Kako oživjeti zračnu biljku: 10 koraka za vraćanje mrtvih zračnih biljaka u život

1682618936 Wie man eine Luftpflanze wiederbelebt 10 Schritte um tote Luftpflanzen.webp.webp

Zračne biljke, također poznate kao Tillandsia, jedna su od najčešćih vrsta biljaka koje ljudi koriste za ukrašavanje svojih domova i vrtova. Ove divne i atraktivne biljke dolaze u raznim veličinama i bojama.

Budući da rastu prirodno i ne zahtijevaju nikakav poseban tretman, lako ih možete koristiti za poboljšanje estetike svog životnog prostora. Ali ove prekrasne biljke često se mogu oštetiti ili biste mogli završiti s mrtvim zračnim biljkama ako im se ne pruži odgovarajuća njega. Dakle, što učiniti kada vaša omiljena zračna biljka blijedi ili počinje gubiti lišće? Evo nekoliko jednostavnih koraka kako oživjeti zračnu biljku i održavati je zdravom i živahnom cijelo vrijeme.

Vrste zračnih biljaka

Postoji mnogo različitih vrsta zračnih biljaka, ali vrtlari obično uzgajaju jednu od ovih pet vrsta:

  • Tillandsia usneoides, također poznat kao španjolska mahovina, čest je prizor na jugu Sjedinjenih Država. Ova biljka je dobila ime po svojim dugim, visećim granama koje nalikuju rastinju mahovine na drveću. Biljke Usneoides air mogu narasti do 3 stope i proizvesti male bijele cvjetove. Ove biljke najbolje uspijevaju u okruženjima visoke vlažnosti i treba ih redovito zamagljivati.
  • Tillandsia xerographica je velika zračna vrsta biljke porijeklom iz Meksika i Gvatemale. Zračne biljke Xerographica mogu narasti 2 stope u visinu i 3 stope u širinu! Listovi su im tanki i srebrnastozeleni, što im daje lijep izgled. Ove izdržljive biljke lako je održavati i izvrstan su dodatak svakom zatvorenom vrtu.
Zračne biljke koje rastu u ukrasnim posudama.

Što uzrokuje mrtve biljke u zraku?

Mogu postojati različiti čimbenici koji mogu uzrokovati umiranje vaših živih i šarenih zračnih biljaka. Jedan od glavnih uzroka može biti nedostatak odgovarajuće njege zračnih biljaka.

Zračne biljke trebaju dovoljno hranjivih tvari koje dobivaju iz vode. Gube vlažnost i sjaje ako ih ne zalijevate redovito. Također, nedovoljna cirkulacija zraka i sunčeva svjetlost mogu uzrokovati njihovu smrt.

Iako mogu živjeti bez zemlje, morate osigurati dovoljno resursa za ove biljke da rastu i napreduju. Inače bi vaše omiljene biljke mogle umrijeti zbog vaše nepažnje.

Naučite kako oživjeti mrtve zračne biljke

Ako vidite da su vaše zračne biljke oštećene i da bi uskoro mogle umrijeti, ne gubite nadu. Još uvijek možete oživjeti zračnu biljku poduzimanjem pravih koraka.

Srećom, oživjeti gotovo mrtvu zračnu biljku nije tako teško. Sve što je potrebno su neke jednostavne vrtlarske tehnike kako bi se vaša biljka vratila u život. Slijedite ove korake i naučit ćete kako oživjeti zračnu biljku:

1. Uklonite mrtve listove

Prvi važan korak u oživljavanju mrtvih biljaka je uklanjanje mrtvih listova s ​​biljke. U kakvom je stanju vaša biljka možete utvrditi mjerenjem broja mrtvih listova. Previše mrtvih listova može značiti da je vaša biljka oštećena ili da ne dobiva prave hranjive tvari. Oni vam također mogu pomoći da shvatite možete li oživjeti mrtvu biljku ili ne. Zato počnite s rezanjem mrtvih listova i nakon toga prijeđite na sljedeći korak.

2. Riješite se nametnika

Štetočine mogu biti jedan od glavnih razloga za nezdrav zrak biljaka. Jedna od najvećih prijetnji zračnim biljkama je brašnasta stjenica. Oni mogu ozbiljno oštetiti vaše biljke jedući lišće i korijenje. Kako vaše biljke ne bi umrle, morate ih zaštititi od štetnika i insekata.

Prvo morate izolirati zahvaćene biljke od zdravih. Zatim ih trebate pošpricati otopinama za dezinfekciju poput sredstva za pranje posuđa, sode bikarbone ili ulja neema. Na taj način možete iskorijeniti većinu štetnika iz biljke i održati je zdravom, a uvelike ćete doprinijeti njenom oživljavanju. Pročitajte više o biološkoj kontroli štetočina.

