Kako uzgajati slatki krumpir u vrećama za uzgoj (vodič korak po korak)

1682616768 Wie man Suskartoffeln in Grow Bags anbaut Schritt fur Schritt Anleitung

Tko želi uzgajati poslastice od slatkog krumpira? Sa slatkim krumpirom dobivate puno sjajnih vitamina, poboljšavate zdravlje crijeva, poboljšavate imunološki sustav, zdrav vid i rad mozga, a također ste manje skloni raku! Što više možemo tražiti od gomolja?

Nažalost, slatki krumpir iz supermarketa možda nije najbolji za vas jer je često krcat hormonima i kemikalijama koje mogu dugoročno naštetiti vašem tijelu. A organski su obično puno skuplji. Uzgoj slatkog krumpira u vrećama za uzgoj mogao bi biti prava stvar za vas. Dobivate svježi organski slatki krumpir u kojem možete uživati ​​i istovremeno uštedjeti novac. To je situacija u kojoj svi dobivaju!

Međutim, ako želite voditi uspješan proces uzgoja slatkog krumpira, nemojte zanemariti niti jedan korak u ovom članku, jer je svaki od njih neophodan za ukusan, zdrav prinos.

Dakle, kada budete spremni saznati koje korake morate poduzeti da počnete uzgajati slatki krumpir u vrećama za uzgoj, prijeđimo na prvi korak.

Kako uzgojiti slatki krumpir u vrećama za uzgoj, korak po korak, vodič

Korak 1: Odaberite pravi slatki krumpir

Vaši gomolji batata moraju biti u stanju proizvesti izdanke kako bi se mogli razmnožavati. Moguće je da je vaš slatki krumpir tretiran štetnim kemikalijama tijekom procesa uzgoja i transporta, što bi mogao biti razlog zašto ne klija.

Te kemikalije sprječavaju nicanje krumpira. Oni su naravno i dalje jestivi, ali nije moguće da od njih napravite mladi krumpir. Pobrinite se da vaš slatki krumpir ima malo ili nimalo kemikalija, ili odaberite organski krumpir koji ćete koristiti kao juhu za veći rast.

Korak 2: Pokrenite Sweet Potato Slips

Batat ne raste iz sjemena, već iz klica krumpira. Reznice su zelene vitice koje rastu iz slatkog krumpira dok niču. Sade se za stvaranje novih biljaka slatkog krumpira. Iznikli batat može proizvesti najmanje 15 izdanaka. Ako imate vrlo kratku sezonu rasta, počnite rezati nekoliko tjedana prije posljednjeg datuma mraza.

Slijedit ćemo tradicionalnu metodu s vodom za početak slipova od slatkog krumpira. Uz pomoć čačkalica objesite polovicu batata u čašu napunjenu vodom. Provjerite ulazi li kraj korijena u vodu.

Evo nekoliko načina da se uoči razlika između kraja klijanja i kraja ukorjenjivanja:

  • Ako na jednom kraju pronađete male tanke korijene, znajte da je to korijenski kraj.
  • Ako primijetite da je jedan kraj krumpira veći ili ima puno očiju, to je obično strana na kojoj klija.
  • Kraj koji se sužava najčešće je kraj korijena.

Donja polovica ili polovica krumpira s korijenom trebala bi biti duboko u vodi, a gornja polovica, polovica koja klija, trebala bi biti iznad vaše tegle. Zatim ćete vidjeti korijenje koje se formira iz krumpira u vodu i klice koje se počinju formirati iz vrha krumpira. Ako to radite, stavite ga na toplo mjesto, npr. B. u blizini sunčanog prozora kako bi se ubrzao proces.

Zamijenite vodu svaki tjedan kako bi ostala svježa i svježa u vašoj čaši. Vidjet ćete kako se prvo razvija korijenje u roku od nekoliko tjedana, a također ćete vidjeti kako se formiraju klice na obješenom krumpiru. Kada višestruke prečke dosegnu duljinu od 5-6 inča, uklonite ih tako da ih lagano okrenete ili odrežete na razini tla.

Uklonite sve listove koji rastu prenisko s klica i potopite korijenje u vodu. Budući da se korijenje brzo razvija, trebali biste ga vidjeti za 1-2 dana. Kako bi reznice ostale zdrave, promijenite vodu jednom tjedno i odbacite sve trule ili uvenule reznice.

