22 biljke koje rastu u sjeni, za slabo osvijetljene vrtove

26 biljaka koje rastu u sjeni za slabo osvijetljene vrtove098454509810

Tražite bilje koje rastu u sjeni? Ovdje su 22 prekrasne biljke koje mogu rasti u uvjetima slabog osvjetljenja. Neki su potpuni ljubitelji hladovine, a drugi su djelomična do djelomična… ali svi su dobro prikladni za zasjenjeni vrt s biljem!

1. Peršin

Peršin je kulinarska biljka koja dobro raste u sjeni. Ova dvogodišnja biljka standardna je biljka za kuhinjske vrtove. Peršin dobro raste u uvjetima slabog osvjetljenja u zatvorenom prostoru u kuhinji iu vanjskim vrtovima začinskog bilja koji se nalaze u sjeni.

Ovu biljku lako je uzgajati iz sjemena, a lako je pronaći i kao sadnice u vrtnom centru. Talijanski peršin ravnog lista uzgaja se za većinu kulinarskih primjena, dok se kovrčavi peršin koristi kao ukras.

Peršin se koristi u svim vrstama recepata, uključujući jela s krumpirom, rižom, tjesteninom, juhama, varivima i plodovima mora. Također se može usitniti u salate (osobito u krepke salate kao što su tabbouleh i salata od krumpira) i obično se dodaje u juhu od kostiju.

2. Metvica (menta)

Metvica je višegodišnja kulinarska i ljekovita biljka. Iako se najčešće uzgaja na sunčanim područjima, toliko je entuzijastična biljka da može uspjeti i u uvjetima slabog osvjetljenja. Biljke metvice obično se uzgajaju u lončanicama ili većim posudama poput bačvi s viskijem jer se te mirisne biljke snažno šire (čak i u sjeni).

Od mente se priprema prekrasan biljni čaj i hladna osvježavajuća biljna voda. Menta je također lijepa u svježim ljetnim salatama (osobito uz lubenicu). Također je sjajna zelena biljka srednje visine u sjenovitim vrtnim područjima.

3. Wasabi

Wasabi je prava biljka koja voli sjenu. Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati da inače sretna biljka wasabija uvene i klone. Mnogo je lakše uzgojiti vasabi iz postojeće biljke nego ga pronaći i uzgajati iz sjemena.

Wasabi je poznat po svojoj ulozi pikantnog začina uz sushi rolice u japanskoj kuhinji. Svježi wasabi ima jak, ali kratkotrajan okus. Wasabi je po okusu sličan hrenu, pa je hren uobičajena zamjena za wasabi u unaprijed pripremljenom “wasabiju” (za razliku od prave, svježe napravljene wasabi paste).

4. Korijander

Cilantro je svježa zelena kulinarska biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja biljka. I cilantro i korijander potječu iz iste biljke ( Coriandrum sativum ). Cilantro je lisnati dio biljke korijandera, dok se zaobljene sjemenke češće nazivaju korijanderom.

I listovi i stabljike biljke mogu se sitno nasjeckati i dodati u recepte. Iako svakako možete pustiti svoju biljku u sjeme i proizvesti sjemenke korijandera, općenito je najlakše uzgajati je samo za svježe zeleno lišće ako se biljka uzgaja u sjeni jer te biljke ne cvjetaju tako dobro u zasjenjenim područjima .

5. Kiselica

Kiselica je srednje lisnato zeleno kulinarsko bilje. Ova biljka najbolje uspijeva u hladnim uvjetima – i u pogledu okusa i lakoće uzgoja biljaka. Kiselicu je najbolje uzgajati iz sjemena, a ne pokušavati pronaći biljke kiselice.

Kiselica se najčešće koristi za dodavanje zipova svježim salatama, juhama i umacima. Kiselica ima kiselkast, pikantan okus. Često se koristi uz hranu blagog okusa kao što je poširana riba ili kuhani krumpir.

6. Francuski estragon

Francuski estragon je grmolika trajnica srednje veličine. Iako estragon najbolje raste na suncu, podnosit će sjenu ako su drugi uvjeti povoljni.

