Razmnožavanje sansevijerija: 4 načina uzgoja reznica sansevijerija

wop sansevijerija67839

Definitivno trebate više sansevijerija u svom životu i oko kuće. Sansevijerije, poznate i kao svekrvin jezik, popularne su, a posebno jednostavna za uzgoj sobna biljka. Ali ne morate ići van i kupovati nove sansevijerije, jer je razmnožavanje sansevijerija jednostavan način uzgoja novih biljaka iz reznica. Nastavite čitati kako biste saznali kako uzgajati više sansevijerija za svoj dom i prijatelje.

Kako uzgajate reznice sansevijerija? Postoje četiri osnovne metode razmnožavanja sansevijerija:

 • Razmnožavanje sansevijerija u vodi. Možete odrezati zdrave listove i ponovno ih uzgajati u vodi.
 • Razmnožavanje sansevijerija u tlu. Reznice ukorijenite u tlo tako da list koji ste uklonili stavite izravno u tlo.
 • Razmnožavanje dijeljenjem. Možete jednostavno podijeliti sansevijeriju na pola.
 • Razmnožavanje iz rizoma. Podzemne stabljike mogu izrasti u nove sansevijerije uz odgovarajuće uvjete.

Jeste li spremni pokušati razmnožavati vlastite sansevijerije? Nadam se da jeste jer je lako i ugodno uzgajati vlastite sansevijerije. Nastavite čitati kako biste saznali točno koje metode možete koristiti i kako znati koja je prava za vas.

Razmnožavanje reznica sansevijerija u vodi

wop reznice367880976

Najlakši način razmnožavanja sansevijerija je ukorijeniti reznice u vodi. Ovo je izvrsna upotreba za ono lišće koje pada i savija se ili se lome. To je također izvrstan način da iskoristite ono dodatno lišće koje ste orezali sa svoje sansevijerije kada želite prilagoditi njezin izgled.

Što će vam trebati:

 • Oštar nož ili škare
 • Teška čaša, staklenka ili vaza
 • Voda
 • Hormon za korijenje (opcionalno)

Oštrim nožem ili škarama pažljivo odrežite list koji želite razmnožavati u blizini tla. Što je rez oštriji i čišći, to će vaši rezultati biti bolji. Ako želite, možete umočiti reznicu u hormon korijena. Zatim stavite donji dio lista u vodu, pokrivajući oko 25% lista vodom.

wop kgnjh854099h84509h548

Ako su listovi vaše sansevijerije veliki, možete izrezati list na dijelove i svaki dio staviti u vodu, kao što je gore prikazano.

Važno je držati list u istoj orijentaciji kao što je bio kada je bio u tlu. Listovi sansevijerije su vrlo polarni , tako da će korijenje rasti samo ako se rub lista koji je bio najbliži tlu stavite u vodu. Ako dobijete krivu orijentaciju lista, list neće izrasti novo korijenje.

Volim rezati V oblik na dnu reznice. Ovo ima brojne svrhe i poboljšava stopu uspješnosti mojih reznica. Povećava površinu rezanog ruba u odnosu na vodu, sprječava rezani rub da pritisne dno čaše ili vaze, a također mi pomaže identificirati donji kraj lista, u slučaju da se u bilo kojem trenutku pomiješam.

wop knjh58u40j849hj8u55jj5

Listovi sansevijerija mogu biti vrlo teški, pa ćete poželjeti tešku vazu ili staklenku, poput zidane tegle ili čak visoke vaze za cvijeće. List držite u toploj prostoriji s puno neizravnog svjetla. Mijenjajte vodu u čaši ili vazi svaki tjedan ili kad god vidite da voda izgleda mutna.

Budite spremni na prilično dugo čekanje da vidite kako se korijenje razvija. Vjerojatno će trebati oko dva mjeseca ili čak i dulje da korijenje nikne iz vaše reznice. Također možete vidjeti male izrasline ili izbojke koji počinju od korijena.

Kada korijenje nikne, možete posaditi svoju reznicu u tlo. Reznicu ćete htjeti posaditi duboko koliko je vodena linija bila na listu. Ne brinite za male izbojke. Oni će iskočiti kroz tlo kada budu spremni.

Iako je ova metoda najjednostavnija, može potrajati i najduže, pogotovo ako biljka ne prima mnogo neizravnog svjetla.

wop knhju830hj8409h04043

Razmnožavanje reznica sansevijerije u zemlji

Što će vam trebati:

Možete dobiti više reznica iz jednog lista ako ukorijenite te reznice izravno u tlu. Počnite s listom koji želite razmnožavati i čistim i oštrim nožem odrežite ga blizu linije tla. Zatim, koristeći vrlo oštar nož, izrežite list na komade, svaki komad je nekoliko centimetara dug.