3. Zalijte biljku

Voda sadrži sve potrebne hranjive tvari koje su biljke u zraku potrebne za razvoj. Nedostatak vode može zaustaviti rast zračnih biljaka i uzrokovati da im lišće posmeđi. Ako vaše zračne biljke umiru, savršen način da oživite zračnu biljku je natapanjem ili potapanjem tih biljaka u čistu vodu. Da biste to učinili, biljke morate staviti u posudu ili teglu. Zatim napunite teglu vodom i ostavite biljku zraka u vodi 1 sat. To omogućuje biljkama da se regeneriraju i rehidriraju. Pročitajte više o tome kako zalijevati sobne biljke.

Zračna biljka koja raste u zdjeli

4 Omogućite cirkulaciju zraka i sunčevu svjetlost

Baš kao i voda, sunčeva svjetlost također igra važnu ulogu u opskrbi zračnih biljaka dovoljnom energijom. Stoga se biljke nakon namakanja u vodi preporuča staviti na dobro osvijetljeno mjesto. Međutim, zapamtite da ih ne stavljate na izravnu sunčevu svjetlost jer to može imati negativan učinak na biljke u zraku.

Biljke trebaju kisik i to je ključni uvjet za proces oživljavanja. Loša cirkulacija zraka često može ubiti zračne biljke. Stoga ih morate držati na dobro prozračenom mjestu s dobrim klima uređajem.

5. Uklonite višak vode

Zalijevanje biljaka bitno je za preživljavanje biljaka, ali previše vode može uzrokovati truljenje korijenja i lišća. Stoga pokušajte ne zalijevati biljke previše i pobrinite se da biljke budu suhe. To možete učiniti tako da nježno uklonite višak vode s biljke suhim papirnatim ručnikom. Prilikom uskraćivanja vode ne smijete oštetiti lišće i korijenje.

6. Vlažite svoju biljku

Jedan važan savjet kada oživljavate zračnu biljku: držite je u vrlo vlažnom okruženju. Tipično, zračne biljke uspijevaju u područjima tropskih prašuma s visokom vlagom. Dakle, ako ove biljke držite na niskoj razini vlažnosti, one neće preživjeti. Istraživanja pokazuju da je odgovarajuća razina vlažnosti za biljke unutarnjeg zraka oko 50-90%.

Možete koristiti ovlaživač zraka za povećanje unutarnje vlažnosti ili koristiti sprej za stvaranje umjetne magle. Maglica će vam pomoći da povećate vlažnost u prostoriji i održite zdrave biljke u zraku.

7. Izrežite smeđe lišće

Nije dobar znak kada vidite da lišće zračnih biljaka počinje poprimati smeđu boju. To znači da unutar biljaka može postojati gljivična infekcija. Može oštetiti stanice zračnih biljaka i na kraju može početi truljenje. Kako biste izbjegli daljnje komplikacije, odmah počnite rezati smeđe lišće i grančice kako biste spriječili širenje infekcije. Prilikom rezanja lišća izbjegavajte rezanje zdravog dijela biljke.

8. Dodajte gnojivo

Učinkovit i koristan način da svoju umiruću biljku održite na životu je dodavanje dodatnog gnojiva. U normalnim okolnostima, ove biljke ne trebaju dodatne hranjive tvari, ali kada biljke u zraku uginu, gnojiva mogu puno pomoći. Može biljkama dati nedostajuće hranjive tvari koje mogu povećati njihove šanse za oživljavanje. Ovisno o vrsti zračnih biljaka, gnojivo možete primijeniti jednom ili dva puta mjesečno.

9. Ponovite gornje korake (ako je potrebno)

Tillandsia usneoides, koja se naziva i španjolska mahovina

Ako ustanovite da niste uspjeli oživjeti svoju zračnu biljku nakon dovršetka prethodnih koraka, trebali biste početi ispočetka. Ponekad može trebati dulje da zračna biljka oživi. Ako se to dogodi, ponovno počnite namakati biljke, ali ovaj put neka to traje kratko. Također možete ponavljati oživljavanje dok ne vidite poboljšanje. Ali čak i nakon svih vaših napora, ako ne vidite znakove poboljšanja, možda ga nećete moći oživjeti.

10. Osigurajte pravilnu njegu biljke zraka

Nakon dovršetka gornjih koraka, još uvijek postoji nekoliko dodatnih stvari koje možete učiniti kako biste se brinuli o svojim zračnim biljkama. Na primjer, svojoj zračnoj biljci možete pružiti novi dom tako da je stavite u drugu posudu i zemlju. Prilikom namakanja možete koristiti vodu iz slavine ili kišnicu za bolje rezultate. Također biste trebali povremeno pratiti napredak oživljavanja planeta. Također možete odabrati netoksična gnojiva za ekološki prihvatljiv pristup.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Kako uzgajati mačju metvicu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega clivije – Kako uzgajati kafirski ljiljan

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sukulenti Zaljevanje sobnih biljaka

Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Što je jarko neizravno svjetlo za biljke?

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako čuvati lukovice tulipana?