Epsom sol za biljke: dobra ili loša za vrt?

Tko je vidio preporuku za dodavanje epsom soli u svoje ruže, rajčice ili jednostavno neselektivno po cijelom vrtu!? svakako jesam. Epsom sol je mineral koji se često promovira kao “organsko” biljno gnojivo za rajčice, paprike i vrtove općenito. Kao novi vrtlar, toliko sam često viđao ovaj savjet da sam odlučio pogledati ovu izmjenu tla. Evo što sam pronašao.

Opći konsenzus hortikulturne zajednice je da se epsom sol NE smije koristiti za biljke u kućnim vrtovima . Prednosti epsom soli u vrtu nisu dokazane, a rizici za okoliš su znatni. Odaberite odgovarajuće visokokvalitetno organsko gnojivo za biljke umjesto generičkih epsom soli.

Čini se da je većina savjeta za korištenje epsom soli na biljkama anegdota i nije podržana znanstvenim istraživanjima niti savjetovana od strane istaknutih hortikulturnih organizacija. Rizici koje je detaljno opisala hortikulturna zajednica, međutim, dovoljni su da me uvjere da ne koristim epsom soli na svojim biljkama. Kućanske kemikalije nisu jeftina zamjena za odgovarajuće organsko gnojivo.

Zašto ne koristiti Epsom soli za svoje biljke

Evo ključnih razloga da ne koristite epsom sol za svoje biljke :

 • Proizvodi Epsom soli općenito se sintetiziraju iz rude sirovina u kemijskim postrojenjima (što ih čini sintetičkim proizvodom).
 • Male su šanse da je proizvod na popisu OMRI-a kao siguran za uporabu u organskoj biljnoj proizvodnji.
 • Vrlo je neuobičajeno da vrtlari prije primjene epsom soli dobiju trenutni laboratorijski test za sadržaj magnezija u svom tlu.
 • Epsom sol nije uravnoteženo gnojivo , već daje samo magnezij. Primjena jedne, izolirane hranjive tvari može poremetiti ekosustav tla , posebice ključni omjer magnezija i kalcija o kojem biljke ovise.
 • Epsom sol je vrlo topiva u vodi (očito) i brzo se ispire kroz vaše tlo iu lokalne podzemne vode kao urbani zagađivač.
 • Vaš vlastiti domaći kompost ionako će učiniti mnogo više za vaše biljke!

Što koristiti umjesto Epsom soli za svoje biljke

Evo 5 sjajnih opcija za povećanje hranjivih tvari za vaše biljke bez pribjegavanja kristalima soli za kupanje:

 1. Domaći kompost
  1. Kako kompostirati
  2. Izrada kalupa za lišće
  3. Osnove kompostiranja
 2. Organsko gnojivo
  1. Espoma biljni ton
  2. SoilKey organsko gnojivo
  3. SUPERthrive organska višenamjenska biljna hrana
 3. Prirodne izmjene tla
  1. Remineralizator tla azomitne rude
  2. Odljevci od crva Organska biljna hrana
  3. Sustane organski koncentrirani kompost (2-6-3) 18 lbs (na listi OMRI, proizvedeno u SAD-u)

Kompost, organsko gnojivo i izmjene tla prirodnog izvora imaju mnogo manju vjerojatnost da će uzrokovati štetu okolišu, dok i dalje zadržavaju učinak povećanja hranjivih tvari (samo na uravnoteženiji način).

Zašto se Epsom sol koristi za biljke?

Epsom sol JE se učinkovito koristi za biljke u određenim, ciljanim situacijama. Konkretno, oblik magnezijevog sulfata koristi se za suzbijanje nedostatka magnezija u tlu u industrijskim kulturama koje se intenzivno upravljaju . Odgovorno korištenje epsom soli u poljoprivredi uključuje dokazivanje da tlo doista ima manjak magnezija te da je rizik koji je povezan s primjenom prihvatljiv.

“Znanost koja stoji iza upotrebe Epsom soli primjenjiva je samo na intenzivnu proizvodnju usjeva u situacijama kada je poznato da magnezij nedostaje u tlu ili u biljkama. Neodgovorno je savjetovati vrtlare i druge ljubitelje biljaka da primjenjuju Epsom soli ili bilo koju kemikaliju, bez obzira na uvjete tla, potrebe biljaka i zdravlje okoliša.”

