Što kad Alokazija više ne raste (uzroci, njega i prevencija)

wop alokazija ne raste

Alokazije donose bujni tropski ugođaj u naše domove… a onda jednog dana glazba prestaje i biljka počinje venuti i opadati. Nemojte ju bacati – vjerojatno će samo zaspati! Razotkrijmo misterij mirovanja alokazije da vidimo zašto se to događa i kako se njime može upravljati.

Mirovanje alokazije je kada biljka prestane rasti i stagnira ili umire. To je prirodan proces, potaknut smanjenjem svjetlosti, nižim temperaturama i suhim zrakom i tlom. Ponovno će izrasti kada se vrate topli, svijetli i vlažni uvjeti. Mirovanje može biti odgođeno ili inducirano.

Što je mirovanje?

Mirovanje alokazije je prirodno i iako je ružno, nema razloga za brigu. Većina biljaka prolazi kroz neki oblik mirovanja – samo što ga alokazije mogu dovesti do ekstrema.

Vizualno se čini da biljka ne radi ništa… ali to nije tako! Biljka prelazi u novu fazu aktivnosti uz nižu brzinu metabolizma. Čak i na niskim temperaturama, korijenje može pohranjivati ​​energiju, pretvarati škrob i postavljati temelje za buduće lišće i cvijeće.

wop Alokazija785096680945

Neke biljke odmaraju se na ljetnoj vrućini, ali većina – uključujući alokazije – postaje uspavana kao odgovor na niske temperature i slabiju svjetlost.

Zimsko mirovanje odnosi se na učinkovitost: alokazije stvaraju lišće kada je toplo i svijetlo i usporavaju kada se uvjeti rasta smanjuju. Često jednostavno prestanu rasti, ali mogu izvesti čin umiranja zbog kojeg se diva osramoti: objesiti dok lišće žuti jedno po jedno dok polako umire. Zavjese. (Do sljedeće sezone.)

Zašto vaša alokazija miruje?

Vaša alokazija ulazi u stanje mirovanja jer otkriva da dolazi zima, bez obzira je li to istina ili ne. Njezini široki, suncem natopljeni listovi previše su za održavanje tijekom “izvan sezone”, pa se počinje ukrcati.

Nekoliko čimbenika potiče vašu alokaziju da miruje:

 • Kraći sati i manje intenzivno svjetlo pokreću proces.
 • Niže temperature ispod 15°C mogu pokrenuti mirovanje ako se održavaju tijekom tjedan dana ili više. (Biljka se može osloboditi vrlo kratkog hladnog razdoblja.)
 • Manje vlažan zrak tipičan je za hladnije vrijeme i igra manju ulogu u početku mirovanja.
 • Pad vlage u tlu također je dio hladne sezone, iako suša mješavina neće nužno sama po sebi potaknuti mirovanje.

Općenito, ako vaša alokazija ne primi ove signale, ona ne miruje. U našim toplim, dobro osvijetljenim domovima biljke često ostaju zimzelene. Oni se neformalno mogu isključiti, ali izbjeći ponovno umiranje.

Imajte na umu da mirovanje ne šteti biljci i može zapravo biti zdrav, potreban ciklus. Ponekad će se biljka jednostavno ugasiti u nekom trenutku, bez obzira na uvjete.

wop jngh45hjn48p09hj049p5p5

Kako izgleda stanje mirovanja alokazije

Postoji čitav spektar mirovanja: alokazije prilagođavaju svoj odgovor prema signalima iz okoline. U okruženju s kontroliranom klimom, kao što je u našim domovima, alokazije možda uopće neće ući u vidljivo stanje mirovanja.