Francuski estragon može se uzgajati samo iz podjela postojećih biljaka (širi se u grudima, ali su cvjetovi/sjeme sterilni). Pazite da potražite biljke “francuskog estragona” ( Artemisia dracunculus ‘sativa ‘) jer postoji mnogo manje aromatičnih estragona koji se prilično često prodaju.

Estragon se često pojavljuje u francuskoj kuhinji i može se koristiti za aromatiziranje mesa, jaja ili umaka. Ocat natopljen estragonom koristi se za svježe preljeve za salatu i druge umake. Estragon se čak može koristiti za izradu složenog maslaca koji je izvrstan za kuhanje povrća.

26 biljaka koje rastu u sjeni za slabo osvijetljene vrtove098454509813

7. Matičnjak

Matičnjak je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog zelenog mirisnog lišća. Ova izdržljiva biljka voli malo sunca, ali kao i njeni rođaci od mente, sigurno je sposobna uspjeti čak i u sjenovitom kutu. Matičnjak je poprilično entuzijastičan uzgajivač, a najlakše ga je sadržavati ako se uzgaja u loncu (posebno ako je vaš vrt u djelomičnoj sjeni/djelomičnom suncu).

Matičnjak se koristi u mješavinama biljnih čajeva, jer ima lijep okus i dobro se nadopunjuje s drugim biljem. Uzgaja se i kako bi privukla pčele u vrt.

8. Kopar

Kopar je dvogodišnja kulinarska biljka koja se može uzgajati na suncu ili u sjeni. Dok kopar najbolje cvjeta u sunčanim uvjetima, ovo cvjetanje nije nužno dobra stvar za vrtlare kulinarskog bilja. Mnogi vrtlari uzgajaju kopar samo zbog njegovog pernatog lišća poznatog kao korov kopra, a sjenoviti uvjeti ponekad mogu omogućiti veću proizvodnju ove lisnate biljke po kvadratnom metru vrtnog tla.

Kopar se najčešće koristi u umacima, posebno za riblja jela, krumpir i povrće. Losos i šparoge su dva jela koja obično uključuju kopar kao kulinarsku biljnu aromu.

9. Vlasac

Vlasac je višegodišnja kulinarska biljka iz obitelji luka. Vlasac je biljka koja nije potrebna za održavanje i rasti će na suncu ili u sjeni. Također se lako uzgajaju iz sjemena ili iz korijenskih podjela, a nakon što su uspostavljene, čini se da ove izdržljive višegodišnje biljke žive vječno (pogotovo ako im se dopusti da se sjeme)!

Vlasac se koristi kao svježi zeleni luk u salatama, umacima i na vrhu škrobnih jela poput pečenog krumpira. Njihovi veseli ružičasti/ljubičasti sferni cvjetovi su ljupki i u salatama. Cvijeće je također omiljeno pčelama i leptirima.

10. Timijan (majčina dušica)

Majčina dušica je popularna kulinarska biljka koja raste na niskim poludrvenastim grmovima. Iako ova biljka najbolje raste na punom suncu, svakako se može uzgajati u sjenovitim okruženjima. Samo očekujte da će rasti prilično sporije na mjestima s slabom rasvjetom.

Majčina dušica je lijepa biljka za dodavanje u jela od pečenja, trljanje od mesa i jela s subley aromama poput ribe i piletine. Biljke su također prilično ukrasne kao pokrivač tla ili kaskadno preko kamenog zida ili kamenjara.

11. Origano

Origano najbolje raste na djelomičnom do punom suncu, ali je dovoljno žilav da raste na sjenovitim mjestima. Kao i kod majčine dušice, sporije će rasti u sjeni, ali se svakako može. Čak i ako vaš biljni vrt dobiva samo nekoliko sati sunca svaki dan, origano može rasti prilično snažno nakon što se uspostavi. Samo budite sigurni da je tlo dobro drenirano i da nije vlažno za ovu mediteransku biljku koja voli toplinu.