Ostavite komadiće lista da odstoji nekoliko dana dok ne počnu žuljati. To će spriječiti bakterije iz tla da uđu u list i izazovu trulež, kao i kod svih sukulenata.

wop njgh49089h45084g549h54wgg

Pazite da zapamtite koji dio lista ide gore, a koji se spušta. Ako želite, možete umočiti donji dio odrezane sansevijerije u prah hormona za ukorjenjivanje.

Zatim stavite dio koji je bio blizu dna biljke u dobro drenirano tlo. Sočno tlo je izvrstan izbor za ovo, ili sličan medij za uzgoj. Biljke će početi puštati korijenje za otprilike mjesec dana, a novi rast će niknuti za otprilike sljedeći mjesec.

wop gjn45098h458uh548un50

Razmnožavanje sansevijerija po diobama

Što će vam trebati:

 • Novine ili prostor na otvorenom
 • Čist, oštar nož ili ručna pila
 • Dovoljno čistih posuda za vaše podijeljene biljke
 • Sočno tlo ili mješavina za saksije

Ako vam treba više sansevijerija u žurbi, možete pokušati razmnožavati podjelom. Ovo je način odvajanja jedne biljke tako da ona postaje dvije ili više biljaka. Nježno položite svoju biljku na bok i izvucite biljku iz posude. Vjerojatno ćete htjeti odložiti neke novine ili to učiniti vani.

Pažljivo pregledajte korijenje i pogledajte gdje su rizomi. Ako je vaša biljka manja, vjerojatno ćete je odvojiti samo na pola, ali ako je velika biljka, možete je razdvojiti na više dijelova. Ručnom pilom ili čak oštrim škarama izrežite biljku tako da ima najmanje 3 rizoma i jedan dobar, zdrav list po dijelu.

wop hj540uj48hj84p0jg

Provjerite ima li i nekoliko korijena u svakom dijelu. Ako ih nema, onda vaša biljka nije spremna za podjelu i vjerojatno biste joj trebali dati više vremena da naraste više korijena i rizoma prije nego što je podijelite.

Nakon što podijelite svoju sansevijeriju, presadite svaku zasebnu biljku u svježu posudu s sočnom zemljom. Dajte svakom malo vode, a zatim nemojte ponovno zalijevati svoje biljke dok se tlo potpuno ne osuši.

Razmnožavanje sansevijerija rizomom

Rizom je stabljika koja raste pod zemljom i vodoravno. U sansevijerijama, ovaj rizom će poslati nove izbojke zvane pups. Čak i ako nemate mladunčad da izraste u nove biljke, možete upotrijebiti rizom za uzgoj novih sansevijerija.

Što će vam trebati:

 • Novine ili vanjski prostor
 • Oštar nož ili škare
 • Sada posude za svaki rizom
 • Zemlja ili sočno tlo

Pažljivo položite sansevijeriju na bok i izvucite je iz posude. Potražite rizome ispod zemlje u području korijena. Oni su bjelkaste stabljike koja pomalo podsjeća na režnjeve češnjaka.

wop njh40j8i45thjhj4h94g5wwjwg455

Čistim oštrim nožem odrežite rizom od baze biljke. Pazite da ne oštetite korijenje oko njega. Ostavite rizom da se oguli nekoliko dana, baš kao što biste to učinili kod zemljanih reznica.

Nakon što se stvori, možete posaditi rizom u novu posudu. Gledajte i čekajte da se pojavi novi rast.

Najbolji uvjeti za razmnožavanje sansevijerija

Neće sve reznice sansevijerija preživjeti proces razmnožavanja. Čak i najbolji, najiskusniji uzgajivači gube reznice iz nepoznatih razloga. Možete povećati svoje šanse za uspjeh tako što ćete osigurati optimalne uvjete za svoje reznice.

 • Jarko, neizravno svjetlo.
 • Prava posuda
 • Očistite posude i pribor.
 • Pravi medij tla
 • Prava količina vode

Možda biste željeli pročitati moj drugi članak o njezi sansevijerija, koji se bavi svim detaljima osiguravanja da vaše sansevijerije uspijevaju i sretne.

Jarko, neizravno svjetlo

Uvriježene sansevijerije mogu tolerirati razne uvjete. Ali reznice trebaju malo dodatne njege kako bi osigurale uspjeh. Za brži rast, držite svoje reznice u prostoriji koja ima jako neizravno svjetlo. To će pomoći vašim korijenima da brže urastu. Slaba rasvjeta može uzrokovati da korijenje raste mjesecima.

