Najbolji način za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru

Ruže najčešće viđamo kako uspijevaju u vanjskim vrtovima, no jeste li znali da je moguće uzgajati ovo nevjerojatno cvijeće u zatvorenom prostoru? Kao što možete očekivati, uzgoj ruža u zatvorenom prostoru zahtijeva specifično znanje i detaljnu rutinu održavanja. Ovaj će vam članak pomoći da počnete tako što će vam pokazati najbolju metodu za uzgoj sobnih ruža.

Kako uzgajati ruže u zatvorenom prostoru

Uzgoj ruža u zatvorenom prostoru nije tako težak vrtlarski zadatak kao što možda mislite. Međutim, postoji nekoliko važnih lekcija koje morate naučiti prije nego počnete uzgajati ruže u zatvorenom prostoru. Napravili smo popis od pet koraka koje treba slijediti svaki put kada želite uzgojiti ružu u svom domu:

 • Odaberite pravu vrstu ruže za zatvorene prostore
 • Postavite idealnu sobnu klimu za svoje ruže
 • Odaberite izvrsnu posudu za svoje ruže
 • Pravilno posadite sobne ruže
 • Razvijte rutinu njege za svoje sobne ruže

Ako slijedite ovih pet koraka na temelju vodiča u nastavku, ne biste trebali imati problema s uzgojem ruže u svom unutarnjem vrtu. Čitajte dalje kako biste se oboružali svim informacijama koje su vam potrebne za uzgoj ružičnjaka u vašem domu.

Odaberite pravu vrstu ruže za zatvorene prostore

Neke su sorte ruža prikladnije za unutarnju upotrebu od drugih. Među vrstama ruža koje su najprikladnije za sobne vrtove, najpopularnija je minijaturna ruža. Nije iznenađujuće da su mini ruže manje ukupne veličine, što ih čini savršenim za uklapanje u ograničeni prostor koji često predstavlja okruženje za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Minimalna veličina minijaturne biljke ruže čini je izvrsnim izborom za uzgoj u zatvorenom prostoru, ali postoje i mnoge druge mogućnosti. Mnogi od najboljih izbora zadržavaju manju veličinu i mogu tolerirati smanjenu izloženost svjetlu unutarnjeg prostora.

Postavite idealno unutarnje okruženje za svoje ruže

Zatvoreni prostor standardno nema idealne uvjete za uzgoj biljke ruže, prvenstveno jer nema dovoljno svjetla. Umjesto toga, morate sami stvoriti prave uvjete za svoje ruže. Sljedećih nekoliko odjeljaka uvest će vas u neke od ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom postavljanja unutarnjeg prostora za uzgoj vaših ruža.

Sunčeva svjetlost za sobne ruže

Dobivanje dovoljno sunca može biti jedan od najtežih aspekata uzgoja ruža u zatvorenom prostoru. Ako ste upoznati s ovim biljkama, vjerojatno znate da pokazuju najzdravije karakteristike rasta i cvjetanja kada žive na punom suncu. Naravno, unutarnje okruženje obično prima manje sunčeve svjetlosti od vanjskog okruženja.

Iako u zatvorenom prostoru obično ima manje sunčeve svjetlosti, ruže tamo mogu preživjeti. Najbolji pristup rješavanju ovog izazova je dvostruk. Prvo, trebali biste odabrati sortu ruže koja može tolerirati slabije svjetlosne uvjete, poput onih navedenih u prethodnim odjeljcima. Drugo, trebali biste svoju ružu smjestiti u prostoriju koja ima što više prirodnog svjetla.

Najbolji način za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru

Pokušajte svoju sobnu ružu postaviti blizu prozora koji dnevno ima šest sati sunčeve svjetlosti ili više. Četiri sata ili više svjetla dnevno može biti dovoljno, što rezultira manje snažnom ružom s neupadljivim pupoljcima. Ako neprestano otkrivate da vašem prostoru za uzgoj treba više svjetla, razmislite o korištenju svjetla za uzgoj. Svjetlo za uzgoj je umjetno svjetlo koje nadoknađuje ono što sunce ne može pružiti.

Iako bi vaša sobna ruža trebala biti dovoljno blizu prozora da dobiva jaku neizravnu svjetlost veći dio dana, ne bi trebala imati izravnu svjetlost s prozora. Izravno svjetlo s prozora može uzrokovati nekoliko problema, uključujući žućenje lišća i tragove opeklina. Kako biste to izbjegli, stavite svoju ružu uz osunčani prozor gdje neće biti predugo izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Temperatura za sobne ruže

Sobne ruže također vole živjeti na relativno visokim temperaturama. Općenito, dnevne temperature između 15-25 stupnjeva omogućit će vašoj ruži da napreduje. U redu je noću kada temperatura zraka padne malo niže. Ipak, bilo bi najbolje da ne dopustite da padne ispod 10 stupnjeva.

