Jednostavan DIY način za stvaranje koi ribnjaka u dvorištu

Jezerce s koi jezercem jedan je od najuzbudljivijih elemenata koje možete dodati u svoj vrt, a izgraditi ga sami lakše je nego što mislite. U ovom članku ćemo vas provesti kroz proces od devet koraka koji će vas naučiti kako napraviti DIY koi ribnjak u dvorištu na vašem imanju.

Planirajte svoj vrtni dizajn koi jezerca

Budite posebno pažljivi kada planirate svoj ribnjak jer vam ova faza može uštedjeti mnogo vremena, truda i frustracije kasnije kada pokušavate izgraditi vlastiti DIY dvorišni ribnjak za koi. U ovoj fazi morate uzeti u obzir mnogo stvari o svom ribnjaku, od kojih će svako utjecati na vaš krajnji proizvod. U sljedeća tri pododjeljka opisujemo ključne odluke koje morate donijeti kada projektirate ukopano DIY vrtno jezerce u svom dvorištu.

Odaberite mjesto za svoj koi ribnjak

Lokacija vašeg ribnjaka odredit će koliko ga je lako izgraditi, koliko će dobro funkcionirati tijekom godina i koliko pristupa imate za održavanje. Vaš prvi korak je odabrati mjesto u vašem dvorištu koje je relativno ravno i bez veće vegetacije. Ova dva čimbenika će vašu fazu iskapanja učiniti mnogo lakšom nego da ste ih zanemarili.

Mjesto vašeg ribnjaka također bi trebalo biti idealno izloženo suncu. Vaše jezerce ne smije primati previše ili premalo sunčeve svjetlosti. Uz previše hlada, vaše biljke u ribnjaku neće dobro rasti i voda u vašem ribnjaku postat će leglo neželjenih insekata. Ako odaberete mjesto s punim suncem, temperatura vode će vjerojatno previše porasti ljeti, što može ubiti vašu ribu.

Djelomično sunčevo svjetlo često je idealno okruženje za ribnjak, ali i pjegavo sunčevo svjetlo također dobro funkcionira. Međutim, trebali biste izbjegavati postavljanje ribnjaka izravno ispod velikog stabla. Ne samo da će korijenje ovog stabla smetati vašem jezercu, već će i biljni ostaci koje drvo ispusti u jezerce uzrokovati da se voda mnogo brže zaprlja.

Konačno, vaš ribnjak trebao bi se nalaziti u blizini dvaju specifičnih priključaka. Odaberite mjesto gdje možete lako pristupiti izvoru vode za svoje jezerce i električne energije za pokretanje pumpe i sustava za filtriranje. Mjesto koje koristite općenito bi trebalo biti lako dostupno kako bi vam se olakšalo tekuće održavanje.

Izgradite vlastiti koi ribnjak u dvorištu

Odaberite veličinu svog ribnjaka

Sljedeća značajka dizajna koju treba odrediti za svoj DIY koi ribnjak je veličina ribnjaka. U usporedbi s drugim ribama, koi često treba puno prostora. Obično je dobra ideja dati svom koiju najmanje 1000 galona vode za plivanje. Kao što biste i očekivali, što više ribe imate, trebat će vam veći ribnjak, ali minimalno dva metra duljine i širine izvrsna je polazna točka.

Međutim, iako bi vaš koi ribnjak trebao imati znatnu kvadraturu, isto ne vrijedi za dubinu ribnjaka. U većini slučajeva, možete iskopati svoj koi ribnjak duboko oko tri do četiri stope. Dublja jezerca također rade, ali zapamtite da će povećanje dubine vašeg jezerca dramatično povećati volumen vode koju trebate napuniti.

Veličina vašeg ribnjaka također utječe na to koliko će proces izgradnje biti radno intenzivan. Očito je da je mali ribnjak lakše izgraditi i održavati. Pokušajte izgraditi ribnjak dovoljno velik da udobno smjestite svoje ribe, ali dovoljno mali da ga možete sami izgraditi i održavati.

Odaberite oblik svog koi ribnjaka

Naše treće i posljednje razmatranje dizajna vašeg DIY koi ribnjaka je oblik. Trebali biste imati potpunu kontrolu nad oblikom koji odaberete za svoje jezerce, ali zapamtite da će promjena oblika također promijeniti dimenzije i volumen vašeg jezerca.