Važno je prepoznati znakove mirovanja kako biste pravilno brinuli o biljci:

 • Sobne alokazije često prestaju rasti u jesen kao odgovor na promjene svjetla i temperature. Razvijaju dosadne, obješene listove koji ne umiru sasvim. Biljka će se brzo oživjeti kada se poboljšaju uvjeti rasta.
 • Alokazija koja ulazi u potpuno mirovanje će umrijeti , ostavljajući samo goli lonac s gomoljem unutra. To se može dogoditi ako biljka sjedi kraj prozora i doživljava sezonske promjene svjetla i niže temperature na prozorskoj dasci. Suhi, zagrijani zrak također utječe na njihovu odluku.

Živa ili mrtva: kako prepoznati uspavanu alokaziju

Mnogi uzgajivači, unaprijed upozoreni na poteškoće s alokazijom, pretpostavljaju najgore i bace nesretnu primadonu u smeće – ne shvaćajući da je samo u stanju mirovanja. (Onda iduće godine nađe se netko tko se pita o egzotičnom lišću koji viri s odlagališta.)

Ne dopustite da to budete vi! Ako vaša alokazija ponovno odumre, pregledajte korijenje:

 • Korijenje mrtve alokazije će uvenuti u trulu kašu ili će postati isušeno i lomljivo.
 • Uspavana biljka za sobom ostavlja čvrst gomolj slatkog mirisa koji samo čeka da se svoj znak ponovno pojavi.

Kako se brinuti za uspavanu alokaziju

Važno je prepoznati kada vaša alokazija miruje kako biste joj pružili odgovarajuću njegu.

Ovdje su osnove:

Smanjite zalijevanje – ako je vaša alokazija prestala rasti, prvi prioritet je smanjiti zalijevanje. Potrošnja biljke bit će manja i ne želite da sjede u vlažnom tlu. Patogeni i trulež sigurno ne miruju.

Neka zemlja općenito bude malo suha tijekom mirovanja. Pustite da se gornji sloj tla osuši dalje prije ponovnog zalijevanja i nemojte ispirati posudu s ponovljenim poplavama kao što se obično preporučuje. Cilj je održati korijenje jedva vlažnim; gutljaj vode svaka dva ili tri tjedna je prosječan.

Smanjite svjetlost – biljka u mirovanju također koristi manje svjetla, pa je sklonite od intenzivnog osvjetljenja. Ipak, razmislite: ako biljka još uvijek ima lišće, smanjenje svjetla može izazvati potpuno mirovanje.

Održavajte hladne uvjete – niske temperature su normalne u mirovanju, stoga je najbolje ne izlagati uspavanu biljku neuobičajenoj toplini. Ne morate ići u ekstreme, ali svakako držite biljku dalje od vrućih uređaja ili propuha.

Praćenje štetočina – Gladne bube mogu iskoristiti prednost uspavane alokazije, osobito na toplijim temperaturama. Redovito pregledavajte biljku i odmah tretirajte svaku zarazu . Koristite nježne, manje toksične tretmane kao što su razrijeđeni alkoholni sprej, hortikulturna ulja ili insekticidni sapun.

Njega lukovice alokazije

Ako vaša alokazija postoji samo kao lukovica, količina svjetla neće biti važna… ali zalijevanje je važno! Kako bi lukovica ostala živa, ne dopustite da se potpuno osuši.

Savršena situacija je vlažna lukovica na hladnom i prilično suhom tlu. Povremeno provjeravajte i zalijevajte prije nego što zemlja postane potpuno suha. Trulež je najveća briga.

Kada podrezati uspavanu alokaziju

Možda bi bilo primamljivo podrezati lišće koje izgleda užasnuto koje gubi boju, ali možda biste ih htjeli ostaviti na mjestu:

 • Ako biljka planira odumiranje, često odvode hranjive tvari iz lišća kako bi ih pohranile u svoje korijenje. Rezanje lišća može ograničiti pripreme biljke za novi ciklus rasta.
 • Ponekad lišće još uvijek djeluje na smanjenoj razini. Trebale bi se oživiti kada mirovanje završi, što će biljci uštedjeti vrijeme i trud dok nastavlja s rastom.