Epsom soli treba koristiti za biljke samo ako laboratorijska analiza tla pokaže nedostatak magnezija u tlu i ako analiza rizika smatra da je primjena isplativa . Ispitivanja tla za komercijalnu poljoprivredu uključuju posebne upute za primjenu hortikulturnog magnezija sa sporim oslobađanjem koje su prilagođene zemljišnoj parceli. Industrijske poljoprivredne tvrtke također mogu imati svoje osoblje, hortikulture koji ispituju rezultate ispitivanja tla i daju preporuke.

“Oblik Epsom soli koristi se kao dodatak u komercijalnoj poljoprivredi gdje nedostaje magnezija. Dok je nedostatak magnezija povremeni problem za rajčice u situacijama intenzivnog uzgoja, bilo bi vrlo neobično da povremeni vrtlar ima ovu vrlo specifičnu vrstu nedostatka . Zašto opskrbljivati ​​dodatnim magnezijem ako nije potreban, pogotovo ako se riskira stvaranje drugih problema u procesu?”

Kao što je gore spomenuto, epsom sol je jedan od načina da se osigura izvor magnezija usjevima gladnim hranjivim tvarima koji rastu na poljoprivrednim tlima s nedostatkom magnezija. To, međutim, ne znači da je u redu izaći i posipati kristale iz kupaonice po cijelom dvorištu.

Organska Epsom sol za biljke

Je li epsom sol sigurna za organsko vrtlarstvo? Iako kristali pored vaše kade vjerojatno nisu certificirani kao sigurni za korištenje u organskom uzgoju, postoje specijalizirani proizvodi koji su doista sigurni za organsku upotrebu na biljkama . Primjer industrijskog proizvoda epsom soli je Magriculture , Gilesa.

Gnojivo za poljoprivredne biljke je organski proizvod epsom soli koji je na listi OMRI-a za uporabu u ekološkoj poljoprivredi – uz ograničenje da se može koristiti samo ako je ispitivanjem dokumentiran nedostatak magnezija u tlu ( vidi OMRI certifikat ). Ova poljoprivredna epsom sol zajamčeno sadrži najmanje 9,8% magnezija (sve je topivo u vodi). Također sadrži zajamčenih minimalno 12,9% sumpora ( vidi Informativni list o uzgoju hrane ). Ova stvar je za profesionalce.

Narodne prednosti Epsom soli u vrtu

Dakle, vidjeli smo da epsom sol MOŽE biti korisna za neke specifične biljne kulture u vrlo specifičnim industrijskim uvjetima. To se odnosi isključivo na visokoproduktivno tlo koje oskudijeva magnezijem. Ali postoje li druge prednosti osim nedostatka magnezija u tlu? Pinterest svakako ukazuje da mora postojati!

“Epsom sol – zapravo magnezijev sulfat – pomaže sjemenu da klija, čini biljke bujastijim, proizvodi više cvjetova, povećava proizvodnju klorofila i odvraća štetočine, kao što su puževi i voluharice. Također pruža vitalne hranjive tvari za nadopunu vašeg redovnog gnojiva”

Gornji citat je iz The Epsom Salt Council, i sažima perspektivu mnogih vrtlara o korisnosti magnezijevog sulfata u vrtu. Vjerojatno postoji nebrojeno više uočenih prednosti epsom soli u vrtu koji kruži naokolo.

Osim dodavanja magnezija u tlo, nijedna od ovih oglašenih prednosti nije potkrijepljena znanstvenim istraživanjima. Članak “ Čudo, mit ili marketing: Epsom soli ” dr. Linde Chalker Scott (Sveučilište Washington State) posebno je pronicljiv o tome zašto je svaka od ovih percipiranih prednosti mitska . Vjerujte mi, vrijedno je čitanja!

