Koliko dugo biljke mogu izdržati bez vode? broj prijavljenih dana

Proširite vijest!

Kao roditelji biljaka i vrtlari, ponekad nemamo vremena brinuti se o svojim biljkama i dati im potrebnu vodu. Događa se!

Međutim, neke biljke mogu podnijeti sušu bolje od drugih.

Većinu biljaka potrebno je zalijevati barem jednom tjedno. Biljke kaktusa mogu mjesecima izdržati bez vode, dok biljke povrća mogu izdržati i do 2 tjedna. Kućne biljke i drugo lisnato povrće neće izdržati više od tjedan dana bez pokazivanja znakova dehidracije i nedostatka hranjivih tvari.

kaktusi i sukulenti Nema listova, ne gubi vodu isparavanjem tako lako kao druge biljke. Stabljike su mu debele, s dosta prostora za skladištenje vode.
povrtne biljke Ima pristup više tla i vode dok raste u zemlji. Može se zalijevati između 1 – 2 tjedna.
sobne biljke Uglavnom uzgajana u posudama i s ograničenim prostorom i tlom, biljka će brzo potrošiti vodu. Potrebno je tjedno ili dvotjedno zalijevanje.
Lisnato povrće Zahtijeva više vode od drugih biljaka za održavanje svog bujnog zelenog lišća. Potrebno je svakodnevno zalijevanje.

Biljke trebaju vodu za fotosintezu i unos hranjivih tvari.

Biljke će uvenuti i početi posmeđivati ​​oko rubova ako se ne zalijevaju u određenom vremenskom razdoblju. Ostale biljke, koje su osjetljivije, umiru mnogo ranije nego kada su izložene uvjetima suše.

Ovaj članak objašnjava kako se neke biljke mogu nositi kada se ne zalijevaju i koliko dugo mogu preživjeti. Također dijelimo naše najbolje prijedloge za pravodobno zalijevanje biljaka i što možete učiniti kako biste osigurali da potopljena biljka preživi.

Koliko dana biljke mogu izdržati bez vode?

Do tjedan dana ako budete imali sreće! Ako imate izuzetno dobro ukorijenjenu biljku s debelim korijenjem i puno zemlje za zadržavanje vode, vjerojatno može preživjeti više od tjedan dana bez ikakvog zalijevanja.

Istina je da mnogo različitih čimbenika utječe na to koliko dugo biljke mogu izdržati bez vode prije nego počnu patiti.

Uvjeti pod kojima biljka raste bit će jedan od njih; Biljke koje žive u sušnim područjima s vremenom su se prilagodile izdržati dulje bez vode od biljaka koje su navikle na vlažnija okruženja.

Ovisi i o vrsti biljke; Neke su vrste razvile trikove kako preživjeti s manje vlage od drugih.

No bez obzira o kojoj se vrsti biljke radi, većina biljaka ne može izdržati više od nekoliko tjedana bez vode.

I dok mogu dulje preživjeti u pravim uvjetima, to nije zdravo za njih i gotovo uvijek rezultira smrću.

Kako biste to spriječili i kako bi vaše biljke bile sretne i zdrave, redovito ih provjeravajte kako biste bili sigurni da dobivaju dovoljno vode!

Pogledajmo razdoblje nekih od najčešćih biljaka koje mogu preživjeti bez zalijevanja.

Koliko dugo biljke mogu izdržati bez vode Broj dana

Koliko dugo sobne biljke mogu preživjeti bez vode?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo pogledati samu biljnu vrstu. Kao i kod većine stvari u životu, biljke imaju različite potrebe i stoga im je potrebna različita količina vode.

Neke biljke trebaju više vode od drugih, dok neke biljke čak mogu preživjeti s manje vode od drugih.

Međutim, postoje iznimke. Neke biljke nikada ne bi trebale ostati bez vode dulje od nekoliko dana.

To može biti zato što imaju osjetljiv sustav korijena koji ne podnosi suho tlo ili ako se redovito zalijeva, biljka je vrlo osjetljiva na truljenje korijena.

