Kako razmnožiti bršljan u vodi – vodič korak po korak

Bršljan, engleski bršljan ili hedera helix nije samo odlična sobna biljka za početnike i iskusne vrtlare, već se lako razmnožava i u vodi. Čak i ako ste novi u uzgoju sobnih biljaka ili ste početnik u razmnožavanju, možete naučiti kako uspješno razmnožavati bršljan u vodi. Uz nekoliko jednostavnih koraka bit ćete na putu da uzgajate više biljaka bršljana za svoj dom, vrt i prijatelje.

Želite li uspješno razmnožavati bršljan u vodi, koraci su vrlo jednostavni.

 1. Uzmite nekoliko dobrih reznica sterilnim rezačima
 2. Uklonite donje listove, ostavljajući neke čvorove iza sebe.
 3. Stavite bršljan u vodu.
 4. Ostavite na jakom, neizravnom svjetlu i temperaturama od 18-27°C 4-6 tjedana.
 5. Presadite reznice u zemlju kada korijenje naraste na oko 5cm.

Kako razmnožavati bršljan u vodi

Nastavite čitati kako biste saznali detaljnije informacije o praktičnim koracima koje trebate slijediti da biste naučili kako razmnožavati bršljan u vodi. Naučit ćete koji vam alati trebaju, što možete očekivati ​​pri razmnožavanju bršljana i kako se nositi s problemima na koje možete naići.

Koliko je teško razmnožavati bršljan u vodi

Razmnožavanje bršljana u vodi je zapravo vrlo jednostavno i jednostavno. Ne treba vam puno alata, samo reznice bršljana, posuda i malo vode da ih stavite. Bršljan se u nekim državama smatra invazivnom vrstom zbog svoje prirodne sposobnosti da raste i napreduje, što znači da bi trebao raste vrlo lako uz odgovarajuću njegu.

Zalihe potrebne za razmnožavanje bršljana u vodi

 • Škare ili nož
 • Posuda
 • Voda
 • Biljke bršljana za razmnožavanje

Kako pripremiti svoje reznice bršljana za razmnožavanje

Najkritičniji dio razmnožavanja bršljana je reznica ili reznice koje ćete koristiti. Poželjet ćete skinuti nekoliko reznica sa zdrave biljke bršljana. Uvijek je bolje imati više reznica nego što mislite da će vam trebati u slučaju da neke ne uspiju.

Kada razmnožavate bršljan u vodi, uvijek želite odabrati zdravu biljku za početak. Nikada nemojte pokušavati razmnožavati biljku koja je bolesna, umiruća ili zaražena bubama jer će to povećati šanse da vaše razmnožavanje neće uspjeti.

Također ćete htjeti odabrati novi rast. Drugim riječima, koristite reznice bršljana s vinove loze koje su najnovije godine rasta. Potražite listove svjetlije boje, koji ukazuju na noviji rast, za razliku od starijih listova tamnije boje, koji ukazuju na starije loze.

Također, potražite stabljike koje su u dobrom stanju, ali ne previše drvenaste. Čvrstu, drvenastu stabljiku teže je razmnožavati, iako je još uvijek moguće ako je to sve što imate na raspolaganju.

Oštrim, čistim nožem ili škarama odrežite bršljan, stvarajući dijelove duge oko 10-15cm i nekoliko listova. Poželjno je odabrati trsove koji već imaju čvorove, ali ako ne, to je u redu jer ih možete ‘stvoriti’. Pokušajte ne otpiliti bršljan ili ga ne trgati. Samo napravite čist, oštar rez.

U redu je uzeti duge loze i izrezati ih na kraće segmente. Također je u redu razmnožavati duže dijelove bršljana, ali 10-15cm je idealna duljina i također je lakše raditi kada razmnožavate bršljan u vodi. 

Nakon što ste odrezali svoje dijelove na željene duljine, potražite sve čvorove koji bi mogli biti dostupni. Čvor je mala kvrga na stabljici biljke iz koje mogu izrasti stabljike, lišće ili čak korijenje.

Ako imate dostupne čvorove, ovo je najbolji način za razmnožavanje. Samo skinite lišće oko čvorova i potopite te čvorove kada stavite isječak u vodu. Korijeni će izrasti ravno iz čvorova.

Međutim, ako nemate vidljive čvorove na izrezivanju bršljana, to je u redu. Možete ‘stvoriti’ svoje vlastite čvorove tako da pažljivo odsiječete donjih 5cm listova. Mjesta na kojima ste uklonili lišće djelovat će kao čvorovi. Provjerite je li ovaj dio potopljen kada stavite isječak u vodu.

Posljednja opcija za stvaranje isječaka je ranjavanje biljke. Nakon što skinete donjih 5cm listova s ​​reznice, škarama ili nožem pažljivo ogulite malo vanjski dio stabljike. To će stvoriti ranu koju će biljka koristiti za rast novih korijena nakon što je stavljena u vodu.