Ako još uvijek reeeeaaallly želite koristiti epsom sol u svom vrtu, predlažem da pogledate članak ” Gnojite Epsom solju ” na Garden.org. Napisao hortikulturist Charlie Nardozzi , ovaj članak opisuje kako bi kućni vrtlari mogli koristiti epsom soli, posebno kao folijarni sprej. No, kako se u članku kaže: “Prije nego što probate Epsom soli, testirajte tlo kako biste odredili sadržaj magnezija.” Upotrijebite vrstu testa tla koji se šalje u laboratorij (ne onaj kod kuće).

Dodatno čitanje: Kako testirati vrtno tlo

Mit je da je Epsom soli, ili magnezijev sulfat, siguran i prirodan kućni lijek koji možete koristiti za povećanje rasta biljaka. Možete pronaći informacije iz svih vrsta izvora koji se zaklinju u korištenje Epsom soli za velike ruže, kako bi njihov travnjak bio zeleniji i za suzbijanje štetočina, ali iza svega toga ne stoji znanost. Jedini put kada je dobro dodati Epsom soli je ako imate nedostatak magnezija, a test tla će vam reći da li ga imate.

Bilo kakvo gnojivo smije se dodavati u vrt samo ako je to stvarno potrebno i ako je rizik njegove primjene prihvatljiv. Kada razmišljate o riziku, zapamtite da je omjer magnezija i kalcija vrlo važan za usvajanje hranjivih tvari u biljkama. To uključuje biljke u vašem dvorištu i biljke u širem ekosustavu. Zdravo tlo općenito ima 10x više kalcija nego magnezija. Djelovanje ljudi može poremetiti prirodnu ravnotežu ekosustava tla. Istina je da je biljkama potreban magnezij, ali dobre stvari može biti previše.

Također znajte da epsom sol koju kupite u velikom vrču u ljekarni nije nužno “prirodni” proizvod. Epsom soli koje kupujete u velikom vrču vjerojatno su proizašle iz kemijske tvornice u Illinoisu , a ne iz neke vrste zanatskog lokalnog kamenoloma. Ali o tome ćemo kasnije!

Korištenje Epsom soli u vrtu

Ne bi li bilo sjajno kada bi se jeftine stvari koje smo već imali po kući preinačili u čarobno gnojivo za rajčice? Još uvijek imam epsom soli iz Costcoa koje mi je preporučila moja primalja. Sanjat ću o budućnosti s opuštajućim kupkama umjesto da je koristim na svojim novim ružama 🙂

Rizici korištenja Epsom soli u vrtu

Ako ste se okupali u epsom soli, znat ćete da je epsom sol vrlo topiva. Topive kemikalije lako se transportiraju u otopini s podzemnom vodom. Stoga možete biti prilično uvjereni da će veliki dio epsom soli koju stavite na svoje tlo isprati u lokalne podzemne vode . Neće samo nestati u zemlji, da se više nikada neće vidjeti. Bit će u tlu, narušavajući taj važan omjer kalcija i magnezija o kojem biljke ovise.

Dakle, sačuvajte epsom sol za kupku. Odaberite odgovarajuće organsko gnojivo za svoje biljke, kao što su:

 • Azomit (uravnoteženo mineralno gnojivo iskopano u Utahu)
 • Espoma Plant-Tone (mješavina iskopanih minerala, brašna od lucerne, gnojiva peradi i brašna od perja i kostiju, iz New Jerseya)
 • Odljevci od crva Organska biljna hrana (gnoj od crva)

Ako imate ispravan laboratorijski test tla koji ukazuje na nedostatak magnezija, laboratorij može (i općenito će) dati upute za gnojivo specifične za mjesto. Vaši lokalni majstori vrtlari ili državni savjetodavni ured također mogu biti od pomoći u tumačenju analize tla s vama jer će biti upoznati s lokalnim tlima. Upotrijebite podatke da dovedete svoje tlo u ravnotežu!

Epsom sol za ruže

Ruže nisu iznimka. Nemojte koristiti epsom sol za gnojenje ruža u svom vrtu . Svoje ruže hranim lijepom prihranom od domaćeg komposta ! Svakog proljeća i jeseni dobivaju lijep novi sloj komposta na tlu kao malč.