Imajući to na umu, evo popisa od 9 sobnih biljaka koje mogu izdržati bez vode više od dva dana.

aloe vera Više od 7 godina
biljka zmija 2-3 mjeseca
damska palma 1-3 mjeseca
bostonska paprat 4-7 dana
Biljka filodendron 2-3 tjedna
pothos biljka 2-3 tjedna
drvo fikusa 10-14 dana
biljka pauk 2-3 tjedna
mirni ljiljan 10-12 dana

Koliko dugo biljke na otvorenom mogu izdržati bez vode?

Kada gledate koliko dugo biljke na otvorenom mogu izdržati bez vode, treba uzeti u obzir nekoliko stvari.

Prvo, kolika je biljka? Ako se radi o maloj biljci ili čak jednoj vlati trave, izdržat će duže bez vode nego veliki grm.

Drugo, kakvu vrstu tla ima vaša biljka? Ako je vaša biljka u rahloj zemlji koja dobro drenira, može duže izdržati bez vode nego da je posađena u glinu.

Konačno, koje je doba godine? Ljeti morate zalijevati češće nego zimi jer sunce prži vaše biljke i one se puno brže suše.

Pročitajte naš popis najboljih biljaka na otvorenom koje mogu preživjeti bez vode jako dugo!

 1. agava
 2. bugenvilija
 3. Lantana
 4. portulak
 5. Vrbena
 6. šeboj
 7. adenij
 8. litops
 9. Gaillardia
 10. oleander

Što se događa ako se biljka dugo ne zalijeva?

Razgovarajmo o tome što se događa ako ne zalijevate biljku. Ako ste pratili naš blog, znate da smo objavili članak o zalijevanju lišća biljaka, pa se ovaj čini prilično očiglednim.

Ali postoje neki specifični detalji o tome što se događa biljci ako se dugo ne zalijeva i želimo ih podijeliti s vama.

Fotosinteza prestaje

Fotosinteza prestaje

Da bi biljka rasla, potrebna joj je voda, kao što je nama ljudima potrebna hrana. Voda pomaže biljkama da premještaju minerale kroz svoje sustave te im također pomaže u rastu korijena i stabljika.

Biljke trebaju vodu u svojim stanicama za obavljanje vitalnih funkcija kao što su B. proizvodnja klorofila (zeleni pigment koji se nalazi u biljkama) i fotosinteza. Bez vode, stanice se suše i umiru.

Prestaje apsorpcija hranjivih tvari

Nedostatak hranjivih tvari na zmajevom voću

Voda služi kao otapalo za biljne hranjive tvari i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari iz tla. Sva hranjiva potrebna biljci moraju biti u otopini kako bi izašla iz tla kroz membranu korijena biljke.

Bez vode u tlu, hranjive tvari u tlu ne mogu doći do biljke.

Kao rezultat toga, kada je suša, biljka prelazi u stanje mirovanja gdje se malo vode i hranjivih tvari uzima iz tla, što rezultira malim ili nikakvim rastom tijekom tog razdoblja.

Biljke koje nisu navikle na mirovanje mogu preživjeti samo kratko vrijeme prije nego što počnu pokazivati ​​znakove nedostatka, zatim počnu odbacivati ​​lišće i uginuti.

Dolazi do sušenja i skupljanja

biljka koja vene

Ako se biljka ne zalijeva redovito, počet će gubiti vlagu iz lišća, pa čak i iz korijena. Kada se sadržaj vode smanji, stanice umiru ili se enormno smanjuju. Na kraju će lišće početi venuti.

Osušeni listovi mogu se uvijati prema unutra prema stabljici; Ako ostanu uvijene nakon ponovnog zalijevanja, mogu postati smeđe ili crne na rubovima prije nego požute ili smeđe prema sredini lista.

Biljke će na kraju umrijeti

Kada se vaša biljka osuši, isprva će biti zelena, ali ubrzo će joj lišće postati smeđe i skoreno. Nakon što se osuše i posmeđe, biljci više nisu korisni, biljka od njih više ne može praviti hranu.