Stvaranje tople temperature za vaše ruže često je jednostavno kao postavljanje termostata na idealni raspon. Međutim, drugi čimbenici mogu utjecati na ukupnu toplinu vašeg sobnog prostora za uzgoj ruža.

Propuh na prozorima jedan je od najčešćih uzroka hladnog zraka u prostoriji, ali obližnji klimatizacijski sustavi također mogu postati prehladni. Prije sadnje provjerite postoje li ti čimbenici na mjestu gdje namjeravate uzgajati svoju ružu.

Vlažnost za sobne ruže

1682606855 453 Najbolja metoda za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru

Ruže koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru uživat će u relativno visokoj vlažnosti. Vlažnost između 50 i 60% najbolje funkcionira. Međutim, može biti teško postići ovu razinu vlažnosti u zatvorenom prostoru, posebno tijekom hladnijih mjeseci ili ako u blizini imate opremu za grijanje ili hlađenje.

Gotovo je jamstvo da ćete morati učiniti nešto kako biste promijenili razinu vlažnosti u svom domu prije nego što možete uspješno uzgajati ružu. Jedan od najčešćih načina da to postignete je redovito zamagljivanje biljaka. Međutim, ovo nije preporučeni pristup za ruže.

Prskanje ruža može stvoriti probleme poput truleži, plijesni, plijesni i gljivičnih infekcija, čineći vaše napore oko uzgoja ruža kratkotrajnim. Umjesto korištenja magle, pustite ovlaživač zraka u prostoriji u kojoj uzgajate ruže kako biste osigurali da vlažnost ostane na odgovarajućoj razini.

Odaberite izvrsnu posudu za svoje ruže

Uspostava savršenog okruženja za uzgoj ruža u vašem domu je neophodna, ali ne i dovoljna da bi vaše ruže dobro rasle. Također morate obratiti posebnu pozornost na posudu koju odaberete za svoje sobne ruže.

Posuda za sobne ruže mora imati dovoljno prostora za smještaj korijenskog sustava vaše biljke. Ako vam je posuda premala, vašoj ruži može brzo ponestati prostora za rast i ukorijeniti se. Jednom kada se vaša ruža uhvati za korijen, smanjit će se jer neće pronaći dodatnu vlagu u tlu i hranjive tvari potrebne za daljnji rast.

1682606855 68 Najbolja metoda za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru

Dobra drenaža također je važna za ruže koje se uzgajaju u sobnim posudama. Bez drenažnih rupa ili nekog drugog načina za filtriranje vode, vaša će posuda zadržati previše vode i stvoriti mokro tlo. Kao i mnoge druge biljke, ruže ne uspijevaju dobro kada im je korijenje u višku vode.

Konačno, pomaže odabrati posudu koja omogućuje cirkulaciju zraka. Tlo u posudama često se zagrijava i hladi puno brže od tla u zemlji, stvarajući nestabilno okruženje za vaše ruže. Uz odgovarajuću cirkulaciju zraka, ne morate se brinuti da će temperatura poda prebrzo porasti ili pasti.

Postoji mnogo spremnika koje možete upotrijebiti da zadovoljite ove tri potrebe. Međutim, platnene vrećice često se pokažu kao najbolja opcija za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru. Materijali vrećice za uzgoj od tkanine omogućuju učinkovito odvođenje vode. Osim toga, tkanina omogućuje protok zraka u tlo i korijenje. Ove vrećice također obavljaju fantastičan posao sprječavanja vezanja korijena tijekom procesa rezidbe iz zraka.

Pravilno posadite sobne ruže

Ako ste slijedili upute u prethodnim odjeljcima, možete posaditi svoju sobnu ružu. Evo jednostavnog postupka kako pravilno staviti biljku ruže u svoju posudu:

 • Napunite svoju posudu zdravom mješavinom tla
 • Izvadite svoju ružu iz originalne posude
 • Otpustite korijenje kako biste potaknuli širenje prema van
 • Iskopajte rupu u svojoj posudi koja je duboka kao korijenska kugla
 • Stavite svoju ružu u rupu i napunite dok zalijevate
 • Obrežite sve mrtve, oštećene ili bolesne stabljike i grane

Postoji konsenzus da je najbolje vrijeme za sadnju ruže rano proljeće ili kasna jesen. Međutim, ovaj je savjet primjenjiviji ako ružu uzgajate na otvorenom. Nasuprot tome, unutarnje postavke su dosljednije i manje osjetljive na sezonske promjene vremena. To znači da svoju ružu možete posaditi gotovo u bilo koje doba godine ako slijedite korake koje smo opisali.