Prava posuda

Posude od terakote izvrsni su za sansevijerije i sve sukulente jer su porozne i omogućuju da se tlo temeljitije osuši. Budući da su sansevijerije sklone truljenju kada se previše zalijevaju, terakota je najbolji izbor.

Sansevijerije trebaju dobru drenažu, stoga uvijek birajte posudu s rupom za drenažu na dnu. Također, teška posuda najbolje funkcionira jer visoke sansevijerije mogu postati vrhunske.

Očistite posude i pribor

Kada režete sansevijerije da ih razmnožite, nanosite ranu biljci. To otvara biljku za bakterije i gljivice, koje bi mogle ubiti biljku. Operite sve posude i pribor prije razmnožavanja kako biste smanjili mogućnost da bakterije oštete vaše reznice. Neki uzgajivači će ići toliko daleko da steriliziraju nož ili škare koje koriste za rezanje biljke.

Pravi medij tla

Sansevijerije i drugi sukulenti ne vole da se previše zalijevaju. To će uzrokovati trulež i kašavost u lišću i korijenu. Morat ćete koristiti medij za tlo koje dobro drenira i temeljito se suši između zalijevanja.

U tu svrhu možete kupiti sočno tlo ili ga napraviti sami dodavanjem dodatnog perlita u uobičajeno tlo za posude. Sansevijerije također možete uzgajati u mješavini za posude bez zemlje, koja se općenito sastoji od perlita, vermikulita i krupnog pijeska, pa čak i tresetne mahovine sphagnum.

wop jhng850433h8549ggh84504058

Prava količina vode

Kada imate posla sa sukulentima bilo koje vrste, posebno sansevijerijama, veća je vjerojatnost da ćete uzrokovati probleme prekomjernim zalijevanjem nego nedovoljno zalijevanjem. Ove biljke otporne na sušu uspijevaju u zanemarivanju, pa ako ih zaboravite zalijevati, najvjerojatnije će biti sasvim u redu.

Međutim, prekomjerno zalijevanje može uzrokovati niz problema kao što su trulež, gljivice i kašasto lišće i korijenje. Biljke zalijevajte samo kada se gornja dva do tri inča tla potpuno osuši. Zatim temeljito zalijte sve dok voda ne iscuri iz drenažne rupe. Pričekajte dok se tlo ne osuši za ponovno zalijevanje.

Prave temperature

Sansevijerije dobro rastu u zatvorenom prostoru jer su tropske biljke. Vole temperature između 16-27°C. Ako temperature padnu ispod 10°C, biljka može požutjeti i umrijeti ili posmeđiti na rubovima i vrhovima lišća. Sansevijerija ne može podnijeti mraz ili niske temperature.

Što učiniti kada nema rasta

Ako nema vidljivog rasta, pokušajte se sjetiti stare izreke: “Ako nije pokvareno, ne popravljaj ga.” Samo zato što ne vidite rast, ne znači da je biljka mrtva. Ako ste slijedili sve upute i vaša sansevijerija izgleda kao da je potpuno zastala, možda se pitate je li živa ili mrtva.

Ne paničarite! Ponekad će presađivanje sansevijerija ili njihovih reznica uzrokovati da one neko vrijeme miruju. Ovo može trajati tjednima i mjesecima, pa ako nije mrtva, nemojte ju bacati. Samo pričekajte i provjerite pružate li optimalne uvjete za svoje reznice.

Možete reći da je vaša sansevijerija mrtva ako je svo lišće požutjelo, kašasto ili je korijenje kašasto. Ako je zelena, biljka bi još uvijek mogla biti održiva ako možete odrezati umiruće dijelove biljke i presaditi je.

Drugi razlog za nedostatak rasta može biti to što biljka ima korijenje ispod tla. Ponekad će reznice sansevijerija morati pustiti veliku količinu korijena prije nego što vidite rast iznad tla. Ako su vaše reznice zaustavljene nekoliko mjeseci, možda biste trebali provjeriti rast korijena. Ili, možete samo pričekati i vidjeti je li biljka još živa.

Sansevijerije su biljke koje sporo rastu. Posljednji razlog zbog kojeg možda nećete vidjeti rast dulje vrijeme je taj što sansevijerije rastu sporije od mnogih drugih biljaka.

