Najbolje tlo za zelene biljke: što tražiti (a što izbjegavati)

Najbolje tlo za mikrozelenje sto traziti a sto izbjegavati54387835489710

Uzgoj sjajne zelene salate zahtijeva odličnu mješavinu za saksije! Ove dječje biljke bogate hranjivim tvarima vrijedne su ulaganja u visokokvalitetne medije za uzgoj. Ovdje je vodič za najbolju zemlju za zelene biljke, uključujući prethodno pomiješane opcije i recept.

Najbolja zemlja za saksije za zelene biljke je otprilike 80% organskog materijala (tresetna mahovina, kokosov kokos, sterilizirani kompost), pomiješan s 20% perlita . 

Odlične mješavine za uzgoj zelenih biljaka sigurne su za organsko vrtlarstvo , imaju visoku retenciju vode , ali ipak dopuštaju zračne džepove u tlu . Imaju uravnotežen pH (često s vapnencem) i sadržavat će malo organskog gnojiva. Čitajte dalje kako biste saznali više o najboljim medijima za uzgoj za kućne vrtove i sastojcima koji čine ove mješavine za sadnju uspješnim.

Tlo za unutarnje lončanice najbolji je izbor za uzgoj zelenih biljaka kod kuće. Također se naziva mješavina bez tla (jer ne sadrži vanjsku mineralnu zemlju). Najbolje mješavine su sterilne, lagane i jednostavne za rad. Potražite mješavinu koja je održiva i sigurna za organsku upotrebu.

Najbolje tlo za mikrozelenje sto traziti a sto izbjegavati54387835489713

Glavni sastojci tla

Savršeni medij za uzgoj moguć je samo s pravim sastojcima. Ovi sastojci rade zajedno kako bi uravnotežili vlagu, kisik i hranjive tvari za korijenje zelenih biljaka, istovremeno pružajući čvrstu strukturnu osnovu. Sastojci u visokokvalitetnim podlogama za uzgoj općenito su krupnozrnati i pomiješani kako bi bili pH neutralni.

Tresetnica

Tresetna mahovina sastoji se od raspadnutih organskih tvari izvučenih iz tresetnih močvara. Prvenstveno se koristi zbog svoje visoke sposobnosti zadržavanja vode . Tresetna mahovina se općenito miješa sa sredstvom za vlaženje kako bi se pomoglo početnoj apsorpciji vode.

Ključna prednost tresetne mahovine u odnosu na kompost je da ne sadrži sjeme drugih biljaka. Nadalje, zbog svojih svojstava zadržavanja vode, izvrstan je za održavanje sjemena vlažnim dok klija. Mnoge od najboljih mješavina tla za zelene biljke su na bazi treseta.

Najbolje tlo za mikrozelenje sto traziti a sto izbjegavati54387835489712

Kokos

Kokos je medij za uzgoj napravljen od ljuske kokosovog ploda. Kokos se koristi ili kao alternativa tresetnoj mahovini ili kao dodatak njoj . Kokos je vlaknastiji od treseta, ali još uvijek izvrsno zadržava vodu. Ima dodatnu prednost jer je nusproizvod poljoprivrede, a ne rudarska tvar.

Poput tresetne mahovine, najveća prednost kokosovog kokosa je njegov kapacitet zadržavanja vode. Također je otporan na mikrobnu razgradnju i nastoji omogućiti određeni stupanj dovoda zraka. Kokos je također lakše navlažiti od tresetne mahovine. Međutim, ponekad ima tendenciju oslobađanja soli i imobiliziranja hranjivog dušika (iz organskog gnojiva). Iako se rijetko koristi u potpunosti samostalno, kokosov kokos postaje sve češći u visokokvalitetnim tlima.

Perlit

Perlit su “vulkanske kokice”, nastaju kada se vulkanska stijena zagrijava i širi. Sterilno je i kemijski inertno. Perlit djeluje kao izvrstan dodatak rasutim organskim materijalima koji dobro zadržavaju vodu, jer olakšava drenažu i pristup kisiku . Sve najbolje mješavine tla za uzgoj zelenih biljaka koje sam koristio sadržavale su minimalno 10% perlita.

Ovdje su neke od ključnih karakteristika perlita s obzirom na uzgoj zelenih biljaka:

Pravilno prozračivanje korijena ključno je za zdrav rast vaše zelene biljke. Iako korištenje tresetne mahovine kao baze za vaš medij za uzgoj može samo po sebi osigurati određeno prozračivanje, dodavanje perlita osigurava da voda u posudi za uzgoj nikada ne bude veća od količine koja je potrebna vašim biljkama. Povećani protok zraka iz perlita čini mješavinu prozračnom za vaše biljke. Lijepo je kupiti zemlju za lonce u koju je već umiješan perlit (obratite pažnju na upozorenje o prašini u gore navedenom citatu.)

Vapnenac

Vapnenac u prahu dodaje se najboljim mješavinama tla kako bi se uravnotežio kemijski pH medija. Tresetna mahovina i kokosov kokos mogu biti jako kiseli i zahtijevaju puferiranje s alkalnom tvari.

Organsko gnojivo

Organska gnojiva s podlogama za uzgoj obično se dobivaju iz komposta, odljevaka od crva ili ekstrakata iz biljaka/životinja/stijena . Moguće je uzgajati zelene biljke bez organskog gnojiva, samo ćete ovisiti samo o hranjivim tvarima sadržanim u sjemenu (u inače inertnom mediju za uzgoj). Nježno organsko gnojivo osigurat će hranjive tvari za dugovječnije zelene biljke bez ekoloških troškova sintetičkog kemijskog gnojiva.

Najbolje tlo za mikrozelenje sto traziti a sto izbjegavati54387835489711

Recept za mješavinu tla za uzgoj zelene biljke

Ako sami želite miješati medij za uzgoj, pobrinite se da sadrži negdje u blizini 80 posto tresetne mahovine i/ili kokosa . Za preostalih 20 posto smjese koristite perlit . Ako dodajete kompost, koristite nešto što je sterilizirano (ili prihvatite da može sadržavati neželjene patogene).

Pomiješajte i uskladite svoje sastojke kako biste pronašli savršenu kombinaciju za vaše jedinstvene potrebe. Cijela vježba nije samo korisna za vaše zelene biljke, već je i način da naučite više o vrtlarstvu.

Odlične podloge za zelene biljke

Uzgoj zelene biljke daje vašem kućanstvu svježe, hranjivo povrće, uz zadovoljstvo što ste ga sami uzgojili. Započnite s najboljim medijima za uzgoj i gledajte te male biljke kako rastu i napreduju u svom sretnom okruženju tla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više