Neki graditelji ribnjaka dolaze u iskušenje da izgrade ribnjake složenih zakrivljenih oblika. Međutim, komplicirana jezerca teže je precizno izgraditi i često su slabije u stanju zadržati svoj oblik tijekom godina.

Preporučujemo da oblik vašeg ribnjaka bude zanimljiv, ali pomalo jednostavan. Jednostavan oblik je lako urediti i iskopati, a može biti i lakši za održavanje.

Kada stvarate oblik svog ribnjaka, razmislite o korištenju vrtnog crijeva za oblikovanje obrisa. Fleksibilnost vrtnog crijeva olakšava mijenjanje i preuređivanje vašeg ribnjaka po želji. Nakon što stvorite oblik s kojim ste zadovoljni, označite ga bojom prije nego što prijeđete na sljedeći korak.

Uklonite postojeću vegetaciju s područja vašeg ribnjaka

Područje vašeg ribnjaka mora biti potpuno očišćeno od postojeće vegetacije prije nego počnete kopati. Upotrijebite lopate, motike i bilo koji drugi alat koji želite ukloniti travu, grmlje ili druge biljke s mjesta vašeg budućeg ribnjaka.

Imajte na umu postoje li veliki grmovi ili drveća na mjestu gdje planirate izgraditi svoje jezerce, jer te biljke imaju korijenje koje je teže ukloniti. Također možete otkriti korijenje u tlu bivših stabala koja su u međuvremenu posječena.

Ako ustanovite da je korijenje u području vašeg jezerca prejako da bi se lako uklonilo, možda biste trebali odabrati alternativno mjesto za svoje jezerce. U svakom slučaju, vaš cilj je stvoriti golu mrlju izložene zemlje koja otprilike odgovara predviđenom obliku vašeg ribnjaka prije nego što prijeđete na sljedeći korak.

Iskopajte svoj koi ribnjak

Nakon što ste uklonili svu postojeću vegetaciju, spremni ste za početak kopanja. Kopajte do dubine koju ste planirali u fazi projektiranja.

Dok kopate, razmislite o stvaranju police ili polica na rubu ribnjaka. Ove su police idealno mjesto za postavljanje mnogih vaših omiljenih vodenih biljaka.

Dok kopate, stvarate puno ostatka zemlje. Najbolje je imati plan gdje odložiti tu zemlju prije nego počnete kopati kako biste je maknuli s puta kako bi vaš projekt ostao čist i učinkovit.

Postavite pumpe i filtre za ribnjak

Neke bare nisu ništa više od rupe u zemlji pune vode. Međutim, ova rudimentarna jezerca izložena su velikom riziku od nakupljanja prljavštine, što može dovesti do cvjetanja algi i drugih neugodnih problema. Srećom, ove neugodne pojave možete spriječiti postavljanjem odgovarajuće opreme za ribnjak.

Vaše ribnjak treba sadržavati barem jednu potopnu pumpu i filtar za ribnjak. Crpka pomaže u održavanju kretanja vode, što otežava nakupljanje algi i drugog otpada. Filtar radi s vašom pumpom kako bi očistio vodu iz ribnjaka dok se kreće kroz sustav.

Najbolje vrijeme za postavljanje ovih važnih dijelova infrastrukture ribnjaka je odmah nakon kopanja. Kada je područje vašeg ribnjaka čisto s malo ili nimalo drugih elemenata na putu, imate izvrsnu priliku odabrati gdje ćete postaviti pumpu i filtar kako bi mogli raditi što učinkovitije nakon što se vaše jezerce napuni.

Pokrijte dno ribnjaka podlogom

Iako će biti većim dijelom nevidljiv kada vaše jezerce bude gotovo, obloga za jezerce bitan je dio svakog koi ribnjaka u dvorištu. Obloga za ribnjak nije ništa drugo do izdržljiva obloga koja oblaže dno i stranice vašeg nedavno iskopanog ribnjaka.

Obloge za ribnjak ključne su za dugovječnost vašeg ribnjaka i ne smiju se zanemariti tijekom izgradnje. Glavna svrha obloge vašeg ribnjaka je spriječiti curenje vode na dno, što pomaže u održavanju vode u ribnjaku na dosljednoj razini.

Postoje mnoge vrste obloga za ribnjak koje možete pronaći na prodaju, uključujući neke prirodne opcije. Međutim, najpopularnije i najučinkovitije obloge za vrtna jezerca često su izrađene od čvrstog PVC-a ili gumenog materijala. Nakon što postavite ove obloge, vaše je jezerce gotovo spremno za zadržavanje vode bez prodiranja u tlo ispod.