Postoji mnogo različitih vrsta origana za uzgoj u vrtu s ljekovitim biljem. Grčki origano je vrsta preferirana za kulinarske primjene. Biljke talijanskog origana nalikuju grčkom origanu, ali obično imaju blaži miris i okus. Zlatni origano je ukrasna vrsta koja se koristi uglavnom u ukrasne svrhe u sunčanijim sportovima.

Origano je nezaobilazna biljka za mnoge tjestenine, jela od mesa, variva i druge krepke ugodne namirnice. Ova jaka biljka uobičajena je komponenta u mnogim mješavinama začina i trljanjima.

12. Ljubik

Ljubik je velika višegodišnja kulinarska biljka. Lovage nije potpuni ljubitelj hladovine, ali će hladovinu podnijeti prilično dobro, pogotovo nakon što se sretno učvrsti.

Ljubik se koristi za aromatiziranje juha i drugih slanih jela. Ima jak biljni okus koji podsjeća na peršin ili celer. Ljubik može ići u svježe vrtne salate, krumpir salatu (ili na pečeni krumpir) i naravno u juhe.

Ljubik naraste do oko 1,5m. Ovaj veliki otisak čini mudrim da pažljivo odaberete mjesto! Može se uzgajati iz sjemena, ali sam imao više sreće u uzgoju u sjeni kada sam kupio i posadio malu biljku ljupke iz rasadnika.

13. Pčelinji balzam

Pčelinji melem je višegodišnja čajna biljka s upadljivim crvenim/ružičastim cvjetovima. Ovo je izdržljiva biljka koja dobro uspijeva na suncu ili u sjeni. Pčelinji balzam najbolje raste na vlažnom plodnom tlu – uvjetima koje je lakše održavati uz barem malo hladovine.

Pčelinji balzam se koristi u čajnim mješavinama za dodavanje cvjetnog mirisa. Ova biljka je također jedno od najpopularnijih cvijeća za privlačenje kolibrića u svoj vrt. Vjerno svom imenu, omiljena je i pčelama (i leptirima).

26 biljaka koje rastu u sjeni za slabo osvijetljene vrtove098454509812

14. Boražina

Boražina je cvjetnica koja se uzgaja zbog jestivih cvjetova, a također i kao ljekovita i duhovna biljka. Iako voli malo sunca (posebno za cvijeće), može se uzgajati u polusjeni. Biljka boražine uzgojena u sjeni vjerojatno neće biti tako zdrava kao što bi bila na suncu, ali je svakako vrijedi uzgajati ako je vaše jedino mjesto sjenovito.

Cvjetovi boražine prekrasan su dodatak svježim salatama. Tradicionalno, boražina se koristila u lijekovima i zdravstvenim tonicima. Također je lijep dodatak vrtu kao ukras.

15. Chervil

Chervil je nježna jednogodišnja kulinarska biljka. Ova biljka se jako dobro snalazi u laganoj sjeni. Chervil se gotovo uvijek uzgaja iz sjemena (a ne iz presađivanja) i često se svake godine ponovno zasije.

Chervil je graciozan u vrtu bilja, a također je prilično osjetljiv kao kulinarska biljka. Rijetko se prodaje u supermarketima i najbolje je uzgajati kod kuće. Chervil je lijep s vlascem i koprom u proljetnim jelima kao što su šparoge i krumpir salata.

16. Anđelika

Anđelika je ukrasna dvogodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih ukrasnih finih cvjetova. Cvijeće je lijep dodatak stražnjem dijelu vrta u sjeni, gdje cvijeće može rasti na stabljikama do 1,5m visine!

Anđelika ( Angelica archangelica ) najčešće se uzgaja kao ukrasna biljka zbog svoje sposobnosti stvaranja mase ukrasnog cvijeća u sjenovitim uvjetima. Povijesno gledano, ova biljka se koristila kao ljekovito bilje i kao duhovna biljka.

