Kako pravilno prskati biljke: objašnjenje prskanja i vlage

1682599266 Wie man Pflanzen richtig bespruht Bespruhen und Feuchtigkeit erklart

Proširite vijest!

Zamagljivanje je privremeno povećanje vlažnosti oko biljke nanošenjem vode u obliku sitnih kapljica iz boca s raspršivačem ili kanistera.

Raspršivač treba nanijeti i na gornji i na donji dio lišća biljke u ranim jutarnjim satima između 7 i 9 sati i navečer nakon 17 sati. To je zato što su stomaci otvoreni tijekom tog vremena, omogućujući da se voda lako upije u biljku.

Kada je riječ o zamagljivanju, pomaže nam razumijevanje onoga što zamagljivanje čini i kako biljke koriste fine kapljice vode za stvaranje pravih uvjeta za naše biljke.

Biljke zapravo koriste samo vrlo mali dio vode koju koriste za transport hranjivih tvari i minerala te za fotosintezu.

Ostatak vode (cca. 95%) gubi se transpiracijom kroz puči na donjoj strani lista.

Većina tropskih biljaka pohranjuje vodu u svoje lišće, a zamagljivanje djeluje kao izravno i jednostavno punjenje kada je voda potrebna.

Znanost iza cipelarenja

transpiracija

List biljke sadrži razne otvore, biljne stanice i transportne sustave. Svi zajedno rade na proizvodnji i transportu hrane za biljku kako bi održala zdrav rast.

Zamagljivanje može pružiti prednosti kao što su hlađenje, hidratacija biljaka od vlage i hidratacija tla. Hlađenje se događa slično kao kada biljka ostavlja znoj. Pročitajte naš članak o tome što uzrokuje znojenje lišća biljaka. Hlađenje se događa slično kao kada biljka ostavlja znoj.

Objasnit ćemo znanost koja stoji iza ovih činjenica o hladnoj magli i kako one mogu koristiti vašim biljkama.

hlađenje

Voda omogućava biljci da postigne određeni stupanj hlađenja dok voda isparava s površine lista.

Hlađenje se događa kada voda promijeni stanje iz tekućine u paru. Da bi to učinile, molekule vode zahtijevaju energiju (toplinu) koju apsorbira površina lista i tako hladi list dok isparava.

Ovaj učinak hlađenja je proširen na cijelu biljku putem kretanja tekućina u ksilemu i floemu kroz biljku.

Stoga je zamagljivanje vrlo važno tijekom vrućih dana kako bi se smanjio stres biljaka izazvan toplinom.

Povećava vlažnost

Zamagljivanje povećava vlažnost oko biljke. Iako neki tvrde da je to samo nakratko. Cjelokupni učinak vlage oko biljke je omogućavanje da biljka apsorbira vodu.

U prosjeku su tropske biljke izložene vlažnosti zraka od 88% u svom prirodnom okruženju, dok je prosječnoj sobnoj biljci potrebna vlažnost između 30% i 40%.

Osim toga, na unutarnju vlažnost mogu utjecati i drugi čimbenici kao što su godišnji uvjeti, vjetar i uređaji kao što su klima uređaji, radijatori i ventilatori.

Prema National Geographic Encyclopediji, što zapravo znači vlažnost?

Vlažnost je količina vodene pare u zraku. Kada u zraku ima puno vodene pare, vlažnost je visoka. Što je veća vlaga, vani je vlažnije.

Vlažnost se obično objašnjava kao relativna vlažnost. Relativna vlažnost je stvarna količina vodene pare u zraku, izražena kao postotak (%) maksimalne količine vodene pare koju zrak može zadržati pri istoj temperaturi.

Nije praktično oponašati potpune tropske uvjete za biljke jer tako visoka vlažnost može uzrokovati rast plijesni i gljivica u našim domovima što može uzrokovati zdravstvene probleme.

Međutim, možemo privremeno povećati vlažnost oko biljke zamagljivanjem ili korištenjem ovlaživača zraka koji ćemo kasnije objasniti.

Osim toga, grupiranjem biljaka u zatvorenom prostoru možete povećati vlažnost oko biljaka.

To je zato što izgubljena voda koja se prenosi zrakom povećava vlažnost kada se biljke znoje, što može biti korisno za druge biljke u neposrednoj blizini.

