Kako uzgajati biljku zmajevo voće

1682661666 Wie man Drachenfrucht anbaut Organic Pereglin

Zmajevo voće (Hylocereus undatus) je egzotično i ukusno voće koje se može uzgajati kod kuće uz minimalan trud. Biljka je kaktus, pa uspijeva u vrućim, suhim klimama i ne treba joj puno vode da bi preživjela. Plodovi su krupni i jarke boje, slatkastog okusa koji nalikuje križancu kivija i kruške.

Zmajevo voće porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike i njegova je popularnost porasla posljednjih godina. Zmajevo voće je jednostavna za uzgoj i njegu, a uz pravilnu njegu može proizvesti obilje plodova. Ovaj članak će vam dati upute o tome kako uzgajati zmajevo voće.

Počnimo!

Koliko je vremena potrebno da se uzgoji zmajevo voće?

Zmajevom voću obično treba oko 6-8 mjeseci od trenutka sadnje do zrelosti. Kad sazriju, plod se može brati ručno ili oštrim nožem. Zmajevo voće može donositi plodove mnogo godina ako se o njima pravilno brine.

Je li zmajevo voće lako uzgajati?

Da, zmajevo voće je lako uzgajati. Biljka najbolje raste u vlažnoj, tropskoj klimi i zahtijeva vrlo malo održavanja. Zmajevo voće se može uzgajati u posudama ili u zemlji, a biljke su relativno otporne na sušu. Zmajevo voće će uroditi plodom unutar dvije do tri godine nakon sadnje.

Koji je najbolji način uzgoja zmajevog voća?

Zmajevo voće se može uzgajati u kućnom vrtu uz neko osnovno znanje o njihovim potrebama. Evo različitih načina uzgoja zmajevog voća.

Od sjemenki

Zmajevo voće se može uzgojiti iz sjemena, ali za to je potrebno puno vremena i vrlo malo opreme. Nabavite organsko zmajevo voće u lokalnoj trgovini, a zatim uklonite sjemenke.

Prije stavljanja sjemenki u posudu za sjeme s vlažnom zemljom, operite ih i ostavite da se osuše preko noći. U roku od dva tjedna sjeme bi trebalo početi rasti.

Sadnice trebaju dobiti samo malu količinu vode, a prije dodavanja više, tlo mora biti potpuno suho.

Očekujte da ćete čekati pet do sedam godina da se zrela biljka pojavi i počne rađati ako želite dobru žetvu zmajevog voća. Zbog kratkog razdoblja plodonošenja od jedne do tri godine, reznice preferiraju mnogi uzgajivači zmajevog voća.

Kako uzgojiti organski pereglin od zmajevog voća

Od reznica

Pronalaženje prijatelja sa stablom i pokretanje zmajeve voćke iz reznice prilično su jednostavni procesi. Prerežite 30cm dug dio stabla na pola i ostavite da se odrezani kraj suši 5-6 dana ili dok ne pobijeli.

Nakon što se osuši, posadite ga odrezanom stranom prema dolje u pijesak i zalijevajte svaki mjesec. Unutar mjesec dana vaša će biljka početi puštati korijenje, uspostaviti se i početi rasti.

Ovaj pristup zahtijeva jednu do tri godine čekanja na plod.

Uzgajajte zmajevo voće na otvorenom

Dodavanje boje i karaktera vašem vrtu odlična je ideja za uzgoj zmajevog voća na otvorenom. Očistite područje pripreme od korova i kamenja i provjerite je li tlo blago kiselo i pjeskovito. Gredica se uvijek može učiniti otpornijom na kaktuse dodavanjem malo više zemlje za posude.

Budite oprezni jer se radi o teškim biljkama koje moraju biti u stanju izdržati težinu biljke zmajevog voća, a istovremeno davati plodove. Kako vaše zmajevo voće raste, uložite u rešetku ili je postavite blizu ograde ili drugog predmeta na koji se može penjati.

1682661665 945 Kako uzgojiti organski pereglin od zmajevog voća

Uzgoj zmajevog voća u loncima

Za one koji žive u hladnijim regijama Australije, uzgoj zmajevog voća u loncima izvrsna je opcija jer svoju biljku uvijek možete premjestiti na toplije mjesto. Biljke zmajevog voća mogu narasti prilično velike i razviti zračno korijenje pod pravim okolnostima. Potražite posudu koja je široka oko 600 mm i duboka 250 mm. Napunite kvalitetnom, blago kiselom, pjeskovitom zemljom za kaktuse.

Budući da se biljke zmajevog voća penju, poduprite ih kolcem, rešetkom ili drugim predmetom kojim se mogu penjati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka

Savijen list biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Najbolje sobne biljke koje ne trebaju puno svjetlosti

Ručni rad i ukrasi

Ideje za biljke za Majčin dan