26 biljaka koje rastu u sjeni za slabo osvijetljene vrtove098454509811

17. Nasturtium

Nasturtium je lijepa jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog jestivih zelenih listova i cvjetova koji imaju začinski miris i okus. Kada se uzgaja na suncu, sigurno će više cvjetati, ali je u polusjeni potpuno moguće uzgajati nasturcij. Možda ćete dobiti više zelenila nego cvijeća, ali ono je jednako zabavno!

Listovi i cvjetovi nasturcija lijepi su u svježim salatama. Njihovi listovi imaju paprenu oštrinu, kao rikula/rukola. Nekoliko listova nasturcija također je lijepo na sendviču ili na svježe pečenoj pizzi.

18. Đumbir

Đumbir ( Zingiber officinale ) je tropska višegodišnja kulinarska biljka koja se uzgaja zbog pikantnih rizoma. Ovo se razlikuje od biljke “Divlji đumbir” (rod Asarum) koja se uzgaja u umjerenim vrtovima. Tropski đumbir je biljka koja dobro raste u laganoj sjeni. Biljka je navikla na filtriranu svjetlost šumskog tla. Đumbir se ponekad može uzgajati izravno iz korijena rizoma kupljenog u trgovini ili kupiti posebno za sadnju:

Đumbir se široko koristi u kulinarstvu. Može se koristiti svježa, ukiseljena ili sušena kao prah. Đumbir se također naširoko koristi u čajevima i ljekovitim tonicima.

19. Slatki komorač

Slatki komorač je kulinarska biljka koja se uzgaja kao trajnica u južnim područjima i kao jednogodišnja u sjevernom podneblju. Dok firentinskom komoraču nalik povrću zaista treba malo sunca, biljni slatki komorač može se uzgajati u djelomičnoj sjeni.

Slatki komorač se najčešće koristi u salatama, u umaku (posebno za ribu), te kao biljni čaj. Izbojci i cvjetovi imaju slatki okus nalik na sladić koji daje dobrodošao okus inače blagim jelima.

20. Salata Burnet

Salata Burnet je višegodišnja kulinarska biljka. Iako voli malo sunca, podnosi hladovinu ako su drugi uvjeti povoljni. Salat Burnet najbolje je uzgajati izravno iz sjemena, jer se ne presađuje dobro.

Salata Burnet se koristi za dodavanje okusa umacima i salatama. Blagog je, ali zanimljivog okusa – pomalo trpko, nalik na krastavce, a gotovo pomalo ljuto. Iako ova biljka nije uobičajena u sadašnjim začinskim vrtovima, vjerojatno će biti uključena u nadolazeći trend uzgoja neobičnog bilja u našim vrtovima.

21. Hren

Hren je velika višegodišnja kulinarska biljka. Iako najbolje raste na punom suncu, hren je nevjerojatno otporan i preživjet će sjenovite uvjete s malo ambijentalnog svjetla i dovoljno vode. Hren uzgojen u sjeni najbolje se utvrđuje iz diobe postojeće zdrave biljke (za razliku od sjemena).

Hren se jede uglavnom kao začin. Ima vrlo jak začinski okus. Ponekad se koristi uz senf, a također je popularan prilog za jela od govedine (mislimo da goveđi dip, pečena govedina s jorkširima itd.). Hren je također glavna komponenta imitacije wasabi paste koja se poslužuje uz sushi.

22. Slatka ljubičica

Slatka ljubičica je višegodišnja cvjetnica. Ove izdržljive biljke su biljni ekvivalent maćuhice koja se lako održava i može se uzgajati na suncu ili u sjeni. Naš komadić slatkih ljubičica sretno raste ispod vrbe plačljive, gdje su sretno nadmašili nesretnu travnatu travu.

Slatke ljubičice najčešće se uzgajaju zbog svojih mirisnih ljubičastih cvjetova, koji se pojavljuju u rano proljeće. Cvijeće se najčešće uživa na mjestu, ali se ponekad koristi i u salatama, desertima i biljnim čajevima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Evo koliko je sobnih biljaka previše (što sam ja pronašao!)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto vaša sobna biljka vene