Tako će vaša biljka početi koristiti svoje druge listove za proizvodnju hrane za sebe. Ako biljka nema dovoljno drugog lišća, može jednostavno umrijeti od nedostatka hrane.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalijevanja nakon sušnog razdoblja

Pazite da ne pretjerate s vodom

Lako je zalijevati biljke kada pokazuju znakove sušenja, a češće smo skloni zalijevati više nego što je potrebno da se situacija popravi.

U ovom trenutku, lako je utopiti biljku u vodi nadajući se da će se oporaviti, ali to nije slučaj. Ako se nanese previše vode odjednom, tlo može postati natopljeno vodom.

Mokro tlo ima tendenciju nakupljanja gljivica i plijesni, koji napadaju korijenski sustav i uzrokuju truljenje korijena.

Posljedično, ovo natopljeno tlo mora se tretirati ili čak odbaciti i zamijeniti kako bi se spriječio prijenos bolesti na sljedeće biljke u istom prostoru.

Kod florishingplants preporučujemo zalijevanje lončanica odozdo nakon sušnog razdoblja. Imamo detaljan post o biljkama za zalijevanje tla koji se također može koristiti u vašoj redovnoj rutini zalijevanja.

Sipati lagano i ravnomjerno

Zalijevajte tlo lagano, ali ravnomjerno kako biste osigurali da se tlo natopi i upije vodu. Uvjeti suše mogu uzrokovati da tlo postane hidrofobno, što znači da odbija vodu umjesto da je upija.

S laganim, ali ravnomjernim zalijevanjem, voda jedva da ima priliku otjecati; Umjesto toga, mala količina vode ostaje na tlu i polako se apsorbira dok se tlo ne vrati u svoje normalno stanje.

Biljke koje mogu rasti bez čestog zalijevanja

Mnogi ljudi nemaju dovoljno vremena za svakodnevno zalijevanje biljke. Mnoge biljke umiru jer dobivaju previše vode. Ali kad ste zauzeti, ponekad zaboravite zaliti svoje biljke. Stoga dijelim neke od biljaka koje mogu rasti same i ne zahtijevaju previše njege.

kaktusi

Još jedan odličan izbor ako tražite biljke koje ne zahtijevaju puno vode su kaktusi! Neki kaktusi čak imaju prekrasne cvjetove koji cvjetaju nakon godina zanemarivanja, što znači da ne morate brinuti o svom kaktusu svaki dan!

aloe vera

Aloe vera ima mnogo medicinskih primjena, ali je i izvrsna kućna biljka. Aloe vera je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja i zahtijeva vrlo malo vode i raste u gotovo svakom okruženju.

Izvrsna je biljka za one koji imaju problema sa zalijevanjem biljaka jer uopće ne zahtijeva puno pažnje.

tvornica lijevanog željeza

Ova snažna biljka idealna je za uredske prostore ili kuhinje jer može narasti do 3,60 m! Potrebno mu je samo oko 1 inč vode svakih nekoliko mjeseci kako bi ostalo zdravo.

Ova biljka je prilično samodostatna i trebali bi je istražiti oni koji imaju problema s održavanjem biljaka na životu.

agave

Ova biljka je izvrsna jer je otporna na sušu i treba je zalijevati samo svakih nekoliko mjeseci. Također je relativno lak za njegu, ne zahtijeva puno sunčeve svjetlosti ili gnojidbe. Sve što trebate učiniti je pobrinuti se da ima dovoljno prostora!

biljke žada

Biljke žada jedne su od najpopularnijih sobnih biljaka i vrlo ih je lako njegovati. Više vole neizravnu sunčevu svjetlost i uspijevaju u stanovima gdje nemaju puno prirodnog svjetla.

Biljke žada preferiraju temperature između 65 i 75 stupnjeva Fahrenheita. Vole vlažno okruženje, ali ih ne treba zalijevati često kao druge sobne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 zapanjujućih sobnih biljaka koje cvjetaju pri slabom osvjetljenju

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje Sobne biljke

Kada biljke treba presaditi?