Razvijte odgovarajuću rutinu njege za svoje ruže

Nakon što ste uredili područje za uzgoj i zasadili svoju sobnu ružu, vaš posao je daleko od kraja. Sada je vrijeme da stvorite rutinu njege koju možete slijediti kako biste održali svoje ruže u najboljem stanju.

Zalijte sobne ruže

Zalijevanje sobne ruže zahtijeva stalni napor, ali to nije složen zadatak. U većini slučajeva dobro će djelovati davanje ružine vodice jednom dnevno ili svaki drugi dan. Ako je vaša ruža mlada ili ako je iz nekog razloga pretjerano vruće ili suho, možda ćete morati povećati raspored zalijevanja. Inače, dobro pravilo je zalijevati ruže jednom dnevno.

Gnojidba za sobne ruže

Ružama je potrebna mješavina sva tri glavna hranjiva (dušik, fosfor, kalij) i nekoliko mikronutrijenata uključujući cink, bor, kalcij i više. Od svih hranjivih tvari koje ruže trebaju, fosfor je najvažniji jer potiče najbolje karakteristike cvjetanja vaše biljke.

Gnojivo treba primijeniti najmanje tri puta tijekom vegetacijske sezone. U nekim scenarijima, mjesečno hranjenje gnojivom će dati najbolje rezultate za sobnu ružu.

Postoje mnoge vrste gnojiva koje možete koristiti za ruže, uključujući sporo otpuštajuća vodotopiva i granulirana gnojiva. Bez obzira koju odaberete, pobrinite se da vaš raspored oplodnje bude čest i redovit.

1682606855 980 Najbolja metoda za uzgoj ruža u zatvorenom prostoru

Kako rezati sobne ruže

Orezivanje ruža u kasnim zimskim mjesecima ili rano proljeće pomoći će vam da ih pripremite za nadolazeću sezonu rasta. Za to vrijeme trebali biste se usredotočiti na uklanjanje slabih ili suvih grana. Uklanjanje ovih dijelova pomaže ruži da usmjeri svoju energiju na stvaranje novog rasta na najzdravijim i najvažnijim stabljikama i granama.

Ruže biste također trebali orezati kasnije tijekom vegetacijske sezone. Ljeti, nakon što se cvjetovi vide, treba odrezati uvele cvjetove. Deadheading ne samo da uklanja pupoljke koji su prošli svoj vrhunac, već također potiče neke vrste da ponovno procvjetaju.

Uobičajeni problemi kod uzgoja ruža u zatvorenom prostoru

Ne možemo zatvoriti ovaj članak a da ne pokrijemo neke od najčešćih problema s kojima se susreću vrtlari koji uzgajaju ruže u zatvorenom prostoru. U nastavku su neki od najčešćih problema sa savjetima kako se s njima nositi:

 • Propuh: Prozori, grijalice, klima uređaji i drugi uređaji mogu stvoriti strujanje zraka koje može naškoditi vašim sobnim ružama. Propuh može učiniti prehladno za vašu biljku i presuho. Za najbolje šanse za uzgoj zdrave biljke ruže, vodite računa o propuhu u tom području i pazite da umanjite učinke na svoje ruže. No dok jak propuh treba izbjegavati, dobra cirkulacija zraka i dalje je neophodna za ruže ako želite spriječiti pepelnicu i druge infekcije.
 • Štetočine: baš kao i vanjske ruže, sobne ruže mogu postati žrtve najezde štetnika. Lisne uši i paukove grinje među najčešćim su uzročnicima, uz nekoliko drugih insekata. Srećom, većinu ovih problema možete riješiti obrezivanjem ili primjenom insekticida.
 • Nedostatak svjetla: Posljednji i možda najočitiji izazov u uzgoju ruža je nedostatak svjetla. Ako vaša sobna ruža raste previše u sjeni, možda ima slabu naviku i slabije cvjeta. Svakako odaberite mjesto za uzgoj koje će vašoj ruži dati svu svjetlost koja joj je potrebna da izgleda najbolje.

Sada kada znate za ove potencijalne prepreke u uzgoju ruža, bit ćete spremni uhvatiti se u koštac s njima kada se pojave. Kombinacija razumijevanja ovih prijetnji s osnovama njege ruža dovest će vas na pravi put za uzgoj prekrasne biljke ruže u interijeru po vašem izboru.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Tlo i gnojenje Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike