Kako uzgajati ljiljane u ribnjaku: savjeti za uspjeh

1682617612 Wie man Seerosenblatter in einem Teich anbaut Tipps fur den

Imate li ribnjak u svom vrtu? Ako je tako, možda se pitate kako uzgajati lopoč u njemu. Ljiljani su prekrasne biljke koje vašem ribnjaku mogu dati puno karaktera. Oni također pružaju hladovinu i zaklon za ribe i druge vodene životinje. U ovom postu na blogu raspravljat ćemo o nekim savjetima za uspješan uzgoj lopoča u ribnjaku.

Što su ljiljani?

Lopoči su plutajući listovi vodenih biljaka iz roda Nymphaea, koji se obično nazivaju lopoči (u UK-u lopoči). Donje strane ljiljana često su jarko obojene i privlače razne kukce koje biljka zatim hvata i konzumira.

Ljiljani dolaze u različitim veličinama, u rasponu od manje od jednog inča do više od jedne stope u promjeru. Mirisne su i neke vrste lopoča, a od cvjetova se mogu praviti parfemi i potpuri. Lopoči se nalaze u mirnim ili sporim vodenim površinama diljem svijeta i igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja ovih ekosustava. Osim što osiguravaju hranu za kukce i druge životinje, jastučići ljiljana pomažu oksigenirati vodu i pružaju utočište ribama i punoglavcima.

Kako uzgajati ljiljane u vrtnom jezercu

Sada kada znate nešto o ljiljanima, razgovarajmo o tome kako ih uzgajati u ribnjaku.

Uzgoj lopoča u ribnjaku relativno je jednostavan i može dodati dašak boje vašem vodenom elementu. Lopoči dolaze u raznim bojama uključujući bijelu, ružičastu i žutu. Iako su dostupni u većini vrtnih centara, mogu se razmnožavati i iz lukovica.

Za uzgoj lopoča iz lukovica jednostavno stavite lukovice u posudu s vodom i stavite ih na sunčano mjesto. Novo lišće trebalo bi se pojaviti za nekoliko tjedana. Nakon što listovi dosegnu nekoliko centimetara duljine, možete ih presaditi u svoje jezerce. Lopoči više vole vodu koja sporo teče ili stajaću vodu, pa ih posadite dalje od područja s velikim turbulencijama.

Koju god vrstu lopoča odabrali, svakako odaberite sortu koja odgovara klimi u vašem području.

Kako uzgajati ljiljane u ribnjaku Savjeti za

Kada treba saditi ljiljane?

Ljiljani su popularan izbor za vrtove i jezerca, ali mnogi ljudi nisu sigurni kada ih posaditi. Općenito, najbolje je pričekati kasno proljeće ili rano ljeto. Toplije vrijeme pomoći će da se korijenje brzo učvrsti. No, ako živite u području s blagim zimama, lopoč možete saditi već u veljači.

Gdje posaditi lopoč

Lopoče je relativno lako uzgajati, ali postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru mjesta za njih.

Prvo razmislite o veličini ribnjaka ili vodenog vrta. Velike do srednje velike lopoč treba saditi na dubinu od 18″ – 30″. Manje sorte mogu biti visoke od 12 do 24 inča, dok patuljaste preferiraju raspon dubine od 6 inča do 1 stope.

Drugo, pobrinite se da mjesto ima dovoljno sunčeve svjetlosti. Lopoči trebaju šest do osam sati sunčeve svjetlosti svaki dan da bi zdravo rasli i dali bujne cvjetove.

Na kraju, odaberite mjesto s mekim, pjeskovitim tlom. To će pomoći korijenju da se učvrsti i omogućiti biljci da se širi.

Kako koristiti košaru za biljke za uzgoj lopoča

Košara za biljke odličan je način za uzgoj lopoča. Jednostavno stavite košaru u ribnjak ili drugu vodenu površinu, napunite je zemljom i posadite svoj ljiljan. Korijenje će se brzo uhvatiti i biljka će početi rasti.

Lopoči imaju tendenciju da se teško hrane, stoga im dajte dovoljno hranjivih tvari. Kako ljiljan raste, širi svoje korijenje i na kraju ispuni cijelu košaru. U ovom trenutku možete ga ostaviti kakav jest ili ga presaditi u veću posudu. Koju god metodu uzgoja lopoča odabrali, košara za sadnju je dobro mjesto za početak.

Njega i održavanje lopoča

Lopoči su jedna od najpopularnijih vodenih biljaka, a lako je vidjeti zašto. Njihovi veliki, raznobojni cvjetovi dodaju dašak ljepote svakom ribnjaku, a njihovo lišće pruža hlad i sklonište koje je potrebno ribama. Međutim, lopoč nije bez izazova. Ove osjetljive biljke zahtijevaju brižljivu njegu i pažnju kako bi napredovale. Evo nekoliko savjeta o tome kako da vaši lopoči budu zdravi i sretni:

  • Postavite lopoč na sunčano mjesto u svom ribnjaku. Potrebno im je najmanje šest sati sunčeve svjetlosti svaki dan da procvjetaju.
  • Voda bi trebala biti prilično plitka – ne više od 18 – 30 inča dubine.
  • Lopoči vole sporotekuću ili stajaću vodu.
  • Lopoče treba gnojiti jednom mjesečno gnojivom za vodene biljke bogatim fosforom.

Slijedeći ove jednostavne smjernice, možete godinama uživati ​​u ljepoti lopoča i lopoča.

1682617610 957 Kako uzgojiti ljiljane u jezercu Savjeti za

Kako prezimiti lopoč

Kako vrijeme hladi, potrebno je poduzeti nekoliko koraka kako biste svoje lopoča pripremili za zimu. Lopoči su tropske biljke, pa neće preživjeti ako se ostave u hladnoj vodi. Prvo što trebate učiniti je unijeti svoje biljke unutra. Ako imate vanjski ribnjak, stavite biljke u veliku unutarnju posudu napunjenu svježom vodom. Također morate ukloniti sve umiruće lišće ili cvijeće.

Nakon što su vaše biljke u zatvorenom prostoru, spustite razinu vode tako da kruna biljke bude točno iznad vodene linije. To će spriječiti truljenje korijena zimi.

Na kraju, osigurajte svojim biljkama dovoljno svjetla. Lopoči trebaju najmanje šest sati sunčeve svjetlosti svaki dan, stoga ih stavite blizu osunčanog prozora. Uz malo njege, vaši će lopoči preživjeti zimu i biti spremni ponovno procvjetati u proljeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Njega snježne gardenije

Zaljevanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

Škrobna voda za biljke: sve što trebate znati

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kakvo tlo je najbolje za vaš vrt

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?