Jednostavan DIY način za stvaranje koi ribnjaka u dvorištu

Stavite gromade i šljunak na dno ribnjaka

Pokrijte oblogu svog ribnjaka gromadama, riječnim kamenjem i šljunkom. Ovo kamenje služi u najmanje dvije svrhe za vaš koi ribnjak, pridonoseći njegovoj ukupnoj dugovječnosti i izgledu.

Prvo, iako su mnoge obloge za ribnjake jake, mogu popucati ako su izložene duljem izlaganju suncu. Korištenje punog sloja šljunka i kamenja prekrit će vašu oblogu i djelovati kao barijera, odgađajući ili sprječavajući propadanje koje mogu uzrokovati sunčeve zrake.

Kamenje na dnu vašeg ribnjaka također daje prirodan izgled i vizualni šarm vašem ribnjaku. Glatka obloga ili bilo koja zemlja koja je otkrivena nakon što je vaš ribnjak izgrađen nije ni približno tako privlačna kao dobro odabrana mješavina gromada i prirodnog kamenja.

Napunite koi ribnjak vodom

Sada dolazi jedan od predvidljivijih koraka za izgradnju koi ribnjaka u vašem dvorištu. Nakon što je vaše jezerce iskopano, obloženo i prekriveno slojem kamena, možete ga početi puniti vodom.

Korištenje standardnog vrtnog crijeva odličan je način da po prvi put napunite svoj novi ribnjak. Međutim, trebali biste znati da neobrađena voda iz crijeva može sadržavati klor i druge kemikalije koje možda nisu zdrave za vaš ribnjak i ljude koji u njemu žive.

Najbolji pristup je korištenje proizvoda za tretiranje ribnjaka nakon što ste ribnjak napunili vodom iz crijeva. Ovi tretmani učinit će vodu u vašem jezercu čistom i prikladnom za sve ribe ili biljke koje će ga zvati domom.

Uzgajajte vodene biljke u svom koi jezeru

Vodene biljke koristit će vašem ribnjaku koi na razne načine i ovo je faza u kojoj ih možete početi uzgajati. Takve biljke mogu pretvoriti vaš ribnjak u potpuniji vodeni vrt. Započnite odabirom skupine biljaka koje će dobro rasti u vodi ili izvan nje te će preživjeti u vašem području i na određenom mjestu u jezercu.

Opet, police koje ste izradili tijekom faze iskapanja bit će savršena pozadina za mnoge vaše omiljene biljke u jezercu. Ove vrste možete posaditi u posude i jednostavno ih staviti na otvoreno mjesto na jednoj od svojih polica. Osim toga, postoje i druge vrste biljaka za ribnjak koje najbolje rastu ako ih posadite u tlo uz rub vašeg ribnjaka.

Biljke za ribnjak imaju dugačak popis prednosti, uključujući djelovanje kao biološki filter, koji pomaže u održavanju vašeg ribnjaka čistim. Biljke također pružaju hranu i sklonište životinjama koje žive u ribnjaku dok pridonose potpunom i zdravom ekosustavu ribnjaka. Uz ove dobrobiti, biljke uvelike doprinose tome da vaše jezerce izgleda puno ljepše i življe nego što bi inače.

Najbolje vodene biljke za vaš DIY koi ribnjak u dvorištu

1. Lopoči

Lopoči su prekrasno, živopisno cvijeće koje je izvrstan dodatak svakom koi jezercu. Ove vodene biljke dolaze u različitim oblicima, veličinama i bojama koje ekosustavu ribnjaka dodaju šarenilo boje i teksture. Lopoči ne samo da izgledaju sjajno, već također igraju važnu ulogu u zdravlju koi riba. S jedne strane, ove biljke štite mlade koije od grabežljivaca koji vrebaju na površini vode. Osim toga, lopoč također pomaže u oksigenaciji jezerca proizvodnjom kisika putem fotosinteze. Stoga je dodavanje otpornih lopoča u vaš koi ribnjak odličan način da poboljšate ljepotu i podržite zdravlje vaših cijenjenih riba. Pa što čekaš? Uzgojite vlastite zadivljujuće lopoče već danas!