Biljke bršljana su toliko otporne da čak i ako jednostavno stavite odrezani komad bršljana u vodu, on će vjerojatno izrasti. Međutim, ako se ozbiljno bavite razmnožavanjem bršljana, svakako pomaže poduzeti odgovarajuće korake spomenute gore kako biste bili sigurni da imate najbolje šanse za uspješno razmnožavanje bršljana.

Stavite svoj isječak u posudu s vodom i stavite ga na svijetli prozor. Mijenjajte vodu svaki drugi tjedan osim ako ne izgleda prljavo. Ako vam se čini da je voda prljava, možete je mijenjati tjedno, ali nemojte ometati biljku ako nije potrebna. Pazite da redovito dolijevate vodu kako bi čvorovi stabljike bili potpuno potopljeni kako bi korijenje počelo rasti.

Koliko je vremena potrebno za razmnožavanje bršljana u vodi

Bršljan je izdržljiv i brzo raste. Kada su reznice pravilno pripremljene, vaš bi se bršljan trebao vrlo brzo razmnožavati. Korijenje bi trebalo izrasti u roku od tri tjedna, a vaš bi bršljan trebao biti spreman za presađivanje u roku od četiri do šest tjedana.

U kojim uvjetima trebate staviti reznice bršljana

Svijetli prozor odlično je mjesto za držanje vaše biljke bršljana dok raste korijenje. Međutim, bršljan ne usmjerava sunce ili previše topline, pa ćete možda morati eksperimentirati kako biste pronašli mjesto koje je svijetlo, ali neće kuhati biljku.

Možete koristiti bilo koju vrstu posude za razmnožavanje vašeg bršljana. Morat će zadržati vodu, naravno, ali osim toga, možete odabrati gotovo sve što vam se sviđa. Prozirne staklene posude kao što su vaze ili staklenke dobro funkcioniraju jer možete vidjeti korijenje kako raste. Moći ćete reći kada je vrijeme da svoj bršljan premjestite u tlo, a da ne ometate biljku prerano.

Kada budete spremni premjestiti svoj bršljan u tlo, htjet ćete odabrati kvalitetno tlo koje je dizajnirano za kućne biljke. Upotrijebite posudu koja ima otvor za drenažu na dnu kako se tlo ne bi previše namočilo. Održavajte zemlju malo vlažnom dok se korijenje dobro ne učvrsti, a zatim zalijevajte tek kada se zemlja osuši.

Kada biste trebali premjestiti bršljan iz vode u tlo

Nakon što vaš bršljan pusti korijenje, možda se pitate kada ga premjestiti iz vode u tlo. Nema potrebe žuriti, stvarno. Možete ostaviti svoj bršljan u vodi koliko god želite i trebao bi biti sasvim u redu.

Međutim, ako ih ostavite u vodi, biljke možda neće rasti i napredovati tako dobro kao u tlu, pa ćete ih na kraju vjerojatno htjeti posaditi u dobro tlo.

Dobro pravilo je da svoj bršljan premjestite u tlo kada je korijenje dugo oko 5cm. Dulje korijenje pomoći će biljci da se bolje uspostavi u tlu, ali općenito kada je korijenje dugo 5cm, možete biti prilično sigurni da će nova reznica uspjeti. Sve dok ostavite nekoliko centimetara korijena, vaš bi bršljan trebao biti u redu jer je izdržljiv i jednostavan za uzgoj.

Što bi moglo poći po zlu pri razmnožavanju bršljana u vodi

Iako je razmnožavanje bršljana u vodi vrlo jednostavan i lak proces, stvari ipak mogu poći po zlu. Kako biste spriječili probleme, pobrinite se da vaš bršljan uvijek ima dovoljno vode i da voda nije prljava ili smrdljiva.

Ako počnete sumnjati da nešto ide po zlu, zapitajte se je li biljka raste i zdrava? Ako nastavi rasti dok je potopljena u vodu, vaša bi biljka trebala biti u redu čak i ako korijenje sporo raste.

Ako se voda prebrzo zaprlja ili se čini da biljka trune, provjerite jesu li uklonjeni svi listovi ispod linije vode. Lišće koje ostane u vodi može istrunuti i propasti, uzrokujući da u vodi rastu bakterije koje su štetne za samu biljku.

Pazite da vaš bršljan dobiva dovoljno svjetla, ali ne previše izravne sunčeve svjetlosti. Previše sunčeve svjetlosti može spržiti vašu biljku i uzrokovati njezinu smrt. Ako vaša biljka izgleda kao da se spržila, maknite je s izravne sunčeve svjetlosti ili dalje od svjetla za rast.

Premalo sunčeve svjetlosti će uzrokovati da biljka postane vretenasta i blijeda. Ako je to slučaj, pokušajte ga premjestiti bliže prozoru ili rasvijetliti kako bi mogao primiti više svjetla za rast.

Ako vaša biljka vene, provjerite ima li dovoljno vode da pokrije ranjeno područje ili čvorove biljke. Ako ne, redovito dolijevajte vodu kako ne bi propala.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Ručni rad i ukrasi Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Božićna drvca ružmarina: savjeti za njegu biljaka

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Koje je biljke najgore i najbolje saditi uz rajčice