7 načina za pripremu tla prije sadnje

7 Moglichkeiten Ihren Boden vor dem Anbau vorzubereiten

Povrtnjak je uzbudljiv; Saditi sjeme i čekati da izbaci je tako zabavno. Međutim, lako je ići ispred sebe i nazire se mogućnost neuspjeha prije nego što uopće počnete.

Uzgoj je proračunata vježba i biljke neće dobro rasti ako ometate njihove željene uvjete, uključujući tlo.

Bez obzira jeste li profesionalac ili tek počinjete, pobrinite se da uložite u najvažnije pripremne radnje od presudne je važnosti za uspješan ishod, a morate početi od temelja.

Evo 7 načina kako pripremiti tlo prije uzgoja.

1. Razumite svoj tip tla

7 načina za pripremu tla prije sadnje

Tlo oko vas varira ovisno o tome gdje se nalazite. Postoji šest vrsta čvrstih tvari; glina, kreda, treset, ilovača, mulj i pijesak.

Svaka vrsta ima drugačiju konzistenciju; Na primjer, ilovasto tlo postaje prilično ljepljivo kada je mokro i pjeskovito tlo šljunasto.

Kako biste prepoznali svoju, iskopajte malo mjesto, pogledajte ga izbliza i opipajte. Ovo je ključno jer različita tla imaju različite zahtjeve za pripremu.

Također je vrijedno odrediti pH vašeg tla. Ako znate živite li u kiselom ili alkalnom području, uvelike ćete poboljšati svoje šanse za rast.

Neke biljke, poput grmova borovnice, uspijevaju u kiselim uvjetima, dok je krastavcima potrebno alkalnije okruženje. Kako biste testirali svoje tlo, možete kupiti setove za testiranje online.

2. Korovi

1682628891 499 7 načina za pripremu tla prije sadnje

Plijevljenje je prokletstvo života većine vrtlara. To je naporan i neumoran rad, ali je neophodan.

To je neophodan dio vrtlarstva, a poznavanje štetnih učinaka korištenja kemikalija za uništavanje korova znači da stvarno moramo nastaviti s tim.

Problem s korovima je taj što se oni također bore za svoja prava na sunčevu svjetlost, hranu i vodu, uskraćujući biljkama koje pokušavate uzgojiti te vitalne komponente.

Postoji nekoliko načina da na prirodan način oslobodite svoj krevet od neželjenog korova, ali najčešći je da ga jednostavno iskopate.

Svakako im uklonite korijenje, ali izbjegavajte preduboko kopanje i iznošenje drugih korova na površinu kako bi mogli napredovati.

Još jedan jednostavan način uklanjanja velikih nakupina korova je korištenje membrane protiv korova. Ako ih prekrijete, lišit ćete svjetla i odmah ih ubiti.

3. Dodajte hranu

1682628891 491 7 načina za pripremu tla prije sadnje

To je lako; Biljke trebaju hranjive tvari u tlu kako bi rasle jake i zdrave te kako bi uzgajale hranu koju žele.

Različiti usjevi zahtijevaju različite hranjive tvari da bi napredovali. Stoga svakako provjerite svoje pakete sjemena za savjet prije nego što krenete.

Svoje tlo možete nadopuniti kupovnim gnojivima ili kompostom ili organskim putem kod kuće dodati tlu hranjive tvari. To je obično u obliku komposta i ima prednost jer podržava strukturu vašeg tla.

Međutim, ako je vašoj biljci potrebno određeno hranjivo, rješenje nedvojbeno možete pronaći u svom domu.

Ljuske jajeta, na primjer, bogate su kalcijem, kava može dati poticaj dušika, a kore banane pune su kalija.

4. Provjerite proces

1682628891 628 7 načina za pripremu tla prije sadnje

Na stranu biljke za ribnjake, jedna stvar koju gotovo svaka biljka na svijetu treba je učinkovita drenaža. Pretjerano zalijevanje moglo bi biti ubojica broj jedan za biljke.

Ostavljanje biljaka u bazenu s vodom, uz nekoliko iznimaka, otvara vas u svijetu problema.

Glavni razlog zašto je nakupljanje vode u tlu problem je to što ga u biti utapate.

Biljke trebaju kisik kako bi cirkulirale i preživjele u tlu, a prekomjerno zalijevanje to sprječava. To također dovodi do truljenja korijena i algi ili gljivica koje prekrivaju površinu tla.

Provjerite postoji li odgovarajuća drenaža prije nego bilo što posadite u tlo, bilo u obrub ili posudu. Znat ćete kada na vašem tlu nema blata nakon jake kiše ili zalijevanja.

Dobro drenirano tlo bit će vlažno, ali ne i zasićeno. Ako postoji problem, svakako ga riješite prije nastavka.

5. Kartonski omot

1682628891 397 7 načina za pripremu tla prije sadnje

Karton je prirodni resurs koji vašem vrtu može dodati ogromnu vrijednost na dva načina.

Prvo, dodavanje sloja kartona još je jedno savršeno sredstvo protiv korova. Položite ga na mjesto gdje želite posaditi, dodajte sloj gornjeg sloja zemlje i spremni ste za rad bez iskopavanja dosadnog korova.

Možete ga koristiti i kao podlogu za povišene gredice; Samo ga položite prije gradnje oko njega. Nakon što ste gredicu napunili zemljom, trava i korov više neće moći proći.

Gdje god stavite karton, on će se početi raspadati. Dok se razgrađuje, dodaje veliku organsku tvar koja hrani vaše tlo, uključujući ugljik, a također pomaže strukturirati tlo u koje sadite.

6. Planirajte

1682628891 61 7 načina za pripremu tla prije sadnje

Nakon što ste sve pripremili kako biste bili sigurni da je tlo spremno, morate dobro razmisliti o tome gdje ćete posaditi svoje biljke.

Odvojite vrijeme da promatrate koliko izravne sunčeve svjetlosti prima svako područje i koliko dugo tijekom dana.

Također, pobrinite se da izmjenjujete svoje biljke kako ne biste stavljali istu biljku na isto mjesto iz godine u godinu. To će drastično smanjiti žetvu i vjerojatno privući određene štetočine.

Razmatranje pratećih sadnji također će pomoći u produktivnosti vaše biljke.

Postoje određene kombinacije biljaka koje se međusobno nadopunjuju tako što pomažu oprašivanje, sprječavaju štetočine i bolesti i pomažu vam da bolje i učinkovitije koristite svoje tlo.

7. Budite strpljivi!

1682628891 281 7 načina za pripremu tla prije sadnje

Kada treba pripremiti tlo za sadnju, čekanje je bitno. Toplo proljetno vrijeme lako vam može pružiti lažan osjećaj sigurnosti, ali iznenadni mraz može lako uslijediti i poništiti sav vaš naporan rad.

Ako svoje sjeme posadite licem prema dolje i pričekate da se tlo dovoljno zagrije, vaš će usjev biti sretan i imati bolji prinos od samog početka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Koje je biljke najgore i najbolje saditi uz rajčice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Vrtlarenje

Saznajte točan razmak za sadnju rajčica (nemojte napraviti tu pogrešku!)

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati kalateju