Svoje ruže također hranim pakiranim organskim gnojivom za ruže u proljeće kada izađu iz stanja mirovanja. Ja sam u Kanadi i koristim PRO-MIX Flower Boost na svojim biljkama ruža. Da sam u Sjedinjenim Državama, ovaj iz Espome svakako vrijedi razmotriti . Magnezij u toj hrani za ruže potječe od sulfata kalijeve magnezijeve (umjesto od epsom soli) i više od polovice magnezija nije topivo u vodi …. I ne prodaje se pored flastera… pa je to dobar znak.

Jer mi je stalo: tvitao sam Espomi kako bih pitao koriste li epsom sol u svojim proizvodima – potvrdili su čvrsto NE na to:

…..a na ovoj stranici ima više biljnih riječi ….

Evo dobrog malog savjeta za hranjenje ruža od Davida Austina Rosesa:

Nemojte biti u iskušenju da se prekomjerno hranite – to će, zapravo, donijeti više štete nego koristi.

Epsom sol za rajčice

Čak i biljke koje se intenzivno hrane poput rajčice i paprike trebaju samo malo magnezija. Kao što je navedeno u prethodnom citatu, također je vrlo mala vjerojatnost da vaše vrtno tlo ima manjak magnezija. Međutim, potpuno je vjerojatno da će se postotak epsom soli koji stavite u svoj vrt isprati u podzemne vode i zagaditi lokalni ekosustav. Nije dobro!

Epsom soli također nisu rješenje za trulež cvjetova na biljkama rajčice. Gniloba cvjetova rajčice uzrokovana je nedostatkom kalcija. Epsom sol ne sadrži kalcij ( izvor: North Dakota State University ).

Gnojidba magnezijevom soli može zapravo povećati šanse za truljenje cvjetova . Sveučilište Clemson daje ovo izvrsno objašnjenje za ovaj fenomen:

Izbjegavajte prekomjernu gnojidbu kalijem ili magnezijem jer će se ti hranjivi sastojci natjecati s kalcijem za preuzimanje od strane biljaka . Epsomove soli primjer su izvora magnezija, stoga nemojte primjenjivati ​​na vrtno tlo osim ako nedavno izvješće o tlu ne ukazuje na nedostatak magnezija.”

Dodavanje epsom soli bez dodavanja kalcija remeti prirodnu mineralnu ravnotežu tla. To može stvoriti “toksičnost magnezija” u tlu. Epsom soli ne sprječavaju trulež cvjetova rajčice… zapravo to može uzrokovati.

Epsom sol za sobne biljke

Epsom sol predstavlja opasnost za sobne biljke. Sobne biljke u kontejnerima su osjetljive na toksičnost magnezija jer se mineral ne može isprati u okolno tlo. Iako se magnezij može isprati do dna, još uvijek može biti zarobljen u spremniku. To može otežati kućnoj biljci da apsorbira kalcij.

Što je Epsom sol?

Što je zapravo epsom sol? Epsom sol je prirodni mineral. Sklon je stvaranju pod zemljom kada voda bogata mineralima ispari. Epsom sol ima oblik prozirno-bijelog, kristalnog praha bez mirisa. Može se ostaviti na tvrdim površinama kada se morska voda ili druga slana voda osuše.

Naslage epsom soli nazivaju se Epsomite. Ležišta odabrana za vađenje rudarstvom općenito su velika sedimentna ležišta. Kemijski, ovaj mineral je hidratizirani magnezijev sulfat (MgSO4·7H2O) ili kristali magnezijevog sulfata heptahidrata.

Dodatna literatura: “Epsomite”, upis u “ Handbook of Mineralogy ” , autora Johna W. Anthonyja, Richarda A. Bideauxa, Kennetha W. Bladha i Monte C. Nicholsa. Autorsko pravo – Mineraloško društvo Amerike.

Magnezijev sulfat je topiv u vodi – što znači da se otapa u vodi. Površinski rudnik Epsomita stoga ne bi imao smisla, jer bi kiša isprala rudno tijelo. Ekstrakcija epsomita s rudarenjem otopine bila bi razumnija. Međutim, ovih dana epsom sol koju kupujemo proizvodi se u kemijskim postrojenjima umjesto da se iskopava kao upotrebljiv gotov proizvod (više o tome u sljedećem odjeljku).

Handbook of Mineralogy napominje da su naslage epsomita „široko rasprostranjene i uobičajene“ . Evo nekih mjesta u Sjevernoj Americi gdje se epsom soli prirodno nalaze :

 • Mammoth Cave, Mammoth Cave National Park, Kentucky;
 • Hot Spring Mt. Princeton, Chalk Creek, Colorado;
 • Leona Heights, Oakland, Kalifornija;
 • Kruger Mountain, Oroville, Washington;
 • Rudnik Buckhorn i rudnik Claytonia, Idaho;
 • Basque Claims, Ashcroft, Britanska Kolumbija;
 • Dundas Quarry, Dundas, Ontario.

MinDat.org također ima zgodnu kartu na svojoj web stranici koja prikazuje lokacije naslaga epsom soli diljem svijeta. MinDat također nudi sljedeću zabavnu činjenicu o epsom soli.

Epsomit će se vjerojatno pojaviti u tlu Marsa i na satelitima Jupitera.

Uredan! Ali još uvijek ne sipam epsom soli na svoje biljke paprike.

Odakle dolazi pakirana Epsom sol?

Pakirane epsom soli su kristali magnezijevog sulfata koji su sintetizirani u kemijskoj tvornici. Industrijsko postrojenje koristi uobičajene sirove minerale koji se lako iskopavaju za stvaranje sintetske epsom soli kemijskom reakcijom. Sintetička epsom sol ne sadrži nečistoće. Možda nema “karakter” sirove vađene “epsomite” epsom soli, ali ima vrlo lijep ujednačen izgled!

Vrlo malo kemijskih tvornica proizvodi epsom soli. Ovdje su glavni proizvođači epsom soli:

 • Giles Chemical (SAD)
 • PQ Corporation (SAD)
 • K&S Minerals (Njemačka)

Proizvodnja Epsom soli

Ruda sirovina za epsom sol kopa se na sličan način kao i neka druga organska biljna gnojiva. Nemetalne rude kao što su perlit, zeleni pijesak, dijatomejska zemlja i fosfatne stijene izvlače se iz industrijskih kamenoloma za našu eventualnu upotrebu u vrtu. Ekstrakcija je obično u obliku otvorenog kopa korištenjem rudarskih operacija kamionima i lopatama.

Glavni proizvođač epsom soli Giles koristi sirovinu od magnezijevog karbonata (MgCO3) poznatu kao Magnezit . Ovu sirovu magnezijevu rudu vadi njihova matična tvrtka Premier Magnesia u velikom površinskom rudniku u Nevadi. Ovdje je članak o rudniku Nevada koji osigurava sirovu magnezijevu mineralnu rudu za proizvodnju epsom soli u njihovom proizvodnom pogonu u Illinoisu.

Epsom sol se taloži i filtrira iz mineralnih sirovina u kemijskom postrojenju. Zatim se općenito otprema u rasutom stanju ili kao razrijeđena tekućina u kamionima s lijevkama ili u obliku kristala u velikim vrećama za rasuti teret od 2000 funti . Kupci na veliko pakiraju i prodaju epsom soli potrošačima. Manje vrećice od 50 lb također su dostupne za prodaju izravno od proizvođača. Suho skladištenje epsom soli u kristalnom obliku može dovesti do zgrušavanja ako se soli pusti da apsorbira vlagu iz zraka.

Veza na MSDS za Epsom soli

Ostale namjene Epsom soli

Evo nekih drugih industrijskih procesa koji koriste epsom sol:

 • Proizvodnja papira
 • Umjetni snijeg
 • Stočna hrana 
 • Soli za kupanje
 • Proizvodi za kosu
 • Prerada rude
 • Štavljenje kože
 • Laksativ
 • Ljepilo
 • Deterdženti za sapun i pjene

Ne koristite epsom soli za svoje biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke

Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj

Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati pothos

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Što bi trebali znati o uzgoju salate?

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako pripremiti zemlju za tegle: ​​savjeti i trikovi za kućne vrtlare