Hortenzija Macrophylla: Vodič za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima

Hydrangea Macrophylla- Vodič za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462410

Hortenzije su jedna od najpopularnijih vrsta cvijeća. Budući da cvjetaju u svim vrstama različitih boja, hortenzije su izvrstan dodatak svakom vrtu i mogu donijeti popriličan wow faktor. Jedna od najzapanjujućih vrsta je Hydrangea macrophylla . Ova hortenzija ima prekrasne ružičaste ili plave cvjetove.

Hortenzija macrophylla je vrsta hortenzije podrijetlom iz Japana. Biljke obično imaju svijetlo ružičaste ili plave cvjetove koje je lako uzgajati.

Čitajte dalje o prednostima Hydrangea macrophylla u krajoliku i informacijama koje će vam trebati za sadnju i njegu jedne od ovih ljepotica.

Hortenzija Macrophylla: Osnove

Hydrangea macrophylla jedna je od najpopularnijih vrsta hortenzije. Ima bogatu povijest i još bogatiji izgled. Ova se sorta uzgaja u raznim klimatskim uvjetima i uz odgovarajuću njegu može uspijevati u svakom od njih. Ovdje su neke osnovne informacije o tome odakle potječu, njihovom izgledu i nekim upotrebama za njih.

Ova sorta je porijeklom iz Japana. Njegova svestranost pokazuje se i u Japanu jer se nalazi u primorskim staništima kao iu planinama. Ova hortenzija je listopadni grm s dugim listovima i okruglim grozdovima cvjetova koji ju izgrađuju u prilično lijep i veliki vrtni komad. Cvjetovi su u obliku glave, što znači da imaju velike cvjetne grozdove u obliku kugle. Ovo je dio velike ljepote ove sorte hortenzije jer izgleda dobro njegovano. Gotovo izgleda kao da je podrezana u ovaj oblik, a zapravo se to događa prirodno!

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462417

Sadnja hortenzija Macrophylla

Ako ste odlučili da u svom vrtu želite hortenziju Macrophyllu i pronašli onu koja vam se sviđa, sljedeći korak je da je posadite. Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom sadnje bilo koje nove klice, stoga nastavite čitati kako biste naučili kako pravilno posaditi ovu hortenziju kako biste joj pružili najbolje šanse za cvjetanje.

Kada posaditi hortenziju Macrophyllu

Prije nego što odaberete mjesto ili počnete kopati mjesto za hortenziju, morate naučiti o najboljim vremenima za sadnju hortenzija Macrophylla. Kao i mnoge druge biljke, hortenzija Macrophylla je najbolje saditi u proljeće ili jesen. Ako sadite u proljeće, sadite nakon posljednjeg proljetnog mraza, a kada sadite u jesen, posadite hortenziju prije prvog jesenskog mraza. Najbolje je izbjegavati sadnju u ljetnoj vrućini jer je za tek posađenu hortenziju bitno da zadrži što više vode.

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462415

Gdje posaditi hortenziju Macrophyllu

Sljedeći važan čimbenik koji treba znati prije sadnje hortenzija Macrophylla je gdje je posaditi. Položaj biljke može imati ogroman utjecaj na to koliko sunca prima, koliko dobro voda odvodi i kako bi to moglo utjecati na druge biljke u blizini. Hortenzija macrophylla najbolje uspijeva u dobro dreniranom, plodnom tlu. Pazite da izbjegavate mjesta u svom vrtu gdje se voda često nakuplja. Dodavanje malo pijeska u tlo može pomoći pri drenaži. Što se tiče plodnosti tla, možete dodati kompost i gnojivo u tlo kako bi bilo prikladnije za grm hortenzije.

Hortenzije općenito više vole djelomično sunce tijekom dana. Mogu biti osjetljive na isušivanje, pa ne uspijevaju tako dobro u toplijim okruženjima. Iako preferiraju djelomičnu sjenu, hortenzije s velikim listovima najbolje će reagirati na sunce ako mogu imati puno sunce ujutro, a djelomičnu do punu hladovinu u vrućim popodnevnim satima.