Povećava vlažnost tla

Eksperiment koji je proveo Nacionalni centar za biotehnološke informacije pokazao je da kada je vlažnost u okolišu visoka, sposobnost biljke da apsorbira vodu uglavnom je preko lišća, koje se prenosi u tlo.

Kao rezultat toga, izravno povećava sadržaj vlage u tlu u kojem su biljke posađene. To je prikazano u tablici ispod.

vrsta tla ekvivalent vlage % vlage nakon 24 sata % vlage nakon 48 sati
Lagano tlo 12.5 18.5 20.2
srednje dno 22.7 25.0 27.0
teška zemlja 36.8 39.5 47.2

Ako vas zanima kako bolje upravljati vlagom u tlu, napisali smo dobro istražen članak o toj temi Ovdje

Važno je potkovati donju stranu oštrice

Voda je biljkama potrebna za proces fotosinteze, što je metoda kojom biljke stvaraju hranu.

Kod zamagljivanja biljke često prskamo po lišću. Ovaj učinak zamagljivanja omogućuje da voda obloži samo površinu.

Donja strana lišća otvara novu dimenziju kada su u pitanju biljke i izmjena tekućina i plinova. Ovo je olakšano malim otvorima koji se nazivaju puči.

Stomati se otvaraju i zatvaraju uz pomoć zaštitnih stanica kako bi omogućili protok vode i ugljičnog dioksida u i iz lista prema potrebi.

Iz tog razloga, osim prskanja vrha lista, preporučuje se prskanje i donje strane lista kako bi biljka učinkovitije apsorbirala potrebnu vlagu.

njega biljaka

Trebate li poprskati pod?

Zamagljivanje tla neće dodati nikakvu korisnu vodu biljci jer voda ne može doprijeti do korijena da bi se odvijao proces apsorpcije. Stoga to ne bi trebala biti praksa koju treba usvojiti.

Magla bi samo smočila površinu tla, koja bi kratko vrijeme ostala mokra prije nego što bi voda isparila u atmosferu.

Osim osiguravanja vode za biljku iz upijanja korijena, voda u tlu je potrebna za disociranje ili razbijanje i otapanje minerala.

Otopljeni minerali zatim se apsorbiraju u biljku putem korijena, koje se transportira u različite dijelove biljke gdje su potrebni za rast.

Kako biljke apsorbiraju vodu iz lišća?

Voda se unosi u biljku iz lišća preko puči kada je vodni potencijal lista visok, tj. vlaga u zraku veća je od vlage u listu.

Vlažnost lišća može povećati hidrataciju biljke na dva načina, bilo pružanjem izravne subvencije za vodu koja je dostupna putem folijarnog unosa i povećanjem sadržaja vode u tkivu, ili suzbijanjem gubitka vode iz lišća u atmosferu i time olakšavanjem učinkovitije hidratacije lišća vodom iz ksilema stabljike iz korijena zona.

Povećanje razlike između lista i vode povećava unos vode iz lista

Upijaju li biljke brže vodu kroz korijenje ili lišće?

Posadite na prozorsku dasku

Da! Biljke lakše apsorbiraju vodu kroz korijen nego kroz lišće. To je zato što korijenje duž svoje duljine sadrži specijalizirane dlačice koje povećavaju njihovu površinu i olakšavaju upijanje vode, minerala i hranjivih tvari.

Međutim, brzina kojom korijenje preuzima vodu također ovisi o osmotskom tlaku, ali nije toliko izražena kao kod lista i njegove razlike između lista i vode.

Upijanje vode od strane lišća ovisi o razlici list-voda, kao što je prethodno objašnjeno, tako da je vode u lišću manje od one u okolnoj atmosferi.

Ova razlika u koncentraciji vode uzrokovana je nedostatkom vode iu lišću biljke iu tlu.

Dakle, ako neko vrijeme niste zalijevali sobnu biljku i ona pokazuje znakove sušenja, zamagljivanje je sjajan način da biljku održite hidratiziranom.

Međutim, ne biste trebali čekati da vaše biljke pokažu znakove sušenja poput mlitavog lišća ili venuća prije nego što počnete prskati ili čak zalijevati.

Rutinska primjena maglice spriječila bi štetne učinke nedovoljnog zalijevanja i tako spasila život biljci.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

Njega sobnih biljaka Ručni rad i ukrasi Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Božićna drvca ružmarina: savjeti za njegu biljaka

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke prema prostorijama Sobne biljke za čišći zrak

26 nevjerojatnih biljaka za spavaću sobu koje pomažu boljem snu