2. Biljke lotosa

Biljke lotosa uobičajen su prizor u ribnjacima koi iz nekoliko razloga. Kao prvo, pomažu u održavanju vode čistom upijanjem hranjivih tvari iz vode. Osim toga, njihovo korijenje pomaže u poticanju rasta korisnih bakterija koje mogu pomoći filtrirati vodu i održati je zdravom. Osim toga, biljke lotosa pružaju sklonište i sjenu koi ribama, a njihovo se lišće također može koristiti za hranu. Kao takve, biljke lotosa mogu igrati važnu ulogu u zdravlju koi ribnjaka.

Biljke lotosa u vrtnom jezercu

3. Marginali poput pikeweeda i cattaila

Ako planirate dodati travu štuke i mačji rep u svoj koi ribnjak, morate znati nekoliko stvari. Trava štuke izvrstan je izvor kisika za vaš ribnjak, kao i dragocjen hlad i skrovišta za vaše ribe. Cattails je također odličan za osiguravanje kisika i hladovine, a njihovo dugo korijenje pomaže stabilizirati dno ribnjaka. Osim toga, i štuka i mačji rep vrlo su učinkoviti u filtriranju viška hranjivih tvari i zagađivača iz vode. Kao rezultat toga, oni mogu pomoći u održavanju vašeg ribnjaka čistim i zdravim. Dakle, ako želite dodati još nekoliko zelenih biljaka u svoj koi ribnjak, štuka trava i cattail dvije su dobre opcije.

4. Plutajuće biljke poput vodenog zumbula i vodene salate

Vodeni zumbul i vodena salata dvije su biljke koje mogu biti izuzetno korisne za vaš koi ribnjak. Ne samo da pružaju dekorativnu i estetsku vrijednost dodavanjem boje i teksture ribnjaku, već također pomažu u održavanju vašeg ribnjaka čistim. Biljke djeluju kao prirodni filtri, upijaju višak hranjivih tvari iz vode i sprječavaju rast algi. Osim toga, korijenje ovih vodenih biljaka pomaže stabilizirati ekosustav ribnjaka podržavajući vodene organizme kao što su ribe i žabe. Ako tražite jednostavan način da poboljšate svoj koi ribnjak, onda svakako vrijedi razmisliti o uzgoju vodenog zumbula ili vodene salate!

NASTAVI ČITATI

5. Potopljene biljke poput tomentosum i anacharis

Postoji niz razloga zašto uzgoj tomentosuma i anacharisa u koi ribnjaku može biti koristan. Prvo, obje biljke rastu prilično brzo, što znači da mogu pomoći u održavanju vode čistom skupljanjem plutajućeg otpada. Osim toga, njihov gusti korijenski sustav pomaže stabilizirati tlo i spriječiti eroziju. Konačno, i tomentosum i anacharis ispuštaju hranjive tvari u vodu koje podržavaju rast drugih vodenih biljaka. Bilo da pokušavate stvoriti zdrav ekosustav u svom ribnjaku ili se samo želite pobrinuti da izgleda dobro tijekom cijele godine, uzgoj ovih popularnih vodenih biljaka svakako vrijedi razmotriti.

Dodajte koi u svoj ribnjak

Naš posljednji korak u izradi DIY dvorišnog koi ribnjaka je predstavljanje samih koia. Međutim, ovaj proces može biti malo složeniji nego što biste očekivali. Nećemo pokriti sve detalje o tome kako pravilno aklimatizirati koi na novi ribnjak, ali ćemo vam dati kratak pregled procesa.

Nakon što primite ribu, najpametnije je smjestiti je u akvarij prije nego što je dodate u vodu u ribnjaku. Kada je vaš koi u ovom spremniku, koji se ponekad naziva i karantenski spremnik, trebali biste pratiti njihovo zdravlje i paziti na znakove bolesti. Provođenje vremena u akvariju također će omogućiti vašem koiju da se oporavi od transporta prije nego što počne živjeti u vašem jezercu puno radno vrijeme.

Držite svoje koije u karantenskom spremniku najmanje dva tjedna uz održavanje idealnih uvjeta za vodu. Ako nakon najmanje dva tjedna ne primijetite nikakve znakove bolesti ili lošeg zdravlja, možete početi seliti svog koia u svoj ribnjak. Premjestite koie polako i pažljivo kako biste im dali najbolju priliku da se naviknu na vaš ribnjak.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Životinje i kukci u vrtu

9 savjeta za kontrolu zlatica krastavaca (organski!)

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Briga za filodendron birkin (potpuni vodič)

Hidroponija Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako hidroponski uzgajati rajčice

Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje Sobne biljke

Kako orezati pothos (zlatni puzavac)– praktični vodič

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Gardenija umire? (5 uzroka i kako ih popraviti)