Kako posaditi hortenziju Macrophyllu

Sada kada znate najbolje vrijeme i mjesto za sadnju vaše hortenzije Macrophylle, možete započeti proces sadnje. Pazite da grm hortenzije ne bude preblizu drugim biljkama. Kasno poslijepodne ili navečer iskopajte rupu na željenom mjestu. Pobrinite se da rupa bude duboka samo kao korijenska klupka, ali dvaput šira ili tri puta šira od korijenske kugle.

Stavite biljku u rupu i napunite je napola zemljom. Kada se napuni do pola, zalijevajte ga dok se voda ne upije. Zatim možete ispuniti ostatak rupe zemljom. Nakon što je rupa potpuno popunjena, ponovno temeljito zalijte hortenziju macrophylla. Pobrinite se da se tlo pravilno drenira jer ova sorta ne podnosi prelijevanje ili prekomjerno zalijevanje.

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462414

Njega hortenzije Macrophylle

Nakon što ste posadili svoju hortenziju Macrophyllu, morate se pobrinuti da joj dajete odgovarajuću njegu tijekom cijele godine kako bi u proljeće proizvela lijepe, pune cvjetove. Iako može rasti u bilo kojoj klimi i lako će rasti (sve dok se ne zanemari), još uvijek postoji mnogo koraka za njegu ove hortenzije. Evo stvari koje trebate provjeriti, posebno tijekom prve godine nakon sadnje.

Zalijevanje

Hortenzija Macrophylla ima vrlo specifične zahtjeve za zalijevanje kako bi bila zdrava i uspješna. Zalijevajte ujednačeno i ako je moguće, uvijek zalijevajte ujutro kako biste biljku pripremili za dnevnu vrućinu. Dodavanje organskog malča može pomoći tlu da zadrži vodu i da hortenzija također ostane hladnija.

Zalijevajte brzinom od 2cm tjedno tijekom vegetacije. Duboko zalijevajte tri puta tjedno kako biste pomogli korijenju u rastu i donošenju u tlo. Korištenje crijeva za natapanje je najpoželjniji način za duboko zalijevanje, a može biti korisno i kod redovitog zalijevanja. Pobrinite se da lišće i cvjetove ne ostavljaju vlagu kako biste spriječili bolest.

Gnojidba

Hortenzija Macrophylla obično su teške za nahraniti. Ako prirodno tlo nije dovoljno plodno, vjerojatno ćete ga morati gnojiti kako bi biljka bila zdrava. Gnojivo može pomoći biljci da napreduje u mnogim vrtnim scenarijima. Međutim, ako imate previše gnojiva, to može uzrokovati rast više lišća umjesto cvjetova.

Za velikolisne hortenzije najbolje vrijeme za gnojidbu je ožujak, svibanj i lipanj. Obavezno lagano gnojite u svakom od ovih mjeseci ili prema uputama na pakiranju na gnojivu po vašem izboru. 

Ako niste sigurni trebate li uopće gnojiti, napravite test vrtnog tla kako biste saznali kako izbjeći ozljedu hortenzije. Pročitajte više o gnojivu za hortenzije .

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462413

Zimska njega

Kao i mnoge vanjske biljke, potrebno je dosta zimske njege. Toliko biljaka uspijeva u proljeće, ljeto i jesen da je logično zašto bi im bila potrebna posebna njega kako bi uspjele tijekom zimskih mjeseci.

Najbolje vrijeme za početak priprema za zimske mjesece je jesen. Pokrijte svoju hortenziju Macrophyllu malčom od kore, lišćem, slamom ili borovim iglicama. Izgradite ovo do najmanje 50cm kako biste ih pravilno zaštitili. Možete napraviti kaveze od žice za pileće ili snježne ograde kako biste labavo prekrili cijelu biljku. Napunite kavez da pokrijete cijelu biljku gore navedenim materijalima.

Drugi način očuvanja velikolisne hortenzije je prekrivanje laganim plahtama za zimu kako bi se zaštitila od hladnoće i snijega. Pravilna zaštita vaših velikolisnih hortenzija zimi pomoći će u sprječavanju bolesti i truleži, kao i u održavanju zdravlja kako bi mogle pravilno cvjetati u proljeće.