Izvođenje vaše alokazije iz stanja mirovanja

Biljka će završiti svoj mirovanje kada bude spremna za novi ciklus i kada budu prikladni uvjeti. Pratite svoju uspavanu alokaziju radi svježeg rasta koji signalizira pojavu.

 • Ako ste u zatvorenom prostoru i vrijeme je da se biljka probudi, umjereno zalijte biljku i stavite je na toplo mjesto s odgovarajućom rasvjetom. Najbolje je povećati i vlažnost zraka.
 • Osigurajte da je tlo najmanje 21ºC. Temperatura mješavine je važnija od temperature okolnog zraka.
 • Nekim alokazijama je potreban jači poziv za buđenje od drugih. Daljnji koraci su postavljanje toplinske prostirke ispod lonca i oblaganje prozirnom plastikom kako bi se povećala vlažnost.

Čim vidite da se biljka miješa s novim rastom, ponovno pokrenite uobičajeni obrazac zalijevanja. Nemojte gnojiti dok se biljka ne vrati na pravi put.

wop knhg49iijh498hj94hh4ji

Kako spriječiti da alokazija ne uspava

Možete zadržati svoju alokaziju zimzelenom održavajući ujednačene uvjete uzgoja. Ovo nije previše teško učiniti u zatvorenom prostoru, gdje čak i malo truda može spriječiti da vaša biljka potpuno odumre.

 • Na alokazije koje ovise o prirodnom svjetlu s prozora utječu kraći dani približavanja zime. To pokreće usporavanje osim ako ne nadoknadite izgubljene sate. Upotrijebite svjetlo za uzgoj s jeftinim mjeračem vremena kako biste održali dosljednost.
 • Ako održavate unutarnje temperature da ne padnu ispod 21ºC, vaša bi alokazija trebala preživjeti zimske mjesece bez drastičnih promjena.
 • Grijane kuće imaju suši zrak, što je pomoćni okidač za mirovanje. Pokušajte održavati razinu vlažnosti biljke .
 • Suho tlo je još jedan poziv na mirovanje, a unutarnje grijanje teži bržem sušenju tla. Dobro drenirajuće tlo omogućuje vam zalijevanje po potrebi bez ostavljanja tromog korijenja u mokroj mješavini.
 • Odustajanje od gnojidbe tijekom hladne sezone standardna je praksa, ali možete hraniti biljku koja daje novi rast. Samo polako i koristite jako razrijeđenu formulu.

Ublažavanje mirovanja poželjno je s estetskog stajališta, ali nemojte očekivati ​​da ćete svoju alokaziju zadržati u svom ciklusu rasta na neodređeno vrijeme. Sezonsko usporavanje je prirodno. Cilj je jednostavno izbjeći potpuno opadanje lišća.

Kako izazvati mirovanje kod alokazija

Vjerovali ili ne, ponekad biste možda željeli da vaša alokazija potpuno miruje. Na primjer, lakše je premjestiti lukovicu nego nezgrapnu biljku u posudi… ili vaša zbirka možda doživljava val paukovih grinja s kojima ste previše zauzeti.

Način da se izazove mirovanje je oponašanje prirodnih uvjeta koji ga pokreću:

 • Smanjite osvjetljenje. Pomaknite biljku dalje od izvora svjetlosti ili povucite zavjese.
 • Postupno smanjite zalijevanje; ali, ne dopustite da se tlo potpuno osuši.
 • Spustite temperaturu za nekoliko stupnjeva. Spustite termostat ili pronađite hladnije mjesto.

Iako možete izazvati mirovanje bilo kada, to je lakše i sigurnije učiniti nakon normalne vegetacijske sezone. Konačno, iako izazivanje mirovanja nije teško, najbolje je rezervirati za one s iskustvom u uzgoju alokazija!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Vrtlarenje

Saznajte točan razmak za sadnju rajčica (nemojte napraviti tu pogrešku!)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Organski načini suzbijanja štetnika u vrtu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?