dizajna vrta. Ovi bujni zidovi upečatljivih biljaka ispunjavaju godišnja doba bojom i teksturom. Uvijek postoji nešto u cvatu za uživanje.

Sada pogledajmo kako stvoriti vlastiti vrt s rubom.

Višegodišnji rubni vrt

Klasični engleski rubni vrt bogat je cvjetnim zeljastim trajnicama . Kao što ime sugerira, rubni vrtovi se nalaze na obodu građevina i posjeda, uključujući ispred živica, ograda, zidova i vlasničkih linija. Tradicionalni rubni vrtovi obično koriste britanske vrtne biljke. Uvijek nešto cvjeta!

Veliki rubni vrt ima snažnu cjelogodišnju trajnu strukturu, ugodne teksture i formu, žarišne točke, sveukupni osjećaj jedinstva i opći razmjer i veličinu koji se nadopunjuju i dobro uklapaju u njegovu okolinu. Mnogo toga treba razmotriti, a proces stvaranja rubnog vrta više je trajni strastveni projekt nego vikend stavka za provjeravanje popisa obaveza. Mnogo je razloga zašto su ovi vrtovi toliko voljeni!

Dizajn rubnog vrta

Zeljaste višegodišnje biljke poduprte su u dizajnu strukturalnim trajnim zasadima poput drveća i grmlja. To vrtu daje temelj i oblik tijekom cijele godine. Ostale značajke dizajna uključuju žarišne točke, poput betonske kupke za ptice, rešetke obeliska ili sjenice. Za teksturu, određene zeljaste trajnice i ukrasne trave mogu se ostaviti stajati preko zime kako bi se dobilo interes za 4 godišnja doba.

Dizajn rubnog vrta gotovo uvijek uključuje izbor kohezivne palete boja . Odabrane boje trebaju nadopunjavati okolne strukture i biti u skladu s ciljem dizajna. Postoji bezbroj nijansi svake boje dostupne u različitim cvjetnim biljkama kako se uvode moderni kultivari. Odvojite vrijeme za istraživanje i naručite određenu sortu koja je točna nijansa.

Osim palete boja općenito, važno je i ponavljanje boja . Ovo se može koristiti za crtanje oka duž rubnog vrta. I ponavljanje boja i ponavljanje oblika ključni su za dizajn rubnog vrta. Zabavno je uključiti različite oblike cvjetanja unutar obitelji boja, pa čak i oblike koji ne cvjetaju poput ukrasnih trava koje odgovaraju paleti boja.

Granicni vrt Sadnja savrsenog perimetra zeljastog visegodisnjeg cvijeca875354381013

Jedna od značajnih značajki dizajna rubnog vrta je da su visoke biljke smještene straga, dok su niže biljke postavljene ispred njih. To stvara vizualni zid cvjetanja kada je cvijeće u sezoni. Provjerite zrelu visinu za određene trajnice prije planiranja vašeg rubnog vrta tako da visoke biljke budu straga, iza nižih.

Još jedna definitivna značajka rubnih vrtova je da se biljke obično nalaze u “nanosima” . Dizajneri će zatražiti da se 3, 5 ili 7 pojedinačnih biljaka posadi u malom dijelu i naznačit će da su sve iste vrste. Nanosi jedne vrste biljaka “odlaze” i miješaju se s drugim nanosima kako bi stvorili tkani dizajn. Da biste stvorili vlastite nanose, kupite trajnice u neparnom broju (3,5,7) i smjestite ih u amorfne oblike koji imaju površinu od oko 50cm.

Granicni vrt Sadnja savrsenog perimetra zeljastog visegodisnjeg cvijeca875354381012

Biljke za prekrasan rubni vrt

Klasični cvjetni obrubni vrtovi najčešće se nalaze na osunčanim mjestima (iako su rubni vrtovi u hladu svakako mogući). Trebat će vam različite visine, uključujući visoke i vrlo niske biljke. Pokušajte odabrati biljke koje cvjetaju u različitim mjesecima/godišnjim dobima kako bi uvijek bilo nešto u cvatu. Ne samo da će vrt izgledati lijepo, već će i cvjetovi koji se preklapaju pomoći u podržavanju korisnih oprašivača.