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462412

Uobičajene greške u njezi

Iako je hortenzija Macrophylla jednostavna za sadnju i njegu, uvijek postoje slučajevi kada biljka neće procvjetati. To može biti frustrirajuće, pogotovo ako ste slijedili sve korake za dobivanje zdrave hortenzije. Ovdje su neke vrlo česte pogreške koje mnogi ljudi čine kada posade hortenziju macrophyllu u svom vrtu.

Nepravilno obrezivanje

Jedan od najvećih razloga za nedostatak cvijeća na vašoj hortenziji kada je vrijeme za cvjetanje je nepravilno obrezivanje ranije tijekom godine. Hortenzija Macrophylla cvjeta na “starom drvu”. To znači da cvjetaju na cvjetnim pupoljcima koji su uspostavljeni u ljeto prethodne sezone. Neke novije sorte “ponovno cvjetaju”, a cvatu na novim i starim cvjetnim pupoljcima iz prošle i ove sezone. To znači da kada obrezujete ovu sortu hortenzije, morate biti oprezni da obrezujete samo mrtve grane kako biste sačuvali sve nove cvjetove.

Previše/premalo vlage

Spomenuli smo koliko je važno da postoji odgovarajuća količina vode opskrbljena za hortenziju Macrophyllu. Ova hortenzija treba puno vode, ali nikad toliko da se nakuplja u tlu. To može izazvati trulež ili bolest, što će spriječiti biljku da procvjeta jer treba koristiti energiju za borbu protiv bolesti.

Problem može biti i premalo vlage. Ako je tlo ikada suho ili je ljeto vrlo vruće i rijetko se zalijeva, biljka hortenzije neće imati dovoljno vode da proizvede nove cvjetove te sezone. Pazite da pažljivo pratite razinu vode, osobito ako je tek zasađen.

Previše/premalo sunčeve svjetlosti

Hortenzije su posebno osjetljive na sunce, posebno hortenzije s velikim listovima poput hortenzije macrophylla. Ako hortenzija ima previše sunca i izložena je u vrućim popodnevnim satima, vjerojatno neće proizvesti cvjetove. Bit će više isušena i neće imati dovoljno vlage za stvaranje novih cvjetova. Ako vaša hortenzija macrophylla nema dovoljno sunca, može joj nedostajati važnih hranjivih tvari za proizvodnju novih cvjetova, iako je to mnogo rjeđe od previše sunca.

Hydrangea Macrophylla Vodic za uzgoj grmova hortenzije s velikim listovima62462462411

Previše gnojiva

Kao što je već spomenuto, ako hortenzija s velikim listovima ima previše gnojiva, može zaustaviti proizvodnju cvijeća ili je odgoditi za tu sezonu. Kada ova hortenzija ima previše gnojiva, biljka će proizvesti više listova, posebno pri dnu.

To znači da će biti puno manje mjesta za cvijeće i da će te godine biti nezadrživa sezona cvatnje. Obavezno testirajte svoje tlo kako biste znali trebate li mu uopće dodati gnojivo. Uzmite si vremena da uravnotežite razinu kiselosti i pH u tlu ako mislite da bi to mogao biti problem.

Budite strpljivi s novim biljkama

Ponekad ste se za svoju novu hortenziju Macrophyllu brinuli na najbolji mogući način, ali ona još uvijek možda nije dobro procvjetala ili uopće nije procvjetala. Ponekad je sve što trebate malo strpljenja da pričekate sljedeću godinu. Ako nova hortenzija nije dobro cvjetala u prvoj godini, to je sasvim normalno. Uobičajeno im je da im treba više vremena da se stvarno posvete tlu. Sve dok se nastavite pravilno brinuti za biljku hortenzije, trebali biste dobiti lijepe, živahne, pune cvjetove u sljedećoj godini. Jedina iznimka je da ponekad iznimno hladne zime mogu ubiti pupove koji prezimljuju, što dovodi do nedostatka cvjetanja sljedeće vegetacijske sezone.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Uzgoj metvice u zatvorenom prostoru: sve što trebate znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije baginde (potpuni vodič)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja rajčica za vrtlare početnike

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje biljke žada postaje žuto?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje

Kada biljke treba presaditi?