Nakon dva tjedna, trsovi bi se trebali ukorijeniti u vašoj vodi. To znači da je vrijeme za početak sadnje.

Korak 3: Postavite torbu

Započnite s glačanjem dna vaše torbe tako da bude ravno na podu; Zarolajte vrh torbe prema dolje dok ne bude visok oko stopu. Napunite svoju vreću s oko 4 inča zemlje za posude pomiješane sa slamom kako biste stvorili zdravo okruženje za uzgoj vašeg krumpira. Sada je vrijeme da posadite svoj slatki krumpir!

Korak 4: Postavite svoje gaćice

Batatu je potrebna duga vegetacijska sezona (između 100 i 140 dana) za rast. A za razliku od običnog krumpira, slatki krumpir ima vitice koje rastu na vrlo čudne načine; Zakrivljeni su i uvijeni na način koji ih razlikuje od običnog krumpira. Zaista ne želite uzgajati svoj krumpir u tlu koje ima manje od 50 stupnjeva Fahrenheita. Inače će se pretvoriti u smeđu kašu koja je potpuno nejestiva.

Slatki krumpir u početku raste sporo, ali kada dođu ljetni dani, brzo je spreman za žetvu.

Nakon što mraz više ne predstavlja prijetnju i kada vam se tlo vrati na 60°F, posadite 3-4 reznice 4 inča duboko i 12-18 inča razmaka u svoje tlo, pokrijte s 4 inča mješavine slame i zalijte. Ostavite sve na suncu i pazite da tlo ostane vlažno. To možete učiniti i prije ako torbu držite u zatvorenom prostoru, zaštićenu od hladnoće i na odgovarajućoj temperaturi.

Kad vaše biljke batata malo narastu, postupno odmotajte svoju smotanu vrećicu i dodajte više supstrata oko njih, ostavljajući sve zakopano u tlu (osim lišća). Važno je zadržati malo vlage u tlu, ali nemojte ga zalijevati dok se ne natopi.

Nemojte gnojiti svoj krumpir jer to potiče rast lišća, a ne rast korijena, a slatki krumpir je korijenje što rezultira manjim prinosom. Budući da su biljke batata osjetljive na hladnoću, svoje biljke možete pokriti noću ili, još bolje, unijeti svoju torbu unutra dok temperatura ponovno ne poraste.

Poželjna je temperatura od 75°F, ali slatki krumpir može preživjeti i na temperaturama nižim od 60°F. Zemlja u vrećama za uzgoj je najvjerojatnije toplija od zemlje, što je još jedna velika prednost uzgoja u platnenim vrećama!

Korak 5: Sakupite slatki krumpir

KitchenCraft Natural Elements vrećice za krumpir s zatamnjenom podstavom, Hessian, smeđe, 24 x 24 cm

Vašem krumpiru treba 4-5 mjeseci da bude spreman za žetvu. Ovisi o tome koju sortu uzgajate i u kojem području živite. Znat ćete da je vaš krumpir gotov kada lišće požuti, a loza pocrni. Oštrim nožem ili škarama odrežite bočnu stranu vrećice i pažljivo izvucite krumpir.

Očistite svu prljavštinu i ostavite krumpire da se suše u zatvorenom prostoru 1-2 tjedna. Svojim pilićima (ako ih imate) možete dati stabljike, korijenje i lišće kao nagradu! A što se tiče vaše ukusne berbe krumpira, možete ih skuhati i uživati ​​u njima sa svojim stadom. Također, svakako sačuvajte malo svog slatkog krumpira za berbu sljedeće godine!

Korak 6: Skladištenje

Preporuča se ostaviti krumpir na toplom, vlažnom mjestu na 30ºC oko 2 tjedna nakon berbe. To omogućuje da se slatki krumpir stvrdne i potiče ga na stvaranje sloja suberina, zaštitnog sloja koji im produljuje životni vijek.

Čuvanje slatkog krumpira u hladnjaku rezultira neugodnim okusom i tvrdom jezgrom. Umjesto toga, cijeli slatki krumpir možete čuvati na tamnom, hladnom i suhom mjestu (poput podruma ili podruma) na 55-60°F. Također ih možete narezati na velike komade i sirove staviti u zamrzivač.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Uzgoj cvijeća

Kako uzgojiti suncokrete u loncu (pametni vodič)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

2 razloga zašto biljke lavande opadaju

Organizacija i planiranje vrta

Najbolje biljke za ribnjak