Dolje se nalazi popis višegodišnjih biljaka za zeljasti rubni vrt. Popis je raspoređen po visini , budući da su rubni vrtovi općenito raspoređeni kao grupna fotografija, s najvišim straga, a najnižim sprijeda. Provjerite svaku kategoriju visine i odaberite svoje omiljene biljke ili jednostavno kombinaciju koju volite.

Sad kad smo malo razmislili o visini, pogledajmo koje cvijeće cvate u kojem godišnjem dobu . Ispod je popis cvjetnih višegodišnjih biljaka raspoređenih po sezoni cvatnje . Popis uključuje cvjetnice kao što su hortenzija, snježna kalina, ruže, weigela, lila, kao i neke jednogodišnje biljke koje se lako sijevaju poput cinije.

Razmotrite svoje izbore iz svake kategorije visine i sastavite opći kalendar cvatnje za svoj rubni vrt. Imate li proljetne, ljetne i jesenske cvjetnice? Postoje li mjeseci koji bi mogli koristiti malo dodatnog cvjetnog poticaja? Možete li ispuniti praznine cvjetova ukrasnim drvećem, grmljem ili travama? Ispunite svoj popis biljaka kako bi se izložba nastavila tijekom vegetacije.

Materijali za rubne vrtove

Rubni vrtovi općenito imaju neku vrstu materijala za rubove vrta koji odvajaju vrtnu gredicu od susjednog travnjaka. Bez obzira na to koristite li cigle, rezano kamenje ili polumjesečni rubnik, pazite da odaberete i održavate vrstu rubova za vaš rubni vrt kako se travnjak ili šljunak graška ne bi ušuljali.

Granicni vrt Sadnja savrsenog perimetra zeljastog visegodisnjeg cvijeca875354381011

Sadnja višegodišnjeg rubnog vrta

Uvijek razmislite o svom dizajnu i pokušajte nabaviti većinu živih biljaka prije sadnje rubnog vrta. Odvojite vrijeme unaprijed da odaberete i naručite prave sorte koje odgovaraju vašoj klimi i dizajnu. Specijalne sorte mogu se naručiti iz lokalnih rasadnika ili (sve češće) online.

Kada budete spremni za sadnju, pazite da označite gdje će svaka od različitih vrsta biljaka ići . Možete jednostavno postaviti biljke u lončanicama na njihovo opće mjesto ili ići u profesionalce i izmjeriti/označiti svako ciljano mjesto za nanošenje i sadnju. Bez obzira na vaš stil – svakako se s vremena na vrijeme odmaknite i pogledate cijelu scenu rubnog vrta prije nego što podignete lopatu.

Prilikom sadnje rubnog vrta uvijek je lakše početi odostraga i raditi prema prednjem dijelu gredice. Započnite s velikim drvećem i grmljem koji će se koristiti kao strukturni zasad. Za sadnju velikih stabala može biti potreban stroj, kao što je mali rovokopač.

Nakon što se uđu velika stabla i grmlje, posadite višegodišnje cvijeće i ukrasne trave , počevši od najvišeg straga i prelazeći prema najnižem sprijeda. Dvaput provjerite vrstu i visinu svake biljke dok idete.

Višegodišnji nanosi popunjavat će se tijekom cijele sezone i tijekom narednih godina. Napravite plan kako ćete iskopati i podijeliti višegodišnje cvijeće i travu otprilike svake 3 godine. Ovo je puno posla, ali ubire nagrade! Vaša granica neće izgledati prerasla i imat ćete puno besplatnih biljaka koje možete podijeliti s prijateljima, susjedima i drugim vrtlarima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)

Vrtni alati i oprema

Koliko traju vreće za uzgoj?