Koliko je vremena potrebno za uzgoj krumpira?

Wie lange dauert es Kartoffeln anzubauen

Jedna od najboljih biljaka za sadnju je krumpir, koji donosi obilnu berbu. No, osim toga, neće vam otežati njihov uzgoj. Potrebno im je samo puno sunca, rahlo i plodno tlo i voda. Sada možete proizvesti krumpir na gotovo svakom mjestu.

Koliko je vremena potrebno za uzgoj krumpira?

Krumpir raste različito ovisno o sorti, veličini i vremenu sadnje. Krumpir, koji može biti spreman i do deset tjedana, mali je mladi krumpir. Iako će krumpiru pune veličine najvjerojatnije trebati oko 90-100 dana da dostigne zrelost.

Sorta krumpira koja ima kraće vrijeme dozrijevanja je mladi krumpir. Mladi krumpir se naziva prvi rani ili rani krumpir jer se najranije bere.

Potrebno je manje od 90 dana da sjeme postigne punu veličinu i bude spremno za žetvu. Zbog toga je ovaj krumpir dobar ako živite u regiji gdje prevladava hladnoća ili ako ga želite rano pobrati.

Još jedna sorta krumpira je srednja sezona. Zovu se krumpiri za bebe salatu, imaju tanku, nježnu koru i hrskavu teksturu poput voska. Obično se sade blizu jedna drugoj i nikada neće dostići svoj puni kapacitet, što ih čini pogodnima za salate.

Srednje godišnji krumpir je sorta krumpira koja sazrijeva između 95 i 110 dana. Primjeri uključuju Catalina, Purple This, Russet Burbank i mnoge druge koje možete izabrati. Ovo je idealno za ove tople krajeve.

Ako planirate sakupljati plodove i čuvati ih cijelu zimu, razmislite o ovoj kasnoj sorti kojoj obično treba oko 110 dana da potpuno sazrije. Međutim, idealno je da se sadi u toplim klimama, ali se može vrlo dobro skladištiti dulje vrijeme.

Ubrani dio biljke krumpira za hranu naziva se gomolj, a ne korijen. Sve gore navedene sojeve možete početi skupljati čim pronađete prvu dovoljno veliku lukovicu, a ne morate nužno čekati da dosegnu punu veličinu. Mladi gomolji imaju bolji okus i još su nježniji.

Koja je najbolja veličina vrećice za uzgoj povrća.webp

Koliko kasno možete saditi krumpir?

Obično krumpir možete saditi čim je tlo obradivo u proljeće ili sredinom veljače. Tada možete početi pripremati tlo za početak sadnje. Međutim, krumpir ne može rasti ako je stabilna temperatura ispod 10°C.

provjerite svoju zonu kako biste utvrdili kada je posljednji datum mraza. Uzgoj krumpira očito ovisi o tome gdje živite i vašoj klimi.

Ako rani krumpir posadite u svibnju, dobit ćete odlične žetve u kasno ljeto. No, krumpir možete saditi i u lipnju, ali budite malo oprezniji jer je kasniji dio proljeća osjetljiviji na nametnike.

Važno je znati kada saditi jer će to odrediti kako će vaš krumpir rasti. Tlo treba biti dobro drenirano i ne smije biti potopljeno jer krumpir lako istruli ako se sadi u zemlju natopljenu vodom.

Stoga bi vam bilo teško saditi krumpir u srpnju jer će biti spreman za berbu kasnije u listopadu ili studenom koji je obično hladniji i vlažniji, ovisno o regiji.

Hladno i vlažno vrijeme najvjerojatnije bi uzrokovalo probleme prilikom žetve biljaka jer će to rezultirati ili natapanjem vodom ili smrzavanjem prije žetve.

Koliko vremena je potrebno za uzgoj krumpira

Koliko često zalijevati krumpir?

Najbolje bi bilo zalijevati biljku krumpira s 2-3 cm vode tjedno kako se barem ne bi potpuno osušila. Krumpir je potrebno zalijevati do 20-25cm ispod zemlje kako bi u potpunosti izrastao do svoje najbolje zrelosti. Pazite da ga ne utopite dva tjedna nakon što ga posadite u zemlju. Najbolje bi bilo zalijevati ga 4-5 dana u prvom tjednu kako bi se trsovi potpuno razvili.

Nakon 6 do 8 tjedana nakon sadnje, možete ih početi zalijevati svaki dan ili dva, budući da je to mjesto gdje mladi krumpiri nastaju ispod zemlje. Na taj način možete ubrati veći i ravnomjerniji krumpir.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za srcolisni filodendron (Philodendron Hederaceum)

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Vrtlarenje

Vrtlarstvo u zatvorenom prostoru- vodič za početnike

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 zapanjujućih sobnih biljaka koje cvjetaju pri slabom osvjetljenju

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Zašto je važno starinsko sjemenje – potpuni vodič

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?