Čimbenici koji pridonose tome mogu biti neadekvatna rasvjeta ili loše tlo. Nedovoljno zalijevanje može uzrokovati da biljka prijeđe u stanje mirovanja a ne da umre. Provjerite uvjete vaše biljke ako smatrate da ne raste dovoljno brzo.

wop ngui5344h845h845h7u5hgg

Problemi razmnožavanja sansevijerija

Ponekad razmnožavanje ne ide kako je planirano, zbog čega je uvijek dobra ideja razmnožiti više reznica nego što vam je zapravo potrebno. Možda ćete primijetiti da rubovi ili vrhovi lišća postaju smeđi.

To je najvjerojatnije zato što je temperatura u prostoriji preniska. Rijetko, sansevijerija ne dobije dovoljno vode. Kada se to dogodi, možete reći jer će lišće vaših biljaka početi izgledati uvelo, uvijeno ili smežurano.

Truljenje i trulež korijena jedan su od najčešćih problema kod razmnožavanja ove biljke. Možda ćete primijetiti da lišće počinje imati nešto poput vlažnih mrlja, koje će se polako širiti na cijeli list. Ponekad se reznice mogu oporaviti i nastaviti rasti.

U drugim slučajevima, to će dovesti do propasti vaših biljaka. Obično truljenje počinje u korijenu gdje ga ne možete vidjeti. To je zbog prekomjernog zalijevanja. Možete spriječiti truljenje korijena tako da dopustite biljci i tlu da se temeljito osuše između zalijevanja.

Ako primijetite da postoji trulež korijena, uklonite biljku iz zemlje. Možete odrezati trule, kašaste dijelove korijena i biljaka čistim, oštrim nožem. Zatim ponovno posadite sansevijeriju u svježu, suhu zemlju. Dajte biljci malo vremena da se aklimatizira prije nego što je ponovno zalijete.

Sansevijerije su osjetljive na neke oblike biljnih bolesti i štetnika, koji mogu utjecati na vaše reznice. Za najbolje rezultate uvijek počnite sa zdravom sansevijerijom. Sansevijerija koja umire nije dobar kandidat za razmnožavanje, iako bi se možda isplatilo pokušati ako očajnički želite spasiti određenu biljku.

Iako su sansevijerije vrlo otporne, paukove grinje i brašnaste bube mogu ozlijediti i oslabiti zaraženu biljku. Brašnaste bube se mogu ukloniti ručno, a paukove grinje se mogu lako isprati vodom.

Čest problem sa sansevijerijom je gljivična bolest. Gljivične bolesti često su uzrokovane prevelikom vlagom oko lišća. Držite lišće suhim i nemojte pretjerano zalijevati svoju sansevijeriju kako biste izbjegli potencijalne gljivične bolesti.

wop ngh0u45hg5u454u54gu

Problemi s lisnim reznicama na raznolikim sansevijerijama 

Raznolike sansevijerije lijepe su sa žutim okomitim prugama koje krase rubove lišća. Međutim, ako pokušate razmnožiti ove raznolike sansevijerije rezanjem listova, najvjerojatnije će se vratiti u potpuno zelenu biljku. Ako želite više raznolikih sansevijerija, bit će vam bolje da podijelite izvornu biljku nego da je pokušavate razmnožavati lisnim reznicama.

Koliko je vremena potrebno za razmnožavanje sansevijerija?  

Sansevijerije su biljke koje vrlo sporo rastu. Lako će trebati najmanje šest do osam tjedana samo da se vidi rast korijena. Možda će trebati čak dva do tri mjeseca da vidite čvrste korijene ako vaše reznice sansevijerije rastu u slabo osvijetljenom području.

Možda će trebati još četiri do osam tjedana nakon toga da vaša sansevijerija pokaže rast iznad linije tla. Imajte dovoljno strpljenja s rastom vaše sansevijerije i nemojte se obeshrabriti ako treba dugo da raste.

Zašto biste željeli uzgajati više sansevijerija?

Razmnožavanje sansevijerija prekrasan je način da uzgajate onoliko novih biljaka koliko želite. Fascinantno je gledati kako reznice počinju puštati korijenje i razvijati se u mlade biljke. Moja djeca stvarno uživaju pomažući mi u razmnožavanju i čuvanju svih mojih sobnih biljaka te promatrati kako rastu nove biljke.

Drugi razlog za uzgoj sansevijerija je taj što ih je lako održavati na životu. Ove biljke uspijevaju u zanemarivanju, a ako ih možete njegovati nakon faze rezanja, živjet će dug i zdrav život kako bi unijele ljepotu u vaš dom.

Posljednji razlog za razmnožavanje sansevijerija je da ih podijelite s prijateljima i obitelji. Tko ne bi volio ovu prekrasnu biljku? Slijedite ove jednostavne upute da uživate u svojoj sansevijeriji– i mnogim drugim – godinama koje dolaze.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: