Kako razmnožavati božićni kaktus

Kako razmnozavati bozicni kaktus 44444444466

Kao što ime govori, božićni kaktus je popularna sobna biljka koja cvjeta oko blagdana. Vrtlari početnici vole božićne kaktuse jer ih je lako uzgajati, održavati i razmnožavati. Nastavite čitati ako imate božićni kaktus i želite naučiti kako ga sami razmnožavati. Ovaj članak će pokriti osnovne metode razmnožavanja božićnog kaktusa, tako da možete naučiti kako to učiniti sami!

Kako razmnožavati božićni kaktus: osnove

Razmnožavanje božićnog kaktusa iznimno je jednostavno. Međutim, ako je moguće, morate biti sigurni da razmnožavate nakon što je vaš kaktus već procvjetao. Ako razmnožavate prije nego što vaš kaktus procvjeta, možete na kraju odrezati neke od cvjetova, a vaš majčin kaktus neće tako lijepo cvjetati. Biljke koje se razmnožavaju u proljeće također imaju tendenciju da rastu snažnije i brže se uspostavljaju od biljaka koje se razmnožavaju u jesen ili zimu.

Metode razmnožavanja božićnih kaktusa

Biljke božićnog kaktusa obično se razmnožavaju reznicama ili dijeljenjem korijena:

1. Reznice

Razmnožavanje reznicama uključuje uzimanje nekoliko listova s ​​vrha nekoliko segmenata i ukorjenjivanje u zemlju ili vodu. Za razliku od drugih biljaka koje imaju pravilne listove ili stabljike, božićni kaktus ima niz debelih, sočnih listova pričvršćenih jedno za drugo. “Rezanje” je kada uzmete nekoliko listova s ​​vrha glavnog segmenta i to iskoristite za razmnožavanje nove biljke. 

2. Podjela korijena

Razmnožavanje dijeljenjem korijena uključuje dijeljenje biljke od korijena i sadnju dijelova u tlo kako bi se razvilo novo korijenje. Dijeljenje korijena je najlakši način razmnožavanja za sukulente. 

Kako razmnozavati bozicni kaktus 44444444467

Razmnožavanje božićnog kaktusa iz reznica

Biljke božićnog kaktusa lako se razmnožavaju iz reznica. Nakon što je reznica uzeta, može se staviti u vodu ili u tlo za lonce kako bi korijenje dobilo. Evo uputa za ukorjenjivanje reznica božićnog kaktusa na obje metode:

1. Razmnožavanje božićnog kaktusa u vodi

Za pravilno razmnožavanje božićnog kaktusa u vodi potrebne su vam neke zalihe:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Otopina za dezinfekciju (često razrijeđeni alkohol ili izbjeljivač)
 • Prašak hormona za ukorjenjivanje
 • Očistite posudu svježom vodom

Evo koraka za razmnožavanje reznica božićnog kaktusa u vodi :

 1. Dezinficirajte svoje škare pomoću otopine za dezinfekciju. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite segmente koje želite odrezati svoju biljku. Provjerite jesu li ovi segmenti mladi sa zdravim listovima jer su oni optimalni za razmnožavanje. Svaka reznica treba imati 2-6 listova. Odaberite 3-5 reznica prema broju sadnica koje imate.
 3. Zatim odrežite ili uvijte između posljednjeg segmenta koji uzimate i segmenta koji je još uvijek pričvršćen za matičnu biljku. Provjerite ima li svaka reznica dio glavnog božićnog kaktusa kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Odrežite bazu svakog segmenta. Napravite čist rez tako da baza segmenta ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. Reznice mogu biti male i do 5-8cm i još uvijek daju korijenje.
 5. Izrezani kraj svakog segmenta umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite segmente u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Stavite svaki segment u svoj spremnik ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu natrpane i da je cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice božićnog kaktusa.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 8. Prati reznice svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u posude nakon što dobiju korijenje.
 9. Ukorijenjene reznice stavite u skupine i stavite ih u sadilicu sa zemljom za kaktuse. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno otječe.

2. Razmnožavanje božićnog kaktusa u tlu

Evo ključnih materijala potrebnih za pravilno razmnožavanje božićnog kaktusa u tlu:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju s vlažnom mješavinom za posude

Evo koraka za razmnožavanje reznica božićnog kaktusa u tlu za lonce :

 1. Ponovite korake 1-5 odozgo, a zatim nastavite s donjim koracima kada dobijete reznice.
 2. Donju 1/3 posude za sadnju napunite visokokvalitetnom mješavinom za saksije za kaktuse. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Sukulentna mješavina ili mješavina za saksije za kaktuse u kombinaciji s pijeskom ili pijeskom dobro funkcionira za razmnožavanje božićnog kaktusa. 
 3. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara sadilici širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 4. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Napunite preostali prostor oko reznica božićnog kaktusa, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 5. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 6. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Reznice božićnog kaktusa najbolje rastu u blago vlažnom, ne vlažnom ili blatnjavom tlu. 

Razmnožavanje božićnog kaktusa podjelom korijena

Veće biljke božićnog kaktusa lako je razmnožavati dijeljenjem korijena na manje dijelove. Evo osnovnih koraka za razmnožavanje božićnog kaktusa dijeljenjem korijena:

 1. Izvadite biljku iz lonca tako što ćete nježno uhvatiti podnožje biljke i izvući je. Ako ne možete lako izvaditi biljku, nožem za maslac zarežite rubove lonca kako biste popustili tlo.
 2. Očistite prašinu s korijena da vidite gdje biste trebali rezati. Ako ne možete raspetljati korijenje, možete ga izrezati.
 3. Uzmite čist, oštar nož i podijelite korijen matične biljke na dijelove. Pobrinite se da svaki dio koji izrežete ima pričvršćeno korijenje, inače će dijelovima biti teško razviti korijenje. 
 4. Presadite dijelove u male posude s kaktusom ili mješavinom zemlje. Presadite i matičnu biljku u malu posudu. Temeljito zalijte.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojivo djeluje 

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba korabe